Κάθε μέρα και χειρότερα

Του Γιώργη Μελίκη
Κάθε μέρα και χειρότερα! Η πόλη βρίσκεται σε τέτοια κατάσταση, που δε θυμίζει απλώς επαρχία, αλλά επαρχία σε πλήρη παρακμή. Ο,τι τριτοκοσμικό μπορείς να φανταστείς το συναντάς στους δρόμους, στις πλατείες, στο κέντρο και στα προάστια.

Τα πρώτα συμπτώματα φάνηκαν καλύτερα με τις ζέστες των δύο τελευταίων ημερών. Οι κάδοι μυρίζουν αφόρητα στις κεντρικές πλατείες, με πρώτες και καλύτερες αυτές της Αριστοτέλους και της Αρχαίας Αγοράς. Βρίσκει κανείς πεταμένα χίλια πράγματα, που τα φωτογραφίζουν οι τουρίστες.

Ο κατ' όνομα μόνο πεζόδρομος της Αριστοτέλους έχει γίνει το καλύτερο πάρκινγκ για μηχανάκια και ΙΧ. Τα περισσότερα, όπως δικαιολογούνται οι οδηγοί τους, βρίσκονται «σε διατεταγμένη υπηρεσία» και μόνο καμιά σφυρίχτρα από κάποιους νεοπροσληφθέντες της δημοτικής αστυνομίας ακούγεται κάπου κάπου. Τουλάχιστον τρεις φορές τη μέρα γεμίζει από ήχους σκυλάδικων η Τσιμισκή από κάποιους καψούρηδες, οι οποίοι με τα καμπριολέ και τα δυνατά ηχεία περνάνε επιδεικτικά, νομίζοντας ότι η αγάπη και ο έρωτας κάνουν γαβ-γαβ! Η αισθητική έχει γίνει της πλάκας και της περιπέτειας και η συμπεριφορά έχει πάει περίπατο.

Το ξέρω πως κάποιοι θα πάρουν να διαμαρτυρηθούν, γιατί παραμονές εκλογών κάθομαι και γράφω τέτοια πράγματα. Αλλά τι να κάνω; Αν αυτοί νομίζουν ότι ζουν - ζούμε στη Φλωρεντία ή στη Ζυρίχη, εμείς δε νομίζουμε καθόλου κάτι τέτοιο. Εκτός κι αν από το ύψος της εξουσίας δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα. Δε χρειάζεται και πολύ, ένας απλός περίπατος και μόνο θα τους κατεβάσει από το άλογο στην καθημερινή πραγματικότητα που χρεώνεται σε όλους εμάς.

Η πόλη δεν έχει τις υποδομές για να δεχτεί άλλους κατοίκους, δεν έχει τη δυνατότητα να τους διαχειριστεί, να μπορέσει να τους «βάλει στη θέση τους». Φαίνεται μια γηρασμένη πόλη που τρομάξαμε να πείσουμε τους άλλους, εκτός Θεσσαλονίκης, ότι ούτε ερωτικοί είμαστε, ούτε καλοφαγάδες αλλά μίζεροι επαρχιώτες που βράζουμε στο ζουμί μας και στην επαρχιώτικη νοοτροπία, που μόνο θέλει να διεκδικεί χωρίς να μπορεί να το προστατεύσει αυτό.

Ετοιμαστείτε να χειροκροτήσετε το συντελούμενο έργο και να επενδύσετε στις απόψεις των άλλων για ένα καλύτερο μέλλον. Μαρούλια! Η πόλη είναι πλέον τριτοκοσμική και απαξιώνεται απέναντι στα μάτια όσων την επισκέπτονται. Δε φτάνει οι τουριστικοί οδηγοί να δείχνουν τα αρχαία και τα μνημεία. Οταν πας προς αυτά πρέπει να κρατάς τη μύτη σου, βρομάει κατουρλίλα και μπόχα, χώρια που περιβάλλονται από ένα τεράστιο σκουπιδαριό. Κάθε μέρα και χειρότερα!Αγγελιοφόρος 21 Ιουνίου 2006

Σχόλια