Κυριακή στην ΟλυνθοΚι ο ήλιος θ' αποκοιμηθεί μες στα ερείπια της Ολύνθου θα μοιάζουν πράγματα του μύθου κι οι φίλοι μου και οι εχθροί μαρμαρωμένοι θα σταθούν οι ρήτορες κι οι λωποδύτες ζητιάνοι εταίρες και προφήτες μαρμαρωμένοι θα σταθούν

Η πόλη των κλασικών χρόνων ήταν δομημένη σύμφωνα με το Ιπποδάμειο σύστημα, σε έκταση 600Χ300μ., με οικοδομικά τετράγωνα που χωρίζονταν από οριζόντιες και κάθετες οδούς. Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν έχει βρεθεί το θέατρο της πόλης. Τα σπίτια ρίχαν δύο ορόφους, με εσωτερική αυλή. Στα νότια βρισκόταν η αγορά και στα ανατολικά τα σπίτια των πλουσίων. Ανάμεσα στις επαύλεις που ανασκάφηκαν είναι αυτή της Αγαθής Τύχης, του Ηθοποιού, καθώς επίσης και των Διδύμων Ερώτων. Σε αυτές βρέθηκαν ψηφιδωτά δάπεδα, αγγεία, κοσμήματα και πήλινα ειδώλια. Τα πρώτα αρχαιολογικά ευρήματα ήρθαν στο φως το 1928. Οι πιο πρόσφατες ανασκαφές έγιναν τη δεκαετία του ' 90.


Ταΐζοντας τον Νέμο...Σχετικό (;;;):Νέα μεγάλη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας

Σχόλια

 1. o μικρός το αγρίμι πλεύρισε το άλογο. Ο μεγάλος -πιό ιντελεκτουάλ- όπως πάντα παρατηρεί...

  :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Χαχαχαχα! Οντως! Βέβαια μετά πλησίασε και ο mr. Brain!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ....για να ζηλευουνε οι αλλοι
  που δεν πηγαν εις τας εξοχάς αλλά πού θα παει......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Α, τώρα που είδες την Όλυνθο, πήγαινε τα παιδιά απέναντι, στον πύργο της Δοχειαρίου (πάλε "Όλυνθο" το λένε το χωριό, ενώ λεγόταν Μυριόφυτο). Είναι πύργος χτισμένος σε μία σεζόν, το 1360 και έχει πολύ όμορφο κεραμοπλαστικό. Κι από κάτω του, ένας διπλός νερόμυλος.Δεν ξέρω πιά άν ο δρόμος είναι άσφαλτος ή όχι, πάντως από εκεί μπορείς να ανέβεις Πολύγηρο, με μιά πολύ όμορφη διαδρομή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου