ΦΙΟΝΤΟΡ ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ * ΤΑ ΓΥΜΝΆ ΜΆΤΙΑ


...ή το πώς να ζει κανείς με τον μπαλτά


Από τις Εκδόσεις ΣΑΙΞΠΗΡΙΚόΝ κυκλοφόρησε το βιβλίο του Θανάση Τριαρίδη Φιοντόρ Ντοστογιέφκσι * Τα γυμνά μάτια ή το πως να ζει κανείς με τον μπαλτά. Πρόκειται για ένα ιδιόμορφο (συχνά στιχουργημένο) δοκίμιο 48 σελίδων για τον Ντοστογιέφσκι, ένα κείμενο-σχεδίασμα σύμφωνα με τον συγγραφέα του, το οποίο, με την σειρά του αποτελεί το δεύτερο κεφάλαιο από το ανέκδοτο μέχρι στιγμής βιβλίο του Θ.Τ. Τα γάργαρα τεχνάσματα * ένα τετράδιο με μελανιές.

Ένα απόσπασμα:

[…]

56. Ραγκόζιν, πού είναι η Ναστάσια Φιλίποβνα; Να το σκεφτούμε. Νά ένα καλό ερώτημα, μά την αλήθεια (ποια αλήθεια π ι α;). Ιδού κι η απόληξη της διαδρομής: ο άγγελος (περίπου) και ο δαίμονας (περίπου) θα πλαγιάσουν πλάι στη δολοφονημένη – και ολάκερος ο θαυμαστός καινούριος κόσμος αποστρέφει το κεφάλι. Το πτώμα θα μυρίσει – γιατί ο άνθρωπος σαπίζει. Τίποτε περισσότερο. Η τρέλα είναι η μεγάλη ανθρώπινη απόληξη. Ο Ντοστογιέφσκι είναι μονάχα η ανθρωπιά της τρέλας, η ανθρωπιά του φόνου, η ανθρωπιά τού να βλέπεις τον κόσμο με γυμνά μάτια.

57. Η νύχτα αυξάνεται. Είμαστε πλασμένοι για την αγάπη. Διαβάζω τις μαρτυρίες από τα δίδυμα του Μέγκελε – τα παιδιά στα οποία ο Μέγκελε έκανε ευγονικά πειράματα. Ο Μέγκελε μας αγαπούσε – τον είχαμε για πατέρα μας. Η Κόλαση είναι μια θρησκευτική εφεύρεση – οι άνθρωποι καίγονται από τους ανθρώπους, μόνο από τους ανθρώπους. Εντωμεταξύ η αγάπη.

58. Η αγάπη στο στομάχι της Κόλασης. Μια αστραπή στο δόντι του σκύλου. Μια αστραπή στο δόντι του ήσκιου (που κάποτε ή τ α ν ο σκύλος). Να ξαναδιαβάζεις τα βιβλία μέχρι το τέλος. Να πεθάνεις με τα μάτια ανοιχτά. Κι όταν σου τα κλείνουν, συντονισμένοι στην εθιμοτυπία, αυτά να μένουν κοκαλωμένα. Σαν τα μάτια του έφηβου κούρου, που τα έφαγαν τα ψάρια στο βυθό.

[…]

Όπως και όλα τα υπόλοιπα βιβλία του Θ.Τ., τα Γυμνά μάτια κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.triaridis.gr/keimena/keimA028.htm και μπορούν να αναπαραχθούν εν όλω ή εν μέρει δίχως οποιαδήποτε άδεια του συγγραφέα.

******

Οι Εκδόσεις ΣΑΙΞΠΗΡΙΚόΝ είναι η εκδοτική έκφραση του ομώνυμου βιβλιοπωλείου της Θεσσαλονίκης (Εθν. Αμύνης 14 – τηλ. 2310220545). Τα Γυμνά μάτια είναι το πρώτο βιβλίο μιας σειράς με συγκεκριμένη μορφολογία, η οποία θα επικεντρωθεί σε κείμενα που βρίσκονται (: εξοκέλλουν) στο μεταίχμιο των λογοτεχνικών ειδών. Μέχρι το καλοκαίρι του 2008 θα εκδοθούν και τα δύο επόμενα βιβλία αυτής της σειράς: είναι η Εκπνοή του Δημήτρη Δημητριάδη και το Περί έρωτος και ερωτικών του Νίκου Δήμου.

Σχόλια