Διασυρμός

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να διασύρεις, να εξευτελίζεις μια γενιά και ουσιαστικά έτσι να την αφοπλίζεις, να τη βάζεις στο περιθώριο παθητικοποιημένη, έχοντας μάλιστα αποδεχτεί την παθητικότητα και την αχρηστία της χασκογελώντας με τα "χάλια" της. Ο καλύτερος όμως τρόπος είναι να την χρησιμοποιείς έτσι για διαφημιστικούς λόγους. Να τη δυσφημείς διαφημίζοντας τα προϊόντα που θέλεις να της πουλήσεις. Σαν να της λές κατάμουτρα:
"Αγόρασε ρε ξεφτιλισμένο υποκείμενο αυτά που σου δείχνουμε. Φάε ρε χαμένο κορμί αυτά που σου δείχνουμε. Γελοίε τύπε! Μαμάκια! Αδελφάρα! Φλωρόπουστα!".

Τόσο κυνικά! Τόσο χυδαία! Τόσο σεξιστικά! Τόσο κι ακόμη περισσότερο!
Διότι αν δεν καταλάβατε, το υποκείμενο αυτών των διαφημίσεων, ο πρωταγωνιστής είσαι εσύ, εγώ, ο δίπλα, ο παραδίπλα, όλοι. Ολοι εκτός από αυτούς τους κτηνοκέφαλους που τις σκέφτηκαν.

Κανείς δε μιλά. Κανείς δεν αντιδρά. Κανείς δεν κάνει το αυτονόητο: να αντιγυρίσει εμπράκτως τις προσβολές. Και το ακόμη πιο αυτονόητο: να τους γυρίσει μια και καλή την πλάτη.

Πόσο διαφημιστικό ξερατό μπορούμε ακόμη να χωνέψουμε και να μεταβολίσουμε;

>>>Σχετικά:
ΔΣΑ: Συνέντευξη Τύπου την Τρίτη για παραπλανητικές διαφημίσεις εργαστηρίων ελευθέρων σπουδών

Σχόλια

 1. εγώ είμαι μπαμπάκα, που ψάχνεις τις βραζιλιάνες, και κρυώνω, μπαμπάκα σ ευχαριστώ που μου πήρες ρούχα και σώσαμε και το σκούτερ - Δόξα την Παναγιά... και να ξέρεις μπαμπάκα θα ξανάρθουν οι βραζιλιάνες στο μεγάλο αυτό μαγαζί που θα κάνουμε βόλτες !!!τρώγοντας πασατέμπο !!!
  ευχαριστώ μπαμπάκα ...ευχαριστώ

  - πόση δουλοπρέπεια, υποτέλεια, φόβο & ενοχές πρέπει να νιώθει το παιδάκι που απλά κρυώνει...

  νιώθω ευτυχής που δεν έχω τιβι και βομβαρδίζομαι μόνο από το ραδιόφωνο

  trapped

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πόση δουλοπρέπεια έχει αυτός που έγραψε τη διαφήμιση άραγε; Μεγαλωμένος στις παραδοσιακές αξίες...δάνεια, πιστωτικές, καταναλωτικά αγαθά της πλάκας, "μούρη".
  Δεν είναι το μόνο αντίστοιχο. Αλί να τα χάψεις κιόλας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Για τους γαλλομαθείς: σάιτ της γαλλικής οργάνωσης κατά της διαφημιστικής επιθετικότητας: http://www.antipub.org/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. για το συγκεκριμένο αηδιαστικό σποτ έχω καμμιά χιλιάδα λέξεις. Μέχρι να τις γράψω ισχύει το εξής: ισουίτες, γκέμπελς. διαφημιστική προπαγάνδα. Θα επανέλθω καπ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Η διαφήμιση εμπνέεται από την πραγματικότητα. Η σκοπιά του δημιουργού μπορεί να είναι αντιδραστική ή προοδευτική, ο σκοπός είναι πάντα εμπορικός. Διαλέγεις και παίρνεις.

  Κάθε κοινωνία έχει την προπαγάνδα της.

  Τώρα αν στη συγκεκριμένη διαφήμιση δυσφημείται μια γενιά, ή αν αυτοσαρκάζεται, είναι θέμα οπτικής γωνίας και διάθεσης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Νομού Κυκλάδων...

Τα 15 sites που άλλαξαν το internet