Κρύβουν δημοσκόπηση;;;


Η πληροφορία μου ήλθε πρωί-πρωί πάνω στον καφέ…

«Υπάρχει δημοσκόπηση που βγάζει το ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα!»

Ορεξη για πλάκες έχει ο φίλος, σκέφτηκα…

«Δεν κάνω πλάκα! Την είχε παραγγείλει μεγάλη εφημερίδα και τώρα δεν την βγάζει…» συνέχισε…

Ρεεε! Για Πρωταπριλιά το πέρασες;

«Δείγμα: 6.500!»

Αρχισε να σοβαρεύει το πράγμα. Μου είπε στοιχεία. Αναλυτικά.

Δεν τα γράφω πριν τα διασταυρώσω…

Για να δούμε τι θα βρούμε σήμερα!



///

Κι αρχίζουμε να βρίσκουμε:


Αλλάζει η πολιτική συμπεριφορά του εκλογικού σώματος

Ανάλυση του
ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΥΡΗ

Ραγδαίες και επιταχυνόμενες διεργασίες στο εκλογικό σώμα καταγράφει το πολιτικό Βαρόμετρο Φεβρουαρίου της Public Issue, για τον ΣΚΑΙ και την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Τίποτα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, να βρισκόμαστε ενώπιον δομικών μεταβολών της πολιτικής συμπεριφοράς του εκλογικού σώματος.


Σχόλια

 1. Εδώ υπάρχει και δημοσκόπηση που λέει ότι επτά στους δέκα Έλληνες δεν δέχονται καθόλου το όνομα 'Μακεδονία' για τη γείτονα. Επειδή τυχαίνει να έχω μια εικόνα του τι σημαίνει survey research, δείγμα, sampling κοκ, διατηρώ πολλές επιφυλάξεις. Τόσο ως προς την εγκυρότητα διάφορων 'δημοσκοπήσεων' που βλέπουμε στις τηλεοράσεις με χρωματιστές φετούλες και εύκολα συμπεράσματα, όσο και ως προς την καταγωγή τους. Κάποιοι τις ζήτησαν και κάποιοι τις έκαναν, αλλά χωρίς να δώσουν στη δημοσιότητα 'λεπτομέρειες' όπως τον πληθυσμό από τον οποίο επέλεξαν το δείγμα τους και τι μέγεθος είχε το δείγμα αυτό, τις sampling methods τους, τι ρώτησαν, με τι είδους ερωτηματολόγια, αν ήταν με συνεντεύξεις τηλεφωνικές (και αν έλαβαν υπόψη το λεγόμενο interview effect) ή πως αλλιώς, και άλλα πολλά.
  Εν κατακλείδι, φοβάμαι ότι αρκετές από αυτές τις 'δημοσκοπήσεις' στοχεύουν όχι στο να εκφράσουν την 'κοινή γνώμη' αλλά να τη διαμορφώσουν και να την κατευθύνουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Χλωμό μου φαίνεται. Πολύ χλωμό. Εκτός και αν η δημοσκόπηση έγινε στην Καισαριανή και την Νέα Σμύρνη, μεταξύ των δημοτικών υπαλλήλων ;-)

  Όπως και να έχει, καταθέτω εδώ την άποψη ότι σε περίπτωση που κάτσει τέτοια δημοσκόπηση, θα ακολουθήσει επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ από τα ΜΜΕ, άνευ προηγουμένου. Επίσης θα το θεωρήσω ως μεγάλη στραβή για την αριστερά που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΝ. Υπό ιδανικές συνθήκες ένας πολιτικός οργανισμός μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίσει μια τέτοια γιγάντωση σε ορίζοντα τετραετίας, αν την ψυχανεμίζεται από πριν. Είναι αδύνατον όμως να την διαχειριστεί μέσα σε ένα εξάμηνο, ειδικά όταν είναι (ως προς το μέγεθός της τουλάχιστον) απολύτως αναπάντεχη - και ελπίζω να διαψευστώ. Σε κάθε περίπτωση, αρχίζω να νιώθω ότι το να τα βλέπεις από έξω και να χειροκροτείς, ή να κατεβαίνεις απλά σε κάποιες διαδηλώσεις , δεν επαρκεί, όλος ο χώρος πρέπει να συσπειρωθεί και οργανωτικά, αλλιώς χανόμαστε - και αν χαθούμε τώρα, θα ξαναβρεθούμε σε μισό αιώνα πάλι και αν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ο προβληματισμός σου είναι και δικός μου!
  Παρ' όλα αυτά αρκετοί μου επιβεβαίωσαν τη δημοσκόπηση!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Δυστυχώς ο ΣΥΝ δεν νομίζω ότι μπορεί να διαχειριστεί ούτε ένα 10%.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Το έχεις τσεκαρισμένο αυτό; Διασταυρωμένο;

  Σαν τον Γιωργάκη ή χειρότερα δηλαδή;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Γίνονται αύριο εκλογές και ο ΣΥΝ βγαίνει δεύτερο κόμμα (με τα χάλια του ΠΑΣΟΚ, μπορεί κάλλιστα να γίνει κάτι τέτοιο).
  Ο φόβος μου είναι ότι μετά από ένα τέτοιο άλμα μάλλον θα προσπαθήσει να χαϊδέψει αυτιά, να γίνει δηλαδή ένα νέο ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ.

  Θα ήταν ενδιαφέρον να σκεφτούμε πώς θα θέλαμε να είναι, αλλά και πώς φοβόμαστε ότι θα είναι ο ΣΥΝ σε περίπτωση ενός τέτοιου εκλογικού άλματος.
  (Σκέψου μόνο το πλήθος των πασόκων που θα τον πολιορκήσουν).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ναι! Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα! Που μπορεί και να χαθεί!

  Ομως πριν πάμε σ' αυτό: δεν είναι σημαντικό που επιτέλους υπάρχει ένα νέο πολιτικό στοίχημα μετά από τόσα χρόνια στον βάλτο του δικομματισμού;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Σημαντικότατο.
  Αλλά με τα δεδομένα που έχουμε, ξεκινάμε με ελάχιστες πιθανότητες να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα.

  Το παιχνίδι θέλουμε δεν θέλουμε θα το παίξουμε, αλλά θα είναι ΚΡΙΜΑ να το χάσουμε γιατί θα φοβηθούμε να πούμε αλήθειες (που δεν θα είναι εύκολο ούτε να ειπωθούν ούτε να ακουστούν).

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου