«…όσοι δημοσιογράφοι διαχειρίζονται, συμμετέχουν ή συνεργάζονται, σε παντός είδους ιστοτόπους, (blogs , ιστοσελίδες κ.λπ.) θα πρέπει να έχουν ταυτότητα και οπωσδήποτε να σέβονται τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας στην κατεύθυνση της αυτοδέσμευσης και αυτορρύθμισης.»
(Ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ)
Ναι!
Αν για όλο τον υπόλοιπο κόσμο η «ανωνυμία» είναι δικαίωμα –αφού παρέχεται ως δυνατότητα- για τους ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ η ανωνυμία ΚΑΙ η ψευδωνυμία είναι ΑΔΙΑΝΟΗΤΗ!
Κανένας δημοσιογράφος δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από μια «περσόνα» και να παριστάνει τον απλό πολίτη. Διότι δεν είναι απλός πολίτης. Ο απλός πολίτης δεν έχει τη δυνατότητα να εκφράζεται μέσα από τα ΜΜΕ. Ο απλός πολίτης δεν έχει πρόσβαση σε μηχανισμούς εξουσίας όπως είναι τα περισσότερα ΜΜΕ ή ελέγχου της εξουσίας όπως θα έπρεπε να είναι ΟΛΑ τα ΜΜΕ.
Είναι αδιανόητα ΑΛΛΑ να γράφεις στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ που δουλεύεις κι ΑΛΛΑ να λες πίσω από τη μάσκα και την κουκούλα του «ψευδώνυμου».
Οι ΕΝΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ δεν θα πρέπει μόνο να παροτρύνουν τους δημοσιογράφους να αποκαλύπτουν ΠΑΝΤΟΤΕ την ταυτότητά τους αλλά θα πρέπει να κάνουν και συνεχείς ελέγχους γι’ αυτό και να εκδιώκουν από το επάγγελμα όσους δεν το τηρούν!
Από την πλευρά τους οι πολίτες, οι ιστολόγοι, οι χρήστες τους διαδικτύου θα πρέπει να μποϋκοτάρουν κάθε ιστολόγιο πίσω από το οποίο κρύβονται δημοσιογράφοι με «ψευδώνυμα».
Ας βγει και κάτι καλό για όλους μας (δημοσιογράφους και πολίτες) από αυτή την άθλια ιστορία…
///
Αλήθεια, ποιοι είναι οι «Καψαμπέληδες»-κρυφομπλόγκερ του ΔΟΛ που οι εφημερίδες του ξεκίνησαν να γράφουν περί «Λούμπεν Δημοσιογραφίας»;
Δεν το ψάχνουν λίγο;
///
Πάντως η αυτορρύθμιση θα κατέληγε σε συλλογική διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση για τις σχετικές νομικές ρυθμίσεις. Η οποία διαπραγμάτευση προϋποθέτει ότι από τα 35.000 blogs θα βγουν, ας πούμε, πέντε άνθρωποι που θα τα 'εκπροσωπούν' (κι η λέξη σηκώνει πολλά περισσότερα εισαγωγικά) ενώπιον της κυβέρνησης. Αδιέξοδο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγνώμη, αλλά η άρση της ανωνυμίας ή ψευδονυμίας των δημοσιογράφων θα ήταν λογοκρισία από το παράθυρο, όταν η εφημερίδα δεν μπορεί να σε διώξει για αυτό που γράφεις στην φυλλάδα να σε διώξει για αυτό που γράφεις στο μπλογκ! Νόμιζα ότι στο καπιταλισμό μπορεί ο καθένας να γράφει και να λεει ό, τι θέλει. Αν είναι ηθικό αυτό που γράφει και κάνει, φυσικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάλλον έχουμε μπερδέψει το τι θα πει λογοκρισία, δεοντολογία, ευθύνη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεράσιμε, στην ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ δεν μιλάει για αυτορρύθμιση στους ιστολόγους αλλά στους δημοσιογράφους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑναφερόμουν στην αυτορρύθμιση των blogs που πρότειναν οι G700. (Αλλά δυσκολεύομαι να προλάβω τα post:-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαυτιλε:
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχετε την αντιληψη για την δημοκρατια που συμφερει την εκαστοτε εξουσια. Αντι να πιπιλιζετε τα στερεοτυπα που μας διδασκει το συτσημα, δειτε αυτην την περιεκτικη αναλυση της εννοιας της ανωνυμιας
και προβληματιστειτε περα απο τα ορια
που θετει ο καθεστωτικος διαλογος με φορεις σαν την ΕΣΗΕΑ.
http://grbloopers.blogspot.com/2008/02/blog-post_27.html
Βλέποντας τη συζήτηση περί ανωνυμίας, ψευδωνυμίας κλπ. νομίζω οτι υπάρχει σύγχιση ορισμών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒρίσκω περίεργο το γεγονός οτι επιχειρείται μια ομογενοποίηση των δημοσιογράφων στο σύνολό τους, λες και είναι όλοι επώνυμοι (και εισπράττουν κέρδη από την επωνυμία τους αυτή). Δυστυχώς υπάρχουν δημοσιογράφοι που κάνουν το επάγγελμα που ονειρεύτηκαν από μια θέση που απεχθάνονται, άλλοι που αμείβονται χειρότερα από πολλούς άλους εργαζόμενους, πάρα πολλοί που δεν είναι μέλη των ενώσεων συντακτών, πολλοί που έχουν απηυδίσει από την άσκηση του επαγγέλματος και απέχουν, και πολλές άλλες περιπτώσεις. Αυτοί δεν έχουν την πρόσβαση σε μηχανισμούς εξουσίας στους οποίους αναφέρεσαι. Ωστόσο, και άποψη έχουν και διάθεση παρέμβασης.
