Τι μου θυμίζουν! Τι μου θυμίζουν!

…οι νεοφιλελεύθεροι και τα παπαγαλάκια τους!

Κάποιους φανατισμένους ινστρούχτορες της Αριστεράς που τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 βλέποντας το μαύρο χάλι της Σοβιετίας (και των συν αυτή χωρών) προσπαθούσαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Πως «υπάρχει μια σταδιακή στρέβλωση» του συστήματος που όμως «οφείλεται στην εξωτερική απειλή» και που «θα επανέλθει στα ίσια της από το ίδιο το Κόμμα».

Αλλοι, λιγότερο φανατισμένοι έλεγαν κάτι απίστευτα του στυλ «ναι μεν αλλά οι δρόμοι είναι καθαροί, δεν υπάρχουν διαφημίσεις στα κτίρια, ο κόσμος πάει στα Μπολσόϊ δύο φορές την εβδομάδα».

Οι λίγο πιο «φωτισμένοι» έσπευδαν να πάρουν αποστάσεις: «Ούτως ή άλλως αυτό δεν είναι ούτε κομμουνισμός ούτε σοσιαλισμός. Ένα τερατούργημα είναι που έχει ξεφύγει εδώ και χρόνια από την τροχιά του!». Ψιθυριστά όμως συμπλήρωναν «όμως τους συμπαθούμε ακόμα! Το αίμα νερό δεν γίνεται!». Κι αν γίνεται δεν πίνεται, διότι πώς να καταπιείς τον Τσαουσέκου;

Τα ίδια και τώρα: «μια στρέβλωση της ελεύθερης αγοράς είναι», «μια δημιουργική καταστροφή» ή «αυτό δεν είναι καπιταλισμός είναι ο σοσιαλισμό των χρηματοπιστωτικών κολοσσών», είναι «παιχνίδια κερδοσκόπων».

Αρλούμπες!

Να ‘χαμε να λέγαμε!

Αυτός ήταν, είναι και θα παραμείνει ο Καπιταλισμός. Μέχρι το τέλος του.

Το να μην θέλεις να παραδεχτείς την ήττα και την κατάρρευση είναι αρχαιότατο σύμπτωμα. Το βίωσαν οι Αθηναίοι στον Πελοποννησιακό, οι Ελληνες μετά τον Αλέξανδρο, οι Ρωμαίοι, οι Βυζαντινοί, οι Γάλλοι βασιλιάδες, οι Τσάροι… Ολοι! Ανεξαίρετα!

Κι εκεί προς το τέλος, στα τελευταία σκαλιά, έκαναν το ίδιο πράγμα: Από τη μία σκλήραιναν τη στάση τους και από την άλλη έπηζαν τον κόσμο στις μαλακίες!

Όπως τώρα! Που ο Καπιταλισμός ΚΑΙ θα πέσει ΚΑΙ θα ανατραπεί!

Σχόλια

 1. Το έρωτημα παραμένει: και μετά ΤΙ;
  Πέρασαν τόσα χρόνια από την κομμουνιστική επανάσταση και ακόμα δεν υπάρχουν διοικητικές και οργανωτικές "συνταγές" για το σοσιαλισμό. Ή μήπως υπάρχει κάτι; Μη μου πείτε ότι από μέρους του ΠΑΣΟΚ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εγώ τουλάχιστον, δεν πρόκειται να στο πω. "Ετσι κι αλλιώς η γη θα γίνει κόκκινη"!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. @anemos, ήδη από την δεκαετία του 1980 ο Βάλετστάιν έκανε το συνειρμό που καταθέτεις και εσύ παρομοιάζοντας τις δύο λογικές που αναφέρεις. Η πρόβλεψή του από τότε ήταν ότι ο καπιταλισμός θα αρχίσει να καταρρέει από το 2020 και μετά, ήδη έχουμε τα πρώτα σοβαρά συμπτώματα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Νομού Κυκλάδων...

Τα 15 sites που άλλαξαν το internet