Ονοματάκι δεν έχεις, ορέ λεβέντουρα;

Του Σάκη Σερέφα

«Δεν μου αρέσουν οι αποκριάτικες μάσκες. Ούτε σπάω πλάκα με τα κουτσομπολιά. Ούτε τα ψευδώνυμα τα αρέσω, με πιο διαδεδομένο το Θεός. Αρα δεν γουστάρω και τα ανώνυμα ή ψευδώνυμα ιστολόγια. Είναι η μεταμοντέρνα κουτσομπόλα της γειτονιάς, και μάλιστα χωρίς κότσια, δηλαδή με μάσκα. Ο κάθε πονεμένος, σαλεμένος, γρουσούζης ή αδόλεσχος ρίχνει μπροστά από τη μούρη του το τσεμπέρι της ανωνυμίας και πέρδεται τα φαφούτικα λογάκια του στην πιάτσα. Ονοματάκι δεν έχεις, ορέ λεβέντουρα;».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/02/2008

Σχόλια

 1. Κι εγώ με ψευδώνυμο bloggάρω, αλλά σαλεμένη δεν θα με έλεγα ούτε και πονεμένη. Πιστεύω το ίδιο μάλλον θα ισχύει και για άλλους 35.000 από τους 40.000 bloggers (στην Ελλάδα μόνο) που χρησιμοποιούν κάποιο ψευδώνυμο στα ιστολόγιά τους. Εκτός αν κάτι δεν "έπιασα" σωστά στα όσα λέει ο Σάκης Σερέφας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ... και που λέγεται Σάκης στην προκειμένη, σημαίνει πως έχει κότσια με ISO;

  Το οτι λέγομαι Τάσος, δηλώνω αυτόματατως και δίχως άλλο πως δεν είμαι σαλεμενος, γρουσούζης, κακομοίρης ή ό,τι άλλο;
  Δεν καταλαβαίνω αυτή τη λογική.

  Και ονοματάκι λοπόν έχω λεβέντη Σάκη και απ' όλα. Μήπως όμως στο τέλος μου ζητήσεις να με κινηματογραφεί και μια κάμερα για να είμαι ακόμα πιο αξιόπιστος; 1+1=2

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. "Έχω ονοματάκι ωρέ Σερέφα, αλλά έχω και έχω και γυναίκα/ ερωμένη/ παιδιά/ γονείς/ συγγενείς/ εργοδότη/ κοκ. που για τους χ ή ψ λόγους δε θέλω να διαβάσουν πράγματα που γράφω αλλά τα οποία θέλω να μοιραστώ με άλλους. Εσύ λεβέντουρα, που ντρέπεσαι να γράψεις "κλάνει", παρότι γράφεις "γουστάρω", "μούρη", "φαφούτικα", γιατί φυσικά υπάρχουν όρια που (αυτο-)επιβάλλονται στο λεξιλόγιο ενός δημοσιογράφου εφημερίδας, είσαι μάγκας γιατί δεν έχεις μυστικά, δεν έχεις κόμπλεξ, δεν έχεις ντροπές, και μπορείς και τα βγάζεις όλα στη φόρα όποτε, σε όποιον και όπου θες. Μπράβο σου!"