Όσον αφορά τους ενεργούς δημοσιογράφους που έχουν πρόσβαση στους μηχανισμούς εξουσίας, συνεπάγεται η ανάγκη της επώνυμης παρουσίας τους στο δημόσιο γίγνεσθαι (και αυτό αφορά ΚΑΙ τον επώνυμο σχολιασμό των παραπολιτικών στηλών...). Η παρουσία τους σε χώρους όπως τα blogs πρέπει να είναι επώνυμη όταν δημοσιογραφούν. Όταν όμως απλά εξωτερικεύουν και άλλες πλευρές του εαυτού τους (τέχνη, μουσική, κοινωνικοποίηση κλπ.) λειτουργούν ως πολίτες και διέπονται κατά τη γνώμη μου από τους ίδιους κανόνες με αυτούς.
Συνεπώς, νομίζω οτι δε χρειάζεται υπερβολή στον αφορισμό κάποιων πρακτικών. Απιτείται προσεκτική κατηγοριοποίηση και ακόμη πιο προσεκτική προσέγγιση, στα όρια των ατομικών ελευθεριών.
Επίσης να ξεκαθαρίσω και κάτι ακόμη. Η χρήση ενός τίτλου ιστολογίου, π.χ. ANemos, δημολόγος κλπ. δεν αποτελεί ανωνυμία, ούτε ψευδωνυμία. Αποτελεί προφανώς ενσωμάτωση ενός concept σε ένα δημιουργικό σενάριο, του οποίου ο τίτλος είναι εξίσου σημαντικός με το περιεχόμενο. Εκεί που υστερούν τα ελληνικά blogs είναι στο περιεχόμενο. Η έλλειψη αξιόλογου περιεχομένου οδηγεί σε συμπεράσματα γενίκευσης που μόνο κολακευτικά δεν είναι για το χώρο. Και όταν λέω περιεχόμενο εννοώ εν πρώτοις κείμενα με ψυχή και ενδιαφέρον, διαφορετικές πλευρές, πηγαίο χιούμορ, αλήθεια και κυρίως ταλέντο! Επίσης εννοώ χρήση των δυνατοτήτων του Internet, σύγχρονη αντίληψη, νέες προσεγγίσεις, δημιουργία τάσεων...΄Όταν λείπουν αυτά, τα blogs γίνονται κολάζ λέξεων, εικόνων και ήχων χωρίς ενδιαφέρον, χωρίς άποψη. Χρειάζεται δηλαδή παραπάνω βήματα από την απλή καταγραφή σκέψεων για να έχει κέποιο blog ουσία, απαιτείται φιλοσοφική και κοινωνιολογική εξέταση του θέματος και, επαναλαμβάνω, ταλέντο και ΑΛΗΘΕΙΑ. Όταν λοιπόν κάποιος τιτλοφορεί το blog του, δε δηλώνει ανώνυμος, ούτε ψευδώνυμος. Δηλώνει το concept του, ΚΑΙ μέσω ενός τίτλου, το παρουσιάζει, αλλά παραμένει επώνυμος. Και επειδή θα ήταν γελοίο να θεωρητικολογώ, ο ίδιος επέλεξα να δημοσιοποιώ τα προσωπικά μου στοιχεία κατά βούλησιν μέσω email, σε όποιον τα ζητά, με την ίδια λογική που θα συστηνόμουν σε κάποιον που θέλει να συστηθεί. Το βρίσκω τουλάχιστον θέμα ευγενείας.
Συγνώμη για το μακροσκελές και ευχαριστώ για τη φιλοξενία.
Ανώνυμος >>>
ΑπάντησηΔιαγραφή«Εχετε»;;;
Δεν είμαστε πολλοί. Ενας είμαι… Σε ποιους αναφέρεσαι;
Και, τέλος πάντων, ποια είναι η αντίληψή μου για τη δημοκρατία και ποια τα στερεότυπα;
Δεν καταλαβαίνω σε τι αναφέρεσαι…
Δεν καταλαβαινεις;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣου στελνω το επομενο ποστ απο το ιδιο βλογ
http://grbloopers.blogspot.com/2008/02/blog-post_4310.html
Ναι, δεν καταλαβαίνω για τι είδους " ήθος και φρόνημα, αρετή και τόλμη" μιλάει κάποιος που δεν τολμάει να πει επώνυμα την άποψή του!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟύτε ήθος ούτε φρόνημα ούτε αρετή ούτε φυσικά τόλμη διαθέτει!