Ιβηρες, Αλανοί, Ρώσοι, του κύκλου τα γυρίσματα...

Κανένας αρχαίος πόλεμος δεν έχει τελειώσει γιατί οι πόλεμοι τελειώνουν όταν χάνονται και σβήνουν οι λαοί που τους διεξάγουν, όταν τα κόκκαλα των νεκρών, οι αιχμές από τα βέλη και τα δόρατα, οι σπάθες και οι λόγχες έχουν πια γίνει άμμος ψιλή στα βάθη των ωκεανών. Οσο όμως θα πέφτει ακόμη βαριά η σκιά των χιλιάδων πολεμιστών και των εκατομμυρίων αμάχων πάνω στην αρχαία γη τίποτα δεν τελειώνει.

Και ιδού λοιπόν μέσα στο καζάνι της Ιστορίας που κοχλάζει: οι Σκύθες, οι Ιβηρες (Γεωργιανοί), οι Αλανοί (Οσέτιοι), οι Αμπχάζιοι, οι Χαζάροι… Κι από κοντά: οι Λύδιοι, οι Φρύγες, οι Κάρες, οι Βιθύνιοι, οι Παφλαγόνες, οι Λυκάονες, οι Πισίδιοι, οι Καππαδόκες, οι Χάλυβες/Χάλδοι ή Χαλδαίοι, Λαζοί, οι Μάκρονες, οι Καρδούχοι (Κούρδοι), οι Κόλχοι, οι Παφλαγόνες, οι Δρίλοι, οι Ταοχόοι, οι Μοσύνοικοι, οι Ασσαίοι…

(Πόσοι αλήθεια ξέρουν, από εμάς που χαζεύουμε σαν ηλίθιοι τα έκτακτα δελτία που μεταδίδουν την συνέχεια του μεγάλου πολέμου στην Οσετία, ανάμεσα στους Αλανούς και τους Ιβηρες, πως αυτοί οι τελευταίοι έχουν τον ίδιο αίμα με τους Βάσκους; Και πως γι αυτό η χερσόνησος της Ισπανίας ονομάστηκε Ιβηρική; Τι σημασία έχουν όλα αυτά; Καμιά απολύτως, αν δεν θέλεις να αφουγκραστείς το μέλλον…)

Πάνε λίγες μόνο ημέρες που τέλειωσα το βιβλίο της Μαριάνας Κορομηλά, «Η Μαρία των Μογγόλων». Και να που τόσο απροσδόκητα (απροσδόκητα;;;) το βιβλίο ζωντανεύει εμπρός μας. Και να ξανά η φράση-κλειδί:

«Από την Αλωση μέχρι σήμερα έχουν περάσει ΜΟΛΙΣ 560 χρόνια, όταν από τον Κωνσταντίνο τον Μέγα μέχρι τον τελευταίο Κωνσταντίνο, τον Παλαιολόγο είχαν περάσει πάνω από χίλια εκατό χρόνια».

Οσέτιοι ή Οσέτες λοιπόν. Ή Αλανοί ή Ιρονες (λένε πως σ’ αυτή τη δεύτερη ονομάσια ριζώνει και η λέξη Iron (=σίδηρος). Φύλο Ινδοευρωπαϊκό, του Ιρανικού κλάδου, όπως και οι Σαρμάτες. Πρώτη γλώσσα: Ιρανικοί. Σημερινή γλώσσα: Ρώσικα. Είναι ο μόνος λαός Ιρανικής καταγωγής που κατοικεί ακόμη στην Ευρώπη, οι ίδιοι ονομάζουν την πατρίδα τους "Ιρονιστόν" ή "Ιρόν" παρόλο που η Βόρεια Οσσετία φέρει επισήμως την προσωνυμία "Αλανία".

Ο Ηρόδοτος τους ονομάζει κι αυτούς Σκύθες. Δεν είναι… Βρεθήκαν στα ίδια εδάφη, αλλά από αλλού κρατάει η σκούφια τους…

Πρώτος τους αναφέρει με το όνομά τους ο Στράβωνας (63 π.Χ. – 24 μ.Χ.), ο Πόντιος ιστορικός, αλλά τους βρίσκεις και στα πιο αρχαία Κινέζικα κιτάπια… Πάντοτε εκεί, βορειοανατολικά της Αζοφικής, δίπλα στην κοίτη του ποταμού Ντον αλλά και γύρω από τη Μεότιδα λίμνη. Άσσοι στην ιππασία (λέγεται πως αυτοί ήσαν οι πρώτοι που ημέρεψαν τα άλογα) και στο τόξο όπως όλοι οι νομάδες. «Καρφί» στο μάτι της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Μέχρι το 370 οι Ρωμαίοι δεν μπόρεσαν να τους κάνουν καλά. Ότι δεν κατάφεραν όμως αυτοί, το κατάφεραν οι Μογγόλοι. Τους πήραν και τους σήκωσαν! Κάποιοι τη γλύτωσαν φεύγοντας προς τη Δύση όπου εκεί ενώθηκαν με τη Γερμανική φυλή των Βανδάλων. Μαζί περάσανε το Δούναβη, μαζί το Ρήνο, μαζί και με τους Γαλάτες πολέμησαν τους Ρωμαίους, απίστευτη ιστορία. Ο βασιλιάς τους ο Αττάσης σκοτώνεται το 418 σε μια μάχη εναντίον των Βησιγότθων και το στέμμα των Αλανών παίρνει ένας καθαρόαιμος Βάνδαλος ο πολύς Γκούντερις. Σκορπίζονται. Κάποιοι μένουν για πάντα σην Ιβητική χερσόνησο, κάποιοι ακολουθούν τους Βανδάλους μέχρι τη Βόρειο Αφρική και στήνουν βασίλειο. Ο δε βασιλιάς τους ονομάζεται Rex Wandalorum et Alanorum (Βασιλιάς των Βανδάλων και των Αλανών).

Οσοι ξέμειναν στη Μαύρη Θάλασσα ενώθηκαν με τα Σλαβικά φύλα και κατοίκησαν στα εδάφη της σημερινής Πολωνίας. Κάποιοι λένε –ο Πτολεμαίος, ας πούμε- πως οι ίδιοι οι Σλάβοι είναι όλοι απόγονοι των Αλανών, ότι δηλαδή από αυτούς προέρχονται οι Σέρβοι και οι Κροάτες. Μπορεί. Μπορεί και όχι. Όμως για δες πως σήμερα συνδέουμε το Κόσσοβο με την Οσσετία. Το πρώτο το υπερασπίζονται οι Σλαβο-Αλανοί, στη δεύτερη πολεμούν οι ίδιοι οι Αλανοί με τις πλάτες των Ρώσων που ούτε θέλουν να ακούν για ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου. Οι Ρώσοι μάλλον διαβάζουν ιστορία. Οι Δυτικοί δεν δίνουμε δεκάρα… Γι αυτό και οι εκπλήξεις!

Από την Πολωνία κατηφόρισαν, τον 7ο αιώνα, στα Βαλκάνια. Ολοι μαζί: Σέρβοι, Κροάτες και Αλανοί με πρόσκληση του «δικού μας», του αυτοκράτορα Ηράκλειου. Εμείς τους φέραμε κάτω, εμείς και τους εκχριστιανίσαμε (όχι ακριβώς εμείς, αλλά οι Αρειανοί).

Κάποιοι ακόμη ενώθηκαν με τους Βούλγαρους του Βόλγα και έκαναν μια νέα φυλή: τους Τάταρους του Βόλγα.

Οσοι απόμειναν στην παλιά τους γη υπό το καθεστώς τον Μογγόλων είναι οι σημερινοί Οσέτες ή Οσέτιοι. Οι περισσότεροι χριστιανοί εκτός από ένα μικρό κομμάτι, τους Ντιγκόρ, που εξισλαμίστηκαν τον 17ο αιώνα…

Εμειναν Αρειανοί μέχρι τον 18 αιώνα οπότε οι Ρώσοι τους έβαλαν στο «σωστό» δρόμο της Ορθοδοξίας…


Να πούμε τώρα και για τους Γεωργιανούς;

Την άλλη πλευρά του πολέμου;

Στο επόμενο!

