Θέμα Δημοκρατίας

ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ σε βίντεο, που προβλήθηκε σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια -και στα κρατικά- ο βάρβαρος βασανισμός από αστυνομικούς του 24χρονου Κύπριου φοιτητή Αυγουστίνου Δημητρίου. Προκάλεσαν οι σκηνές του άγριου ξυλοδαρμού οργή, καθώς αναβίωναν αστυνομικές βαρβαρότητες του παρελθόντος.
ΕΚΤΟΣ, όμως, από το βίντεο-ντοκουμέντο, που ενοχοποιεί τους βασανιστές αστυνομικούς, υπάρχει και η μαρτυρία πέντε καθηγητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι παρακολούθησαν τον ξυλοδαρμό, προσπάθησαν να επέμβουν, αλλά προπηλακίστηκαν και απειλήθηκαν από τους αστυνομικούς.
ΣΤΗ ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ αναφορά, που κατέθεσαν οι πέντε καθηγητές, υποστηρίζουν ότι οι βασανιστές ήταν κουκουλοφόροι αστυνομικοί με πολιτικά, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το βίντεο, ενώ ένας ένστολος παρακολουθούσε τη βαρβαρότητα.
ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ χωρίς συζήτηση η δράση των βασανιστών αστυνομικών, των οποίων η ταυτότητα είναι γνωστή στην Εισαγγελία που ερευνά την υπόθεση, εξετάζοντας αν υπάρχουν ευθύνες και για τον διευθυντή Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, που βρισκόταν, όπως αναφέρεται, κοντά στο επεισόδιο.
ΚΑΘΕ ΑΠΟΠΕΙΡΑ τόσο από την αστυνομική πλευρά όσο και από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα να υποτιμηθεί ο βάρβαρος βασανισμός του φοιτητή εγκυμονεί τον κίνδυνο να συμβούν και χειρότερα, διότι θα ενθαρρυνθεί η αυθαιρεσία. Αρκούν μερικά τέτοια κρούσματα, που ευτυχώς τώρα είναι λίγα, για να ακολουθήσουν και άλλα.
ΤΕΤΟΙΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ, που εκθέτουν και παρασύρουν την Αστυνομία σε ακραίες και απαράδεκτες συμπεριφορές, πρέπει να αντιμετωπίζονται με παραδειγματική αυστηρότητα. Παραδέχθηκε και ο κ. Πολύδωρας, που είδε το βίντεο-ντοκουμέντο, ότι «η πρώτη ανάγνωση της εικόνας δείχνει ακρότητες και υπερβολές» και δήλωσε πως «θα επιβληθούν κυρώσεις», γιατί «δεν μπορούμε να δεχτούμε τη βιαιοπραγία από τα όργανα της τάξεως σε καμία περίπτωση».
ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ η πρώτη, αλλά και η χιλιοστή ανάγνωση της εικόνας θα επιβεβαιώσει, ότι ο φοιτητής αναίτια βασανίστηκε βάρβαρα, όπως καταθέτουν και οι πέντε καθηγητές, διαψεύδοντας τις πρώτες δικαιολογίες της Αστυνομίας.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ, ωστόσο, και κάποιοι αστυνομικοί, ακραίας νοοτροπίας, που επιχειρούν να δικαιολογήσουν τη βαρβαρότητα, ενοχοποιώντας τους πολίτες. Το έκανε και χθες στα τηλεοπτικά παράθυρα ο γνωστός για την προκλητικότητα και τη θρασύτητά του συνδικαλιστής αστυνομικός Μπαλάσκας. Θυμίζοντας εποχές αστυνομικού κράτους και παρακράτους, με αυθάδεια είπε στον καθηγητή Γ. Μυλόπουλο -τον έναν από τους πέντε αυτόπτες μάρτυρες- «λέτε παραμύθια, λέτε ψέματα».
ΑΛΙΜΟΝΟ αν αυτός ο θρασύς και ακραίος αστυνομικός εκφράζει έστω και λίγους συναδέλφους του. Αυτή η αντιδημοκρατική συμπεριφορά πρέπει να χτυπηθεί στη ρίζα της, χωρίς κανέναν απολύτως συμβιβασμό. Το υπαγορεύει η περιφρούρηση της Δημοκρατίας.ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/11/2006

Σχόλια

  1. Η μοναχική φωνή του Παύλου Τσίμα στο χθεσινό δελτίο ειδήσεων του MEGA την ώρα που προβαλλόταν το εξοργιστικό video είπε (όταν ένας εκ των οργάνων της τάξεως που επιδείκνυαν υπερβολή και ακρότητα σήκωσε την κουκούλα να κρύψει το πρόσωπό του) : " Κρύβεται και πάλι πίσω από την κουκούλα όταν ανακαλύπτει ότι τον παίρνουν οι κάμερες για να παραμείνει ένας ΓΝΩΣΤΟΣ- ΑΓΝΩΣΤΟΣ" Μήπως σιγά σιγά πρέπει να ξανα ανοίξει η συζήτηση για το ποιοί είναι αυτοί οι νεαροί που φορούνε κουκούλες, εισχωρούν σε κάθε ειρηνική διαδήλωση για να τα κάνουν όλα γυαλιά καρφιά, για να κάνουν τους ..."αγανακτισμένους πολίτες"... να φρίττουν με τους "αλήτες τους αναρχικούς που καίνε τη σημαία΄" ?? Και να μας εξηγήσουν μήπως η αστυνομία είναι πολύ απασχολημένη να παίζει αυτό το παιχνίδι με τους¨"κουκουλοφόρους" για να "προστατέψει και να εξυπηρετήσει τους πολίτες" (protect and serve)??

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου