Διαγωνισμό για την Αριστοτέλους ζητάει το ΤΕΕ/ΤΚΜ

ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση του συνόλου του μνημειακού άξονα της Αριστοτέλους θέτει ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε επέμβαση στην πλατεία το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΕΕ/ΤΚΜ έστειλε επιστολή στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλο, με την οποία του διατυπώνει τις θέσεις του για το πολυσυζητημένο θέμα της ανάπλασης, που πριν καλά καλά μπει σε εφαρμογή προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων, και επισημαίνει τους λόγους για τους οποίους κρίνεται απαραίτητη η διενέργεια του διαγωνισμού. Τονίζεται ότι η πλατεία Αριστοτέλους αποτελεί σημαντικό ιστορικό τόπο και ότι ως τέτοιος απαιτεί όχι πρόχειρες και αποσπασματικές επεμβάσεις, αλλά επεμβάσεις που να σέβονται τόσο την ιστορική, όσο και την κοινωνική και την πολεοδομική του σπουδαιότητα.

Μεταξύ άλλων, στην επιστολή γίνεται αναφορά στο αξεπέραστο μέχρι σήμερα εγχείρημα του σχεδιασμού του μνημειακού άξονα της Αριστοτέλους το 1917 από το Γάλλο αρχιτέκτονα Ερνέστο Εμπράρ, που ουσιαστικά έδωσε στη Θεσσαλονίκη τον πιο ζωντανό δημόσιο χώρο στο κέντρο της, ενώ παράλληλα την ανέδειξε σε ενδιαφέρον δείγμα της αρχιτεκτονικής της εποχής του Μεσοπολέμου.

Υποβαθμισμένη ζωή

Γίνεται ακόμη λόγος για την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του κέντρου της Θεσσαλονίκης, γεγονός το οποίο κατέδειξε άλλωστε πρόσφατη δημοσκόπηση του ΤΕΕ/ΤΚΜ με θέμα τις «αστικές οχλήσεις». Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η παρεμπόδιση της κίνησης των πεζών λόγω της κατάληψης πλατειών και πεζοδρομίων από παρκαρισμένα αυτοκίνητα και τραπεζοκαθίσματα συγκαταλέγονται στα σημαντικότερα προβλήματα που συναντούν στην καθημερινότητά τους όσοι μένουν ή κινούνται στο κέντρο της πόλης.Αγγελιοφόρος 21 Ιουνίου 2006H πλατεία Αριστοτέλους ΕΙΝΑΙ ιστορικό Μνημείο!

Κάτω τα χέρια από την Αριστοτέλους!

ΕΓΚΛΗΜΑ στην ΑριστοτέλουςΣχόλια