Περί φθόνου και μνησικακίας... ΙΙ

Ακου τώρα να δεις…

«[Ο φθόνος] …δεν εξαρτάται από το μέγεθος της διαφοράς με τον Άλλο (η οποία τον προκαλεί), αλλά από την κοινωνική και φαντασιακή απόσταση από αυτόν. Πρόκειται για μια σχέση με τον Πλησίον, εντός μιας κοινής επικοινωνιακής ομάδας: εντός της οικογένειας, ή της φιλικής, της πολιτικής ή της κοινωνικής ομάδας κ.λπ. (ΣΗΜ. An.: της μπλογκόσφαιρας ή του Monitor, του «χώρου» των ΜΜΕ, των περιοδικών κ.λπ). Να σημειωθεί ότι το (φαντασιακό) στοιχείο της επικοινωνίας/ παρουσίας (όχι μόνον άμεσης, αλλά και έμμεσης) είναι σημαντικό: κατ’ αρχή, το υποκείμενο δεν φθονεί άτομα/ομάδες που είναι (γεωγραφικά, ιεραρχικά) μακριά του (ΣΗΜ. An.: Εχετε δει έλληνα blogger να πλακώνεται με αμερικάνο ή γιαπωνέζο «συνάδελφό» του; Όχι βέβαια!). Αυτό όμως αλλάζει αν έρθει σε έμμεση επαφή μαζί τους όταν διαμεσολαβήσει μία ιδεολογία –εδώ κατανοείται ως κατασκευή ορισμένων διανοούμενων-, ή αν αναπτύξει σχέσεις με απομακρυσμένους άλλους λόγω έκθεσης στα περιεχόμενα των ΜΜΕ (Thompson 1999). Τότε μπορεί μία τάξη να φθονήσει την άλλη, ένα κόμμα να φθονήσει το άλλο (ΣΗΜ. An.: οι συντάκτες ενός εντύπου τους συντάκτες ενός άλλου εντύπου…).

Γενικότερα, σύμφωνα με τον Ben-Zeev (2000), φθόνος προκαλείται μέσα από τη σύγκριση (και ενίοτε το θαυμασμό) με σημασιακούς άλλους, με πρόσωπα που ανήκουν στο οικείο συναισθηματικό περιβάλλον. Καθώς δεν συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους πάντες και δεν συγκρίνουμε το κάθε τι, δεν φθονούμε αυτούς που μας είναι αδιάφοροι.».

Τα πράγματα γίνονται λίγο σαφέστερα ως προς τους λόγους αυτής της εκτεταμένης αντιγραφής από το «ΦΘΟΝΟΣ ΚΑΙ ΜΝΗΣΙΚΑΚΙΑ» (βλέπε και προηγούμενα Post).

Σε λίγο θα φανεί και το νόημα πίσω από κάθε meta- (metablogging, meta-οτιδήποτε…). Μέχρι και για την «ανωνυμία» θα μιλήσουμε…

Υπομονή!

Οι γιατροί συσκέπτονται!

Σχόλια

 1. Ξανά χμμμ ! Μήπως είναι , λέω , χαρακτηριστικόν της ελληνικής πραγματικότητας και όχι μόνον της μπλογκόσφαιρας ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πολύ ενδιαφέρον.Θα ήθελα να συμπληρώσω ότι κάτι τέτοιο ισχύει όταν και μόνο όταν παρατηρείται από άτομο αμέτοχο, αντικειμενικό, το λεγόμενο και "τρίτο" πρόσωπο. Το να πληρούνται όμως αυτές οι προϋποθέσεις σε έναν τόσο κλειστό κύκλο, όπως αυτός των μπλόγκερζ, φαντάζει κομματάκι δύσκολο, δε νομίζεις;
  Ειδάλως, ο καθείς μπορεί να χρησιμοποιήσει λογικά συμπεράσματα για να βγάλει κάτι που τον/την συμφέρει. Υποψιάζομαι που το πας, κάνοντας και γω τις δικές μου υποθέσεις. ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΕ ΓΝΩΡΙΖΩ, πράγμα που σημαίνει ότι ίσως και να σε αδικώ.

  Ειλικρινώς,
  Γιάννης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ellinida >>> αφορά κάθε κοινωνική πραγματικότητα αλλά ιδιαίτερα τις λεγόμενες "κλειστές" κοινωνικές ομάδες και χώρους.

  exiled>>> Γιατί να είναι δύσκολο να πεις ένα "μπράβο"; Γιατί αυτό να σημαίνει γλείψιμο ή κολακεία;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου