Εκείνο τον καιρό ήμουνα βαμμένος ΠΑΟΚτζής, θεριό ανήμερο...

«Εκείνο τον καιρό ήμουνα βαμμένος ΠΑΟΚτζής, θεριό ανήμερο - άλλωστε, ήτανε και η χρυσή εποχή για τον ΠΑΟΚ. Βέβαια, τίτλους και τέτοια δεν κατάφερνε να κερδίσει, αλλά αυτό συνέβαινε λίγο πολύ με όλες τις ομάδες της Θεσσαλονίκης, που φτάνανε μέχρι την πηγή, αλλά νερό δεν μπορούσαν να πιουν, γιατί δεν τους αφήνανε να πιουν νερό. Ξέραμε πως, ό,τι κι αν κάναμε, ήμασταν από χέρι χαμένοι, γιατί η Αθήνα και ο Πειραιάς μισούσανε θανάσιμα τη Σαλονίκη, εκεί κατοικοεδρεύανε οι μεγάλοι και οι τρανοί που πληρώνανε τους διαιτητές, λαδώνανε αισχρά τους παίκτες («πουλημένοι, πουλημένοι») και αρπάζανε με κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο τα Κύπελλα και τα Πρωταθλήματα για πάρτη τους, για τις δικές τους ομάδες.

»Δεν ξέραμε πως αυτό θα το βαφτίζανε αργότερα το "κατεστημένο", μάθαμε όμως από πολύ νωρίς τι θα πει αδικία, όπως είχε μάθει κι ο Σεφέρης (το διάβασα κι αυτό πολύ αργότερα) από μικρός τι θα πει προσφυγιά».
"Εκείνος ο καιρός" ήταν το 1936, όταν ο Μανόλης Αναγνωστάκης ήταν μαθητής στο Γυμνάσιο. Αυτά τα διηγήθηκε το 1985 κι αν και "βαμμένος Γαύρος" τα αντιγράφω με αφορμή την περιπέτεια που ζει αυτές τις ημέρες ο ΠΑΟΚ.


Αρχίζει ο... πόλεμος λένε οι οπαδοί του ΠΑΟΚ
Α Εθνική, Παρ 02/06/2006 16:52

Εκτός Κυπέλλου UEFA ο ΠΑΟΚ, στη θέση του ο Ατρόμητος
Α Εθνική, Παρ 02/06/2006 15:30

Προσφυγή κατά του ΠΑΟΚ κατέθεσε ο Εγκωμίτης
Α Εθνική, Παρ 02/06/2006 15:27

Σχόλια

 1. κατ αρχήν καλώς επέστρεψες στην μπλογκόσφαιρα

  σ ευχαριστώ που απάντησες στην ερώτησή μου και χαίρομαι που η αναδημοσίευση του ποστ σου από τον τσαγκαρουσιάνο δεν έγινε με τη σύμφωνη γνώση σου

  ελπίζω να μην με συμπεριλαμβάνεις ανάμεσα σε αυτούς που σου επιτίθενται χυδαία

  αν με συμπεριλαμβάνεις θα σε παρακαλούσα να γίνεις πιο συγκεκριμένος και να μου εξηγήσεις με ποιον τρόπο σου επιτέθηκα χυδαία

  αν εννοείς το γεγονός πως ανέβασα το κείμενο που μου έστειλε ο μακ είδες πως έγραψα από κάτω πως οι απόψεις αυτές είναι προσωπικά δικές του και δεν τις ασπάζομαι

  αν δεν εννοούσες κι εμένα τότε ζητώ συγγνώμη που σε κούρασα


  και κάτι τελευταίο : αν όπως λες η αναδημοσίευση δεν έγινε με τη σύμφωνη γνώμη σου τότε θα περίμενα από εσένα έστω μια δήλωση προς τον κ τσαγκαρουσιάνο που να του λέει πως παρά τη μεγάλη συμπάθεια που του έχεις δεν συμφωνείς με την ανδημοσίευση ενός κειμένου που είχε γραφτεί εναντίον ενός βlogger με τον οποίο είχες καυγαδίσει και το οποίο , καθώς και η συζήτηση που ακολούθησε είχε προκαλέσει τόσο πόνο και στους δύο

  και σε παρακαλώ βγάλε αυτό το cm

  δεν σου ταιριάζει

  σε είχα για πιο μάγκα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. >>>κατ αρχήν καλώς επέστρεψες στην μπλογκόσφαιρα


  Σε ευχαριστώ!


  >>>σ ευχαριστώ που απάντησες στην ερώτησή μου και χαίρομαι που η αναδημοσίευση του ποστ σου από τον τσαγκαρουσιάνο δεν έγινε με τη σύμφωνη γνώση σου.


  Να συμπληρώσω: αυτό μου έλειπε κι αυτό του έλειπε κι εκείνου να «μαγειρεύουμε» τι θα γράψω και τι θα γράψει…


  >>>>ελπίζω να μην με συμπεριλαμβάνεις ανάμεσα σε αυτούς που σου επιτίθενται χυδαία


  Είσαι ιδιότυπη και ιδιόμορφη περίπτωση. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να σε «συμπεριλάβω» ή να «ταξινομήσω» κάπου και με κάποιους. Είναι κάτι που μου αρέσει σε σένα γιατί μπορείς να κάνεις την πιο δυσάρεστη και την πιο ευχάριστη έκπληξη σε φίλους και «εχθρούς».
  Σε πάρα πολλά πράγματα δεν συμφωνώ μαζί σου. Αυτό όμως δεν σημαίνει τίποτα απολύτως. Ισα-ίσα.
  Αυτό που με ενοχλεί και το κάνεις –και το έχω κάνει κι εγώ- είναι η εμμονή στο να χτυπιούνται συγκεκριμένοι μπλόγκερς και μάλιστα από πολλούς μαζί.
  Το έχεις κάνει…
  (Π.χ. με τον Στάθη Τσαγκαρουσιάνο)
  Θα ήθελα –αλλά χέστηκες για το τι θα ήθελα- να το κάνεις όταν δεν το κάνουν και άλλοι. Να κάνεις δηλαδή πάλι τη –μοναχική σου- έκπληξη.

  Και όχι, κι όταν επιτίθεσαι ΔΕΝ είσαι χυδαίος. Δηλητηριώδης ναι! Πολύ! Αλλά όχι χυδαίος!


  >>>αν με συμπεριλαμβάνεις θα σε παρακαλούσα να γίνεις πιο συγκεκριμένος και να μου εξηγήσεις με ποιον τρόπο σου επιτέθηκα χυδαία


  Συμπληρώνοντας να πω πως όχι, δεν έχω δεχτεί χυδαία επίθεση από εσένα, ενώ εσύ –βλέπεις δεν ντρέπομαι να το λέω- έχεις δεχτεί τέτοια από εμένα. Πράγμα που αν μη τι άλλο μου «δένει τα χέρια» ακόμη κι αν οι άλλοι δεν θυμούνται ή δεν ξέρουν.


  >>>αν εννοείς το γεγονός πως ανέβασα το κείμενο που μου έστειλε ο μακ είδες πως έγραψα από κάτω πως οι απόψεις αυτές είναι προσωπικά δικές του και δεν τις ασπάζομαι


  Όχι, δεν εννόησα αυτό! Κι αναζωπύρωσε τον «πόλεμο». Γούστο σου καπέλο σου να ανεβάζεις ο,τι θέλεις.


  >>>αν δεν εννοούσες κι εμένα τότε ζητώ συγγνώμη που σε κούρασα


  Παρά τα όσα λένε, δεν κουράζομαι να κουβεντιάζω.


  >>>και κάτι τελευταίο : αν όπως λες η αναδημοσίευση δεν έγινε με τη σύμφωνη γνώμη σου τότε θα περίμενα από εσένα έστω μια δήλωση προς τον κ Τσαγκαρουσιάνο που να του λέει πως παρά τη μεγάλη συμπάθεια που του έχεις δεν συμφωνείς με την αναδημοσίευση ενός κειμένου που είχε γραφτεί εναντίον ενός βlogger με τον οποίο είχες καυγαδίσει και το οποίο , καθώς και η συζήτηση που ακολούθησε είχε προκαλέσει τόσο πόνο και στους δύο.


  Αγαπητέ manifesto, δεν θα το κάνω. Και δεν θα το κάνω για δύο λόγους:

  1. Τα κείμενα μου –καλά ή κακά- μπορούν να αναδημοσιεύονται. Δεν τα ελέγχω από τη στιγμή που τα γράφω δημόσια. Κι αυτό είναι θέση. Το βρήκε, το αναδημοσίευσε, καλώς έκανε.
  2. Η επίθεση της χυδαιότητας είναι μια πραγματικότητα. Κι όπως κάθε πραγματικότητα έχει πολλές διαστάσεις. Υποκειμενικές και αντικειμενικές. Κοινωνικές και πολιτικές. Εξήγησα με πρόσφατο Post τι εννοώ. Ο ΜακΜανους έτυχε να εκφράσει με τον πιο ακραίο τρόπο αυτή την πραγματικότητα. Δεν είναι ο μόνος. Είναι μια γενικευμένη συμπεριφορά κάτι μεταξύ «πλάκας», «καζούρας» και «χουλιγκανισμού», «λιντσαρίσματος». Μια μορφή πνευματικής τρομοκρατίας που ασκείται σε όποιον δεν αρέσει. Από κάποιους γίνεται συνειδητά και με στόχο. Από κάποιους ασυνείδητα και υπο την ψυχολογία του όχλου. Αυτοί οι τελευταίοι, ας προσέχουν, γιατί αύριο είναι πολύ πιθανόν να δεχτούν παρόμοια επίθεση.


  >>>και σε παρακαλώ βγάλε αυτό το cm

  δεν σου ταιριάζει

  σε είχα για πιο μάγκα


  Ισως όταν ηρεμήσουν, αν ηρεμήσουν, τα πράγματα.
  Προς το παρόν το έβαλα για να εισπράττω εγώ και μόνο εγώ τη χυδαιότητα. Και δεν είναι λίγη, σου δίνω το λόγο μου. Δεν χρωστούν οι υπόλοιποι να τη λούζονται. Αν μη τι άλλο είναι αντιαισθητική.
  Είχα το δίλημμα να «κόβω» του ανώνυμους ή να βάλω το cm.
  Προτίμησα το δεύτερο. Κόβωντας μόνο τα χυδαία και αντιαισθητικά.
  Και με την ευκαιρία όποιος/όποιοι αμφιβάλλουν γι αυτό, ας πουν τα ίδια πράγματα χωρίς να βρίζουν και θα δουν αν «ανεβαίνει» ή όχι το comment τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Και κάτι ακόμη: υπάρχει ΜΙΑ περίπτωση που θα μπορούσα να δικαιολογήσω τη χυδαιότητα. Όταν ο χυδαιολόγος έχει αποκαλύψει, κάποια στιγμή, την ψυχή του. Εχει βγει «ξεβράκωτος» στην Αγορά, έχει «τσαλακωθεί» και μετά έχει εκραγεί! Με άλλα λόγια όποιος αγαπάει μπορεί και να μισεί.
  Κάτι που ισχύει π.χ. για σένα! Και θα ίσχυε ακόμη κι αν χυδαιολογούσες…

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καλώς ήρθατε στη Νέα Γη!
  Ελπίζω να είχατε καλό ταξίδι παρόλες τις φουρτούνες που συναντήσατε!

  Καλή διαμονή :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. είδες όμως άνεμε, το 1985 η ΠΑΟΚάρα πήρε το πρωτάθλημα :) !!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. anemos,
  i'm pretty well versed when it comes to your fights with manifesto. i'm a friend of his and in some occassions i came to his defense.
  that said, your reply to him is a lesson in civility, good will and humor.
  i didn't expect it from you. i was wrong!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Sigmund_01 >>> Καλώς σε ανταμώνω και πάλι...

  Αμβρόσιε >>> Πρόκαμε να το δει κι αυτό ο ποιητής...

  d.c.kostas >>> Nobody is wrong or right. We are humans! Not angels!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Sigmund_01 >>> Καλώς σε ανταμώνω και πάλι...

  Αμβρόσιε >>> Πρόκαμε να το δει κι αυτό ο ποιητής...

  d.c.kostas >>> Nobody is wrong or right. We are humans! Not angels!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου