Η επιστροφή του Μαρξ

Παρ' όλο που ο Αμερικανός οικονομολόγος Σάιμον Κούζνετς (1901-1985) προανήγγειλε μελλοντική μείωση των ανισοτήτων, τίποτε δεν στάθηκε ικανό να αποτρέψει την τρέχουσα άγρια επιδείνωσή τους. Η ανώτατη εκπαίδευση επιστρέφει σε ολιγαρχικές επιλογές, η δευτεροβάθμια κατατείνει σε παρόμοια εξέλιξη, που επιβεβαιώνεται από τον συνεχώς μειούμενο αριθμό των έγχρωμων σπουδαστών στην Αμερική. Τα υψηλά εισοδήματα δεν εκτίθενται στον ελεύθερο συναγωνισμό, αλλά προστατεύονται εις βάρος των άλλων, που ο συναγωνισμός πιέζει προς τα κάτω. Ο δυϊσμός μεταξύ υψηλών εισοδημάτων και των λοιπών καταρρίπτει τον μύθο των αγορών, της δικαιοσύνης, της κοινωνικής ευημερίας. Οπως επισημαίνει η «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», το ισχύον σύστημα ιδιωτικοποιεί τα κέρδη και κοινωνικοποιεί τις απώλειες, με το κράτος συνένοχο στις ακραίες αυτές επιλογές3. Ομως, όταν οι αγορές δεν αμβλύνουν τις ανισότητες, αλλά τις επαυξάνουν, τότε η πολιτική αξιοπιστία ολόκληρου του συστήματος είναι καταδικασμένη, ιδίως στη συνείδηση των νέων γενιών.

Σχόλια

  1. Κάθε σύστημα, ειναι μιά φυλακή.Τα συστήματα, δεν καταστρέφονται από τα επιχειρήματα των αντιπάλων, παρά μόνο από την Ιστορία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάθε σύστημα, ειναι μιά φυλακή.Τα συστήματα, δεν καταστρέφονται από τα επιχειρήματα των αντιπάλων, παρά μόνο από την Ιστορία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου