Ο Καζαντζίδης και ο Νταλάρας

"...
...Η ακρίβεια του βάρους που αποδιδόταν στο μοιραίο ισοδυναμούσε, εδώ, αποκλειστικά με τη συμπαγή διάσταση του τραγουδιού και τίποτα περισσότερο, η δε μονομέρεια εκείνη είχε κάτι το ιλιγγιώδες: ο Καζαντζίδης δεν ήταν και κάτι άλλο απ' αυτό που ήταν.

Αργότερα, όλοι άρχισαν να είναι και κάτι άλλο απ' αυτό που ήταν, όπως συνέβη ας πούμε με τον Γιώργο Νταλάρα, ώσπου κατέληξαν να είναι μόνον κάτι άλλο απ' αυτό που ήταν, βλέπε τα είδωλα της ποπ. Ομως εδώ, στο λαϊκό τού Καζαντζίδη, η πειθώ της μελωδίας, οσονδήποτε «φτηνής», γινόταν σε τέτοιο βαθμό ανάγλυφη ώστε, καθώς την ονειρευόσουν ενώ συνάμα την άκουγες, επιθυμούσες να αγγίξεις τις εσοχές και τις καμπύλες αυτών των φθόγγων στον αέρα με τα δάχτυλά σου. Στο σημερινό ψευδαισθησιακό τοπίο, η εμπειρία του τραγουδιού, εξασθενημένη στο έπακρο, γίνεται «απτική» λόγω της τηλεοπτικής γειτνίασης του ματιού με τον τρισδιάστατο ρεαλισμό των βιντεοκλίπ, αλλά ο Καζαντζίδης την προσέφερε σ' εκείνη την ψυχική αφή του ακροατή για την οποία σας μίλησα αναφορικά με τις παλιές αισθαντικές δοσοληψίες της Ανατολής. Εν ολίγοις, τίποτα δεν ήταν πιο πραγματικό από το τραγούδι του Καζαντζίδη. Περιττό λοιπόν να απορεί κανείς που η εποχή το σνομπάρει τόσο ανέμελα.
..."

Λίγο πριν απ' τον επίλογο

αλλά και όλα τα υπόλοιπα!

Σχόλια

 1. Διάβασα το κείμενο της παραπομπής - απελπιστικά φλύαρο. Επιπλέον, με τραγικές "κατασκευές" που υποκαθιστούν τραγικά την πραγματικότητα - εξυπηρετούν όμως τον (παλαιό, άλλωστε) ναρκισσισμό του συντάκτη: "δείτε, βρε, τι ωραία που τα λέω!". Ωστόσο, επειδή το αντικείμενο είναι εξόχως ενδιαφέρον, θα διαβάσω και τα υπόλοιπα και (αν γίνει συζήτηση) θα πω κι εγώ δυο κουβέντες - με την άδειά σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ...αναρωτιέμαι, επίσης, προς τι ο τίτλος "Ο Καζαντζίδης και ο Νταλάρας". Ο Νταλάρας αναφέρευται άπαξ (και παρεμπιμπτόντως) στο κείμενο, η βασική θεματική του οποίου κινείται στην (υποτιθέμενη, κατ' εμέ) αντίθεση Καζαντζίδη -Μπιθικώτση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Φτού! συνήθως δε μπαίνει κανένα "μπ" - εγώ έβαλα δύο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Είναι προφανές οτι ο τίτλος αφορά το Post και το απόσπασμα που επέξα στα πλαίσια της έρευνας που κάνω εδώ και 30 χρόνια για να αποδείξω οτι ο "νταλαρισμός" αποτελεί πρώιμο στάδιο του νεοφιλελευθερισμού και ανώτατο στάδιο της μαλακίας...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 15 sites που άλλαξαν το internet

Πως θα έσωζα τους New York Times