Μεγάλη πετυχεσιά ο φιλελευθερισμός


(…και να σταματήσει αυτή η ανοησία πως δήθεν ΑΛΛΟ ο φιλελευθερισμός και ΑΛΛΟ ο νεοφιλελευθερισμός. Τα ΙΔΙΑ κοράκια κρύβονται από τις δύο μάσκες. Τα ΙΔΙΑ χάλια προοιωνίζουν για τους ανθρώπους, για τη ζωή, για τον πλανήτη)

Η «αυτορυθμιζόμενη ελεύθερη αγορά» δεν μπορεί να προβλέψει, όχι πόσο θα έχει το πετρέλαιο το 2010, αλλά ούτε πόσο θα έχει σε ΔΕΚΑ μέρες.

Η «αυτορυθμιζόμενη ελεύθερη αγορά» ανεβάζει τον πληθωρισμό στο 10%...

Η «αυτορυθμιζόμενη ελεύθερη αγορά» τσακίζει την καταναλωτική δύναμη (χτυπώντας έτσι –τι πάνσοφη οικονομική θεωρία!!!- τον ίδιο τον εαυτό της…

Η «αυτορυθμιζόμενη ελεύθερη αγορά» (της ΜΙΝΕΡΒΑ και της ΕΛΑΪΣ) μας ταΐζει ουκρανέζικα ορυκτέλαια…

Η «αυτορυθμιζόμενη ελεύθερη αγορά» δημιουργεί δούλους για να μαζεύει φράουλες με 10 ευρώ μεροκάματο για να τις πουλήσει προς 10 ευρώ το κεσεδάκι…

Η «αυτορυθμιζόμενη ελεύθερη αγορά» αποκρατικοποιεί δημόσιες επιχειρήσεις σε κρατικούς γίγαντες άλλης χώρας

Η «αυτορυθμιζόμενη ελεύθερη αγορά» τώρα ανοίγει και τη συζήτηση για την «καθαρή» πυρηνική ενέργεια!

Η «αυτορυθμιζόμενη ελεύθερη αγορά» θα δημιουργήσει συγκρούσεις που ούτε είχαν ονειρευτεί στους χειρότερους εφιάλτες τους, οι εμπνευστές της.

Η «αυτορυθμιζόμενη ελεύθερη αγορά» πρέπει να χτυπηθεί με κάθε τρόπο…

… αν δεν θέλουμε να γίνουμε όλοι καρκινοπαθείς νεόπτωχοι!///

Dipping into the Rice Price Rise - Seeking Alpha


Prices have spiked for several reasons. Weather has certainly played a part: Floods in the Philippines and Vietnam have pummeled local harvests, and a 45-day cold snap spanning from China to Hanoi has hurt crops as well. But rising oil prices also factor in, driving up fertilizer prices and the cost of rice harvest and transport.

At home, the U.S. government's subsidized biofuel programs, designed to ease global warming and reliance on foreign oil, have caused a shortage in the amount of farmland dedicated for any crop that isn't corn, including rice.

Experts think rough rice stands to rise even further, although the Wall Street Journal argues that high prices have less to do with rice shortages, and more to do with speculators playing the commodities market. Whatever the reason, the depleted government stockpiles have created an atmosphere where any disruption in the supply stream causes rapid, volatile price swings.

As prices increase, export nations have been curtailing their shipments. Vietnam, Egypt, Cambodia and Guyana have all issued export bans, and the U.S. has also cut back on exports, due to growing domestic demand for the grain. Even Thailand has reduced its shipments, from last year's 9.55 million tons to this year's estimated 8.75 million tons.


------------------------------------

Απολύτως σχετικά:

-Η ελληνική εξαίρεση

-Βαρεθηκα...from Kozima20080509front

Drive 800 Miles or Feed a Person for a Year? The Biofuels Dilemma

Σχόλια

 1. To 'αόρατο χέρι' της αυτορυθμιζόμενης αγοράς για το οποίο μιλούσε ο Adam Smith, απεδείχθη όντως αόρατο..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Three birds were sitting. Επί της ουσίας δεν απαντώ γιατί είναι προφανές ότι έχεις μάθει για τον Φιλελευθερισμό από τον Γιανναρά και την Κανέλλη. Άλλο θέλω να επισημάνω.

  Φιλελεύθερη σκέτη δηλώνει η Νέα Δημοκρατία που κι αυτή τον έχει ακούσει τον Φιλελευθερισμό από τον Γιανναρά, την Κανέλλη και τον Μολυβιάτη και ο Στάθης ο Σκιτσογράφος που δεν τον έχει ακούσει από πουθενά τον Φ αλλά του φαντάζει κάτι ωραίο και εξωτικό και το λέει κι αυτός από κοντά. Οι Φιλελεύθεροι είμαστε εμείς, οι πραγματικά κακοί άνθρωποι που περιγράφεις, είναι κρίμα να καρπώνεται τη δόξα μας το μπας κλας κόμμα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μα, κα Αθηναιε, αν εσεις ειστε οι κακοι ανθρωποι που λεμε Φιλελευθερους, τοτε ο ΠΟΕ και το ΔΝΤ τι ειναι? Κομμουνισται?

  (ή μηπως επιμενετε πως ο πλανητικος χαμος με το φαγητο, το κλιμα, το πετρελαιο, την εργασια κτλ κτλ κτλ ειναι επειδη δεν ειμαστε ακομα *αρκετα* φιλελευθεροι? Swallow the pill that made you ill, το λενε οι RATM, αυτοι οι κακοι ανθρωποι.)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Δεν είναι καθόλου προφανές οτι τον έχω μάθει από τον Γιανναρά και την Κανέλλη διότι τον έχω σπουδάσει στις ΗΠΑ για 6 ολάκερα χρόνια κάνοντας πολιτικές επιστήμες (που ακόμη καταλαμβάνουν το 50% των βιβλίων μου) και σε διαβεβαιώ οτι ουδέποτε δίδαξε εκεί κανένας Γιανναράς και καμιά Κανέλλη.

  Επίσης, θα έπρεπε να είναι προφανές οτι δεν αναφέρομαι σε ένα Λαϊκό Κόμμα (με μεγάλες δόσεις ακροδεξιάς) όπως αυτό της Νέας Δημοκρατίας...

  Αυτό που είναι προφανές είναι πως όπως ζήσαμε την κατάρρευση της Σοβιετικής (αντι-σοσιαλιστικής στην ουσία) ιδεολογίας, έτσι θα ζήσουμε και την κατάρρευση του φιλελευθερισμού. Φοβάμαι με πολύ χειρότερες συνέπειες...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Και μια μεγάλη Κόκα Κόλα! χαχαχαχαχα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Μια Guinness για μένα.

  Χαίρομαι που δεν πρέπει να διδάξω. Τότε ξέρεις πολύ καλά λοιπόν τα ακόλουθα:

  1.Οι τιμές των αγαθών (commodities) το κρέας, ΤΟ ΡΥΖΙ ( που κάποιοι αναλφάβητοι έλληνες δημοσιογράφοι αναφωνούν στα παραθύρια: " Το ρύζι έγινε μετοχη!"το τί γέλιο ρίχνω με αυτό δεν λέγεται) ορίζονται από το χρηματιστήριο των παραγώγων και υπάρχει ένα terminus post, δλδ ένας συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας για την εκτέλεση των συμβολαίων που δεν εκτείνεται πέραν του εξαμήνου ή και χρόνου ( στο χρονικό όριο μπορεί να σφάλλω αλλά δεν έχει τόση σημασία). Έτσι, οι μόνες προβλέψεις που μπορούν να γίνουν είναι μέσα στο timeframe της πραγματικότητας που είναι αυτή που ορίζει το χρηματιστήριο και όχι κάποιο κληρονομικό χάρισμα.

  2. Ότι τον πληθωρισμό τον ανεβάζει η αυτορύθμιση μην το πεις ούτε του παπά. Κάνεις χιούμορ βέβαια.

  3. Δεν σε ταϊζει η αγορα τα ορυκτέλαιο αλλά ΤΟ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟ ΚΡΑΤΟΣ που δεν μπορεί να κάνει ελέγχους της προκοπής. ΤΟ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟ ΚΡΑΤΟΣ που δεν επιβάλλει ποτέ πρόστιμα για την προστασία του καταναλωτή γιατί τα παίρνει.

  4.Για τους δούλους φταίει Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ και η ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ στην εφαρμογή της νομοθεσίας. Το ξέρεις. Γιατί γράφεις αυτά που γράφεις λοιπόν;

  5. Δεν μας απέδειξες γιατί είναι κακές οι αποκρατικοποιήσεις.

  6.Ναι η ελεύθερη αγορά πιστεύουμε πως θα δημιουργήσει συγκρούσεις που θα οδηγήσουν τους διαπλεκόμενους με του ΑΡΓΥΡΩΝΗΤΟ ΚΡΑΤΟΣ των ΚΡΑΤΙΚΩΝ λειτουργών στις κρεμάλες.

  7.Με τόσους υπόδουλους στο κράτος, με τόσους υποψήφιους υπόδουλους που ονειρεύονται μια θεσούλα στο δημόσιο προς 800 Ε ( τόσο έχουν αξιολογήσει την ελευθερία τους) ήδη η αγορά είναι πεθαμένη.

  Αυτό για τους καρκινοπαθείς νεόπτωχους είναι όλα τα λεφτά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Το τι εστι φιλελευθερισμος το περιέγραφε συνειδητά ή ασυνείδητα μια από τις πολλές καλες εκπομπες της ΕΡΤ3 πριν από 10 ημέρες.
  Το θεμα ήταν τα καρτελ. Εκεί λοιπον ο -δυστυχως για αυτον και ευτυχως για μας- μη "πρωτοκλασατος" Θεσσαλονικιός δημοσιογραφος (χιλιες μετανοιες που δεν συγκρατησα το όνομά του) παρέθεσε 25 κάρτες με το μερίδιο της αγοράς που ανήκει στα καρτελ σε 25 βασικούς τομεις (λαδια, γαλακτοκομικα κλπ.).

  Το αποτέλεσμα ηταν ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΟ. Σε 25 τομεις της καθημερινότητάς μας τα διαφοπρα καρτελ τα οποία αποτελουνται από 2-3 εταιρίες το πολύ ελέγχουν κατά περίπτωση το 74-97% της αγοράς. Το ρεκορ ανηκει στα αναψυκτικά με τα καρτελ να ελεγχουν το 97%, εκ των οποίων το 86% η Coca Cola και το 11% η Pespico. Το υπόλοιπο 3% απομενει στις Ελληνικές εταιρίες που αγωνιουν να επιβιώσουν.

  Επέιδη δε το τι γινεται στα αναψυκτικα και πως η διευθυνση της CocaCola εχει χαρακτηριστικά κανονικής πλέον μαφίας η οποία δρα ανεξελεγκτα έχοντας μετατρεψει τους πωλητές της σε μπραβους-εκβιαστες είναι αξιον αναφοράς, επιτρεψτε μου να το αναφερω σε προσεχη δημοσίευση στο blog μου, μια και διετέλεσα διαφημιστης της ΕΨΑ και γνωρίζω από πρωτο χερι το τι τραβηξαμε για να την πρωτοβάλουμε στα ΑΒ Βασιλόπουλος.

  Επειδη λοιπον καποιος απορεί με το τι εστι νεοφιλελευθερισμός, η απάντηση ειναι προφανής: Παράδοση των ΠΑΝΤΩΝ σε μια περιορισμένη, ανεξέλεγκτη και παντοδύναμη επιχειρηματική ΜΑΦΙΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Three birds were sitting, ΛΕΜΕ. Οι Φ είναι ανοιχτά εναντίον των μηχανισμών καρτέλ γιατί ακριβώς στραγγαλίζουν την αγορά, τα έχουμε γράψει μέχρι και στην ιδρυτική μας διακήρυξη. Δεν το ξέρετε αυτό ή συνειδητά ισχυρίζεστε κάτι που είναι ανακριβές;

  Είμαστε εναντίον των καρτέλ και εγκαλούμε το κράτος κάθε που τους προστατεύει αντί να τους διαλύει και αυτό δεν το λέω για να σας καλέσω μαζί μας, εξάλλου μπορεί να μην συνυπογράφετε τις θέσεις μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά για να σας ρωτήσω το ακόλουθο.

  Αφού πιστεύετε ότι το κράτος είναι ένας εξαιρετικά επιτυχημένος μηχανισμός ελέγχου γιατί δεν πάτε να τα κάνετε γυαλιά καρφιά στο Υπουργείο Εμπορίου που αδυνατεί να ασκήσει έλεγχο ενώ διαθέτει πλήρη και επαρκή νομοθεσία που επιτρέπει κάτι τέτοιο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. μα είστε δογματικός...
  γίνετε φιλελεύθερος...
  ανοιχτομάτης και παραλής...
  χαχα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Παρακολουθώντας (από απόσταση είναι η αλήθεια) τη ΦΣ, θα σημειώσω ότι ο Αθήναιος (ας μου επιτραπεί το ο, καθώς αναφέρομαι στην περσόνα που υπογράφει), έχει δίκαιο αναφορικά με την αντιμονοπωλιακή τους πολιτική βούληση. Είναι και το σημείο που μπορεί κανείς να κατηγορήσει τη ΦΣ για ιδεατισμό. Το πρόταγμα αυτό προϋποθέτει ηθικά άμεμπτους λειτουργούς. Εδώ και τώρα, χωρίς κοινωνική ρήξη. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι και παιδιά του συστήματος. Το ζήτημα για την αλλαγή τους είναι μόνο ζήτημα εφαρμογής των νόμων, όχι η κατεύθυνση τους, λένε. Και έτσι απλά θα έρθει η ποιοτική διαφορά στους ανθρώπους, την ηθική τους κ.τ.λ. Κομματάκι Καντιανό, με την κακή την έννοια. Δεν μου μένει παρά να συμφωνήσω:

  Three birds were sitting, indeed.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Ο κ.Άνταμ Σμιθ κατασκεύασε μια θεωρία, που μόνο σε δοκιμαστικό σωλήνα έχει τύχη. Η αγορά εμπεριέχει το στοιχείο της αυτορρύθμισης, μόνο όταν της δώσουμε το σωστό όνομα: Agora αντί για Μarket. Η "αγορά", σαν συνάντηση ανθρώπων, που "αγοράζουν" και "αγορεύουν" εμπεριέχει το στοιχείο της αυτορρύθμισης. Αγορά, χωρίς ανθρώπους δεν νοείται. Το "πράγμα", το δημιούργημα δεν έχει "σκέψη" για να αυτορρυθμιστεί. Η αρχαία Ελλάδα είχε βάλει εμπράκτως τα θεμέλια της επιστήμης για την αγορά, την πολιτική και τη δημοκρατία. Αν επισκευάσουμε τις λέξεις, αν τους δώσουμε ουσιαστικό περιεχόμενο, αν σκεφτούμε ιδεαλιστικά και υποκειμενικά, θα νιώσουμε ότι ο "αντικειμενικός" κόσμος της αγοράς δεν είναι΄"κόσμος". Δεν είναι "κόσμημα", "αρμονία" και "ομορφιά". Το "θεολογικό" ιδεολόγημα της αγοράς και της ελευθερίας της είναι χάος, βία, κυριαρχία και καταστροφή.
  Το «κακό» είναι ότι και η αντίπερα όχθη κάνει τα ίδια λάθη, στηριζόμενη στην ίδια λάθος φιλοσοφία. Και ο χορός της φωτιάς καλά κρατεί και δεν είναι η φωτιά του Άη Γιάννη. Είναι ο εμπρησμός των λίγων, που κατακαίει τον κόσμο, την αρμονία, τη ζωή και την ομορφιά της.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. «Μια Guinness για μένα.»
  (Μπα, μπα, μπα… Στα Cineplex σερβίρουν και Guinness;;; Νόμιζα ότι τα έχει καπαρώσει η ελεύθερη αγορά της 3Ε … Μονοπωλιακώς! )

  «Χαίρομαι που δεν πρέπει να διδάξω. Τότε ξέρεις πολύ καλά λοιπόν τα ακόλουθα:»
  Χαίρομαι πάρα πολύ που δεν χρειάζεται να ξανακάτσω στα θρανία.
  Επίσης χαίρομαι που θυμάμαι τι γέλιο έριχναν κάποιοι όταν άκουσαν ότι «το πετρέλαιο έγινε μετοχή!». Υστερα πάγωσαν τα γέλια!
  1. Για το ρύζι λοιπόν και αγγλιστί: «The reason for the price increase is mainly due to higher domestic demand in major rice supplying countries such as Pakistan and India, according to the Ministry of Economy. Indian and Pakistani rice makes up about 70 per cent of the UAE market, according to market experts. Other reasons that have contributed to the global price rise is the decline in production due to the drought in Australia and the allocation of land usually used to plant rice in the US to maize planting, according to the Ministry of Economy.»Ashraf Ali M.A., Executive Director of Lulu hypermarkets, said if they refuse to raise prices, wholesalers will stop supplying and as a consequence the country will suffer a rice shortage. "The majority of suppliers want to increase their prices by 30 per cent and they have threatened to stop their supply if we do not agree to it." Τι λένε αυτά; Οτι πέρα από όλα τα άλλα, το όργιο των κερδοσκόπων είναι παγκόσμιο (ή μάλλον παγκοσμιοποιημένο!) και ότι παίζουν με την αγορά και τη ζήτηση κατά το δοκούν. Επίσης τα παραπάνω δεν τα λέει ο Τσίπρας! Ούτε καν η Κανέλλη!

  2. Ισα ίσα λέω ότι τον πληθωρισμό τον ανεβάζει η απορύθμιση. Η «ελεύθερη αγορά» στήνει παιχνίδι για να φαίνεται στο 4,4%. Πως το στήνει; Όταν π.χ. τα προϊόντα ανεβαίνουν κατά 6-10% οι κλίσεις από …κινητά πέφτουν στο 3%. Φάτε φτηνές κλίσεις από κινητά λοιπόν και sms με μανιτάρια σκορδάτα!

  3. «Δεν σε ταϊζει η αγορα τα ορυκτέλαιο αλλά ΤΟ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟ ΚΡΑΤΟΣ που δεν μπορεί να κάνει ελέγχους της προκοπής. ΤΟ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟ ΚΡΑΤΟΣ που δεν επιβάλλει ποτέ πρόστιμα για την προστασία του καταναλωτή γιατί τα παίρνει». Εδώ πέφτει το ΜΕΓΑΛΟ γέλιο. Διότι ΟΠΟΥ έχει πάει να κάνει κάποια ρύθμιση αυτό το ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟ ΚΡΑΤΟΣ βγαίνουν οι βιομήχανοι δια των εκπροσώπων τους και απειλούν πως θα σταματήσουν τις επενδύσεις και θα μεταφέρουν τα εργοστάσιά τους στο Καζαχστάν και στη Μογγολία…

  4. «Για τους δούλους φταίει Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ και η ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ στην εφαρμογή της νομοθεσίας. Το ξέρεις. Γιατί γράφεις αυτά που γράφεις λοιπόν;». Για την «ανάγκη» της αγοράς για φτηνά μεροκάματα και υψηλά κέρδη κουβέντα; Χαλιέται πολύ το κράτος από την παράνομη μετανάστευση και το τζάμπα εργατικό δυναμικό; Θα μας τρελάνεις;

  5. Δεν μίλησα για κακές κρατικοποιήσεις! Αλλά για το παράδοξο με τον ΟΤΕ… Ενας κρατικός ΟΤΕ δεν μπορεί να επιβιώσει αλλά μπορεί να αγοραστεί από έναν άλλον κρατικό ΟΤΕ! Αυτό μάλλον λέγεται σχιζοειδής φιλελευθερισμός!

  6. Οπου κρεμάλα, εγώ μαζί σου! (ανατρίχιασα τώρα!)

  7. Ναι, βρε! Οι υπόδουλοι φταίνε! Καλύτερα να πάνε για 750 και χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα στην ιδιωτική επιχείρηση του κάθε αεριτζή που δεν θα τους ασφαλίζει καν! (Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαι υπέρ το δημοσίου…)

  «Αυτό για τους καρκινοπαθείς νεόπτωχους είναι όλα τα λεφτά». Δεν είναι; Το σπορέλαιο με τα ορυκτέλαια δεν νομίζω ότι θα τα σερβίρουν η Σπονδή και το Βαρούλκο. Σε τίποτα γυράδικα θα πήγαν, σε εστιατόρια νοσοκομείων και φυλακών.
  Α! Και το ορυκτέλαιο δεν χαλάει απλώς τη γεύση του φαγητού!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Odyssey, σας συνιστώ ν'αναζητήσετε την ιστορία της Wall Street για να δειτε ότι εκεί που σήμερα στέκεται το NYSE μαζεύονταν οι έμποροι και οι παραγωγοί και κανόνιζαν τις τιμές των προϊόντων και υπέγραφαν τα συμβόλαια. Η αγορά είναι ένας συναρπαστικός μηχανισμός που αφορά ένα σημαντικό κομμάτι της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η αγορά είναι η μήτρα της ελευθερίας και βέβαια της δημοκρατίας.

  exiled. Η αλήθεια είναι ότι επιθυμούμε την εφαρμογή των νόμων, μεχρι αυτοί να αλλάξουν. Η δική μου επιθυμία το να στήσουμε κρεμάλες και να μην αφήσουμε ρουθουνι είναι εκτός γραμμής. Κάνετε λάθος σ'ενα σημείο. Εμείς δεν απαιτούμε ούτε αναμένουμε την ηθική ακεραιότητα των δημόσιων λειτουργών. Για μας η ηθική είναι ένα non-issue γιατί γνωρίζουμε ότι η εξουσία φθείρει και τον πιο ακέραιο άνθρωπο. Αντί λοιπόν να προσευχόμαστε για να βάλει μυαλό, του αφαιρούμε τις εξουσίες. Θέλουμε δραστική μείωση του κράτους γιατί όπου υπάρχει κράτος, υπάρχει και εστία διαφθοράς και αποκέντρωση των εξουσιών σε τοπικό και κοινοτικό επίπεδο. Θέλουμε κατάργηση κάθε νόμου που περιορίζει την ατομική δραστηριότητα και τις ατομικές ελευθερίες γιατί το κράτος έχει αποτύχει, το βλέπετε και ούτε εσείς που το πιστεύετε δεν μπαίνετε πλέον στον κόπο να το υπερασπιστείτε, μόνο αναλίσκεστε στο να χτυπάτε αυτά που λέμε εμείς, λες και είμαστε εμείς αυτοί που φταίνε για την κατάρρευσή του!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Ένα συστημα κρινεται όχι από την εξιδανικευμενη θεωρία του αλλά από την εφαρμογή του. Τα καρτέλ είναι τερατογεννέσεις του νεοφιλελευθερισμού. Εξάλλου στον φιλελευθερισμό όπως εφαρμόζεται στην Ευρώπη και την Ελλαδα το όραμα του καθε καρχαρία είναι να εξαφανίσει τους πάντες και να γίνει στην αρχή ολιγοπώλιο και στο τέλος μονοπώλιο.

  Ο οποιοσδήποτε μεγαλοπελάτης ερχόταν για να σου αναθεσει την διαφημιστική του καμπάνια, αμέσως μετά το καλημερα σας σου έλεγε στην ψυχρα ποιους θελει να καταπιεί για να μεγαλώσει το ποσοστό του στην αγορά, ακόμα και εαν ήδη κατέχει το 60%.

  Η στασιμότητα θεωρείται αποτυχία. Το 50% πρεπει να γίνει του χρόνου 51% και του παραχρόνου 52%, ειδεμή τρίζουν οι καρέκλες των αναλώσιμων γιάπηδων που ακριβως γι αυτον τον λογο γινονται νευρωτικοί και πριζουν τα ούμπαλα του καθε Creative Director. Διοτι και πάλι σύμφωνα με τους νόμους του νεοφιλελευθερισμού μπορείς σε μια νυχτα να βρεθείς από το Κολωνάκι στον Κολωνό (βλέπε ταινία trading places με τον Eddie Murphy)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Η αγορά από μόνη της είναι ένα "πράγμα", που δεν μπορεί να σκεφτεί. Oι "νόμοι" και η "ελευθερία" της αγοράς είναι ασκήσεις επί χάρτου. Και βέβαια η αγορά είναι η μήτρα της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Η αγορά, όπου οι άνθρωποι "αγορεύουν και αγοράζουν". Η αγορά σαν δημοκρατία και εκκλησία. Η αγορά με ανθρώπους μέσα "αυτορρυθμίζεται, γιατί ταυτίζετυαι με την αληθινή δημοκρατία, τη συμμετοχή και τη συναπόφαση. Δεν είναι μόνο ανταλλαγή πραγμάτων. Είναι και ανταλλαγή σκέψεων. Αυτορρύθμιση από μόνη της δεν υπάρχει. Και προσωπικά είμαι υπέρ της εξαφάνισης του "κράτους", που ξέρουμε και όχι απλά της μείωσης του. Είμαι ενάντια στο κράτος και υπέρ της δημοκρατίας, με τον τόνο στον "δήμο". Είμαι με το κράτος του Δήμου και την αγορά των πολιτών. Να πάρουμε την αγορά, από την ολιγαρχία σημαίνει δημοκρατία στην αγορά, κοινωνία πολιτών, συμμετοχική δημοκρατία, συμμετοχική οικονομία. Από την αγορά της Wall Street, προτιμώ την "αγορά" της αρχαίας Αθήνας. Αυτορρύθμιση πραγμάτων μη σκεπτόμενων δεν υπάρχει. Κοροϊδία και εξαπάτηση είναι. Η αντιδιαστολή της "αγοράς" με το "κράτος" είναι εφεύρημα όσο και η "αυτορρύθμιση".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. ερωτησεις της αφελους κ.Χ
  1]Πως γινεται εγω να ζω καλυτερα απο τους γονεις μου και τα παιδια
  μου ηδη να να βγαινουν αποθαρρυμενα στη ζωή?
  1]Πως γινεται εδω και τοοοοσα χρονια
  να περναμε στενωπους λιτοτητας
  με την υποσχεση οτι θα δουμε καλυτερε ς μερες που δεν ερχονται
  3]Γιατι διαρκως οι φτωχοι γινονται φτωχοτεροι και οι πλουσιοι πλουσιοτεροι
  3]γιατι πληρωνω φορους και δεν εχω δημοσια υγεια,παιδεια,συγκοινωνια
  4]τι πταίει κυριοι καθηγηται΄?
  τι να κανει ο φτωχος που το παλευει
  δουλευοντας 14 ωρα για να ζησει?να παρει τα πολυβόλα για να καταλάβετε[αυτοι που πρεπει] οτι το πραγμα
  εφτασε στον αμήν?
  Απο το δημοτικο τα παιδια πιανουν το μηνυμα οτι δεν προκειται να βρουν δουλεια,οτι οσα πτυχια κι αν παρουν τα 600-700 θα ειναι ο μισθος τους
  υπαρχει ζητημα πολιτικοοικονομικο και ηθικης της κοινωνιας
  τι μας λεει η ''κυριαρχη ιδεολογια'' αρπαξε ευκαιριες,φατους πριν σε φάνε,κι ολα τα αλλα περι αυτορυθμισης ακουγονται ολιγον αστεια.ΣΤΟ ΓΑΛΑ
  που πηγαν να βαλουν ταξη και προστιμα το αποτελεσμα ηταν να ανεβει κι αλλο η τιμη του.
  ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΕ ΤΙς ΤΡΑΠΕΖΕΣ-δεν εχει ο αλλος να ζησει δανειζεται για να συμπληρωσει το μισθο του,μενει δεσμώτης ισοβίως χωρις να μπορει να διεκδικησει τιποτε κλπ κλπ
  ΑΝΕΜΕ εβαλες πολυ αέρα........

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Μπουρλότο θα ήθελα να βάλω, όχι αέρα...

  Και να πάψουμε πια να κρυβόμαστε πίσω από λέξεις και ιδεολογήματα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Λυπάμαι που θα χρειαστεί να γίνω κακός, αλλά θα σας πω κάτι που σίγουρα αρκετοί θα σας έχουν αναφέρει: Ο κόσμος δεν περιστρέφεται γύρω από εσάς, ούτε τη ΦΣ, ούτε ξυπνάει το πρωί και τρέχει στο site τους για να δει τι νέο έχουν προτείνει.

  Ας ξεκινήσω από την τελευταία αποστροφή του λόγου σας:
  "Θέλουμε κατάργηση κάθε νόμου που περιορίζει την ατομική δραστηριότητα και τις ατομικές ελευθερίες γιατί το κράτος έχει αποτύχει, το βλέπετε και ούτε εσείς που το πιστεύετε δεν μπαίνετε πλέον στον κόπο να το υπερασπιστείτε, μόνο αναλίσκεστε στο να χτυπάτε αυτά που λέμε εμείς, λες και είμαστε εμείς αυτοί που φταίνε για την κατάρρευσή του!"

  Μολονότι η ιστοσελίδα/ το ιστολόγιό σας έχει ένα καλό επίπεδο αρκετές φορές (σε αντίθεση με το δικό μου που το συντηρεί η βαρεμάρα του λίγου ελεύθερου χρόνου), δεν είναι στα bookmarks του browser. Το τι λέτε εσείς ή ο Economist, είναι non issue, από τη στιγμή που δεν αποτελούν πολιτικές επιλογές του ΔΝΤ ή των διακρατικών συμφωνιών. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε απλά με μία επικίνδυνη για την ανθρωπότητα θεώρηση, αλλά με την εφαρμογή της. Μην το παίρνετε προσωπικά, πάρτε το πολιτικά.
  Για την εξουσία στους ανθρώπους, παρότι ο λόγος σας είναι σωστός, δεν κάνετε το βήμα παραπέρα. Προφανώς και το άτομο είναι αδύναμο, εξ ου και η μη προσωποποίηση των θεσμών, από τον καιρό της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, μέχρι την εναλλαγή των κυβερνήσεων στη σύγχρονη βιομηχανική-αστικοδημοκρατική (τη χαρακτηρίζω έτσι για να τη θέσω σε διαφορετικό πλαίσιο από την δημοκρατική εποχή της αρχαιότητας) εποχή. Είναι μεγάλο σφάλμα να κάνετε προσωποποίηση των θεσμών, όσο επίσης μεγάλο σφάλμα είναι και η ανάδειξή τους σε τοτέμ. Εξάλλου, αυτό που απαιτεί ο κρατισμός (του οποίου η συμπάθεια μού είναι ελλειπής, δηλαδή στέκομαι το λιγότερο κριτικά έναντί του), είναι να αναδειχθεί σε αυτόνομο παίκτη και ρυθμιστή του κοινωνικού παιχνιδιού, εκμεταλλευόμενος τη διαμάχη μεταξύ των κοινωνικών στρωμάτων (τάξεων και οπαδών ιδεολογημάτων). Η υπερβολική ενδυνάμωση όμως κάποιων ομάδων εντός του ή με τις πλάτες του (οι γραφειοκράτες επί υπαρκτού ή οι CEO επί νεοφιλελευθερισμού), καθιστούν αυτόν τον οργανισμό υποχείριο των δυνατών ομάδων. Οπότε, οι προοπτικές είναι δύο: Ή θα οδηγηθεί ο οργανισμός σε αντικατάσταση από τους δυνατούς φορείς (το ακραίο σενάριο που θέλει την αγορά - με τη σύγχρονη έννοια - ρυθμιστή του κοινωνικού βίου) ή την ενδυνάμωση της πολιτικής φύσης της κοινωνίας, δηλαδή την ενδυνάμωση των φιλολαϊκών πολιτικών, αυτών που οι δυνατοί του σήμερα (όπως κάθε δυνατός έκανε ανέκαθεν), δυσφημίζουν ονοματίζοντας "λαϊκίστικες" οικονομικές πολιτικές. Την ανάγκη των λαϊκών στρωμάτων για συμμετοχή στην απόλαυση του κοινωνικού πλούτου, την αφήνουν απ' έξω.

  Στο πρώτο κομμάτι της απάντησής σας, με καλύψατε. Χαίρομαι να διαβάζω κάτι τέτοια. :)))

  Πάντως, παραβλέπετε το γεγονός της παρεμβολής μας στα κοινά. Υποτιμάτε την πολιτική περισσότερο κι από έναν Λουδοβίκο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Συνοψίζοντας σε ένα και μόνο ερώτημα:
  Θα μπορούσε να μας πει ένας νέος φιλελεύθερος ή ένας νεοφιλελεύθερος ΤΙ ακριβώς φτήνυνε τα τελευταία χρόνια λόγω της ελεύθερης αγοράς στα είδη πρώτης ανάγκης;
  Που ο ανταγωνισμός βοήθησε στο να πέσουν οι τιμές και ωφεληθεί ο καταναλωτής;
  Στα ήδη πρώτης ανάγκης πάντα, όχι στο Ρέϊζορ της Μοτορόλα ούτε στα Καγιέν…

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Ανεμος για να απαντήσω στο ερώτημα σου. Ποιάς ελεύθερης αγοράς θα μας τρελάνεις, πραγματικά πρέπει να ξανακάτσεις στα θρανία, μπορεί την πολιτική φιλοσοφία να την γνωρίζεις αλλά απο οικονομικά θέλεις πολλά μαθήματα. Για να ανακεφαλαιώσω η Ελλάδα δεν έχει ελεύθερη αγορά, κάθε προϊόν που αγοράζεις έχει βαριά φορολογία πάνω του. Επίσης υπάρχουν βαριές νομοθετικές ρυθμίσεις σε όλη την αγορά που εμποδίζουν τους νέους παίκτες να μπουν και να κατεβάσουν τιμές με αποτέλεσμα η μισή αγορά να λειτουργεί σε καθεστώς μαύρης αγοράς(θυμίζει κάτι απο USSR). Θα έπρεπε να αναρωτηθείς γιατί στην ηπειρωτική Ευρώπη ιδίως στην αγγλοσάξονα το κόστος ζωής είναι ποιο φθηνό του ανάλογου ελληνικού? Ακόμα γιατί στην Σοβιετική ένωση που αξιοποιήθηκαν τα μαρξιστικά οικονομικά υπήρξαν ελλείψεις ακόμα και σε βασικά είδη. Επίσης και μόνο το γεγονός οτι έχεις την δυνατότητα να έχεις υπολογιστή αποδεικνύει την δυνατότητα του καπιταλισμού να ανεβάζει το συνολικό βιοτικό επίπεδο αφού έχοντας καλύψει τις βασικές σου ανάγκες προχωράς σε είδη πολυτελείας, ακόμα και η στρεβλωμένη ελληνική αγορά αποδίδει .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Επίσης για την αγορά τροφίμων, οι αυξήσεις οφείλονται στην μη ύπαρξη ελεύθερης αγοράς. Π.χ η ΚΑΠ εκατοντάδες επιδοτήσεις συντηρούν παραγωγικές διαδικασίες που υπο καθεστώς ελεύθερης αγοράς θα είχαν εξαφανιστεί. Π.χ. το βαμβάκι το υπέδαφος της Θεσσαλίας ενώ δεν δικαιολογεί πλέον την καλλιέργεια της συγκεκριμένης παραγωγής επιμένετε να καλλιεργείται και τα έξοδα βγαίνουν από την δική σου φορολογία, συγχαρητήρια οι επαναστάτες αγρότες σε έχουν πιάσει κορόιδο. Ακόμα οι χοντρές επιδοτήσεις σε βιοκαύσιμα που στρέβλωσαν την αγορά εις βάρος ποιο επισιτιστικών προϊόντων. Κερασάκι στην τούρτα η λαικιστική(δές αριστερή) κυβέρνηση της Αργεντινής που επέβαλε βαριές φορολογίες στις εξαγωγές τροφίμων με αποτέλεσμα την άνοδο των τιμών. Ελεύθερη αγορά σου λέει μετά.

  Η αγορά πετρελαίου by the way είναι επίσης μια καρτελοποιημένη αγορά. Μέρος του καρτέλ φιλοαριστερές χώρες όπως η Βενεζουέλα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Και τελευταίο πόστ σχετικά με τα ορυκτέλαια
  Το κράτος πρέπει να υπάρχει για εμάς τους φιλελεύθερους αλλά για να εγγυάται την νόμιμη διεξαγωγή παιχνιδιού στην ελεύθερη αγορά και να προμοτάρει τις ίσες ευκαιρίες. Δηλαδή για εμάς το κράτος πρέπει να εγγυάται πληροφορίες που ώς άτομα δεν έχουμε την δυνατότητα να διαπιστώσουμε (π.χ. την περιεκτικότητα ορυκτελαίου σε φυτικό λάδι). ευχαρίστως δέχομαι να πληρώνω κράτος για να έχει μηχανισμούς εγγυήσης της πληροφορίας αλλά και να προμοτάρει θετικές ελευθερίες όπως τις ίσες ευκαιρίες στην μόρφωση και την υγεία. Αλλά νιώθω πολύ μαλάκας ως φορολογούμενος όταν οι θεσμοί του κράτους υπάρχουν για να συντηρούν αργόσχολους ψηφοφορικούς/ψηφοθηρικούς στρατούς με την μορφή Δέκο είτε λέγεται ολυμπιακή είτε ΟΤΕ.Τα λεφτά που χαραμίζονται στο κακο μάνατζμετν αυτών των εταιριών θα μπορούσαν να έχουν δοθεί ως καλύτερους μισθούς και βελτίωση των οργανισμών ελέγχου τρόφιμων ή στην επιτροπή ανταγωνισμού(προς χτύπημα των καρτέλ). Αλλά όχι είμαστε τόσο μαλάκες που επιμένουμε να συντηρούμε παράσιτα του κρατικού κορβανά. Γιαυτό και για εμάς τους φιλελεύθερους θέλουμε την ιδωτικοποίηση και την ελαχιστοποίηση τους κράτους σε ένα γραμικό(lean) οργανισμό που θα μπορεί να πετυχαίνει σε αυτό το μικρό εύρος των ρόλων του, και όχι να αποτυγχάνει σε όλους όπως συμβαίνει στην ελλάδα ή όπως συνέβηκε σε άλλες χώρες(απο σοβιετική ένωση εώς προ Θάτσερ Αγγλίας)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Δηλαδή, αγαπητέ κύριε Πολιτάκη, αν καθίσω και πάλι στα θρανία, όπως με συμβουλεύετε ευγενέστατα, θα μάθω ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε καπιταλισμό, αλλά μάλλον το Σοβιετικό μοντέλο ή κάποιο τριτοκοσμικό και ότι αυτό το μοντέλο που έχουμε δεν υπαγορεύεται από τις Κοινοτικές ντιρεκτίβες, αλλά μας έχουν αφήσει στην ησυχία μας να λειτουργούμε ως –κατ’ εσάς- Κούβα της Μεσογείου.
  Επίσης θα μάθαινα ότι όπου υπάρχει φορολογία δεν υπάρχει καπιταλισμός. Δηλαδή ότι το ύψος της φορολογίας είναι η ειδοποιός διαφορά μεταξύ φιλελευθερισμού και σοσιαλισμού. Και όχι π.χ. ότι παντού στον κόσμο υπάρχει ο καπιταλισμός της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας και σε χώρες όπως η Ελλάδα πολύ περισσότερο.
  Διότι δεν φαντάζομαι να πιστεύετε ότι π.χ. η Microsoft στην Ελλάδα έχει μεγαλύτερο τζίρο από τους απλούς καταναλωτές και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις απ’ ότι με την συμφωνία που έκαναν πριν από λίγους μήνες με το ελληνικό κράτος.
  Ή ότι η βιομηχανία όπλων ζει από τους κυνηγούς και όχι από τις εξοπλιστικές συμφωνίες που κάνει με Κράτη. ‘Η οι βιομηχανίες Χάλυβα και Τσιμέντου πως βγάζουν τα κέρδη τους από τα κατσαρολάκια μας κι από τη μεζονέτα μας…
  «Η μισή αγορά να λειτουργεί σε καθεστώς μαύρης αγοράς» τι εννοείτε; Και ο,τι κι αν εννοείτε, η άλλη μισή πως λειτουργεί; Σε κολχόζ; Και τότε ο ΣΕΒ τι ακριβώς κάνει; Υπερασπίζεται τους μαυραγορίτες ή τους ερυθροφρουρούς;
  Ποιος πάει να τρελάνει ποιόν;
  Δεν αναρωτιέμαι καθόλου για το κόστος ζωής στις αγγλοσαξονικές χώρες (δηλαδή στη Μ. Βρετανία). Τα χάλια τους τα μαύρα έχουν κι εκεί. Απλώς σε άλλους δείχτες από τους δικούς μας. Κι έρχονται τα χειρότερα: The price of bread is the highest it has ever been. It's all down to the rising cost of wheat, which has doubled in the past year alone. What is going on? Aditya Chakrabortty explains why all our food could cost much more from now on… Εγραφε πριν ένα μήνα όχι η «Προλεταριακή Σημαία» του ΚΚΕ μ-λ αλλά ο guardian!
  Οσο για το κόστος ζωής γενικά, ιδού: http://www.ukbound.co.uk/UK-Cost-of-Living.html
  Πόσο χαμηλό είναι; Και για ποιους; Που παίρνουν πόσα τον μήνα; Και η κατοικία; Οι μεταφορές;
  Δεν ζούμε σε άλλον πλανήτη!
  Φοβάμαι ότι μόνο που συμπληρώνω ως γνώση με αυτά που λέτε είναι ότι η μόνη σταθερά στη (νέο)φιλελεύθερη θεωρία είναι ο αντισοβιετισμός όπου οποιαδήποτε άλλη άποψη χαρακτηρίζεται φιλοσοβιετική.

  Ο καπιταλισμός ανεβάζει το βιοτικό μας επίπεδο με τραπεζικές τοκογλυφίες και μόνο!
  Οσο για το τελευταίο: Ο υπολογιστής είδος πολυτελείας;

  Το ξαναλέω: Ποιος πάει να τρελάνει ποιόν;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Ο νεοφιλελευθερισμός είναι η λύση στην πάταξη του εισαγόμενου ορυκτέλαιου στο σούσι, στον κακής ποιότητας αέρα των καγιέν όπως επίσης και στα χάλια παγάκια των μπαρ της μυκόνου. Παγάκια μόνο από εβιάν τώρα. Οχι στα καρτέλ της ασπιρίνης. Ελευθερία στην Ντόνα Κάραν και στα αδέρφια αγωνιστές Ντόλτσε Καμπάνα που φυλακίστηκαν αδίκως. Λεφτεριά στον σύντροφο Αρμάνι. Ειδικές θέσεις πάρκινγκ με διαμάντια στις μπόξτερ και τις καγιέν των λίζινγκ. Φτηνότερο και καλύτερο βούτυρο στα ποπ κορν (άρα φθηνότερο ποπ κορν). Ταινίες που η μία είναι συνέχεια της άλλης (στην καλύτερη περίπτωση). Μουσικές που τα τραστ αποφάσισαν ότι οι επτά νότες είναι πολλές άρα γράπστε κομμάτια με δύο άντε τρείς το πολύ γιατί μετά ο κόσμος μπερδεύεται.

  Ο νεοφιλελευθερισμός είναι η λύση. Ψηφίστε sony και κόκα κόλα γιατί να ασχολείστε με πολιτική και πράγματα που δεν καταλαβαίνετε?

  Ψηφίζω νειοφιλελευθ. Μετά το ποπ δεν έχει στοπ.

  Νεοφιλελευθεροι. Εχω το κεφάλι μου ήσυχο. (όσο είναι στη θέση του)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Σε ποιο μέρος του κόσμου υπάρχει "ελεύθερη" αγορά; Στις ΗΠΑ του Ιράκ; Και η "ελεύθερη" αγορά είναι "δίκαιη" αγορά; Eίναι στα ανθρώπινα μέτρα; Η ανλύθερη αγορά φταίει για την πείνα και τη φτώχια; Γιατί δεν "αυτορρυθμίζεται" στη διανομή του πλούτου; Ή μήπως είναι η ελευθερία του κερδοσκόπου και του οικονομικά δυνατού και η ανελευθερία του αδύναμου; Και τι είναι το "κράτος"; Εργαλείο; Τίνος; Υπάρχει πουθενά ουδέτερο και δίκαιο κράτος; Μήπως το "κράτος" είναι το μόρφωμα δύναμης των οικονομικά ισχυρών; Γιατί δεν αυτορρυθμίζουν τις εκπομπές αερίων; Τη ρύπανση; Τη λεηλασία των δασών; Και αφού είναι οπαδοί της ελευθερίας και της "αυτορρύθμισης" τι το θέλουν το κράτος, αφού αυτορρυθμίζονται;
  Κάτι σε "θεολογία" και "μεταφυσική" φέρνουν όλα αυτά.
  Η "ελεύθερη" αγορά των ΗΠΑ χρηματοδότησε πολλούς πολέμους για λογαριασμό των επιχειρήσεων τους και τις Τράπεζες, που πρόσφατα απειλήθηκαν από την κρίση. Η "ελευθερία" της αγοράς είναι ένα ευφυολόγημα της οικονομικής ολιγαρχίας και απαιτεί να το πιστέψουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Στις ΗΠΑ οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν ήδη κατά 20% το 2006, ενώ τα παγκόσμια αποθέματα τροφίμων, που το 1999 ήταν αρκετά για να θρέψουν τον πλανήτη για 116 ημέρες, στο τέλος του 2006 αρκούσαν για μόλις 57 ημέρες -νούμερο που βρίσκεται κάτω από το όριο ασφαλείας.

  Κι άλλη μεγάλη πετυχεσιά του καπιταλισμού!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. Αλήθεια και αυτό οφείλεται στον ΚΑΠ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. Κι επειδή όσο νυχτώνει τόσο τα παίρνω στο κρανίο…
  …το εξοργιστικό με τους (νέο)φιλελεύθερους είναι –ή από πού κι ως που- τάση τους να μας θεωρούν όλους ηλίθιους, αγράμματους και απληροφόρητους…
  …και βεβαίως-βεβαίως να έχουν το θράσος να ζητούν και ψήφο!

  (Ασε τα κρυπτοφασιστικά ΣΥΡΙΖΑ-watch τους!)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. Σταμάτα πια με αυτή την "πετυχεσιά" την έλεγε ο μακαρίτης ο πρώην που ήταν Αρκάς καράβλαχος.
  Ακουγα αυτή την έκφραση και έβγαζα το παγάκι το εβιάν από το ποτό και το πέρναγα από το μέτωπό μου για να συνέλθω και κάτι φορές έπρεπε να καταφύγω στο παγωμένο μπουκάλι της Rose Moet. Με φαντάζεσαι με το μπουκάλι της chαμπάνιας στο κούτελο, μον ντιέ.

  Πάντως αγόρια, διαπιστώνω πως πιστεύετε στις μαγικές δυνάμεις του καπιταλισμού πιο πολύ κι από εμάς.Απέτυχε ο καπιταλισμός επειδή δεν φτήνηνε ο καφές στο Da Cappo. Είναι που όλοι θέλετε να τον πιείτε εκεί και δεν πάτε και σε κανα καφενείο στα δυτικά.

  Αλλά θα απαντήσω "σκούπα" αύριο γιατί τώρα έχω να μελετήσω τον σημερινό Εκόνομιστ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. Η καθημερινή υπόμνηση από εφημερίδες, τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, ότι το πετρέλαιο έπιασε τα 110$ το βαρέλι ή τα 150$, σημαίνει απλά για τον πολίτη, ότι μπορεί να περιμένει φυσιολογικά να πάει στα 400 ευρώ το λίτρο η βενζίνη ή στα 200 ευρώ το κιλό τα λάχανα. Αμ, δε.

  Οι τιμές του πετρελαίου που διατυμπανίζονται, είναι αυτές που αγοράζει η αμερικάνικη αγορά. Η Ευρώπη αγοράζει σε τιμές μπρεντ, που
  α. είναι φθηνότερο κατά 5-6$
  β. έχει την ίδια τιμή για τους Ευρωπαίους μ' αυτήν που είχε πριν 6 μήνες!

  Πώς γίνεται αυτό; Απλό: κάθε φορά που αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου σε δολάρια, η Ευρώπη αυξάνει την τιμή του ευρώ έναντι του δολαρίου. Αποτέλεσμα; Η Ευρώπη δεν πληρώνει αυξημένη τιμή στο πετρέλαιο. Τι σημαίνει αυτό;

  Οτι κανένας δεν μπορεί να αυξήσει την τιμή της βενζίνης, του αερίου, της ντομάτας, του τραμ, της θειάς μου της Κοντίλως, με το πρόσχημα ότι ακρίβυνε το πετρέλαιο. Μπορεί όμως να την αυξήσει με το πρόσχημα ότι οι πολίτες, βομβαρδισμένοι από τη μπουρδολογία ότι αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου, είναι έτοιμοι να χάψουν και να πληρώσουν κάθε ανατίμηση αγόγγυστα.

  Αυτή είναι η προσφορά των ΜΜΕ στην καθημερινή ζωή του τόπου, όταν ο εντυπωσιασμός υπερισχύει της αλήθειας. Δηλαδή, όταν η βλακεία είναι σημαντικότερη της σοβαρότητας.

  Γ. Παπαδόπουλος Τετράδης tetradis@enet.gr

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. Οχι στον κρατικό παρεμβατισμό, οι επιχειρηματίες είναι πιό τίμιοι, θα ρυθμίσουν εκείνοι την αγορά...
  Ηταν το ανέκδοτο της ημέρας.

  Ελευθερία στα αδηφάγα καρτέλ και στις τεχνητές ελλείψεις. Και δεν πάνε να ψοφήσουν οι φτωχοί; Βusiness is business after all.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 32. Παιδιά, όταν δείτε αυτό το ..."έτσι θα ζήσουμε και την κατάρρευση του φιλελευθερισμού." να με φωνάξετε να το δω κι εγώ.

  Γιατί το ακούω εδώ κι 30 χρόνια, και έχω δει όλες τις άλλες καταρρεύσεις εκτός από αυτή.

  με εκτίμηση

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 33. Μη χολοσκάς καθόλου. Και προ πάντων μη χαλάς τη ζαχαρένια σου. Αν καταρρεύσει κάτι δεν θα το διαβάσεις στα ιστολόγια. Θα το ακούσεις από το παράθυρο…
  Αλλά ούτως ή άλλως περιμένοντας να ακούσουμε δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 34. Μα εγώ δεν θέλω να αλλάξει κάτι - τουλάχιστον όχι όπως το εννοείς εσύ. Κυρίως επειδή δεν βλέπω καμία καλύτερη εναλλακτική.

  Εκτός αν βλέπεις εσύ, οπότε θα ημουν χαρούμενος να σε ακούσω/διαβάσω... :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 35. Αν αυτό ήθελες να πεις με το πρώτο σχόλιό σου, τότε είναι κάτι παραπάνω από φανερό οτι δεν θέλεις να αλλάξει κάτι. Τόσο που απορώ γιατί το υπογραμμίζεις...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 36. Δεν υπογραμμίζω τίποτα αγαπητέ μου άνεμε. Προσδοκώ μόνο μια απάντηση στο τελευταίο μου ερώτημα.

  Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία, αλλά είμαι σίγουρος ότι σου αρέσουν τα δύσκολα.

  Λοιπόν?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 37. Μου ζητάς να σου απαντήσω λες και είμαι κόμμα, σε κόμμα (ή σε κώμα), σε κίνημα ή σε μυστική ή φανερή οργάνωση. Σαν άνθρωπος προσπαθώ να απαντώ με κάθε μου κίνηση (και σχεδόν με κάθε μου ποστ). Δεν τα καταφέρνω πάντοτε αλλά αυτό είναι. Αλλο δεν έχει...
  (κουράγιο, είναι μόνο 3.350 ποστ!)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 38. Στην οικονομία υπάρχουν δυο προοπτικές. "Συγκεντρωτική κρατικά ελεγχόμενη και σχεδιασμένη οικονομία" και η ελεύθερη αγορά Ώς κρατικά ελεγχόμενη οικονομία ορίζεται εξαιρετικό παράδειγμα η Σοβιετική Ένωση. Απο εκεί και πέρα υπάρχουν διαβαθμίσεις οικονομικής ελευθερίας. Προφανώς δεν είμαστε κούβα αλλά σίγουρα δεν είμαστε και η ποιο ελεύθερη οικονομία.

  Λοιπόν επειδή ρώτησε τι πέτυχε ο φιλελευθερισμός. Λοιπόν η απάντηση είναι οτι απο το 1981 μέχρι σήμερα στην Αμερική στα χαμηλά εισοδήματα το ποσοστό που δεσμεύεται για διατροφή έπεσε απο το 38% του μετα φόρου εισοδήματος στο 21%. Μια άνοδο στις τιμές των τροφίμων της τάξεις του 20% σημαίνει οτι ένα χαμηλά αμειβόμενο νοικοκυριό επιβαρύνεται με 4% παραπάνω δηλαδή ανεβαίνει στο 26%. Σύμφωνα πάντα με την θεωρία της προσφορά και της ζήτησης αυτό θα ανεβάσει την παραγωγή τροφίμων το οποίο μακροπρόθεσμα θα μειώσει ξανά τις τιμές.

  Τώρα αντί να μιζερίαζεις και να λές οτι για όλα φταίει ο φιλελευθερισμός δώσε μου την εναλλακτική πρόταση σου για τα τρόφιμα έστω να δούμε ποιανού έχει μεγαλύτερη βάση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 39. Κι επειδή όσο νυχτώνει τόσο τα παίρνω στο κρανίο…
  …το εξοργιστικό με τους (νέο)φιλελεύθερους είναι –ή από πού κι ως που- τάση τους να μας θεωρούν όλους ηλίθιους, αγράμματους και απληροφόρητους…
  …και βεβαίως-βεβαίως να έχουν το θράσος να ζητούν και ψήφο


  Και γιατί να μην ζητάμε ψήφο, εδώ ζητούν και θα την δώσετε σε ΜAOϊκά κόμματα όπως ο Σύριζα που στερείτε και πρότασης
  ή κόμματα όπως το ΚΚΕ που στηρίζει ανα τον κόσμο δικτατορίες και που οικονομικές προτάσεις οδήγησαν στην εξαθλίωση ή και στον θάνατο εκατομμύρια κόσμου. Αν μη τι άλλο τουλάχιστον οι φιλελεύθεροι έχουν πετύχει στους στόχους τους, και θα πετύχουν πολύ περισότερα στο μέλλον.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 40. ¨Οσο για το military complex και τους πολέμους. Για μένα ως φιλελεύθερο είναι κατακριτέα και τα δύο. Αν είχα τι δυνατότητα θα το καταργούσα. Το έχω δεν το έχω. Σαν πολιτικός επιστήμονας προφανώς γνωρίζεις οτι υπάρχουν και άλλες ιδέες και ιδεολογίες εκτός του φιλελευθερισμού όπως ο φασισμός ή ο εθνικισμός που μας αναγκάζει να διαπλεκόμαστε στο συγκεκριμένο. Δεν μπορεί όμως και για αυτό να ευθύνεται ο φιλελευθερισμός την στιγμή που ζητάει ως ιδεολογία την κατάργηση των συνόρων και την οικονομική ένωση(ΕΕ αλλά ακόμα ποιο διεθνιστικά).
  Ο δέ πόλεμος στο Ιρακ είναι ένα είδος ακραίου παρεμβατισμού για το οικονομικό συμφέρον μια μειοψηφίας. Διπλά κατακριτέος για εμάς και για΄τι εκμεταλλεύεται την φορολογία πολιτών για συμφέροντα που δεν τον αγγίζουν άμεσα αλλά και για τους θανάτους που η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι στο κέντρο της ιδεολογίας μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 41. Επίσης για μερικούς άλλους κύριους ή κυρίες που μπήκαν στην συζήτηση. Δεν αφήνεις Ellinida μου την αγορά στους επιχειρηματίες να την ρυθμίσουν επειδή είναι τίμιοι(δεν είναι). Την αφήνεις στο καταναλωτικό κοινό, και αυτό θα κάνει την επιλογή για το μεγαλύτερο συμφέρον του εκτός αν πιστεύεις οτι ο μέσος Έλληνας είναι ΠΕ(περιορισμένης ευθύνης) . Και oddysey η αγορά αυτορυθμίζεται και για την διανομή του πλούτου αλλά και για τις εκπομπές αερίων. Η ύπαρξη ΜΚΟ όπως η UNICEF είναι απόδειξη οτι απο ένα σημείο και μετά οι καταναλωτές επιλέγουν υπηρεσίες για την γενική καλυτέρευση της κοινωνίας διότι ως παίχτες αυτής θέλουν καλύτερο περιβάλλον. Το ίδιο και για την μόλυνση του περιβάλλοντος θα αγοράσεις προϊών απο εταιρία που μολύνει το περιβάλλον, προφανώς όχι άρα αναγκάζεις την εταιρία να ακολουθήσει πράσινες πρακτικές. Και Dark angel επέλεξε εσύ φιλελευθερισμό και μην επιλέξεις Sonny kai Coca Cola, αλλά επειδή υποψιάζομαι είσαι απο αυτούς που θα μιζεριάσουν καλά καλά φταίει το ένα φταίει το άλλο και πάντα φταίει ο φιλελευθερισμός αλλά το βραδάκυ με κόκα κόλα θα την αράξει στην τηλεόραση του μάρκας Sonny και θα στηρίξει έτσι τις πρακτικές της συγκεκριμένης εταιρίας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 42. Άσπρο ή Μαύρο. Θεολογικός Δυισμός. Ή κρατισμός ή αγοραία ελευθερία.Και ανάμεσα τίποτα. Η θεοποίηση του πραγματισμού. Ο ανιστόρητος δυισμός αποκρύπτει ότι κράτος και αγορά είναι αλληλοεξυπηρετούμενα μεγέθη. Τα σχόλια του κ.Α.Π. όντας "θεολογικά" και "μεταφυσικά", μιλώντας για μια "αγορά" που δεν υπάρχει πουθενά, πρέπει να έχει έναν εχθρό και αυτός είναι ο έχων καταρρεύσει προ πολλού "κομμουνισμός". Το καλό ενάντια στο κακό. Μιλά για "δικτατορίες και κομμουνισμό" που "στηρίζει" το ΚΚΕ και οι παραφυάδες του, στέλνοντας μας στην εποχή του εμφυλίου και του αλήστου μνήμης "ψυχρού πολέμου". Πολύ ξεπερασμένοι εχθροί. Σήμερα, οι πόλεμοι γίνονται ενάντια στην "τρομοκρατία". Την ίδια ώρα, ο κ.Α.Π. δεν κάνει καμιά αναφορά για την στήριξη που παρέχουν οι αγοραίες ιδεολογίες και πρακτικές στον "κομμουνισμό" και την δικτατορία της Κίνας, της παιδικής και δουλοπάροικης εργασίας. Προφανώς, τις "αποκηρρύσει" φραστικά και μετά βδελυγμίας αυτές τις αγοραίες πρακτικές, αλλά θα αφήσει και αυτό το θέμα να το ρυθμίσει ο "καταναλωτής" , ως μέρος της αγοράς. Και αποκρύπτει εδώ ακριβώς την μέγιστη διαπλοκή πολιτικής, κράτους και αγοράς, που είναι η έλλειψη απελευθερωτικής Παιδείας, ώστε να μπορεί ο πολίτης να ξέρει πώς θα αντιδράσει. Στην εποχή της πληροφορίας καλλιεργείται η άγνοι, η ημιμάθεια και η απολίτικη στάση.
  Και βέβαια, να μη το λέμε, γιατί δεν είναι "καταναλωτές" οι πολίτες που συγκροτούν ΜΚΟ. Άλλο ενεργός πολίτης, άλλο κοινωνία των πολιτ΄ν και άλλο η αγοραία λογική του μονοδιάστατου καταναλωτή. Η δε UNICEF είναι διακρατική οργάνωση, παράρτημα του ΟΗΕ.
  Η ταύτιση κάθε πράξης θετικής ή αρνητικής με τη μονοδιάστατη οικονομίστικη φύση του ανθρώπου δείχνει ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα: Κρίση αξιών, κρίση πολιτισμού, κρίση του καπιταλισμού, σαν σύστημα διαχείρισης της κοινωνίας. Εσύ μπορείς να αρνιέσαι τον πόλεμο, σαν "γνήσιος" φιλελεύθερος, γιατί δεν μπορείς να τον επαινέσεις, αλλά είναι μέρος της πραγματικής αγοράς και των αγοραίων επιλογών ο πόλεμος, η κερδοσκοπία, η άνοδος των τιμών στο πετρέλαιο, το μονοπώλιο, η καταστροφή των δασών, η αλλαγή του κλίματος, ο Ασωπός ποταμός, η πυρηνική ενέργεια και ότι καταστρέφει το μέλλον. Η αντίσταση των πολιτών δεν είναι "καταναλωτική" επιλογή. Ο πραγματικός νόμος της αγοράς είναι ένας: Η ισχύς και η κυριαρχία του δυνατότερου. Και δυνατότερος αυτή τη στιγμή είναι μια απάνθρωπη, άπληστη οικονομική ολιγαρχία, η οποία κατέχει και ρυθμίζει αγορές και κράτη. Αυτορρυθμίζει τον πλούτο της απορρυθμίζοντας τη ζωή. Κι ας σταματήσει το υποκριτικό παραμύθι της δύναμης του καταναλωτή. Να κάνει μποϋκοτάζ στο πετρέλαιο για να πέσει η τιμή του; Να μην αναπνέει για να πάψουν να μολύνουν τον αέρα; Να μην τρώει για να πέσουν οι τιμές των τροφίμων; Είναι προφανές ότι αυτή η "ιδανική" αγορά είναι άσκηση αστικού πανεπιστήμιου και παιδί δοκιμαστικού σωλήνα. Και προσπαθούν να φτιάξουν έτσι και τον άνθρωπο. Όταν ο μισθωτός προσπάθησε να αντιδράσει για τη λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων, έσπευσαν οι "φιλελεύθεροι" να ταχθούν στο πλευρό της καλής κυέρνησης και των επιχειρήσεων, που βολεύτηκαν από τη μείωση του κόστους της ασφάλισης. Εντελώς "συμπτωματικά" οι "φιλελεύθεροι" είναι πάντα με το μέρος της ολιγαρχίας. Το θέμα είναι βαθύτατα πολιτικό και πολιτισμικό: Όταν οι λαοί κάνουν συνείδηση τη δύναμη του μεγέθους των, όταν τη συνείδηση την κάνουν συλλογική πολιτική και επιχειρηματική πράξη, τότε θα έχουμε πολιτική και οικονομική δημοκρατία. Όταν τη δύναμη τους την βάλουν στην πολιτική και στην αγορά, όταν η πολιτική πάψει να είναι εξαγορασμένη, όταν οι "καταναλωτές" γίνουν πολίτες, όταν η γνώση και οι επιστήμες γίνει κτήμα των πολλών, τότε θα έχουμε ένα πολιτισμό από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο. Είναι Ουτοπία, αλλά η Ουτοπία είναι ρεαλισμός, όταν γίνεται στόχος.
  Συγνώμη, που βρήκα το θάρρος να δώσω όνομα στη σκέψη μου αυτή. Τη λέω Συμμετοχική Οικονομία, Συμμετοχική Δημοκρατία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 43. Χαρά στο κουράγιο και την επιμονή σου Odyssey...

  Νομίζω ότι ξέφυγε το πράγμα σε ένα αντι-ΣΥΡΙΖΑ ή αντικομμουνιστικό πράγμα που αδυνατώ να παρακολουθήσω...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 44. Προσωπικά
  εγω τρελλαινομαι
  το παραμυθι τους να ειμαι
  και να φαινομαι
  προσωπικά
  δεν εχω αίσθηση
  αν ειναι αλήθεια αυτά που γραφουν
  ή παραίσθηση

  Δηλαδη αν εχεις κολυμπησει 15 χρονια στην διαφημιση και εχεις βιωσει στο πετσι σου τους κανονες της ελευθερης αγορας και μετα διαβαζεις αυτα που γραφουν περι φιλελευθερισμου τσιμπιεσαι.
  Λες δεν μπορει, ή εσυ εχεις παραίσθηση ή αυτοί εχουν παράκρουση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 45. Πάντοτε, σε κάθε πτώση, κάθε "υπαρκτού", σημειώνεται ανάλογη παράκρουση. Είναι όταν πάνε να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα και να συμμαζευτούν τα ασυμμάζευτα...

  Η ζωή αλλάζει δίχως να κοιτάζει τη δική τους μελαγχολία...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου