Οκτώ ογδόου του 2008


Ένα Μεγάλο Παιχνίδι μόλις τώρα τελειώνει… Ένα παιχνίδι που κράτησε 1200 ολόκληρα χρόνια. Από εκείνη την ημέρα των Χριστούγεννων του 800 π.χ. όταν ο Κάρολος προσευχήθηκε γονατιστός στο ναό του Αγίου Πέτρου της Ρώμης και ο Πάπας Λέων Γ΄ τοποθέτησε μια χρυσή κορώνα στο σκυμμένο κεφάλι του βασιλιά στέφοντάς τον Αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (Imperator Romanorum).

Θυμάσαι τον Κινεζάκο που σου πούλησε εκείνον τον αναπτήρα-φακό πριν από δώδεκα χρόνια. «Από πού είσαι;». Δεν μίλησε. Δεν είπε κουβέντα. Μόνο σήκωνε μία-μία την πραμάτεια του και στην έδειχνε. Ένα κακοσουλούπωτο λούτρινο, μια λαστιχένια μπαλίτσα, ένα ανεμιστηράκι, κιάλια, τσοπ-στικς. «Που βρέθηκε αυτός εδώ;». Απόρησε η παρέα. Τώρα ο «ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ» πουλάει σε «κινέζικες» τιμές και το ¼ όσων έχεις στο σπίτι σου είναι made in China.

Σήμερα το απόγευμα ο «Κινεζάκος» σου θα είναι κάπου εκεί, στη «Φωλιά του Πουλιού», περήφανος, όχι μόνο για τους Αγώνες που ξεκινούν στη χώρα του αλλά κυρίως για το Μεγάλο Ταξίδι που έκανε. Για το Μεγάλο Παιχνίδι που ξεκινάει…

Πως το είπε ο Σαρκοζί; «Πρέπει να συνοδεύσουμε την Κίνα στο δρόμο του σεβασμού των αξιών που είναι ίδιες με τις δικές μας».

Κούνια που τον κούναγε!

Το έστρωσε λίγο με την επόμενη φράση του: «Δεν μποϊκοτάρεις το ένα τέταρτο της ανθρωπότητας».

Πώς να το μποϊκοτάρεις; Αν αυτό το «ένα τέταρτο της ανθρωπότητας» αποφασίσει πως θα τρώει ένα παγωτό την ημέρα ολόκληρη η Δύση θα μετατραπεί σε μια απέραντη παραγκούπολη μέσα σε μία εβδομάδα.

Το είπαν οι ίδιοι μαζί με τους Ινδούς, δικαιολογώντας το γιατί δεν πρόκειται να υπογράψουν καμιά «συνθήκη του Κιότο»: «Τόσα χρόνια εσείς τρώτε, πίνετε, αναπτύσσεστε, μολύνετε. Τώρα δεν νομίζετε ότι ήλθε και η σειρά μας;».

Σαν να έλεγαν: «Δεν φαγωθήκατε να μας δυτικοποιήσετε; Δυτικοποιηθήκαμε λοιπόν!».

Και σήμερα κόβουν την κορδέλα! Ελπίζοντας ότι οι επόμενοι πέντε αιώνες θα είναι Κινέζικοι…

Οκτώ ογδόου του 2008.

Αυτό είναι το Μεγάλο Στοίχημα της σημερινής αλλά και της επόμενης ημέρας… Θα το κερδίσουν;

Το Μεγάλο Παιχνίδι μόλις τώρα αρχίζει… Ας υποδεχτούμε λοιπόν τους νέους Κυρίαρχους του παιχνιδιού… Ας χαμηλώσουμε τα λάβαρα και τις σημαίες μπροστά της –έχουμε ακόμη λίγο χρόνο πριν χαμηλώσουμε και το σβέρκο…

Οσο για τη δική μας ταφόπλακα; Ηδη χαράζουν επάνω:

ΔΥΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

25/12/800 – 8/8/2008

Ζωή σε λόγου τους!

Σχόλια

 1. η
  «Φωλιά του Πουλιού»
  και το
  αβγό του φιδιού...

  όμορφη που ναι η ζωή....

  trapped

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ANeme, εμπνευσμένο post, καιρός τους ήταν.
  nina, εμπνευσμένη εικόνα, μπορώ να τη φανταστώ σαν τρισδιάστατο γλυπτό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Νομού Κυκλάδων...

Τα 15 sites που άλλαξαν το internet