Ευρωπαϊκή έκθεση για τους μπλόγκερ

Ψάχνοντας υλικό για τα ιστολόγια και τη δημοσιογραφία έπεσα πάνω στο παρακάτω, πρόσφατο κείμενο. Και μένω "παγωτό". Διαβάστε προσεκτικά πριν αντιδράσετε με ακατανόμαστα επίθετα. Μερικά από όσα λέει είναι λογικοφανή, μερικά άλλα είναι βούτυρο στο ψωμί του Ρουσσόπουλου και του κάθε Ρουσσόπουλου. Και μετά το συζητάμε:

'Είμαι μπλόγκερ, άρα υπάρχω'': αυτό φαίνεται να πιστεύουν συχνά πολλοί μπλόγκερ που διατυπώνουν τις απόψεις τους στο Διαδίκτυο. Δεν λείπουν όμως συχνά και οι κακοπροαίρετοι μπλόγκερ, που χρησιμοποιούν τα μπλογκ τους για ανέντιμους σκοπούς. H έκθεση της Marianne Mikko ζητά ένα νομικό καθεστώτος για τους μπλόγκερ, καθώς και έναν Διαμεσολαβητή που θα εγγυάται την ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης.Γνωρίζετε τα μπλογκ; Έχετε δικό σας μπλογκ, δηλαδή τη δική σας μερίδα στον "παράδεισο" του Διαδικτύου; Aν όχι, σας υπενθυμίζουμε ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο εύκολο σήμερα από το να δημιουργήσει κανείς το μπλογκ του και να εκφράσει σ'αυτό τις απόψεις του δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία και σε άλλα άτομα να εκφραστούν για το ίδιο θέμα. Συνήθως τα μπλογκ ενημερώνονται συχνά και αντανακλούν την προσωπικότητα του δημιουργού τους.

Tα μπλογκ είναι λοιπόν ένα σημαντικό μέσο εδραίωσης της δημοκρατίας. Aυτό υποστηρίζει άλλωστε και η έκθεση της Marianne Mikko (από τη Σοσιαλιστική Ομάδα). H Εσθονή ευρωβουλευτής εφιστά όμως την προσοχή μας κατά της συγκέντρωσης των μέσων μαζικής ενημέρωσης στα χέρια λίγων εταιριών και ζητά κοινωνικές και νομικές εγγυήσεις για τους δημοσιογράφους και τους συντάκτες.

''Tα μέσα μαζικής ενημέρωσης αποτελούν ισχυρό εργαλείο, το οποίο δεν θα πρέπει να διαχειρίζεται βάσει μόνο οικονομικών όρων" τονίζει η ευρωβουλευτής από την Εσθονία, της οποίας η έκθεση εγκρίθηκε από την επιτροπή Πολιτισμού στις 3 Ιουνίου. Γι'αυτό και η κα Mikko ζητά με την έκθεσή της την καθιέρωση ενός νομικού πλαισίου που θα διέπει τους μπλόγκερ και θα αποτρέπει την τυχόν μετατροπή του διαδικτυακού "παραδείσου" σε κόλαση...

Tο κοινό δεν απειλείται από τα μπλόγκερ -μήπως θα έπρεπε;

Oι μπλόγκερ στο σύνολό τους δεν αποτελούν απειλή, αλλά ορισμένοι από αυτούς "μολύνουν" τον κυβερνοχώρο

Marianne Mikko

Mιλώντας για την έκθεση της η κα Mikko μας είπε ότι "μέχρι στιγμής τα μπλογκ στο σύνολο τους αποτελούν έναν παράδεισο καλών προθέσεων. Ωστόσο, καθώς αυξάνεται σταδιακά ο αριθμός τους, όλο και πιο άνθρωποι θα γίνονται χρήστες τους".


Σε ερώτηση αν θεωρεί τους μπλόγκερ απειλή, η Marianne Mikko είπε χαρακτηριστικά: "Δεν τους βλέπουμε ως απειλή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι σε θέση να "μολύνουν" σημαντικά τον κυβερνοχώρο. Bρισκόμαστε ήδη συχνά αντιμέτωποι με πολλά spam, κακή πληροφόρηση και κακόβουλες προθέσεις στο Διαδίκτυο".

''Θεωρώ ότι το κοινό εξακολουθεί να εμπιστεύεται τα μπλογκ, καθώς φαίνονται ειλικρινή και θα πρέπει να παραμείνουν έτσι. Για το λόγο αυτό χρειαζόμαστε μια εγγύηση ποιότητας" προσθέτει η εισηγήτρια της έκθεσης σχετικά με " τη συγκέντρωση και τον πλουραλισμό στα μέσα ενημέρωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

Kαι αν γίνουν τα λόμπι και τα μπλογκ συνώνυμα;

Kατά τη γνώμη του Bέλγου ευρωβουλευτή Ivo Belet, τα μπλογκ συνεισφέρουν στη δημιουργία ενός "πολύπλευρου και πολύχρωμου τοπίου", γι'αυτό και "δεν θα πρέπει να υφίστανται περιορισμούς". O ευρωβουλευτής από την Ομάδα τoυ Ευρωπαϊκoύ Λαϊκoύ Κόμματoς και των Ευρωπαίωv Δημoκρατώv παραδέχεται ωστόσο ότι θα πρέπει να διευθετηθούν ορισμένα νομικά θέματα, όπως είναι το απαράβατο της ιδιωτικής ζωής.

O Jorgo Chatzimarkakis, μέλος της Ομάδας της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, μας είπε από τη μεριά του ότι πιστεύει ότι οι μπλόγκερ δεν μπορούν αυτομάτως να θεωρηθούν απειλή. "Φανταστείτε όμως ομάδες πίεσης, λόμπι ή άτομα με διάφορα συμφέροντα να χρησιμοποιούν τα μπλογκ για να περάσουν τα μηνύματά τους. Tα μπλογκ είναι πανίσχυρα εργαλεία, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια εξελιγμένη μορφή λόμπι, κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως απειλή" είπε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής από τη Γερμανία.

"H έκθεση της κας Mikko αφορά κάθε μπλόγκερ που εκπροσωπεί ή εκφράζει κάτι περισσότερο από την προσωπική του άποψη" σημειώνει ο κ. Chatzimarkakis.

H γνώμη σας μας ενδιαφέρει!

Εσείς έχετε δικό σας μπλογκ; Aν ναι, γιατί; Πιστεύετε ότι η κοινοβουλευτική αυτή έκθεση σας αφορά; Είστε υπέρ ή κατά των μπλογκ; Πιστεύετε ότι χρειάζεται μια νομοθεσία σε κοινοτικό επίπεδο; H γνώμη σας μας ενδιαφέρει! Mπορείτε να στείλετε όλα τα σχόλιά σας σχετικά με τα θέματα που θίγει το παρόν άρθρο, στην εξής διεύθυνση: web-editor-el@europarl.europa.eu

Αναφ. : 20080605STO30955

Αναλυτικά :

Σχέδιο έκθεσης σχετικά με τη συγκέντρωση και τον πλουραλισμό στα μέσα ενημέρωσης στην ΕΕ

Παρατήρηση 1η: Οι παραπάνω ευρωβουλευτές ανήκουν στην Σοσιαλιστική Ομάδα, στην Ομάδα τoυ Ευρωπαϊκoύ Λαϊκoύ Κόμματoς και των Ευρωπαίωv Δημoκρατώv και στην Ομάδα της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη.
Για να ξέρουμε με ΠΟΙΟΥΣ έχουμε να κάνουμε!

Σχόλια

  1. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όλοι αισθάνονται μούδιασμα με τα blogs και είναι φυσικό αφού τα blogs φέρνουν την άμεση δημοκρατία και τον πλουραλισμό στην πολιτική και στην ενημέρωση. Ότι χειρότερο για τις ελίτ και τους πουλημένους στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

    Αυτό που ξέρω είναι ότι θα μας πολεμήσουν άγρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειναι -σε λιγους δυστυχως ακομα- ξεκαθαρο πια, οτι η χειροτερη μορφη σαπιλας ερχεται απο τον σοσιαλιμπεριαλισμο κι οχι τοσο απο τον δυτικο ιμπεριαλισμο.Αρα μην σας κανει εντυπωση πως τετοιες αντιδραστικες αποψεις ερχονται απο τα στοματα δηθεν σοσιαλιστων.Αυτοι ολοι αποτελουν για τους λαους του κοσμου -σε αντιθεση με τον φανερο δυτικο ιμπεριαλισμο που ειναι φανερος εχθρος των λαων- τον κρυφο εχθρο και γι αυτο και τον πιο επικινδυνο για την δημοκρατια και τα ανθρωπινα δικαιωματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Νομού Κυκλάδων...

Τα 15 sites που άλλαξαν το internet