Ανεμομαζώματα 080411


Εχουμε και λέμε…

…δύο 24ωρα χωρίς internet και τηλέφωνο…

…να θέλεις δηλαδή να γράψεις για τον Βγενόπουλο

…να θέλεις να γράψεις γι αυτούς που επιβιώνουν μέσα σε κάθε είδους καταστάσεις έρποντας και γλείφοντας και μιλώντας πολύ, ρουφιανεύοντας τα πάντα και τους πάντες… Και εκεί που πας να πεις «μα καλά, δεν το περίμενες;» να απαντάς στον ίδιο σου τον εαυτό «όχι ρε μαλάκα, δεν το περίμενα, δεν θέλω να τα περιμένω και να τα προβλέπω και να τα ξέρω όλα. Θέλω να εκπλήσσομαι. Θέλω να συνεχίσω να βλέπω τη ζωή σαν να την ανακαλύπτω κάθε μέρα από την αρχή, γεμάτη εκπλήξεις. Κι ας είναι και δυσάρεστες!»…

…να θέλεις να γράψεις για την προχθεσινή βραδιά στο Εμιγκρέ με τον Θωμά, τον Αστέρη και τον Αγγελο

…να θέλεις να γράψεις ότι με 5 ημέρες/μήνα εκτός δικτύου μήπως θα έπρεπε να ζητήσω από τον ΟΤΕ να μου αφαιρέσει τουλάχιστον 20 ευρώπουλα από το πάγιο του επόμενου λογαριασμού μου;

…μήπως να αρχίσω κι εγώ να στραβοκοιτάζω την απεργία στον ΟΤΕ και να καλοβλέπω την πώλησή του στους Γερμανούς;

…και να μην μπορείς και να τρως τα νύχια σου…

Ουδέν κακό όμως…

…Κατέβασα όλο μου το αρχείο με τα Wired και κολύμπησα στις σελίδες του 1996, του 1998, του 2001, του 2005… Όπως ο Σκρουτζ στις δεκάρες του! Εγκεφαλόλουτρο!

…Είδα ταινίες στο laptop ενώ ταυτόχρονα έγραφα ιδέες και προτάσεις…

…βγήκα και ψώνισα χαρτικά…

…γιάτρεψα τον βήχα μου με ελιξίρια…

…μαγείρεψα φασολάδα…

…έκανα βόλτες στη θάλασσα…

…προχώρησα κάποιες μεταφράσεις…

Και τώρα πρέπει να διαβάσω 3.568 καταχωρήσεις στο RSS μου;Η εικόνα “http://www.enet.gr/online/dspphoto?id=217698” δεν μπορεί να προβληθεί επειδή περιέχει σφάλματα.

//////\\\\\\

Που είχαμε μείνει;

>>> Πρώτα απ' όλα ένα μεγάλο αντίο στο αντί:


Για το «αντί» που φεύγει…

Το «Αντί» αναστέλλει την έκδοσή του

Ένα ΑΝΤΙο…

Οι καλοί φίλοι κάνουν καλούς λογαριασμούς

Oι αποχαιρετισμοί είναι πάντα δύσκολοι και ο υπογράφων εκδότης, σαν έτοιμος από καιρό θέλω να απευθυνθώ σε σας που τόσα χρόνια ζήσατε μαζί με εμένα και τους συνεργάτες μας την περιπέτεια της έκδοσης του Αντί και να σας θυμίσω τις καλές αλλά και τις σκληρές μέρες που διατρέξαμε όλα αυτά τα χρόνια με ένα περιοδικό ανά χείρας κάθε δεκαπενθήμερο ή και πιο συχνά. Να σας θυμίσω τις ζωντανές μας συναντήσεις μέσα από τα συνέδρια, τις εκδηλώσεις και τις γιορτές του περιοδικού, μέσα από την ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας.

Θέλω να σας πω, με την ειλικρίνεια και την αμεσότητα που ήταν το γνώρισμα πάντα της σχέσης μας, ότι η έκδοση του περιοδικού αναστέλλεται. Πως άλλοι πιο νέοι και πιο δραστήριοι από εμάς θα έρθουν ίσως στο μέλλον στη θέση μας και ίσως με αυτό τον τρόπο, με το καινούριο αίμα, το περιοδικό να έρθει ακόμη πιο κοντά στους νέους ανθρώπους και στις νέες εποχές. Aυτή η ώρα έχει έρθει; Το βέβαιο είναι πως από τη θέση αυτή, εδώ και σχεδόν 34 χρόνια, προσπάθησα να κάνω το καλύτερο που μπορούσα με καθαρή καρδιά.

Από τη θέση αυτή θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που πέρασαν από το Αντί στη μακρά διάρκεια των 34 χρόνων της έκδοσής του. Τους συνεργάτες δημοσιογράφους, τους φίλους πανεπιστημιακούς, τους σκιτσογράφους, τους φωτογράφους, τους τεχνικούς, τους τυπογράφους, όλους τους ανεξάρτητους αριστερούς πολίτες που συνέβαλαν στη συγκρότηση της ύλης και βοήθησαν, ο καθένας από τη σκοπιά του, στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του περιοδικού.
Τώρα που πέρασαν τα χρόνια, φαίνεται καθαρότερα η βοήθεια και η συμβολή του καθενός. Αν και το Αντί δεν διατήρησε πάντα τις καλύτερες σχέσεις με πολλούς φίλους και συνεργάτες, ωστόσο οφείλει να αναγνωρίσει ότι όλες οι συμβολές λειτούργησαν εντέλει θετικά.

Οι αποχαιρετισμοί είναι πάντα δύσκολοι, ας μην τους κάνουμε δυσκολότερους με λόγια περιττά και ανούσιες φλυαρίες.
Η αναστολή έκδοσης του περιοδικού αποφασίστηκε οριστικά πριν από έξι μέρες. Τώρα λοιπόν που κλείνουμε και τα λογιστικά μας βιβλία, διαπιστώσαμε ότι πολλοί συνδρομητές έχουν ανανεώσει τη συνδρομή τους. Εμείς έχουμε όλα αυτά τα στοιχεία· δεν έχουμε, όμως, τους λογαριασμούς σας. Γι’ αυτό θα θέλαμε να ζητήσουμε από τους συνδρομητές που έχουν πληρώσει τη συνδρομή τους να μας στείλουν τα στοιχεία τους, για να επιστρέψουμε εμείς πλέον ό,τι χρωστάμε. Σας παρακαλούμε λοιπόν να μας στείλετε με επιστολή (περιοδικό Αντί, Δημοχάρους 60, 115 21 Αθήνα), φαξ (210-7226107) ή ηλεκτρονικό μήνυμα (chpapou@otenet.gr) ονοματεπώνυμο, διεύθυνση και τραπεζικό λογαριασμό (εάν έχετε). Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να πάρετε βιβλία των εκδόσεων «Πολύτυπο» ή τόμους του Αντί. Περιμένουμε το μήνυμά σας.

Kι όπως λέγαν οι παλιοί,
Σας ευχαριστώ και σας σφίγγω το χέρι.

Χρήστος Γ. Παπουτσάκης


>>>
Δημήτρης Κουμάνταρος: Γεννήθηκε το Γενάρη του 1954 στην Αθήνα, στη Κυψέλη. Τέλειωσε το Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί ως πλασιέ βιβλίων, ερευνητής αγοράς πόρτα-πόρτα, παραγωγός διαφημίσεων για περιοδικό, οικοδόμος, ιδιοκτήτης του μπαρ ΤΡΑΜ, μπάρμαν, Disk Jokey και κυρίως σα δημοσιογράφος σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και στην «Ελευθεροτυπία». Μέλος της Ενώσεως Συντακτών παραιτήθηκε από τη δημοσιογραφία το 1996, θεωρώντας το τρόπο άσκησής της, λόγω του μονοπωλίου των εκδοτών-καναλαρχών, ως μια από τις σημαντικότερες, αν όχι τη σημαντικότερη αιτία για το σύγχρονο βάλτωμα της ελληνικής κοινωνίας. Πήρε ενεργά μέρος στο φοιτητικό αντιδικτατορικό και στο λαΐκό κίνημα τη περίοδο 1971-1980. Φυλακίστηκε από το δικτατορικό καθεστώς και κλήθηκε ως μάρτυρας κατηγορίας στις δίκες των βασανιστών και του Πολυτεχνείου μετά τη μεταπολίτευση του 1974. Εκλέχτηκε στα πρώτα μεταδικτατορικά συμβούλεια της ΕΦΕΕ και των φοιτητών της Νομικής. Από το 1980 παραμένει πολιτικά ανένταχτος, δίχως αυτό να τον εμποδίζει να έχει απόψεις που μπορείτε να τις δείτε σε διάφορα σημεία αυτού του μπλόγκ: Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΘΕΝΑ http://kanenas-kathenas.blogspot.com


/////\\\\\

Κατα τ' άλλα...>>>
Την οργή της αντιπολίτευσης προκάλεσε η αγωγή του Α. Βγενόπουλου:Τσίπρας: Σιγά μην κλάψω για την αγωγή Βγενόπουλου

>>>να καθαρίσουμε…τον πνεύμονα των Εξαρχείων.

Όλοι μας έχουμε τα Εξάρχεια μέσα στην καρδιά μας…

… καιρός, λοιπόν, να καθαρίσουμε και τον πνεύμονά τους!


>>> Μάλιστα!!! Τώρα όποτε κατεβαίνω στην Αθήνα θα με πηγαίνουν το βράδυ στο entryfish και το μεσημέρι στη ...Διαγώνιο!!! Το πρωί θα τρώμε μπουγάτσα με ΜΙΛΚΟ!!! Τζάμπα οι βενζίνες δηλαδή!!!moved

Για αρκετό πολύ καιρό ΤΟΝ φιλοξένησε το black:white magazine. Περίπου ένα χρόνο και κοντά 1000 posts. Ο Αγγελος, δάσκαλος και αδερφός (που κι αυτός άλλαξε το blog του τελευταία) είχε κάνει το λάθος να ΤΟΥ πεί “Ελα μωρέ, πάρτο από το blogspot και έλα να το στήσουμε σε wordpress στο δικό μου server.

Επιτέλους(!) πήρΕ την απόφαση να μετακομίσΕΙ. Καινούργιος server, νέο domain, νέο wordpress (το Wordpress 2.5 είναι τέλειο. Ο,τι καλύτερο έχω δει για απλή διαχείρηση περιεχομένου), νέο template και αρκετά φίτσουρζ.

ΕίΝαι πολύ ευχαριστημένος από το νέο σπίτι του crazymonkey. Θα δεις κι άλλες αλλαγές μέσα στις επόμενες μέρες, αλλά τα βασικά έχουν στηθεί (εκτός από portfolio που θα μπει λίγο αργότερα). Ως τότε μπορείς να βάλεις νέο bookmark στο nassoskappa.com και να ανανώσεις το RSS feed (βλ. πάνω δεξιά).

Αν βλέπεις κάτι που δεν σ’αρέσει ή έχεις καμιά ιδέα και δεν βαριέσαι, ρίξε ένα email :)

Γουέλκαμ!>>>Δεν επιτρέπεται να μιλάμε για τους Τσάμηδες;

>>>Αποκάλυψη-σοκ με 2.500 δούλους στην Ηλεία!

/////\\\\\

Ανάμεσα στα νέα βιβλία του Καστανιώτη για τον Μάιο και Ιούνιο:

Ελληνική λογοτεχνία:

Ισμήνη Καπάνταη

Κυνική ιστορία (μυθιστόρημα)

Ένα διαφορετικό δείγμα γραφής από μια καθιερωμένη φωνή της ελληνικής πεζογραφίας, ένα μυθιστόρημα όπου τα νήματα δεν κινούνται από τον άνθρωπο αλλά από σκύλους. Μέσα από την καθημερινή ζωή και τη συνύπαρξη δύο φοξ τεριέ και ενός «κόπρου», ανατέμνεται η νεοελληνική πραγματικότητα και καυτηριάζεται με τον αρμόζοντα «κυνισμό» ο νεοελληνικός μας πολιτισμός.

Λία Μεγάλου-Σεφεριάδη

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι (μυθιστόρημα)

Το μυθιστορηματικό έπος μιας οικογένειας οινοποιών που, παραδίδοντας τη σκυτάλη από γενιά σε γενιά, δημιουργούν μια από τις πιο ποιοτικές οινοποιίες του κόσμου. Μια τοιχογραφία ανθρώπων και καταστάσεων με συμπρωταγωνιστή τον ζωοδόχο οίνο και φόντο τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν τον τόπο μας από την εποχή του μακεδονικού αγώνα μέχρι σήμερα.

Νίκος Μουρατίδης

Αθήνα - Θεσσαλονίκη (μυθιστόρημα)

Η ιστορία δύο ανθρώπων που έρχονται κοντά από ένα τυχαίο τηλεφώνημα και παραδίδονται σταδιακά στην παγίδα της απρόβλεπτης αλλά και της απαγορευμένης γοητείας, υπερβαίνοντας τις προσωπικές τους συμβάσεις και τα οικογενειακά εμπόδια. Ένα μυθιστόρημα για τον έρωτα που φυλακίζει αλλά και φυγαδεύει, που εξοικειώνει αλλά και αποξενώνει, που υπόσχεται αλλά και διαψεύδει.

Μιχάλης Φακίνος

Αναμνήσεις ενός λωτοφάγου (μυθιστόρημα)

Μια υπέροχη δύση, ένα σεξουαλικό σημάδι εξ ουρανού, μια θαμμένη βάρκα στα έγκατα της γης, δυο κοράκια που μιλούν ανθρώπινα, ένας Άγγελος με λέπια ψαριού, άψυχοι και έμψυχοι 3 ήρωες σε ένα αλληγορικό μυθιστόρημα, όπου ο ρεαλισμός και ο σουρεαλισμός, η πραγματικότητα και η φαντασία, το όνειρο και ο εφιάλτης αποκαλύπτονται διαδοχικά στον αναγνώστη σαν τα απαγορευμένα αξιοθέατα της μνήμης του Ανθρώπου.

Ανταίος Χρυσοστομίδης (επιμέλεια)

Ελληνικά Εγκλήματα ΙΙ (αστυνομικές ιστορίες)

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του τόμου Ελληνικά Εγκλήματα, έρχονται ακόμα πιο... θελκτικά τα Ελληνικά Εγκλήματα ΙΙ. Συμμετέχουν οι συγγραφείς: Παναγιώτης Αγαπητός, Ανδρέας Αποστολίδης, Σέργιος Γκάκας, Τιτίνα Δανέλλη, Αθηνά Κακούρη, Κώστας Κατσουλάρης, Πέτρος Μάρκαρης, Πέτρος Μαρτινίδης, Τεύκρος Μιχαηλίδης, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Μανώλης Πιμπλής, Φίλιππος Φιλίππου. Τον τόμο επιμελήθηκε ο Ανταίος Χρυσοστομίδης.

Ξένη Λογοτεχνία:

Νικολό Αμανίτι

Με τις ευλογίες του Θεού (μυθιστόρημα)

Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα, βραβευμένο με το πιο έγκυρο λογοτεχνικό βραβείο της
Ιταλίας, το Βραβείο Στρέγκα 2007, που έχει ήδη ξεπεράσει τα 800.000 αντίτυπα στη γείτονα χώρα. Στο κέντρο του μυθιστορήματος μια τρομερή νύχτα θύελλας και ο βιασμός μιας 14χρονης, σε μια κοινωνία που δεν μπορεί να ελέγξει πλέον τη βία που τη χαρακτηρίζει.
(Μετάφραση Ανταίος Χρυσοστομίδης)

Ναντίν Γκόρντιμερ

Ο Μπετόβεν ήταν κατά 1/16 μαύρος (διηγήματα)

Σε αυτή τη νέα συλλογή διηγημάτων, η νομπελίστα Ναντίν Γκόρντιμερ μετακινείται με εκπληκτική άνεση από τη σφαίρα της πολιτικής σε αυτή των διαπροσωπικών σχέσεων.
Ιστορίες με υποβόσκουσα ένταση αλλά και χιούμορ, που θα υπενθυμίσουν στους αμέτρητους ανά τον κόσμο θαυμαστές της –και θα γνωρίσουν στους αμύητους– τη δύναμη της πάντοτε επίκαιρης κι ευφάνταστης πρόζας της.

(Μετάφραση Τόνια Κοβαλένκο)

Κέιτ Γκρένβιλ

Το μυστικό ποτάμι (μυθιστόρημα)

Θεωρώντας ότι πολιτισμός πρώτιστα είναι ο σεβασμός προς το περιβάλλον και η χρήση του με φειδώ και σοφία, κι ότι οι αληθινά πολιτισμένοι της Αυστραλίας δεν ήταν οι Εγγλέζοι άποικοι αλλά οι Αβορίγινες, η Κέιτ Γκρένβιλ βάζει έναν καθρέφτη μπροστά στον λευκό έποικο και του δείχνει την απωθητική αδηφάγα όψη του. Από τα καλύτερα αγγλοσαξονικά μυθιστορήματα των τελευταίων χρόνων, Το μυστικό ποτάμι έφτασε στην τελική εξάδα του Βραβείου Μπούκερ του 2006.

(Μετάφραση Μιχάλης Μακρόπουλος)

Τζον Λε Καρέ

Κι ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι (μυθιστόρημα)

Θεωρείται το αριστούργημα του Λε Καρέ και είναι το πρώτο μέρος μιας άτυπης τριλογίας με κεντρικό πρόσωπο τον Τζορτζ Σμάιλι, έναν πρώην υπάλληλο της υπηρεσίας πληροφοριών, που έχει αποστολή να ξετρυπώσει τον μυστηριώδη «Τυφλοπόντικα» της βρετανικής αντικατασκοπείας που πουλάει μυστικά στη Σοβιετική Ένωση. Το έργο μεταφράζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

