ΦΘΕΓΓΟΜΕΝΟΙ ΛΙΘΟΙ


«Φθεγγόμενοι Λίθοι», «ομιλούντες λίθοι», o όρος που χρησιμοποίησε πρώτος ο γνωστός ιστορικός Μαργαρίτης Δήμιτσας αναφερόμενος στα μνημεία της Μακεδονίας, ήταν ο πιο κατάλληλος τίτλος για μια έκθεση με θέμα τη φωτογράφηση αρχαιολογικών χώρων. Τα αρχαία έργα, οι μάρτυρες του αρχαίου πολιτισμού ηχούν μυστηριακά μέσα από τους αιώνες και προσπαθούν να επικοινωνήσουν το διφορούμενο μήνυμα τους.

Τα ακρωτηριασμένα αγάλματα, τα διαλυμένα αρχιτεκτονικά μέλη, τα ανάγλυφα αποτελούν υλικές παρουσίες, που δεν έχουν πια συγκεκριμένο λόγο ύπαρξης, διατηρούν όμως ένα μυστήριο και μας καλούν να το ανακαλύψουμε. Αυτό το μυστήριο και την αισθητική των μνημείων απέδωσαν οι εικόνες των δημιουργών. Μέσα από το φακό τους, το βλέμμα τους, την κατάλληλη σύνθεση και γωνία λήψης «φώτισαν» δημιουργικά, έδωσαν οντότητα και παρουσία στα μνημεία του αρχαίου πολιτισμού. Κάθε φωτογραφία, αποτυπώνοντας μια και μόνη συγκεκριμένη στιγμή στο χρόνο, περιέχοντας τη δική της πληροφορία και φόρτιση, αιχμαλώτισε τη μυστηριακή ατμόσφαιρα που κυριαρχεί στο χώρο.

Η «φωτογραφική περιήγηση» στα ερείπια της αρχαιότητας είχε σαν στόχο τη προσέγγιση του παρόντος αρχαιολογικού τοπίου, την εικαστική ανασύνθεση του αρχαιολογικού χώρου. Μέσα από τη τέχνη της φωτογραφίας έγινε μια προσπάθεια αποκάλυψης της κρυμμένης δύναμης και του μεγαλείου των «σωζομένων μνημείων», μια προσπάθεια δημιουργίας νέων συσχετισμών μεταξύ του αρχαίου και του νεότερου πολιτισμού.
Λίθοι, κίονες, αγάλματα από τους αρχαιολογικούς χώρους της Αμφίπολης, της Βεργίνας, των Δελφών, του Δίου, της Δήλου… μίλησαν, ήχησαν με βαθιά και καθαρή φωνή γεφυρώνοντας το χάσμα των αιώνων.

Nίκη Καλοπαίδη -Αρχαιολόγος- Ιστορικός Τέχνης


Η ομαδική έκθεση Φωτογραφίας του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (Φ.Κ.Θ.), που φιλοξενείται στο ανακαινισθέν αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, με τίτλο «Φθεγγόμενοι Λίθοι», είναι η έκθεση που θα ανοίξει την Φωτογραφική Συγκυρία 2006 του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν Σάββατο 18/2/06 ώρα 13.00 και θα διαρκέσει μέχρι τις 18/03/2006.

Την έκθεση έχει επιμεληθεί η κ. Καλοπαίδη Νίκη (Αρχαιολόγος-Ιστορικός Τέχνης ) και συμμετέχουν οι εξής φωτογράφοι: Αναστασιάδης Γιώργος, Δαγτζίδης Σταύρος, Καλοπαίδη Νίκη, Καρκατσέλης Βασίλης, Παπαφράγκου Χριστίνα, Παπαχαραλάμπους Γιώργος, Προκοπίου Δημήτρης, Φιλίππου Στέλιος, Χολογγούνης Γιάννης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 15 sites που άλλαξαν το internet

Πως θα έσωζα τους New York Times