Να μην ξεχάσουμε!!!

...κι όσοι ξεχάσαμε, ας θυμηθούμε πάλι!

>>>
Κίνδυνος για τη δημοκρατία δεν είναι μόνο τα τανκς και τα Μακρονήσια· είναι η εξοικείωση με τις ολοκληρωτικές ιδέες, μέσα από την εξοικείωση με τα πρόσωπα-φορείς των ιδεών
Έπρεπε ή δεν έπρεπε να αποφυλακιστεί ο δικτάτορας Ιωαννίδης; Συγχωρεί ή δεν συγχωρεί η δημοκρατία; Κινδυνεύει ή δεν κινδυνεύει από τον 86χρονο και άρρωστο Ιωαννίδη η δημοκρατία; Κινδύνεψε από τον 97χρονο σήμερα Παττακό, αφότου αποφυλακίστηκε το 1990 για λόγους υγείας; Και αν δεν κινδυνεύει από τον Ιωαννίδη ή τον Παττακό, κινδυνεύει από άλλους, και από ποιους;


...γράφει ο Γιάννης Χάρης στα χθεσινά ΝΕΑ κι έχει την καλοσύνη να αναφέρει ένα παλαιότερο ποστ μου στον Ανεμο.>>>
Η κοινωνία της Θεσσαλονίκης, ή καλύτερα η διαχρονική άρχουσα ελίτ, μετά τον πόλεμο, έκανε τα πάντα για να σβήσει το πολύχρωμο πληθυσμιακό της παρελθόν και να προβάλλει το ελληνορθόδοξο προφίλ της πόλης και το ίδιο εξακολουθεί να κάνει. Ωσαν να κινδυνεύει από κάποιον και επί του προκειμένου από Εβραίους που σε σκοτεινά υπόγεια βυσσοδομούν εναντίον της. Δεν αναφέρομαι στην τύχη των περιουσιών πολλών από εκείνους τους Ελληνες πολίτες Θεσσαλονικείς Εβραίους που άφησαν τα κόκαλά τους στο Αουσβιτς - Μπιρκενάου. Η λεηλασία των περιουσιών, δυστυχώς όχι μόνο από τους Γερμανούς, είναι θέμα ταμπού, που αν κάποτε ανοίξει, ηχηρά ονόματα της τοπικής κοινωνίας δεν θα αισθανθούν άνετα. Μιλώ για το μνημείο του Ολοκαυτώματος, που η πόλη δεν ήθελε στα σπλάχνα της και η άρχουσα τάξη της έκανε τα πάντα για να εμποδίσει την ανέγερσή του. Μιλώ για την αδιαφορία των ταγών της να ενισχύσουν τον αγώνα των ελληνικών κυβερνήσεων για επιστροφή των πολύτιμων αρχείων της εβραϊκής κοινότητας που άρπαξαν οι Γερμανοί και τώρα κατέχουν οι Ρώσοι και τα οποία αν αξιοποιηθούν, ίσως ξαναγραφεί μέρος της ιστορίας της πόλης. Δεν ήταν λοιπόν κεραυνός εν αιθρία η ντροπιαστική για την πόλη απόφαση, την οποία τώρα η δημοτική αρχή φαίνεται να επιθυμεί (;) να επανορθώσει. Η ρίζα του κακού είναι βαθιά.


...έγραψε στις 5 Σεπτεμβρίου, στην Καθημερινή ο Σταύρος Τζίμας. Αφορμή η εκ των υστέρων και μετά από την κατακραυγή που υπήρξε, απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης για ένταξη της Θεσσαλονίκης στο «δίκτυο μαρτυρικών πόλεων», που ιδρύθηκε στην Ευρώπη μετά τον Παγκόσμιο Πόλεμο in memoriam των εκατομμυρίων ανθρώπων που εξοντώθηκαν σε τοπικά ολοκαυτώματα και στα κρεματόρια της Γερμανίας.

"Το θέμα τέθηκε τον Ιούλιο, αλλά απορρίφθηκε από την πλειοψηφία του με το εξοργιστικό «επιχείρημα» ότι οι 49.000 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης εξοντώθηκαν εκτός πόλεως. Η κατακραυγή ανάγκασε τη δημοτική αρχή να ανακρούσει πρύμναν και χθες αργά το βράδυ, ήταν να συζητηθεί εκ νέου, με την πλειοψηφούσα παράταξη αυτή τη φορά θετική."


Είχαμε γράψει τότε για τη μεγάλη Ντροπή σε πολλά Blog.
Τις μάζεψαν τώρα τις ντροπές τους. Κάτι είναι κι αυτό!

Αρκεί να μην μείνουμε μόνο στο συμβολικό επίπεδο.
Είναι καιρός να ανοίξουν όλοι οι φάκελοι για τις περιουσίες των Εβραίων της Θεσσαλονίκης αλλά και τον τρόπο που εμείς οι Ελληνες τους οδηγήσαμε στο θάνατο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Νομού Κυκλάδων...

Τα 15 sites που άλλαξαν το internet