Νέα Μουδανιά - Φωτογραφίες (Μέρος Α')

Φωτογραφίζοντας τον τόπο που ζω…

Σ’ αυτό το μεσοδιάστημα της ξεκούρασης και της ανασύνταξης κάνω τρία πράγματα: ξεκαθαρίζω και φρεσκάρω τα αρχεία μου (βιβλία, μουσικές, σημειώσεις, δημοσιεύματα), χαρτογραφώ το επικοινωνιακό τοπίο που με ενδιαφέρει ετοιμάζοντας σχέδια και προτάσεις και φωτογραφίζω τον τόπο που με φιλοξενεί τα τελευταία πέντε χρόνια…

Σ’ αυτό το τελευταίο αφιερώνω δύο-τρεις ώρες την ημέρα. Βγαίνω καθημερινά για «κυνήγι» με τη φωτογραφική μου μηχανή και το σημειωματάριο αναζητώντας τα πρώτα ίχνη των πόλεων και των χωριών της Χαλκιδικής ξεκινώντας από την περιοχή των Νέων Μουδανιών.

Και ιδού η πρώτη σοδειά…

Προς το λιμάνι. Μαζί με τη Νέα Μηχανιώνα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αλιευτικά κέντρα στην Κεντρική Μακεδονία.

Αποψη του κέντρου των Ν. Μουδανιών από την παραλία της πόλης...

Ο,τι έχει απομείνει από τον "Δεσπότη". Το παλιό παραλιακό ξενοδοχείο και κοσμικό κέντρο του μεσοπολέμου... Παλιά παραλία Ν. Μουδανιών.

Το σπίτι Τούρκου Χατζή Οσμάν, τέλους 19ου αιώνα. Εδώ στεγάζεται το μικρό ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ...

Το τελευταίο παραδοσιακό καφενείο στο κέντρο των Ν. Μουδανιών. Ο "Φωτάκας"...

Τα Νέα Μουδανιά κτίστηκαν το 1922 από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Συγκεκριμένα ήταν Έλληνες που κατοικούσαν στα παράλια της Προποντίδας (στα Μουδανιά) και ασχολήθηκαν με τη γεωργία και το εμπόριο. Άφησαν τις πατρίδες τους έπειτα από τη Συνθήκη της Λωζάννης. Πλέοντας στα δυτικά παράλια της Χαλκιδικής, αποβιβάστηκαν στο "Καργί λιμάνι" (που σημαίνει "απάνεμο λιμάνι"). Σήμερα σώζεται ο ελαιώνας που είχαν δει οι πρώτοι κάτοικοι που ήρθαν στα Νέα Μουδανιά, από το 1923.

(ΠΗΓΗ: wikipedia)

Σχόλια

  1. μας κακομαθαίνετε
    καλώς μας ήρθατε ANemos
    ο επίλογος του άλμπουμ με έχει αφήσει ά-φωνη! :-) Αν επιτρέπεται μια σημείωση,ο Όλυμπος φλερτάρει όμορφα στον φακό από τις παραλίες στα δυτικά, όπως και η σπάνια συλλογή οστράκων του ΝΟΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Νομού Κυκλάδων...

7,5 μονάδες μπροστά το ΠΑΣΟΚ...