Ανεμομαζώματα 2/07/08

-On line η ελληνική βιβλιογραφία του 19ου αιώνα
Ο ηλεκτρονικός κατάλογος της ελληνικής αναδρομικής εθνικής βιβλιογραφίας του 19ου αιώνα, ο οποίος προσφέρεται πλέον στο δικτυακό τόπο της βιβλιοθήκης του Μουσείου Μπενάκη www.benaki.gr/bibilology, είναι η πρώτη συνολική "κατάθεση δελτίων" σε ηλεκτρονική μορφή ενός έργου εν τω γίγνεσθαι. Πρόκειται για την πρώτη κωδικοποίηση και συνοπτική παρουσίαση όσων συναφών στοιχείων έχουν συγκεντρωθεί την τελευταία εικοσαετία στο Βιβλιολογικό Εργαστήρι "Φίλιππος Ηλιού", το οποίο γενικότερα επιδιώκει να αποτελέσει κύτταρο έρευνας και παιδείας, με επίκεντρο τον ελληνικό 19ο αιώνα. Πιο συγκεκριμένα, ο ηλεκτρονικός κατάλογος περιέχει όλα τα βιβλιογραφημένα ελληνικά φυλλάδια και βιβλία πλην μονοφύλλων, διφύλλων και χαρτών ή, με άλλα λόγια, όλα τα βιβλιογραφημένα αυτοτελή έντυπα, σε ελληνική γλώσσα, που απευθύνονται σε ελληνόγλωσσο αναγνωστικό κοινό.


-Ένας σαραντάρης που έχει πάθος με τα αρχαία κείμενα και πιστεύει ότι είναι η ενσάρκωση του Πυθαγόρα στη σημερινή Αθήνα παραδίδει σεμινάρια ποίησης. Ένα βράδυ συναντάει τη Λίλιθ, ένα σκοτεινό πλάσμα γύρω στα είκοσι πέντε, που συλλέγει διαρκώς ερωτικές εμπειρίες γιατί πιστεύει ότι αυτό θα τη βοηθήσει να γίνει συγγραφέας. Ο ήρωας την ερωτεύεται, όμως εκείνη συνεχώς του διαφεύγει. Όταν ο Πυθαγόρας κατακτά επιτέλους τη Λίλιθ, προσπαθεί να τη φέρει με τα νερά του. Μάταια. Η Λίλιθ είναι σκληρό καρύδι. Μάλιστα, σ’ ένα ταξίδι τους στη Τζια τον εγκαταλείπει ύστερα από ένα διπλό φονικό. Ο ήρωας καταρρέει κι αποφασίζει ότι μέχρι τότε έκανε λάθος στη ζωή του. Δεν είναι πια ο Πυθαγόρας, μα ένας άλλος φιλόσοφος, ο Επίκουρος. Ώσπου μια νύχτα καταιγίδας συνειδητοποιεί επιτέλους ποιος είναι ο προορισμός του…Ο Άρης Σφακιανάκης γεννήθηκε το 1958 στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε νομικά
στην Αθήνα. Αυτό είναι το ένατο βιβλίο του.-Πρόσκληση

Το Δίκτυο Νομαδική Αρχιτεκτονική και οι εκδόσεις futura σας προσκαλούν στην παρουσίαση του Hakan Gürel (εθελοντή σε προγράμματα αστικού σχεδιασμού) με θέμα:

  • Αστικός μετασχηματισμός και οι αμφισβητήσεις του: Η γενική πρακτική στην Τουρκία, σύντομο θεωρητικό υπόβαθρο.
  • Αστικός μετασχηματισμός βασισμένος στην κοινότητα: συνεταιρισμός αστέγων (θύματα του σεισμού) / Σπίτια αλληλεγγύης

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 3 Ιουλίου, 8.30΄, στo βιβλιοπωλείο των εκδόσεων futura, Βίκτωρος Ουγκώ 15 (στάση μετρό «Μεταξουργείο – έξοδος Δηληγιάννη).

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

-

a


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Νομού Κυκλάδων...

Τα 15 sites που άλλαξαν το internet