Ως τότε…

Δίπλα στο Νέο Βυζάντιο –της Νέας Βασιλεύουσας των Βρυξελλών - ο Πανάρχαιος Πόλεμος…

Από τη μια το Νέο Βύζαντιο, από την άλλη η Νέα Ρώμη της Ουάσιγκτον. Στη μέση οι λαοί που ήσαν πάντοτε στη …μέση. Πότε με τον έναν, πότε με τον άλλον, πάντοτε μόνοι τους να αλλάζουν τη ροή των ποταμιών και της Ιστορίας…

Ξανά οι Ρώσοι. Ξανά οι Μογγόλοι. Ξανά ο Φονταμενταλισμός της Δύσης (ΗΠΑ) και του Ισλάμ. Αίμα, αίμα, αίμα…

Του κύκλου τα γυρίσματα…

Ανοίχτε βιβλία!

Το μέλλον μας (ξανα-)γράφεται εκεί μέσα!

Σας το είχα πει: αυτός ο Αύγουστος Μυρίζει μπαρούτι !


>>>ΗΠΑ: Θα υπάρχουν επιπτώσεις στις σχέσεις με τη Ρωσία

Σχόλια

 1. Κάπου σε έχασα. Ποιος είναι συγγενής με τους Βάσκους; Οι Βάσκοι δεν είναι καν ινδοευρωπαίοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πολύ ωραίο. Με την παρένθεσή σου πληγώθηκα στο Χάλυβες, Χάλδοι( Λαζοί).Άλλοι οι Λαζοί, άλλοι οι Χάλδοι. Εκ Χαλδίας έλκων μία ρίζα,σε διαβεβαιώ.Οι Λαζοί είναι δυό βουνούς παραδίπλα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ο δείμος του πολίτη>>> Κι όμως αυτή είναι η επικρατέστερη σήμερα θεωρία για την προέλευσή τους. Πως δηλαδή είναι κλάδος των Ιβήρων (Γεωργιανών) - J.P. Mallory "In Search of the Indo-Europeans," 1989- και ενισχύεται από το γεγονός πως πολλά Βασκικά ονόματα έχουν την τοπονυμιακή κατάληξη -ατζε.

  Υπάρχει επίσης μια θεωρία οτι η απώτερη καταγωγή τους είναι από την Τσετσενία (ε, ρε, ιστορικά γλέντια και αναλογίες αν αληθεύει!)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΠΕΤΕΦΡΗΣ >>> Θαρρώ πως υπέπεσα κι εγώ σε λάθος μάλλον συνηθισμένο αλλά γι αυτό είναι οι φίλοι για να μας βγάζουν από τα συνηθισμένα λάθη!!!
  Το λοιπόν, Χάλυβες ονόμαζε ο Ξενοφών τους κατοίκους της Λαζικής, όμως οι ίδιοι οι Λαζοί δεν είχαν σχέση αίματος με τους Χάλυβες. Ο Διόδωρος ο Σικελιώτης ως προέλευση των Λαζών θεωρεί τα υπολείμματα του Αιγυπτιακού στρατεύματος υπό τον Φαραώ Σέσοστρ.
  Σπεύδω να διορθώσω...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Λες οι (υποχρεωτικές) εξετάσεις DNA να αποτελέσουν στο εγγύς μέλλον τη βάση δημιουργίας κρατικών οντοτήτων..?
  ΜΠΡΡΡΡΡ τρομάζω και στη σκέψη, αλλά με αυτούς που έχουμε μπλέξει όλα τα περιμένω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Μόνο τσιζμπουργκεροθρεμμένη Αμερική χρειάζεται εξετάσεις DNA για να βγάλει άκρη. Υπάρχει και ιστορία που αποδεικνύει πως τίποτα δεν είναι τόσο μακριά, τίποτα δεν είναι τόσο παλιό στη σύντομη διαδρομή της ανθρωπότητας. Ολα εδώ είναι. Μπροστά μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Νομού Κυκλάδων...

Τα 15 sites που άλλαξαν το internet