Μια είδηση, πολλές απορίες

Η είδηση


Σχέδιο αμερικανικού τύπου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας υιοθετεί η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να υιοθετήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Το σχέδιο περιλαμβάνει μια σειρά μέτρων από τα οποία ξεχωρίζει το σύστημα συλλογής προσωπικών δεδομένων των επιβατών που ταξιδεύουν αεροπορικώς και κατευθύνονται στην ΕΕ. Το μέτρο αυτό δεν αφορά τις ενδοευρωπαϊκές πτήσεις, αλλά τις πτήσεις από τρίτη χώρα σε κράτος-μέλος.

Πιo συγκεκριμένα πρόκειται για ένα σύστημα δεδομένων των επιβατών που ταξιδεύουν αεροπορικώς σύμφωνα με το οποίο τα κράτη της ΕΕ θα πρέπει να συλλέγουν 19 στοιχεία-προσωπικές πληροφορίες των επιβατών που ταξιδεύουν από ή προς τα κράτη μέλη.

Σε περίπτωση που υπάρχουν υποψίες για επικείμενη τρομοκρατική ενέργεια ή για άτομα εμπλεκόμενα σε τρομοκρατικές δραστηριότητες, τα δεδομένα αυτά θα μεταβιβάζονται στα κράτη-μέλη ώστε να ληφθούν μέτρα.

Παρόμοιο σύστημα έχουν εφαρμόσει ήδη οι Ηνωμένες Πολιτείες για να ελέγχουν όσους τις επισκέπτονται. Η Κομισιόν βέβαια κατέστησε σαφές πως θα διατηρηθεί η ισορροπία ανάμεσα στην αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων και τις ανάγκες της δημόσιας ασφάλειας. Τα δεδομένα θα διατηρούνται από τις ευρωπαϊκές αρχές για το διάστημα που χρειάζεται.

Επιπλέον, το σχέδιο προβλέπει ότι και τα 27 μέλη της ΕΕ θα καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Σε αυτά τα πλαίσια θα ενταχθεί το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής νόμιμων εκρηκτικών.

Όπως αναφέρει το BBC, μεγάλη έμφαση θα δοθεί στο Διαδίκτυο, καθώς σύμφωνα με την Κομισιόν οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν το Ίντερνετ για να οργανώσουν τη δράση τους, να διαδώσουν πληροφορίες παρασκευής εκρηκτικών αλλά και για προπαγανδιστικούς λόγους.

Στο εξής ο σχεδιασμός ιστοσελίδων που ενισχύουν τη βία ή αναφέρουν τους τρόπους δημιουργίας εκρηκτικών, θα θεωρείται ποινικό αδίκημα.

Αυτό το σχέδιο του οποίου η εφαρμογή άρχισε να συζητείται κυρίως μετά τις επιθέσεις το Μάρτιο του 2004 στη Μαδρίτη, έχει προκαλέσει την αντίδραση μεγάλης μερίδας της ευρωπαϊκής κοινότητας, καθώς εκφράζονται φόβοι για περιορισμό των ατομικών ελευθεριών.

Newsroom ΔΟΛ

Η εύλογη απορία

Αλήθεια, «ΤΙ ενισχύει τη βία», πως θα ερμηνεύσει ο κάθε εισαγγελέας την «ενίσχυση της βίας»;

Ενίσχυση της βίας είναι να γράψεις π.χ. υπέρ των Καταλήψεων στα σχολεία;

Ενίσχυση της βίας είναι να γράψεις για τις εξεγέρσεις σε μια άλλη χώρα, π.χ. στη Γαλλία πέρσι;

Ενίσχυση της βίας είναι να γράψεις υπέρ της ομάδας σου κι αν την επόμενη Κυριακή γίνουν επεισόδια να σε μπουζουριάσουν;

Ενίσχυση της βίας είναι να γράψεις «Εξω οι Αμερικάνοι από το Ιράκ»;

Και τι θα σημαίνει αύριο, κάτω από άλλες συνθήκες η «ενίσχυση της βίας»;

Σχόλια

 1. Και που γράφουμε στα blogs επικίνδυνο το βρίσκω ... :(
  Εγώ που ταξιδεύω συνέχεια, δίνω στοιχεία μόνο με μίλια ή αν μου πουν από πριν ποια εταιρεία θα πετάξει αντί της Ολυμπιακής που πλήρωσα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μιας και έγραψες "Ολυμπιακή", πριλ λίγο έλαβα το πρακάτω e-mail:

  "Μόλις έμαθα και είμαι εξω φρενών ότι απεργούν στα αεροδρόμια το σαββατοκυριακο διότι ΑΚΟΥΣΟΝ ΑΚΟΥΣΟΝ: το υπουργείο Οικονομικών δεν τους δίνει κάποια οφειλόμενα ποσά (επιδομα) διότι ΤΑ ΕΔΩΣΑΝ ΣΤΟΥΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ της Πελοποννήσου.
  Αρα, τα 3χιλιαρα που μοιραζαν στον καθε αλβανό και κάθε επιτήδειο προκειμένου να πάρουν τις εκλογές ήταν στην ουσία κλεμμένα από κάποιους υπαλλήλους....
  Και εγώ που ταξιδεύω το σάββατο? σε ποιον θα διαμαρτυρηθώ. Ειμαστε Μπανανία και δεν παραγουμε ουτε καν μπανανες!!!!"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ωχ ;;;; Και εγώ ταξιδεύω το Σάββατο ... Δεν ήξερα με ποια εταιρία (μια και η η Hola-no-name ντύνεται Ολυμπιακή συνήθως) αλλά ... ήξερα ότι ταξιδεύω ... Όχι ;;;; @!#@$%* :(

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Σε λίγο θα ορίσουν ως αδίκημα την μη επιβράβευση των αμερικάνικων τσαμπουκάδων.
  «Έλα εδώ εσύ επικίνδυνε μπλόγκερ!
  Γιατί δεν έγραψες σήμερα επαινετικό ποστ για την επέμβαση των αμερικανών στο Ιράκ; Ξέρεις ότι μπλογκάρεις επί αμερικανικού e-εδάφους;»

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Παγκοσμιοποίσηση της τρομολαγνείας. Πώς αλλιώς μπορεί να εξελιχθεί το διαδίκτυο, μετά από συντονισμένες διακρατικές προσπάθειες καταστολής της ελευθερίας της έκφρασης. Φαντάσου τώρα να πρέπει να δηλώνουμε και αποκλειστική IP, ως την e-ταυτότητά μας...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Η ΕΕ όσο πάει γίνεται όλο και πιο σκληρή στις δημοκρατικές αξίες που τάχα διακυρήσσει. Ήδη βέβαια τέτοια βήματα γίνονται εδώ και χρόνια (και οι κάμερες εκεί εντάσσονται κιόλας). Μία κατασκοπία των πολιτών στο όνομα της ασφάλειας. Βέβαια, τελικά, ας θυμόμαστε πως για πρόληψη και συνεργασία με τις αραβικές χώρες ή για βελτίωση της καθημερινής ζωής να (οι μόνοι δρόμοι για να εξαλειφθεί η λεγόμενη τρομοκρατία και οι αντιδράσεις των εργαζομένων) μη γίνεται λόγος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Έτσι όπως πάμε θα καθορίσουν υποχρεωτικό να διατηρείς ένα blog με το όνομά σου και να μπαίνουν απλά εκεί να σε ελέγξουν και να μάθουν το προφίλ σου... Και αλίμονό σου αν θέλεις να "αλλάξεις τον κόσμο"...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Συγνώμη, αλλά όλοι όσοι άλλαξαν τον κόσμο με το όνομά τους τον άλλαξαν, όχι ανώνυμα... Το βρίσκω λοιπόν λίγο άσχετο το σχόλιο σε σχέση με τα μέτρα που πρόκειται να πάρουν...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ναι, Άνεμε αλλά τότε κάποτε δεν είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθούν το κάθε βήμα σου ηλεκτρονικώς και καμερικώς.
  Οπότε μάλλον τα ίδια λέμε.
  Ο "Μεγάλος αδερφός" μπούκαρε λίγο αργότερα από το 1984. Και δεν μπούκαρε ακόμα για τα καλά...
  Αλλά αν είμαστε μαζί όλοι δεν έχουμε τι να φοβόμαστε. Εγώ τουλάχιστον δεν κρύβομαι.
  Διόρθωσε με αν κάτι δεν κατάλαβα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Μιλάω για το μέλλον πιο μακρυνό, ενθυμούμενη το βιβλίο Writtersland του Νίκου Βλανδή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου