H παρέα του Bερολίνου

...το 1969 περνάει από το Βερολίνο ως υπότροφος του DAAD και ο συγγραφέας Αλέξανδρος Σχινάς, ο οποίος μένει τώρα μόνιμα στο Εσεν και έγινε ευρύτερα γνωστός μέσα από τις εκπομπές του στην Deutsche Welle κατά της δικτατορίας. Την εποχή εκείνη λοιπόν βρίσκεται στο Βερολίνο μαζί με τον Βασίλη Βασιλικό και τη Μαντώ Αραβαντινού ανάμεσα σε άλλους Ελληνες που είχαν βρεθεί με παρόμοια υποτροφία στη γερμανική πρωτεύουσα. Είναι μια παρέα μαζί και με τον Ακριθάκη, με τον οποίο γνωρίζονται από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 από τις συγκεντρώσεις τους στο «Βυζάντιο» στην πλατεία Κολωνακίου και στο «Μπραζίλιαν». Εκεί συγκεντρώνεται ο πνευματικός κόσμος της Ελλάδας και αυτό είναι για τον Ακριθάκη και το πραγματικό του σχολείο. Στα δύο αυτά καφέ ο Ακριθάκης μαθαίνει να σκέφτεται, ενώ παράλληλα η ομορφιά του και ο εκρηκτικός του χαρακτήρας τον παρασύρουν σε κάθε είδους φιλήδονες και επικίνδυνες απολαύσεις.
Την παρέα στο Βερολίνο απασχολεί, όπως είναι φυσικό, η χούντα και η κατάσταση στην Ελλάδα. Ο Αλέξανδρος Σχινάς μαζί με τον Αλέξη Ακριθάκη θα φτιάξουν μια εικοσάλεπτη περίπου ραδιοφωνική σάτιρα. Πρόκειται για μια συρραφή ήχων από βαριά στρατιωτικά πέλματα, μουσικές με μιλιταριστικό φόντο και αποσπάσματα από λόγους που έχει εκφωνήσει ο Παπαδόπουλος. Ολα αυτά έχουν φτιαχτεί με πολύ χιούμορ, έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά και παρουσιάζονται σε μια γιορτή στο διαμέρισμα του Peter Nestler, τότε διευθυντή του DAAD.
Ο Αλέξης Ακριθάκης δεν ήταν στρατεύμενος, οργανωμένος κατά της χούντας, τον απασχολούσε όμως έντονα η κατάσταση στην Ελλάδα. Ο Αλέξανδρος Σχινάς έχει πάντα κρεμασμένο στο διαμέρισμά του ένα έργο του Ακριθάκη με τον τίτλο «4 παραλλαγές του φασισμού στην Ελλάδα», που του χάρισε το 1969.


Ολο το άρθρο της Καθημερινής "Ακριθάκης και Πικάσο, πλάι πλάι, στο Βερολίνο "

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 15 sites που άλλαξαν το internet

Πως θα έσωζα τους New York Times