  Κάπως έτσι θα μπορούσε να απαντήσει ένας ανώνυμος (που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τέτοιος) ή ψευδώνυμος ιστολόγος. Δεν ξέρω ακριβώς σε ποια κατηγορία εμπίπτω, αλλά ξέρω ότι, επειδή λίγο-πολύ γράφω την ταυτότητα μου στο μπλογκ μου, δυσκολεύομαι να γράψω κάποια πράγματα για τον εργασιακό μου χώρο τα οποία θα μου ήταν χρήσιμο να τα συζητήσω και με άλλους...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ποιος είναι αυτός ο Σάκης Σερέφας δεν ξέρω. Σε εφημερίδα γράφει ε; Μπροστά πάει η Εφημερίς και από πίσω αυτός ε; Γιατί δεν πιστεύω να γίνεται το αντίθετο. Μπροστά από την μούρη του πάει το τσεμπέρι της Εφημερίδας δηλαδή και πέρδεται τα φαφούτικα λογάκια του στην πιάτσα. Ρε για δες πράγματα που ο καθένας βλέπει την μούρη του άλλου, την δική του πέρδεται ξεπέρδεται τίποτα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Δεν είναι δημοσιογράφος ο άνθρωπος. Συγγραφέας είναι και μάλιστα από τους καλύτερους της γενιάς του!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ε, τότε ζητώ συγγνώμη για την άγνοιά μου και διορθώνω το σημείο που μίλησα για "δημοσιογράφο εφημερίδας" κάνοντάς το "κάποιος που γράφει σε εφημερίδα". Κατά τα άλλα, δεν αλλάζει κάτι σε όσα γράφω...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Απόψεις Άνεμε. Κι αυτή δεκτή και όλες σε τούτο το ταραγμένο πέλαγος της ελευθερίας. Λες να βάλουμε σηματωρούς και να σωθούμε από τις ξέρες; Πάλι η θάλασσα αχαρτογράφητη θα μείνει, σαν την πληροφορία που ξεφεύγει από νόρμες. Θέμα δικού μας πολιτισμού και επάρκειας ατομικής να φερόμαστε με σεβασμό στις απόψεις των άλλων, ακόμη κι αν φαίνονται ότι μας πλήττουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Το γεγονός ότι ο σερέφας είναι ένα εξαίρετος συγγραφέας και αγαπημένος μου αυτό δεν το γλυτώνει από την άγνοια του μέσου και αυτό φαίνεται καθαρά από τις λέξεις του. Ακόμη και αυτός ένα γρήγορο και κοφτερό μυαλό δεν μπορεί να συλλάβει ότι δε συζητάμε για την ψευδωνυμία αλλά για την ελεύθερη και αδιαμεσολάβητη επιλογή της. Και για να το αντιστρέψω λίγο. Πως θα φαινόταν στον Σερέφα αν εφαρμοζόταν νόμος μόνο για τους συγγραφείς που θα τους υποχρέωνε να μη χρησιμοποιούν το πραγματικό τους όνομα αλλά ένα ψευδώνυμο από μια λίστα έτοιμη από πρίν;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Αχ βρε Σάκη Σερέφα με ονοματεπώνυμο τι μόρτικα που τα μιλάς τα μόρτικα! Σαν μόρτης.

  Σκέψου το κι έτσι: όσο μένουν οι ιστολόγοι ανώνυμοι τόσο θα συνεχίσεις να τρως ψωμάκι εσύ κι οι άλλοι επώνυμοι πουλώντας τα μόρτικα λογάκια σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Πάντως, όποτε τον λέω Σερέφμπεη, δεν αντιδρά...Άλλο νομίζω ότι τον εκνευρίζει,μη τρελαθούμε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Για φαντάσου! Τώρα που έμαθα ότι είναι συγγραφέας και μάλιστα απο τους καλύτερους της γενιάς του συγκινήθηκα τόσο που τα λόγια του μετρούν διαφορετικά.Εγώ είμαι λοιπόν ιστολόγος ψευδώνυμη και μάλιστα από τους χειρότερους της γενιάς μου. Αλλά έχω την ιδέα ότι με τα μυαλά που έχω θα υπάρξουν και καλύτεροι από μένα της γενιάς μου και της άλλης γενιάς...για φαντάσου οραματισμούς που έχω ε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Νόμιζα πως μόνοι bloggers γράφουν για κάτι χωρίς να το κατέχουν, αλλά έκανα λάθος όπως φαίνεται.

  Για τα ελαφρυντικά του μπαρμπα Σερέφα, καλά τα είπαμε. Ο κυρ Ανδρέας Παναγόπουλος όμως, τι λόγο έχει να μας κουνήσει κατά πρόσωπο τη δήλωση του ομόσταβλού του στην εφημερίδα συγγραφέα;

  Για πείτε ρε μόρτες...
  (ψάρωσα τώρα)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Και επειδή "είναι αλητεία να σχολιάζει κάποιος ανώνυμα, κάτι που έγραψε κάποιος άλλος επώνυμα" όπως γράφτηκε σε αυτό το ιστολόγιο, θα συμμορφωθώ προς τας υποδείξεις (ξέρετε τώρα):

  Αλέξης Μυρίδης λέγομαι.

