Απαίτησαν τα Αυτονόητα!

Αντιγράφω από το blog της Λουίζας:

Ήμουν εκεί

για να τιμήσω την μνήμη ενός παιδιού,
ενός τουρίστα που διάλεξε τον τόπο μας για διακοπές.
Έπρεπε να μας βρει φιλικούς και φιλόξενους
και να γυρίσει στην πατρίδα του ασφαλής.

Ήμουν εκεί γιατί

Με θλίβει και με προσβάλλει η χυδαιότητα και η διαπλοκή που γίνονται κάθε μέρα ταυτόσημες με τις διακοπές στη Μύκονο.
Μ’ εκνευρίζει η χαριεντιζόμενη με την εξουσία ισχύς των παρανομούντων.
Με απογοητεύει η έλλειψη αντίστασης στη σπατάλη φυσικών πόρων (ακτογραμμή-μόλυνση θάλασσας-νερό-γεωτρήσεις-φυσικό τοπίο).
Με προβληματίζει το αντικοινωνικό ωράριο των καταστημάτων.
Με θλίβει η απουσία ελευθέρων χώρων καθώς τελούν υπό κατάληψη από τραπεζοκαθίσματα, ξαπλώστρες, ομπρέλες και αυτοκίνητα.
Με ανησυχούν τέλος: το έλλειμμα δημοκρατίας, όπως αυτό εκφράζεται στην καθημερινότητά μας, η τιμωρούμενη ελεύθερη έκφραση της διαφωνίας, το κλίμα φόβου και υποταγής στις σχέσεις πολίτη-Δήμου, το αβγό του φιδιού που πυρώνουν νέοι άνθρωποι, το ανεξιχνίαστο τριών μεγάλων ενόπλων ληστειών και των αμέτρητων διαρρήξεων κ.ά.

Ζητώ και απαιτώ

τα αυτονόητα μιας πολιτισμένης χώρας

______________________________________________________________________________________________

περισσότερα εδώ

κι εδώ

κι εδώ


.

>>>
Σχετικά:Η κουλτούρα της βεντέτας…. κι ο Αυστραλός «άγιος»

Σχόλια

 1. Αντιγράφο το σχόλιό μου στη Λουϊζα: Ένα παιδί έφυγε όχι γιατί φταίει το νησί. Ένα παιδί έφυγε γιατί η βία βιωματικά μας χτυπά από παντού και κάποιοι υπάνθρωποι δεν μπόρεσαν να αντισταθούν σε τούτο το κέλευσμα. Όταν η βία μπαίνει στο σπίτι μας με την τηλεόραση, με τις εφημερίδες (δες την Εσπρέσσο και το ματωμένο πτώμα του Σεγιανόπουλου να φιγουράρει), τότε είναι λογικό κάποιοι να αισθάνονται ράμπο. Και σε όλο αυτό το ψυχολογικό σκηνικό πρόσθεσε και την ασυδοσία της αστυνομίας και των καταστηματαρχών που κάνουν τους μπράβους να αισθάνονται ατιμώρητοι αρχηγοί. Πόσοι άραγε ξυλοκοπήθηκαν από μπράβους στο νησί και αλλού; Πόσοι άραγε από τους μπράβους τιμωρήθηκαν από τη δικαιοσύνη; Γιατί οι τρεις δεν προφυλακίστηκαν; Ποιος εγγυάται ότι δε θα ξαναξυλοκοπήσουν κάποιον;

  Δεν απενοχοποιώ κανένα κωλόπαιδο. Ωρύομαι όμως για την υποκρισία των καναλιών -και των δημοτικών αρχών- που τόσο καιρό έκαναν τουμπεκί και όλοι οι κάτοικοι διαμαρτύρονταν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Άνεμε να'σαι καλά!
  Δύσκολα τα πράγματα στο νησάκι μας. Ειναι και βαρύ φορτίο ο Αύγουστος... ξέρεις.
  Αντιγράφω (αν και δεν το συνηθίζω) κι εγώ με τη σειρά μου σχόλιο που άφησα μόλις στη "Ροδιά":

  "Ευχαριστούμε πολύ για την γενικότερη συμμετοχή στη συζήτηση. Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια ακόμα και τα πικρόχολα, που φαντ άζομαι προέρχονται από συνειδητούς πολίτες, που έχουν λύσει ή τουλάχιστον έχουν συμμετάσχει στη λύση των προβλημάτων του δικού τους τόπου ...γειτονιάς... πολυκατοικίας.
  Πιστέψτε με -όσο και αν σας φαίνεται παράξενο- KAI η περδικούλα μας το λέει KAI γράμματα γνωρίζουμε KAI ευαισθησίες έχουμε, αλλά το θεριό δεν "παίζεται".
  Θα ακούσετε πολλά τις επόμενες μέρες και σας θέλουμε ειλικρινά κοντά μας γιατί πάνω απ' όλα η Μύκονος είναι ένα μικρό νησί που έρχεστε όλοι και περνάτε καλά κι αυτός είναι ο λόγος που επανέρχεστε. Και βέβαια επειδή σε ένα τόπο μαζικού τουρισμού δεν μπορούν όλοι να είναι ευχαριστημένοι λυπούμαστε που δεν μπορούμε να είμαστε πάντα καλοί.

  Όμως να ξεκαθαρίσουμε ότι όλοι μας βλέπετε σαν τόπο διακοπών.
  Εμείς όμως δεν έχουμε μόνο την όψη του τόπου διακοπών να βάλουμε σε καλή πορεία, έχουμε και την καθημερινότητά μας με τα άπειρα προβλήματα για τα οποία δεν θα ήθελα να σας κουράσω.

  Και ναι όσο και να φαίνεται αυτό παράξενο ΚΑΙ παιδιά έχουμε ΚΑΙ γονείς ΚΑΙ φίλους ΚΑΙ κοινωνικό ιστό... τραυματισμένο ίσως, αλλά στέκει εκεί με τη νησιώτικη περηφάνεια και τις δυσκολίες του, με την εργατικότητά του και την έλλειψη υποδομών και συνθηκών που αρμόζουν σε άλλες ευνομούμενες πολιτείες.
  Σημειώστε και τούτο αγαπητοί φίλοι, όσα γνωρίζετε από την Αγωγή του πολίτου, οι στοιχειώδεις κατακτήσεις της δημοκρατίας, στη Μύκονο του 2008 είναι ακόμα το ζητούμενο!"

  Σ'ευχαριστούμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δυστυχώς κάποιοι νομίζουν οτι η Μύκονος και τα άλλα Κυκλαδονήσια είναι σκηνικά ενός τσίρκου, όπως τα παρουσιάζουν τα κανάλια και όχι κοινωνίες και μάλιστα πληγωμένες όπως λες...

  (Φταίμε κι εμείς όμως!)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Δυστυχώς κάποιοι νομίζουν οτι η Μύκονος και τα άλλα Κυκλαδονήσια είναι σκηνικά ενός τσίρκου, όπως τα παρουσιάζουν τα κανάλια και όχι κοινωνίες και μάλιστα πληγωμένες όπως λες...

  (Φταίμε κι εμείς όμως!)

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Νομού Κυκλάδων...

Τα 15 sites που άλλαξαν το internet