Προς Θεσσαλονικείς (και όχι μόνο) Blogers: Δράση ΤΩΡΑ!


Δεν είναι καιρός να σηκωθούν και οι πέτρες και οι πλάκες και τα πεζοδρόμια της πόλης;

Προτείνω να αναλάβουμε την πρωτοβουλία

 1. Ηλεκτρονικής συλλογής υπογραφών (ποιος μπορεί να ανοίξει ένα σχετικό τόπο ανάλογο με εκείνο που είχε ανοιχθεί πέρσι για την πολιτική ορκωμοσία του Προέδρου της Δημοκρατίας).
 2. Ομαδική αποστολή e-mail στο γραφείο του Δημάρχου (Ατσαλάκωτος).
 3. Συνεχείς παρεμβάσεις και Posting στα blogs μας.
 4. Επιστολές στην Ελλάδα και στο εξωετερικό.
 5. Δημιουργία banners

ΑΥΤΗ Η ΝΕΑ ΞΕΦΤΙΛΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.

ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ!

· Συντριβανάτη ανάπλαση » Αστέρης Μασούρας

· Τσαλακώνει την Αριστοτέλους ο "ατσαλάκωτος" » θοδωρής γούτας

· Τσαλακώνει την Αριστοτέλους ο "ατσαλάκωτος" » drk-angel

· Τσαλακώνει την Αριστοτέλους ο “ατσαλάκωτος” (2o αντίγραφο!!) » Open It Now

· Πλατεία Αριστοτέλους (Τα μυστικά του Κόλπου, 4/4/06)

· Αέρα! (και ήλιο) (Non - Linear Complexity, 6/3/06)

· Όχι άλλες αρχιτεκτονικές γλυκατζούρες για τη Θεσαλονίκη (θοδωρής Γούτας, 6/3/06)

· Η δημοκρατία του φραπέ (e-rooster, 1/2/06)

· Η νέα μας Καμάρα! (Τα μυστικά του Κόλπου, 3/12/05)

· Requiem για έναν «έρωτα» (Παραμύθια χωρίς νόημα, 14/9/05)

Ο Αστέρης γράφει και αντιγράφουμε:

Συντριβανάτη ανάπλαση

Όλα τα 'χε η πλατεία Αριστοτέλους, φωτορυθμικό συντριβάνι ..transformer με 64 πίδακες της έλειπε...

Κατατίθεται αύριο, σχεδόν απαράλλαχτο, για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο το σχέδιο ανάπλασης της πλατείας Αριστοτέλους, που είχε προαναγγελθεί πέρυσι (3,5M€). Μεταξύ των σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων,

Στο κέντρο θα κατασκευαστεί το σιντριβάνι ειδικού «ξηρού» τύπου, επιφάνειας 100 τετραγωνικών μέτρων. Το χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου σιντριβανιού θα είναι ότι δε θα διαθέτει λεκάνη και θα είναι στο ίδιο επίπεδο με το υπόλοιπο δάπεδο, έτσι ώστε, όταν σταματάει η λειτουργία του, να μένουν μόνον τα 64 ακροφύσια και τα φρεάτια απορροής. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του, θα μπορεί να παρουσιάζει σχηματισμούς με νερό, κάνοντας χρήση ειδικού υπολογιστή.

Η βασική αλλαγή στο σχεδιασμό αφορά μάλλον το μέγεθος του συντριβανιού, που αρχικά υπολογίζονταν σε 225τμ! Το θέμα δεν είναι αν το συντριβάνι θα είναι κουλ ή όχι, αλλά ότι για μιά ακόμα φορά, ο δήμαρχος προσπαθεί να επιβάλλει την αισθητική του στην Θεσσαλονίκη, ερήμην της τοπικής κοινωνίας και της αρχιτεκτονικής κοινότητας. Η δυσχρηστία -και εν πολλοίς ασχήμια- των κοινόχρηστων χώρων του ιστορικού κέντρου, όμως, δεν πρόκειται να μετριαστεί με αυθαίρετες εικαστικές παρεμβάσεις και μαρμαροστρώσεις, ειδικά μάλιστα σε ένα χώρο με τόσο ξεχωριστή φυσιογνωμία όπως είναι η πλατεία Αριστοτέλους. Όπως γράφει κι ο Χρίστος Ζαφείρης στο σημερινό Αγγελιοφόρο:

Θα περίμενε όμως κανείς για ένα τέτοιο έργο και σκοπό η τελική απόφαση να είναι αποτέλεσμα ενός δημόσιου διαλόγου και διαγωνισμού, για να αποφευχθούν τυχόν αμέλειες και σκοπιμότητες. Γιατί η πλατεία Αριστοτέλους είναι -πρέπει να είναι- ένας διατηρητέος ελεύθερος χώρος για τους πολίτες και τις ποικίλες δημόσιες εκδηλώσεις κι όχι μια χρυσοφόρα αλάνα για εκμετάλλευση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, που δεν έχουν καμιά σχέση με την πλατεία - σύμβολο της πόλης. Μιάς και θα γίνει το μεγάλο έξοδο με την προτεινόμενη αναβάθμιση, θα πρέπει προκαταβολικά τα δημοτικά σχέδια να σεβαστούν την ιστορικότητα του χώρου και τα δικαιώματα των πολιτών στην πλατεία.

Οι υπόλοιπες σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις, που αφορούν την απόδοση του χώρου κάτω από τις στοές στους πεζούς, το συμμάζεμα των τραπεζοκαθισμάτων (ομοιόμορφες ομπρέλες, απομάκρυνση σομπο-μανιταριών κλπ.) και την αύξηση του πρασινου, θα κρίνονταν ίσως θετικές, αν δεν ήταν δικαιολογημένη η καχυποψία σε σχέση με την διαχείριση της πλατείας από τη δημοτική αρχή τα τελευταία χρόνια (οπότε και εκδηλώθηκε η εκρηκτική εξάπλωση των τραπεζοκαθισμάτων).

Σύμφωνα με το χθεσινό φύλλο της Μακεδονίας, εξάλλου, αναμένεται στις αρχές καλοκαιριού και "η προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάθεση της εκπόνησης μελέτης για την ανάπλαση" της πλατείας Διοικητηρίου, βάσει του σχεδίου "τρίπατο σάντουϊτς" (αρχαία - πάρκινγκ 100 θέσεων - "χώρος αναψυχής"), που είχε εγκριθεί πέρυσι από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Την Κυριακή, η εφημερίδα έγραφε για την ολοκλήρωση των έργων ανάπλασης στην πλατεία της Ροτόντας (1,7M€), με την σχεδιαζόμενη υλοποίηση προγράμματος εξωραϊσμού των γηρασμένων κτιρίων μεταξύ Καμάρας και Ροτόντας, την αύξηση του πρασίνου στον περιβάλλοντα χώρο κατά 10%, και την τοποθέτηση ηλεκτροφωτισμού (200K€).

Για το αν αυτό το μπαράζ αναπλάσεων μας βγεί τελικά σε καλό, θα περιμένουμε και θα δούμε. Αυτό δεν κάνουμε πάντα, στο κάτω κάτω;

Έγραψαν:

Ανανέωση (15:36): Φαίνεται πως για μιά ακόμα φορά, η τοποθέτησή μου ήταν ήπια. Η Βίκυ Χαρισοπούλου γράφει σήμερα στα Νέα:

Στην αισθητική καταστροφή του μοναδικού μνημειακού άξονα της Θεσσαλονίκης - της Πλατείας Αριστοτέλους - προχωρά αυθαίρετα ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Ενενήντα χρόνια μετά τον σχεδιασμό και την κατασκευή του μοναδικού για τα ελληνικά δεδομένα μνημειακού συνόλου με διατεταγμένες προσόψεις ενιαίας αρχιτεκτονικής σύλληψης (από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Ερνέστο Εμπράρ).

