Η εξουσία που χάνεται...

Η ιστορία με τα μπλογκ ανέδειξε την παθογένεια ολόκληρου του συστήματος που δεσπόζει στη χώρα μας με κυρίαρχες εκφράσεις την κυβέρνηση και το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό, τα πανίσχυρα μέσα ενημέρωσης -κυρίως τα ηλεκτρονικά- αλλά και τους κρατικούς μηχανισμούς ελέγχου και καταστολής. Ανεξάρτητα από τη συγκεκριμένη περίπτωση που απασχόλησε την ειδησεογραφία (και η οποία, μάλλον, δεν φαίνεται να οδηγεί με τα μέχρι τώρα στοιχεία σε ασφαλή συμπεράσματα), όλοι οι προαναφερόμενοι φορείς εξουσίας ένιωσαν μια πρωτόγνωρη ανησυχία, ουσιαστικά δηλαδή αντιλήφθηκαν ότι χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους. Και αυτό συνδέεται απόλυτα με την απώλεια μερίδιου της κυριαρχίας και εξουσίας τους.

Η κυβέρνηση βλέπει πως υπάρχει περίπτωση, εκτός από μερίδα της έντυπης δημοσιογραφίας και κάποιων ραδιοφωνικών σταθμών, να εμφανιστούν και κάποιοι άλλοι περίεργοι τύποι, οι οποίοι ασκούν κριτική εις βάρος της αλλά και εις βάρος του συστήματος χωρίς να μπορεί να τους ελέγξει και αποτρέψει. Πολλοί πολιτικοί αντιλήφθηκαν ότι χιλιάδες άνθρωποι από αυτούς από τους οποίους αναζητούν στήριξη σε κάθε προεκλογική περίοδο, αποκτούν τη δική τους φωνή, επικοινωνούν μεταξύ τους, διαμαρτύρονται, οργανώνονται, αντιδρούν και στηλιτεύουν τις πράξεις τους. Πολιτικά κόμματα διαπιστώνουν πως σημαντικό μερίδιο της εξουσίας τους χάνεται, αφού κάποιοι από τους μπλόγκερ είναι ικανοί από μόνοι τους να οργανώσουν αξιοπρεπέστατες συγκεντρώσεις χωρίς κομματικά πανό.

Και φυσικά, τα πανίσχυρα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης αντιλαμβάνονται πως υπάρχουν και άλλοι τρόποι πληροφόρησης, εναλλακτικοί και αρκετά ισχυροί, σε πραγματικούς χρόνους μάλιστα...


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ pantelak@enet.gr


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 29/02/2008
(Ναι! Είναι η ΙΔΙΑ εφημερίδα που φιλοξένησε τις απόψεις του Σάκη Σερέφα!)
(Επίσης είναι το ίδιο Blog που αναδημοσιεύει και τα δύο κείμενα!)
(Ισως αυτό είναι δύσκολο να εξηγηθεί από κάποιους! Τι κρίμα!)

Σχόλια