  Θα μου απαντήσετε και σε κάτι άλλο όμως; Πόσο επηρεάζει το προηγούμενο σχόλιο, το όνομά μου;
  Το ξαναγράφω λοιπόν και επωνύμως: Ο μπαρμπα - σερέφας μόλις πέρασε στην ανυποληψία για μένα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Τι λετε; Προτεινω να συμφωνησουμε ομοφωνως την καταδικη του κ. Σερεφα: ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΠΑΡΑΥΤΑ ΕΝΑ (τουλαχιστον!) blog.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Μα τον καταδικάσαμε ήδη!
  Η κρεμάλα στήθηκε στα γρήγορα και με συνοπτικές διαδικασίες: Τόλμησε να πει επώνυμα την άποψή του όταν ρωτήθηκε για το θέμα των ημερών και το press.gr!
  Θάνατος!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Δεν είναι έτσι Ανεμε! Δεν καταδικάσαμε κανέναν. Ο κ. Σερέφας ΜΑΛΛΟΝ μας καταδίκασε! Εμείς απλώς υπερασπίζουμε την ιδιότητά μας ως ιστολόγοι και το δικαίωμά μας να εκφραζόμαστε ψευδώνυμα. Δεν νομίζω ότι η επωνυμία του δίνει το ελεύθερο να τσουβαλιάζει τα πάντα και τους πάντες. Οι γενικότητες δεν αποτελούν ΘΕΣΗ ακόμα και επωνύμως.Και είναι σχήμα οξύμωρο μια εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας να τις παρουσιάζει σαν ΘΕΣΗ ενώ μέσα από την ίδια την δήλωση τις καταδικάζει> φαφούτικα λογάκια και λοιπά .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Από τον κ. Σερέφα ζητήθηκε να πει την άποψή του για το θέμα των ημερών. Αυτό έκανε. Κι επειδή κάποιοι δεν συμφωνούν τον πετροβολούν με μανία. Η επωνυμία δεν του δίνει κανένα "ελεύθερο", αντίθετα η "ανωνυμία" ή η "ψευδωνυμία" θα τον προστάτευε μια χαρά από τις επιθέσεις.
  Επίσης δεν "τσουβαλιάζει", το θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα αυτά που γράφω τις τελευταίες ημέρες αφορούν press.gr, troktika και kourdista portokalia. Δεν καταλαβαίνω γιατί "μυγιάζονται" όσοι δεν έχουν σχέση με όλα αυτά.
  Η εφημερίδα μάλλον θα έπρεπε να τον "κόψει" επειδή δεν τα λέει σωστά;;; Δεν καταλαβαίνω!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. "Για τα ελαφρυντικά του μπαρμπα Σερέφα, καλά τα είπαμε. Ο κυρ Ανδρέας Παναγόπουλος όμως, τι λόγο έχει να μας κουνήσει κατά πρόσωπο τη δήλωση του ομόσταβλού του στην εφημερίδα συγγραφέα;"

  Σας κουνάω κατά πρόσωπο;
  Πληθυντικός μεγαλοπρέπειας ή επίσημη έκφραση κάποιας ομάδας;
  Οπως και να έχει, με λύπη μου διαπιστώνω οτι με διαβάζεις...

  Η αθλιότητά σου δεν είχε και δεν έχει όριο! Οπως και τα αφόρητά ψέμματα που διαδίδεις: Ακου "ομόσταυλος στην εφημερίδα"! Σε ποιά εφημερίδα; Ουδέποτε βρεθήκαμε μαζί σε κάποια εφημερίδα... Αλλά ούτε και βρίσκομαι σε καμιά εφημερίδα!

  ΑΥΤΟΥΣ τους ΑΘΛΙΟΥΣ ψευδώνυμους εννοώ, αγαπητοί μου, όταν γράφω περί ψευδωνυμίας και ανωνυμίας! Που πίσω από τη μάσκα νομίζουν οτι μπορούν να γράφουν ο,τι τους καβλώσει!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Μανταλένα- Αλέξη: το πρόβλημα δεν είναι η ανωνυμία. Το πρόβλημα είναι οι ανώνυμοι σαν εσένα. Ανώνυμος ή επώνυμος, το να κατηγορείς τον ¨Ανεμο ότι προωθεί τον Σερέφα (που λέει μπούρδες, έτσι κι αλλιώς) γιατί είναι "ομόσταυλοι" σε εφημερίδα, τη στιγμή που αυτό είναι αυταπόδεικτο ψέμα, όσον αφορά το παρόν, και πιθανότατα ψέμα ,και όσον αφορά το παρελθόν, αυτό είναι συκοφαντία. Η ευκολία σου να καταφύγεις σε συκοφαντίες ως "επιχειρήματα" και η χολή στον λόγο σου, δεν νομίζω πως θ αλλάξει, είτε εμφανίζεσαι με ψευδώνυμο, είτε όχι.

  Όσο για την Ανωνυμία, ναι έχει ΣΑΦΕΣΤΑΤΟ λόγο ύπαρξης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Θα ήθελα πολύ, πάρα πολύ όμως, όσοι και όσους ξιφουλκούν υπέρ της ανωνυμίας στα παραπάνω σχόλια να μου πουν έναν τρόπο άμυνας απέναντι σε ψέματα και αθλιότητες όπως αυτές που γράφει η Μανταλένα- Αλέξης!
  Διότι ΕΚΕΙ ακριβώς είναι το θέμα: στη ΧΡΗΣΗ της «ανωνυμίας»!
  Πόσες φορές έχετε δει αυτή η χρήση είναι αντικαθεστωτική, να είναι για να προστατευτείς από τους κυβερνομπάτσους και τις εξουσίες;
  Και πόσες φορές για να διασύρονται άνθρωποι!
  Προσωπικά βλέπω συνεχώς το δεύτερο! Όπως και στη συγκεκριμένη περίπτωση!
  Ευτυχώς ο Μαύρος Γάτος τυχαίνει να γνωρίζει ότι ουδέποτε υπήρξα «ομόσταυλος του Σερέφα» και να καταθέσει τη μαρτυρία του. Αν δεν το ήξερε; Θα μπορούσα να πείσω κανέναν ότι δεν είμαι ελέφαντας;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. ΠΡΟΦΑΝΩΣ τα όσα αναληθή λέει περί εφημερίδας τα ξέρουν και άλλοι και είναι περίεργο που κάνουν την "πάπια"!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Άνεμε είσαι ποταμός!
  (τελικά πώς να σε προσφωνούμε; Αν δεν κάνω λάθος, πρόσφατα ανάρτησες φάτσα κάρτα το ονοματάκι σου, νο?)

  "Πληθυντικός μεγαλοπρέπειας ή επίσημη έκφραση κάποιας ομάδας;"

  Θα σε παρακαλέσω αν μπορείς να προσπαθήσεις να μη βλέπεις φαντάσματα παντού, αν και φοβάμαι ότι η "πιάτσα" σας το συνηθίζει. Καμία σκευωρία δεν υπάρχει σε όσα έγραψα, νόμισα όμως -λανθασμένα, αν κρίνω από την φρενιτιώδη αντίδρασή σου- ότι με τον Σερέφα είστε και οι δυο στην Ελευθεροτυπία και ήσασταν και παλαιότερα στον Αγγελιοφόρο.
  Διόρθωσέ με αν έχω λάθος, αλλά ούτε υπονόησα διαπλοκή ούτε κάτι άλλο που μόνο ο έχων τη μύγα θα ανεκάλυπτε. Tι σ' έπιασε;

  Αντιθέτως, αναλογίστηκα, "για ποιο λόγο αυτός (sic, εσύ είσαι αυτός), μας κουνάει αυτή τη δήλωση κατάμουτρα σαν παιδάκι που πανηγυρίζει ότι δικαιώθηκε - και όχι π.χ. κάποια άλλη από τις πιο ψύχραιμες είναι η αλήθεια, που φιλοξενούνταν στην ίδια σελίδα. Δεν θες να απαντήσεις, δεκτόν.
  Προφανώς και συμφωνείς με αυτή και για μένα, αυτό είναι το πρόβλημα και οχι ο οποιοσδήποτε Σερέφας ο οποίος ως συνειδητός καλλιτέχνης, μπορεί να μην έχει σχέση με την αντικειμενική πραγματικότητα ο άνθρωπος.

  Τέλος, λυπάμαι που τώρα "δεν βρίσκεσαι σε καμιά εφημερίδα". Σου εύχομαι να βρεθείς σύντομα και πάλι κάπου, αν αυτό είναι που θες.

  Τις ύβρεις σου και το "τόσο" που το κάνεις "ΤΟΣΟ", τις αποδίδω στη δημοσιογραφική σου ιδιότητα και δεν παρεξηγώ.

  Κι εγώ λυπάμαι που με διαβάζεις. Από τότε που χωρίς να με ξέρεις, έγραφες ότι |η μπλογκόσφαιρα ασχολείται με κάποια Μantalena Parianos.”

  Χαλάρωσε. Άνθρωποι είμαστε, όχι αυτό που φοβάσαι ή εύχεσαι.

  Θα συμφωνήσω πάντως με τον Μαύρο Γάτο. Δεν παίζει κανένα ρόλο αν με λένε Αλέξη, εσένα Ανδρέα κ.λπ.
  Ο κόσμος βλέπει ποιοι είμαστε όλοι, με βάση όσα γράφουμε και πρεσβεύουμε. Δεν το περίμενα ότι ήταν τόσο εύκολο να σας πείσω!  Mantalenoμούτς

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Ρε σείς! Τι βλακείες είναι αυτές; Tι σχέση έχει το ποστ με αυτά που λέτε τώρα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Α! Εντάξει Ανεμε, αν είναι να εκνευρίζεσαι άστο. Εδώ συζήτηση κάνουμε. Κανείς δεν πετροβόλησε τον κ Σερέφα. Δήλωσε κάτι και σχολιάσαμε ελεύθερα. Νομίζω ότι θα έπρεπε να νο διευκρινίσεις τι του ζητήθηκε ακριβώς από την Εφημερίδα να σχολιάσει πριν αναρτήσεις την δήλωσή του άν και νομίζω ότι αυτό δεν θα μας ανακούφιζε και πολύ μιας και τέτοιου είδους δηλώσεις υποβοηθούν τα γνωστά νομοσχέδια ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Ουδέποτε βρεθήκαμε μαζί σε οποιαδήποτε εφημερίδα.
  Δεν τον έχω συναντήσει ποτέ.
  Εχω μόνο διαβάσει βιβλία του.

  Αρκεί;
  Φτάνει για να πεισθεί κάποιος οτι δεν είμαι ελέφαντας;
  Φαντάζομαι οτι δεν είναι αρκετό για να καταλάβει κάποιος αυτή την αθλιότητα. Αθλιότητα που υπονοεί οτι ανήκω σε κάποια παρεούλα, οτι προωθώ τα κολλητάρια, οτι παίζω παιχνίδι δημόσιων σχέσεων!

  DarkAngel>>> Τι δεν καταλαβαίνεις;
  ΑΥΤΗ είναι ΧΡΗΣΗ της ανωνυμίας σε κάποια από τα ελληνικά ιστολόγια. Ως μηχανή παραγωγής λάσπης... Επιθέσεις χωρίς διάκριση... Προγραφές... Διασυρμοί...
  Μια αληθινή κτηνωδία!

  dianathenes >>> Εχει και η ψυχραιμία τα όριά της.
  Οσο για τα νομοσχέδια, ναι, τα υποβοηθάει η γνώμη που έχει ο κόσμος για εμάς. Σ' αυτό όμως δεν φταίει ο κόσμος ούτε μόνο τα ΜΜΕ. Αλλά περιπτώσεις σαν και τούτη εδώ: άθλιων, ψευδώνυμων συκοφαντών!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Τι κόλλημα θεοί!

  Κι εγώ τι πρέπει άλλο να γράψω για να καταλάβεις ότι δεν εννοούσα αυτό που εννόησες;

  Δεν έσπευσα να το διαλευκάνω;
  Που την είδες τη συκοφαντία;
  Και στην ίδια εφημερίδα να εργαζόσασταν με τον εν λόγω, ποιο το κακό;

  Μήπως αυτό που ΜΟΝΟΣ σου κατάλαβες (ok, όχι εντελώς μόνος σου, με τη βοήθεια τπυ καλοθελητή που όλα τα παρανοεί, του Μαυρου Γάτου), μήπως λέω, άγγιξε καμία ευαίσθητη χορδή;

  Ξεκόλλα σε παρακαλώ - σε αντίθεση με σένα, εγώ δεν έχω προηγούμενα μαζί σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. Νομίζω πως υπάρχει μια διαφορά μεταξύ ενός ιστιολόγου και ενός δημοσιογράφου.
  Το πρώτο είναι ασχολία, το δεύτερο επάγγελμα.
  Οι μπλόγκερς (απ'όσο ξέρω τουλάχιστον), δεν πληρώνονται από κανέναν ιδιοκτήτη μέσου μαζικής ενημέρωσης για να διατηρούν μπλογκ. Άρα δεν υπόκεινται και στους άγραφους ή μη κανόνες που απορρέουν από αυτή την οικονομική συναλλαγή. Ένας από αυτούς τους κανόνες είναι κ το θέμα της ανωνυμίας. Αυτό, δεν τους κάνει ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο αξιόπιστους.
  Ας μη συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα γιατί και τον χρόνο μας χάνουμε και άκρη δεν βγάζουμε.

  Αν θέλουμε να συζητήσουμε το γιατί κάποιοι ξύπνησαν ξαφνικά και την είδαν εθελοντές μεσσίες της ενημέρωσης, είναι άλλο θέμα, πολύ ενδιαφέρον κατά τη γνώμη μου, αλλά άλλο θέμα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. Τόσα χρόνια οι τρογκαουνάκηδες, επώνυμα αρθρογραφούν, Μπορεί ο κ. Τάκης γνήσιο τέκνο του Διαφοτισμού να μας πει πως θα προστατευτούμε απο την ΑΥΡΙΑΝΗ, τον ΕΛ. ΤΥΠΟ και την υπόλοιπη παρέα?..... έχουνε πάθει πανικό οι επαγγελματίες...... στο βάθος βλέπουνε την ανεργεία.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου