Πέρα βρέχει! IIΙ

"Η πρόκληση τηςπραγματικότητας είναι αξεπέραστη" γράφει στο τελευταίο του βιβλίο ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς. "Οπως επισημαίνει ο Μισέλ Φουκώ, είμαστε υποχρεωμένοι να ενδιαφερόμαστε πριν απ' όλα για την επικαιρότητα, για εκείνο που διαδραματίζεται γύρω μας, γι αυτό που είμαστε και γι αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο μας. Σε τελική ανάλυση, "το μέλλον έγκειται, στον τρόπο με τον οποίο αντιδρούμε σε αυτό που συμβαίνει, στον τρόπο με τον οποίο μεταφράζουμε την αμφιβολία μας σε αλήθεια. Αν επιθυμούμε να γίνουμε κύριοι του μέλλοντός μας, πρέπει πάντοτε να θέτουμε το ζήτημα του σήμερα". Πρέπει λοιπόν να πάρουμε το ρίσκο να δοκιμάσουμε την αξιοπιστία μας στις ολισθηρές ατραπούς του εφήμερου, του φευγαλέου, του επιλαθεύσιμου και του επίμαχου. Και στο πλαίσιο αυτό, δεν υπάρχει κανένας λόγος να προτάσσεται η αδύνατη ουδετερότητα, η ψευδής επίφαση της ακριβοδικίας ή η αποστασιοποιημένη πραότητα και νηφαλιότητα. Η συγκυριογραφία δεν έχει νόημα αν δεν είναι επιθετικά κριτική και απομυθοποιητικά αποδομητική όλων των βεβαιοτήτων και όλων των ανακουφιστικών σημασιολογικών έξεων και αυτοματισμών".

Αυτό που πιστεύω είναι πως: Δεν μπορείς να κάνεις οτι δεν ξέρεις, δεν είδες, δεν είσαι εδώ, δεν παίρνεις θέση. Δεν μπορείς να λες δεν με ενδιαφέρει τι γίνεται στους δρόμους, τι συμβαίνει στα Πανεπιστήμια, αν έπεσε και πως έπεσε ο Ελληνας πιλότος στο Αιγαίο, δεν με ενδιαφέρουν οι δηλώσεις Στεφανόπουλου για την παραπομπή των ελληνοτουρκικών διαφορών στη Χάγη, δεν ασχολούμε με τον μικρό Αλεξ και την σιωπή της Βέροιας, δεν θα κρίνω το πως και το γιατί της απόδρασης Παλαιοκώστα, όταν αύριο είναι εντελώς πιθανόν να έχεις την τύχη μιας οικογένειας στη Φαλούζα, ενός πεζοναύτη απο το Ουινσκόνσιν που εξαερώθηκε μέσα στο άρμα του, μιας Ισραηλινής που πέφτει θύμα καμικάζι σε ένα λεωφορείο στο Τελ Αβίβ ή ενός Πακιστανού που απαγάγεται απο τη Νέα Μάκρη.


Ή μήπως ελπίζεις οτι εσύ δεν θα συμμετάσχεις ποτέ στην κοινή μας μοίρα είτε το θέλεις είτε όχι;


Αναμφίβολα

Σχόλια

 1. Όταν τον "φλομώνουν" τον Νεοέλληνα και τον έχουνε "χαζέψει", όταν η αντικρουόμενη πληροφόρηση δεν του δίνει την δυνατότητα να αξιολογήσει και να πάρει θέση, είναι φυσικό να περιχαρακώνεται στα ανώδυνα και στα εύπεπτα... Δεν σημαίνει όμως ότι μέσα του δεν τρώγεται!
  Εκεί ελπίζω...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Κανένας νεοέλληνας (χωρίς βλάβη της γενικότητας) δεν πρόκειται να δεχθεί επίθεση με ρουκέτες, σ' όποια παραλία κι αν πάει να κάνει τα μπάνια του. Αυτό και μόνο, μας επιτρέπει την ψευδαίσθηση ότι τα γεγονότα συμβαίνουν στους άλλους, εκτυλίσσονται μέσα σε μικρά κουτιά, και δε μας αγγίζουν. Αργά ή γρήγορα, we all learn otherwise.

  Απ' την άλλη, weltschmertz is a bitch...

  The most merciful thing in the world... is the inability of the human mind to correlate all its contents.
  --H. P. Lovecraft

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου