Θεσσαλονίκη SOS

5 εστίες μόλυνσης στον Θερμαϊκό

Στις δυτικές ακτές, όπου εκβάλλουν τα ποτάμια και τα κανάλια της Θεσσαλονίκης, στο Καλοχώρι, στην περιοχή των παλαιών βυρσοδεψείων και του βιολογικού καθαρισμού, αλλά και ανατολικά, κοντά στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», βρίσκονται οι πέντε εστίες μόλυνσης του Θερμαϊκού κόλπου, σύμφωνα με μελέτες της αρμόδιας διεύθυνσης στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος. Τα στοιχεία ανακοινώθηκαν χθες στο πλαίσιο ημερίδας για το νερό από τον καθηγητή Χημείας του ΑΠΘ, Κωνσταντίνο Φυτιάνο, και αφορούν το χρονικό διάστημα Ιούλιος-Αύγουστος 2007. Από μετρήσεις στα ποτάμια που εκβάλλουν στον Θερμαϊκό επιβεβαιώθηκε ότι τα επίπεδα μόλυνσης είναι υψηλά και η μεγάλη εστία αφορά τα παλιά βυρσοδεψεία. Μάλιστα, η καλή «ρευματική» κυκλοφορία του κόλπου συντελεί στην αραίωση και διάχυση των μολυσματικών ουσιών στο ευρύτερο θαλάσσιο περιβάλλον του. Η μόλυνση «εμφανίζεται στην παράκτια ζώνη σε όλο σχεδόν το μέτωπο. Οι συνθήκες αυτές προφανώς δεν ευνοούν τη χρήση των ακτών του εσωτερικού Θερμαϊκού για κολύμβηση, αναψυχή και θαλάσσια σπορ γενικότερα», κατά τον κ. Φυτιάνο.

«Τρικυμία» για Κορώνεια
Νέες αλλαγές στα έργα διάσωσης της λίμνης Κορώνειας προκάλεσαν τρικυμία χθες στο νομαρχιακό συμβούλιο Θεσσαλονίκης. «Διαδικασίες άρπα - κόλλα» κατήγγειλε η αξιωματική αντιπολίτευση και καταψήφισε την εισήγηση. Η ένταση δημιουργήθηκε κατά τη συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβανόταν η σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο για τροποποιήσεις στα έργα διαμόρφωσης υγροτόπου της Κορώνειας. Σύμφωνα με τον αντινομάρχη Γ. Τσαμασλή, λόγω αλλαγών στη στάθμη του νερού της λίμνης, είναι ανάγκη να γίνει τροποποίηση της μελέτης σχετικά με τη μέθοδο εκσκαφής του πυθμένα. Για το λόγο αυτό τρεις καθηγητές του ΑΠΘ κλήθηκαν να κάνουν τις απαραίτητες προσαρμογές. Ο ειδικός σύμβουλος-πολιτικός μηχανικός Ε. Κατσιώνης τόνισε ότι «με τη σημερινή στάθμη των νερών δεν μπορεί η εκσκαφή να γίνει μόνο με βυθοκόρο». «Ουσιαστικά το μισό μάστερπλαν βγαίνει εκτός. Αυτά συμβαίνουν όταν ακολουθούνται διαδικασίες άρπα - κόλλα», κατήγγειλε ο σύμβουλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ) Παν. Κουκουλεκίδης και άφησε υπόνοιες ότι «κάτι ύποπτο κρύβεται από πίσω».

«Κρύβει τα στοιχεία ο Παπαγεωργόπουλος»

Μεθοδευμένη προσπάθεια του δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και της διοίκησης του δήμου να αποκρύψουν στοιχεία που συνδέονται με τη μη καταβολή εισφορών στα ασφαλιστικά Ταμεία (ΙΚΑ, ΤΥΔΚΥ, ΤΑΔΚΥ) κατήγγειλαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» Γιάννης Μπουτάρης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος και Ανδρέας Κουράκης.

Οπως υπογράμμισαν, ο Β. Παπαγεωργόπουλος και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Σ. Καπετανόπουλος αρνήθηκαν να ικανοποιήσουν αίτημα της παράταξής τους να δώσουν αναλυτική κατάσταση με τα χρέη του δήμου στις 31/12/2007 προς εργολάβους, προμηθευτές και εταιρείες. Αρνήθηκαν, επίσης, να δώσουν στοιχεία για τις ειδικές εντολές. Με βάση τα παραπάνω, επισήμαναν ότι αυτή η συμπεριφορά φανερώνει τον εκνευρισμό και την αμηχανία τους από τις συνεχείς αποκαλύψεις των αλλεπάλληλων κρουσμάτων κακοδιαχείρισης των οικονομικών του δήμου. Ηδη βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική έρευνα και ΕΔΕ για την υπεξαίρεση τουλάχιστον 2.000.000 ευρώ από την Ταμειακή Υπηρεσία του Δήμου, που προορίζονταν για την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών. Για την υπεξαίρεση κατηγορείται υπάλληλος της Ταμειακής Υπηρεσίας ο οποίος υποστηρίζει ότι είχε και συνεργούς.

Σχόλια

  1. Οι "ειδικοί επιστήμονες" θα μας στείλουν για ηρεμιστικά... Ο ίδιος καθηγητής που μίλησε για τα "5 σημεία" είπε στη συνέχεια ότι ο κεντρικός Θερμαϊκός είναι "ατροφικός" - ενώ όλοι οι άλλοι υποστήριζαν πως είναι "ευτροφικός".

    Μύλος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι "ειδικοί επιστήμονες" θα μας στείλουν για ηρεμιστικά... Ο ίδιος καθηγητής που μίλησε για τα "5 σημεία" είπε στη συνέχεια ότι ο κεντρικός Θερμαϊκός είναι "ατροφικός" - ενώ όλοι οι άλλοι υποστήριζαν πως είναι "ευτροφικός".

    Μύλος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Νομού Κυκλάδων...

7,5 μονάδες μπροστά το ΠΑΣΟΚ...