Τη μελέτη για το έργο «ανασχεδιασμού της Πλατείας Αριστοτέλους» προετοίμασε σχεδόν εν κρυπτώ ο δήμαρχος και η παράταξη της πλειοψηφίας και την κατέθεσε εκτάκτως με συμπληρωματικό (την τελευταία στιγμή) έγγραφο στην ημερήσια διάταξη στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Σε από κοινού συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν σχετικά, οι εκπρόσωποι της «Ένωσης Πολιτών για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό», της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Ανθρώπινη Πόλη» και της Κίνησης Πολιτών «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» χαρακτήρισαν το σχεδιασμό «βιαστική και επιπόλαιη αρχιτεκτονική παρέμβαση», «απέραντο ελληνάδικο», «πολεοδομική ιεροσυλία», «βάναυση παραχώρηση του δημόσιου χώρου σε ιδιώτες με μόνο γνώμονα το κέρδος». Αντιγράφω από το δελτίο τύπου:

«Ουσιαστικά ο δημόσιος χώρος της πλατείας αποδίδεται προγραμματικά στους καταστηματάρχες με μόνιμες πλέον κατασκευές και στους οργανωτές των μαζικών εκδηλώσεων», είπε ο [πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ και μέλος της Ένωσης Πολιτών για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό, Νίκος Καλογήρου] χαρακτηριστικά και πρόσθεσε με έμφαση ότι πρόκειται για άστοχες επιλογές, «προφανώς υπό την πίεση των ιδιωτών και την ‘επείγουσα’ συγκυρία των επικείμενων εκλογών, οι οποίες, όμως, οδηγούν σε ακόμα μια βιαστική και επιπόλαιη αρχιτεκτονική παρέμβαση στον πιο σημαντικό αστικό χώρο της Θεσσαλονίκης». Ο Νίκος Καλογήρου τόνισε ότι η υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού έργου προϋποθέτει άνεση χρόνου, δημόσιο διάλογο και σωστή επιλογή στόχων, προγράμματος και μελετητών.
Στη συνέχεια, ο Νίκος Καλογήρου ανέλυσε τα σχέδια της προτεινόμενης ανάπλασης: σύμφωνα με την προβλεπόμενη μελέτη, οι περιμετρικές υπερυψωμένες κατά περίπου 45 εκατοστά περιοχές, με πρόσθετο προστατευτικό στηθαίο, που θα καταληφθούν από μόνιμες κατασκευές για την εξυπηρέτηση των καταστημάτων με μόνιμη εγκατάσταση θερμαντικών σωμάτων και μεταλλικών σκιάστρων, θα αποκλείσουν από το ύψος των πεζών τη θέαση του συνόλου της πλατείας, ενώ τα παγκάκια εν σειρά με μεταλλικά στέγαστρα, τα υπερμεγέθη φωτιστικά, ακόμη και οι δεντροστοιχίες σχεδόν στο κέντρο της πλατείας, αλλά και το σιντριβάνι στην καρδιά του χώρου αποτελούν άστοχες επιλογές, καθώς δημιουργούν πολλαπλές διασπάσεις της ενότητας του χώρου. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο ίδιος, «όλα αυτά ενέχουν τον κίνδυνο υποβάθμισης της μοναδικής προοπτικής προς το Θερμαϊκό και τον Όλυμπο, αλλά και της παρεμπόδισης της θέας προς τις μοναδικές προσόψεις των οικοδομών, ενώ δεν διασφαλίζεται ο δημόσιος και κοινόχρηστος χαρακτήρας του χώρου».

Ο δήμαρχος απέδωσε τις αντιδράσεις στους «γνωστούς αντιδραστικούς και οπισθοδρομικούς κύκλους που είναι αντίθετοι με όλες τις αναπλάσεις και όλα τα έργα που υλοποιεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την εντολή που πήρε από τον λαό της πόλεως». La municipalité c' est moi, δηλαδή. Έτσι τον μάθαμε να λέει και να πράττει, οι Θεσσαλονικείς, κι έτσι θα τον λουστούμε μάλλον, για μιά ακόμη τετραετία.

Ραντεβού, λοιπόν, στο νέο ψυχεδελικό -και διπλά πανάκριβο- φραπεδοπάλκο της Αριστοτέλους· ο ίδιος ο Αριστοτέλης μάλλον την κάνει σιγά σιγά απ' την συμπρωτεύουσα του παραλογισμού...

ΥΓ: Φαίνεται πως το googlebombing (Ατσαλάκωτος) συνάντησε σθεναρή αντίσταση, παιδιά. Le Google, c' est moi, aussi?

Θεσσαλονίκη, 5 Απριλίου 2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της Κίνησης Πολιτών «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη»

«Βιαστική και επιπόλαιη αρχιτεκτονική παρέμβαση», «απέραντο ελληνάδικο», «πολεοδομική ιεροσυλία», «βάναυση παραχώρηση του δημόσιου χώρου σε ιδιώτες με μόνο γνώμονα το κέρδος» χαρακτήρισαν το σχεδιασμό της δημοτικής αρχής για την ανάπλαση της πλατείας Αριστοτέλους οι εκπρόσωποι των τριών οργανώσεων που παρέθεσαν σήμερα (χθες) κοινή Συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Τη Συνέντευξη Τύπου διοργάνωσαν από κοινού η «Ένωση Πολιτών για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό», η δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη Ανθρώπινη Πόλη» και η Κίνηση Πολιτών «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη».

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης τόνισε ότι ο προεκλογικός χαρακτήρας της εξαγγελίας του έργου είναι προφανής, ενώ εξέφρασε την απορία του για την επιλογή της εκπόνησης της μελέτης του έργου από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου, αλλά και για την προχειρότητα και την εσπευσμένη δρομολόγηση του έργου, επισημαίνοντας την αντίφαση της προκήρυξης αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση της πλατείας Διοικητηρίου. Κατήγγειλε τη δημοτική αρχή για μετατροπή της πλατείας Αριστοτέλους «σε ένα απέραντο ελληνάδικο», ενώ τόνισε ότι ο Δήμος «υποκύπτει στα συμφέροντα των ιδιωτών ξεπουλώντας το δημόσιο συμφέρον και αγνοεί τις επανειλημμένες εκκλήσεις των κατοίκων της περιοχής για μια διευθέτηση του χώρου που να λαμβάνει υπόψη της, πέρα από την ψυχαγωγική, και την οικιστική χρήση». Επισήμανε ότι η υλοποίηση του προτεινόμενου ανασχεδιασμού της πλατείας Αριστοτέλους συνεπάγεται ότι «θα χαθεί ο δημόσιος και κοινόχρηστος χαρακτήρας της πλατείας, καθώς θα κυριαρχήσουν τα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος», ενώ υπογράμμισε τη μη προσπελασιμότητα της πλατείας από τα άτομα με αναπηρίες. Ο Γιάννης Μπουτάρης κατέληξε λέγοντας ότι «θα παλέψουμε ώστε όλος ο άξονας της Αριστοτέλους και η παραθαλάσσια πλατεία να διατηρήσουν το μνημειακό και πολιτισμικό τους χαρακτήρα», τονίζοντας ότι το επόμενο βήμα είναι η κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων ώστε η σχεδιαζόμενη ανάπλαση να αποτραπεί.

Εξηγώντας την αρχιτεκτονική και μνημειακή σπουδαιότητα της πλατείας Αριστοτέλους, ο πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ και μέλος της Ένωσης Πολιτών για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό, Νίκος Καλογήρου σημείωσε τη μοναδικότητά της για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς σχεδιάστηκε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Ερνέστ Εμπράρ και «αποτελεί μια από τις ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις ολοκληρωμένου σχεδιασμού που ξεφεύγει από τη μετριότητα και την ισοπεδωτική πολεοδομική ομογενοποίηση των ελληνικών πόλεων». Συνέχισε λέγοντας ότι η παραθαλάσσια πλατεία έχει αφεθεί στην τύχη της, ωστόσο η πρόταση ανασχεδιασμού της πλατείας Αριστοτέλους από το Δήμο έρχεται να επικυρώσει και να θεσμοθετήσει πανηγυρικά τη σημερινή προβληματική εικόνα, καθώς στην επίσημη περιγραφή του προτεινόμενου έργου αναγνωρίζεται κυνικά ότι ο χώρος της πλατείας έχει το διπλό χαρακτήρα αφενός της ψυχαγωγίας, με την ανάπτυξη των καταστημάτων και των παρελκόμενων τραπεζοκαθισμάτων και αφετέρου της δημιουργίας χώρων καταλλήλων για τη διοργάνωση μεγάλων ανοικτών εκδηλώσεων: «Ουσιαστικά ο δημόσιος χώρος της πλατείας αποδίδεται προγραμματικά στους καταστηματάρχες με μόνιμες πλέον κατασκευές και στους οργανωτές των μαζικών εκδηλώσεων», είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά και πρόσθεσε με έμφαση ότι πρόκειται για άστοχες επιλογές, «προφανώς υπό την πίεση των ιδιωτών και την ‘επείγουσα’ συγκυρία των επικείμενων εκλογών, οι οποίες, όμως, οδηγούν σε ακόμα μια βιαστική και επιπόλαιη αρχιτεκτονική παρέμβαση στον πιο σημαντικό αστικό χώρο της Θεσσαλονίκης». Ο Νίκος Καλογήρου τόνισε ότι η υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού έργου προϋποθέτει άνεση χρόνου, δημόσιο διάλογο και σωστή επιλογή στόχων, προγράμματος και μελετητών.

Στη συνέχεια, ο Νίκος Καλογήρου ανέλυσε τα σχέδια της προτεινόμενης ανάπλασης: σύμφωνα με την προβλεπόμενη μελέτη, οι περιμετρικές υπερυψωμένες κατά περίπου 45 εκατοστά περιοχές, με πρόσθετο προστατευτικό στηθαίο, που θα καταληφθούν από μόνιμες κατασκευές για την εξυπηρέτηση των καταστημάτων με μόνιμη εγκατάσταση θερμαντικών σωμάτων και μεταλλικών σκιάστρων, θα αποκλείσουν από το ύψος των πεζών τη θέαση του συνόλου της πλατείας, ενώ τα παγκάκια εν σειρά με μεταλλικά στέγαστρα, τα υπερμεγέθη φωτιστικά, ακόμη και οι δεντροστοιχίες σχεδόν στο κέντρο της πλατείας, αλλά και το σιντριβάνι στην καρδιά του χώρου αποτελούν άστοχες επιλογές, καθώς δημιουργούν πολλαπλές διασπάσεις της ενότητας του χώρου. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο ίδιος, «όλα αυτά ενέχουν τον κίνδυνο υποβάθμισης της μοναδικής προοπτικής προς το Θερμαϊκό και τον Όλυμπο, αλλά και της παρεμπόδισης της θέας προς τις μοναδικές προσόψεις των οικοδομών, ενώ δεν διασφαλίζεται ο δημόσιος και κοινόχρηστος χαρακτήρας του χώρου».

«Πολεοδομική ιεροσυλία» χαρακτήρισε την σχεδιαζόμενη παρέμβαση στην πλατεία Αριστοτέλους ο Σπύρος Βούγιας, τονίζοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο η δημοτική αρχή προωθεί την ανάπλαση της σημαντικότερης πλατείας θυμίζει μεταχείριση πλατείας σε επαρχιακή κωμόπολη: «σε επίπεδο διαδικασίας, το θέμα αυτό φτάνει στο δημοτικό συμβούλιο χωρίς προηγούμενη συζήτηση, αιφνιδιαστικά, ως έκτακτο θέμα της ημερήσιας διάταξης, χωρίς δημόσιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, αλλά με ανάθεση στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου, και χωρίς προηγούμενη δημόσια διαβούλευση και διάλογο», είπε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι το σκεπτικό του ανασχεδιασμού βασίζεται στα τραπεζοκαθίσματα και στις δημόσιες συγκεντρώσεις: «Αν είναι ποτέ δυνατόν να καθορίζεται ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός από τα τραπεζοκαθίσματα και από τις γνωστές φιέστες του Δήμου!». Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι πρόκειται για προφανή έλλειψη γνώσης, ευαισθησίας και αισθητικής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Θεσσαλονίκη έχει μετατραπεί σε μια απέραντη «φραπεδούπολη», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η κινητοποίηση και συνεργασία τριών ομάδων ενεργών πολιτών θα αποτρέψει αυτό το πολεοδομικό ανοσιούργημα» υπενθυμίζοντας ότι οι καλούντες τη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν πριν από 15 χρόνια σε παρόμοιες πρωτοβουλίες για την αποτροπή του μπαζώματος της παραλίας: «τότε είχαμε πετύχει, πιστεύουμε λοιπόν ότι και τώρα θα καταφέρουμε να αποτρέψουμε την καταστροφή της πλατείας Αριστοτέλους, αφυπνίζοντας συνειδήσεις και κινητοποιώντας τους πολίτες».

Ο Ανδρέας Κουράκης επισήμανε ότι η «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» απευθύνθηκε σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης για την κοινή διοργάνωση της Συνέντευξης Τύπου, γνωρίζοντας την κοινή στάση και τις κοινές ευαισθησίες τους ούτως ώστε να επιτευχθεί ο συντονισμός της δράσης όλων, για να μην αλλοιωθεί η φυσιογνωμία της ιστορικής πλατείας, ωστόσο υπήρξε άρνηση από τις δημοτικές παρατάξεις του Αγ. Σαχίνη (ΚΚΕ) και του Τάσου Κουράκη (ΣΥΝ). Αναφερόμενος στην σχεδιαζόμενη ανάπλαση της πλατείας Αριστοτέλους, ο Ανδρέας Κουράκης επισήμανε ότι αντιμετωπίζεται ως εργολαβία, ενώ επέκρινε την ιδεολογία της δημοτικής αρχής ως προς τον τρόπο με τον οποίο παρεμβαίνει ειδικά σε ιστορικούς τόπους, όπως η πλατεία Αριστοτέλους, που είναι σημείο αναφοράς της συλλογικής συνείδησης της Θεσσαλονίκης και όχι μόνον: «Πρόκειται για βάναυση παραχώρηση του δημόσιου χώρου στους ιδιώτες με μοναδικό γνώμονα το κέρδος». Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι για την κακομεταχείριση της πλατείας δεν ευθύνεται η τεχνική υπηρεσία του Δήμου: «ο σχεδιασμός είχε υπονομευτεί εξαρχής, καθώς δόθηκαν συγκεκριμένες κατευθύνσεις, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα τραπεζοκαθίσματα». Δεν παρέλειψε, εξάλλου, να αναφερθεί και στα «ρουσφέτια» που γίνονται για την εξυπηρέτηση ενός πελατειακού δικτύου: «Γι’ αυτήν την κατάσταση έχουμε παρέμβει πάρα πολλές φορές στο δημοτικό συμβούλιο. Πρόκειται, στην ουσία, για την καθυπόταξη του όποιου σχεδιασμού σε διάφορες εξυπηρετήσεις, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται ο δημόσιος χώρος και να γίνεται απροσπέλαστος από τους πεζούς». Κλείνοντας, ο Ανδρέας Κουράκης δήλωσε ότι σύντομα η «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» θα προβεί και σε νέες δημόσιες παρεμβάσεις και καταγγελίες των σχεδιασμών που προωθεί η δημοτική αρχή, «προφανώς για λόγους εντυπωσιασμού υπό το φως των επερχόμενων δημοτικών εκλογών».

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

(με αφορμή τις δηλώσεις του κ. δημάρχου στις 05.04.2006)

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης φαίνεται ότι βρίσκεται σε πλήρη σύγχιση. Θεωρεί ότι πρόοδος σημαίνει μπετονοποίηση και ασφαλτόστρωση παντού και ονομάζει αναπλάσεις τα κάγκελα, τις πλακοστρώσεις και το ξεπούλημα στους ιδιώτες των δημόσιων υπαίθριων χώρων, που καθίστανται καθημερινά απροσπέλαστοι από τους κατοίκους και ιδιαίτερα από τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και τα άτομα με αναπηρίες.

Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η πόλη μας έχει γίνει αβίωτη και η δημοτική αρχή που επί 20 συναπτά χρόνια βρίσκεται στην εξουσία έχει μεγάλη ευθύνη γιαυτό.

Η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην ιστορική πλατεία Αριστοτέλους και όχι μόνο, οφείλεται στην κακοδιοίκηση του απερχόμενου δημάρχου κ. Παπαγεωργόπουλου, που ανέχθηκε την ασυδοσία των κέντρων διασκέδασης και ενθάρρυνε την κατάληψη κάθε ελεύθερου χώρου, δημιουργώντας ένα ιδιότυπο καθεστώς πελατειακών σχέσεων που νομιμοποιεί την παρανομία και συρρικνώνει τους δημόσιους ελεύθερους χώρους.

Οι πολίτες της Θεσαλονίκης που έχουν συνδέσει στη συλλογική τους μνήμη την Αριστοτέλους με την ιστορία και την πολιτιστική ταυτότητα της πόλης τους, θα αγωνιστούν για να αποτρέψουν την κακοποίηση της και την παραχώρησή της στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Ο κ. Παπαγεωργόπουλος οφείλει να αποσύρει το θέμα από την ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου και να σταματήσει κάθε άλλη ενέργεια αλλοίωσης της φυσιογνωμίας της πόλης μας και αυτή θα είναι ίσως η μεγαλύτερη συνεισφορά του, αυτούς τους τελευταίους μήνες της θητείας του.

Θεσσαλονίκη 06.04.2006

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

ΛΑΖΑΡΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ

Σχόλια

 1. Μέσα κι εγώ!!!!

  Αυτή η πολύπαθη Θεσσαλονίκη σε λίγο θα είναι γνωστή ως η πιο εμετική πόλη του κόσμου!!

  Έλεος με το κιτς πια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Molis diavasa ti exoun skopo na kanoun... O Xristos kai h Panagia... poio diestrameno kakogousto mualo to skefthke auto?! De ftanei pou kanoun erga gia na ta trwne kai mono, einai anagkh na mas enoxloun?! Einai h nea tash, pantou vlepw erga, en opsi eklogwn, pantelws akura omws... Px. dromos, h mallon lakouves me ligo dromo kai to ergo pou skefthke o Dhmarxos?! Nhsida sth mesh tou pou8ena, san kenotafio :P
  AISXOS! KATW TA XERIA APO THN ARISTOTELOUS!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Το θέμα με προβλημάτισε αρκετά τούτες τις μέρες που συζητιέται στα blogs. Αποφάσισα να γράψω κι εγώ τη γνώμη μου, έστω και αργά.

  Tero

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. μέσα μέσα μέσα. γιατί να μην πάμε παιδιά να φωνάξουμε και στην πλατεία? να ενημερώσουμε και τον κόσμο? να κάνουμε πανό και ενημερωτικά φυλλάδια και κάτι άλλο. ας μη μας κουκουλούσαν άλλα κόμματα για δικούς τους σκοπούς. αυτοί είναι η άποψη μου. να πάμε απλά ως πολίτες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Μόνο ως πολίτες!!! Εχουμε τη δύναμη... Τουλάχιστον να ενημερώνουμε για το τι γίνεται...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. as xekinisoume tora yia na akyrosoume opos me tin aristotelous to teras ton ypothalassio drakonta!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Νομού Κυκλάδων...

7,5 μονάδες μπροστά το ΠΑΣΟΚ...