(Μετάφραση Μιχάλης Μακρόπουλος)

Τόμας Ελόι Μαρτίνες

Το πέταγμα της βασίλισσας (μυθιστόρημα από την Αργεντινή)

Ένας παντοδύναμος διευθυντής εφημερίδας ερωτεύεται παράφορα μια νεαρή δημοσιογράφο. Στην ερωτική αυτή ιστορία η πολιτική διαφθορά και ο πόθος για την εξουσία θα διασταυρωθούν με το ερωτικό παραλήρημα, σε ένα μυθιστόρημα με συναρπαστική πλοκή και απρόβλεπτο τέλος. Βραβείο Αλφαγκουάρα καλύτερου μυθιστορήματος 2002.

(Μετάφραση Δανάη Φέρρη)

Άμος Όζ

Ριμάροντας τη ζωή και το θάνατο (μυθιστόρημα)

Το καινούργιο μυθιστόρημα του Άμος Οζ, το πρώτο που έγραψε μετά τη μεγάλη επιτυχία του «Ιστορία αγάπης και σκότους». Ήρωάς του ένας συγγραφέας που, σε μια λογοτεχνική βραδιά προς τιμήν του, παρατηρεί τους ανθρώπους και αναλογίζεται πώς ακριβώς γεννιέται η περιπέτεια της γραφής.

(Μετάφραση Λουίζα Μιζάν)

Μαύρο κορίτσι, λευκό κορίτσι (μυθιστόρημα)

Μια λευκή γόνος ιστορικής οικογένειας αποφασίζει να γράψει την ιστορία της μαύρης φίλης της Μινέτ Σουίφτ και κυρίως για το θάνατό της. Έγκλημα φυλετικού μίσους ή φρικιαστικό ατύχημα; Καθώς το θαμμένο για χρόνια μυστήριο έρχεται λίγο λίγο στο φως, η πάντοτε αφοπλιστική και προκλητική γραφίδα της Τζόις Κάρολ Όουτς αγγίζει ένα απέραντα ευαίσθητο θέμα με τρόπο που πονάει – γιατί η μισαλλοδοξία πάντα πονάει.

(Μετάφραση Αύγουστος Κορτώ)

Αντόνιο Σκαρμέτα

Ο χορός της νίκης (μυθιστόρημα)

Όταν ο νεαρός Άνχελ Σαντιάγο βγαίνει από τη φυλακή, αγνοεί ότι δύο καταδίκες εκκρεμούν εις βάρος του: η μία σε θάνατο κι η άλλη σε έντονη ζωή. Έχοντας σχεδιάσει ένα μεγάλο κόλπο, επιδιώκει τη συμμαχία του διάσημου κλέφτη Βεργκάρα Γκρέι. Στη ζωή και των δύο όμως μπαίνει η όμορφη, ταλαντούχα και απελπισμένη Βικτόρια. Παρά την επισφαλή τους θέση, οι δυο άντρες θα παραδοθούν σε ένα από τα πιο όμορφα, διασκεδαστικά και συγκινητικά τρίγωνα έρωτα και φιλίας της σύγχρονης λογοτεχνίας. Βραβείο Πλανέτα του 2003.

(Μετάφραση Ελεάνα Τσόκα)

Έρνεστ Χέμινγουεϊ

Στην εποχή μας (διηγήματα)

Ο δεύτερος τόμος διηγημάτων του νομπελίστα συγγραφέα, που είχαν κυκλοφορήσει σε αυτόνομη συλλογή και με το χαρακτηρισμό «σπονδυλωτό μυθιστόρημα». Από τα σπουδαία έργα του Χέμινγουεϊ.

(Μετάφραση Ηλίας Μαγκλίνης)

Έρνεστ Χέμινγουεϊ

Αληθινό με το πρώτο φως (μυθιστόρημα)

Το Αληθινό με το πρώτο φως, με θέμα το ταξίδι του Χέμινγουεϊ στην Κένυα το 1953-1954, είναι ένα μυθιστόρημα με έντονα τα αυτοβιογραφικά στοιχεία, γραμμένο κι αυτό, εξίσου με οποιοδήποτε άλλο του βιβλίο, με το απαράμιλλο ύφος του. Εκδόθηκε μετά θάνατον από το γιο του Πάτρικ, ο οποίος αναφέρεται σε αυτό σαν ένα «παιδικό αρκουδάκι» που θέλει να παίρνει μαζί του στο κρεβάτι κάθε νύχτα πριν κοιμηθεί…

(Μετάφραση Μιχάλης Μακρόπουλος)


/////***\\\\\
(συνεχίζεται διαρκώς…)

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου