Οι θλιβεροί φιλελεύθεροι (Γιώργος Σταματόπουλος)

Για τους φιλελεύθερους, το Πέραμα είναι το πύον στο «υγιές» σώμα της (μετα)μοντέρνας Δημοκρατίας μας, καθώς και οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί. Κατ' ευφημισμόν βεβαίως χρησιμοποιείται το ρήμα «εργάζονται» διότι ουσιαστικά είναι μια καθημερινή «συνάντηση» όσων δουλεύουν σ' αυτήν την κόλαση με τον θάνατο. Οι θιασώτες του φιλελευθερισμού, αλλά και άλλοι δήθεν πολέμιοί του (ΓΣΕΕ και λοιπές κόκκινες και πράσινες δυνάμεις) μόνο θεωρητικά γνωρίζουν τι συμβαίνει στο Πέραμα. Απαντες -πλην του ΚΚΕ, που συμπαρίσταται ενεργώς- αρκούνται σε χλιαρές δηλώσεις συμπαράστασης και λόγια παρηγοριάς στις οικογένειες των οκτώ δολοφονηθέντων (διότι οι συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται είναι κατασκευασμένες από εργοδότες δυνάμει φονιάδες).

Λένε οι φιλελεύθεροι: «Μα εάν γνωρίζουν ότι κάθε στιγμή ελλοχεύει ο θάνατος γιατί πάνε και δουλεύουν; Ποιος εχέφρων θα τολμούσε να αντιμετωπίζει καθημερινά τον θάνατο;» Λες κι έχουν δικαίωμα επιλογής στην εργασία, λες και η ανεργία είναι άγνωστη λέξη-κατάσταση. Οι θλιβεροί φιλελεύθεροι. «Μα, εάν δεν έχουν ψωμί να φάνε, γιατί δεν τρώνε παντεσπάνι;» αναρωτιούνται σοβαρά οι ανεκδιήγητοι, όντες έξω από κάθε πραγματικότητα: εργάτες, αγρότες, μετανάστες, συνταξιούχους, πωλητές σε μεγαλοκαταστήματα, αχθοφόρους, τζογαδόρους, μικροαπατεώνες κ.λπ. Γι' αυτούς όλους η μόνη πραγματικότητα είναι οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, τα Δικαιώματα των Ζώων, εάν «χέστηκε η φοράδα στ' αλώνι» (και γιατί παρακαλώ δεν υπήρχε κάδος υποδοχής των κοπράνων της;), το γιατί οι Ρομά αποκαλούνται ακόμη Τσιγγάνοι ή αθίγγανοι, εάν ο Λάκης Λαζόπουλος είναι «εθνικιστής», εάν η καρέτα-καρέτα γέννησε υπό συνθήκες άγχους και άλλα (αμέτρητα) ιλαρά.

Οι «πληβείοι» χαλάνε τη σούπα της επινενοημένης δημοκρατίας τους, της ειρηνιστικής τους χαύνωσης, της δολόφθονης νοοτροπίας τους. Στο βάθος, βεβαίως, έχουν δίκαιο. Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί διαβρώθηκαν από τον κομματισμό, ο συνδικαλισμός ξεπουλήθηκε, εξαργυρώνοντας την όποια παρεμβατικότητά του με θέσεις στο Κοινοβούλιο, το Πανεπιστήμιο μοιράζει έδρες σε ατάλαντους και αγράμματους και διαολοστέλνει την αμφισβήτηση και την «παραγωγή» ανατρεπτικών ιδεών, τα media...

Τι αλήθεια συμβαίνει με τα media; Μα, ό,τι και με το γενικότερο κλίμα που επικρατεί, αυτό της εθελοδουλείας, με σκοπό πάντα την απόκτηση πλούτου και κοινωνικής αναγνώρισης. Τα media ενοχλούνται από την ύπαρξη του Περάματος, καθώς επίσης και από το γεγονός ότι η πλειονότης σχεδόν του ελληνικού λαού υποφέρει και ζει υπό συνθήκες εξαθλίωσης. Επαναπαυμένοι οι πλείστοι στον παχυλό μισθό που αφειδώς τους προσφέρουν οι εργοδότες τους, αγανακτούν με κάθε μορφή διαμαρτυρίας που γίνεται προς διεκδίκηση του ελάχιστου της αξιοπρέπειας. Για τα media, το Πέραμα είναι το κακό σπυρί, το πύον, η πίσω πλευρά του φεγγαριού (και, ως γνωστόν, εμείς ενδιαφερόμαστε μόνο για ό,τι λάμπει), το απεχθές περιθώριο, η πλέμπα...

Δεν μπορώ να γνωρίζω τι λένε στις συνάξεις τους οι θλιβεροί φιλελεύθεροι (αλλά και όσοι, δεξιοί και αριστεροί, συμφωνούν μαζί τους) είναι όμως βέβαιο (εξ ιδικής εικασίας) ότι βδελύσσονται την εργατική τάξη και όσους έχουν το κουράγιο ακόμη να διαδηλώνουν ή να αμφισβητούν τήν, κατ' αυτούς, σχεδόν τέλεια Δημοκρατία τους.

Και όμως, μέσα από τα Περάματα θα βρεθούν της ψυχής τα πείρατα όσο και αν τα λοιδορούν, όσο και αν τα αποφεύγουν.


stamg@enet.gr


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 02/08/2008

Σχόλια

  1. " «Μα, εάν δεν έχουν ψωμί να φάνε, γιατί δεν τρώνε παντεσπάνι;» αναρωτιούνται σοβαρά οι ανεκδιήγητοι, "

    lol έχει μεγάλη φαντασία... και μετά ξύπνησε... Ωραίους αχυράνθρωπους φτιάχνει στο μυαλό του.

    καλά λέει ο Ανδριανόπουλος "Συνιστώ λοιπόν να διαβάζετε μετά μανίας τα γραφτά του παραπάνω συντάκτη. Γα να έχετε την διασκέδασή σας εξασφαλισμένη."

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Νομού Κυκλάδων...

Τα 15 sites που άλλαξαν το internet