Οι δύο γυναίκες


"Εγώ, είμαι η Μαριάννα Κορομηλά, δευτερότοκο παιδί του Αθηναίου δημοσιογράφου Λάμπρου Κορομηλά (από γκάγκαρη αθηναϊκή οικογένεια και παλαιά αρβανίτικη φάρα) και της Σοφίας (το γένος Βράιλα, εξ Αιγύπτου, με ρίζες στην Κάρυστο, στην Ηπειρο και στο Καστελλόριζο), σύζυγος Στέλιου Νέστορος (γέννημα θρέμμα της Θεσσαλονίκης). Γεννήθηκα το 1949, στον αστερισμό της αυγουστιάτικης Παρθένου, πέντε ημέρες πριν από την επίσημη λήξη του Εμφυλίου πολέμου, κι έπαψα να μπουσουλάω όταν οι μεγάλοι τραγουδούσαν "σάμπα χορεύει όλη η Αθήνα, ο Νικολάκης με την Πιπίνα" - ενώ όσοι δεν λικνίζονταν στον ρυθμό της σάμπας τραγουδούσαν χαμηλόφωνα "νύχτωσε χωρίς φεγγάρι", καθώς απέπλεαν οι τελευταίες καραβιές των ηττημένων για τη Μακρόνησο, τον Αϊ-Στράτη, την Ικαρία, το Τρίκερι, κι άδειαζε η ύπαιθρος, παστώνονταν οι χωρικοί στα αστικά κέντρα και γέμιζαν οι Παιδουπόλεις της λαοφιλούς βασιλίσσης ημών Φρειδερίκης. Η οικογένειά μου, πλησίστια, ήταν από την πλευρά των νικητών.
Μεγάλωσα τον καιρό της πρώτης περιόδου του Ψυχρού πολέμου, της Αντιπαροχής και της κυριακάτικης ραδιοφωνικής εκπομπής "Νέα ταλέντα" του Γιώργου Οικονομίδη..."

«Εκείνη είναι η Μαρία Κομνηνή Παλαιολογίνα Διπλοβατάτζινα, κόρη του στρατηγού και μετέπειτα αυτοκράτορα Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγου...».


...Και κάπως έτσι με συνεπήρε η "Μαρία των Μογγόλων", με τον ίδιο τρόπο που για πολλά χρόνια με είχαν συνεπάρει η οι ραδιοφωνικές εκπομπές της Μαριάννας Κορομηλά, η ήρεμη και ταυτόχρονα παθιασμένη (πως το κάνει;) φωνή της που κάποιοι, πριν λίγους μήνες, αποφάσισαν πως πρέπει να σωπάσει, διώχνοντάς την, κακήν κακώς, από την Ελληνική Ραδιοφωνία.

...Και κάπως έτσι, η "Μαρία των Μογγόλων" έγινε το βιβλίο μου γι' αυτό το καλοκαίρι του 2008. Πέρσι ήταν ο "Μεγάλος Αμπάι" του Μιχάλη Μοδινού. Και τα δυό με ταξιδεύαν όσο τα ξεφύλλιζα και συνέχιζα μετά μόνος μου το ταξίδι, πέρσι στην Αφρική και φέτος στην Ασία, στα εδάφη της Αυτοκρατορίας των Μογγόλων...

Κι αν χαίρομαι περισσότερο είναι που και οι δύο είναι Ελληνες συγγραφείς και οι δύο έχουν γράψει αριστουργήματα!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Νομού Κυκλάδων...

Τα 15 sites που άλλαξαν το internet