Ο φιλάνθρωπος ηγεμών

O κραλης Λιούμπα «Oυπράβδα» Γόπτσεβιτς είχε αναπτύξει, μαζί με δυνατό στρατό και καλή οικονομία, ένα τέλειο σύστημα πληροφοριών. Oι κατάσκοποί του γνώριζαν τις προθέσεις των Oύγγρων, των Τατζίκων, των Τιρολέζων και των Κουμάνων, που γειτόνευαν με το περήφανο κράτος του, το βιλαέτι της Ζάμπρας. Oι ταξιδιώτες ξερνούσαν ως διά μαγείας πληροφορίες για βιοτεχνικά μυστικά, κινήσεις υπόπτων και ερωτικά σκάνδαλα, ακόμη και για τα βατράχια των εχθρών του. Ηταν όλα τόσο επιτυχημένα, ώστε απορούσε κι ο ίδιος, ώσπου κάλεσε τον πριμηκύριο των χαφιέδων του, τον Ζντράβκο «αιμοπότη» Κούμπλακο, για να του λύσει τις απορίες.

«Aμπε Ζντράβκο», τον προσφωνεί, «πώς και τα καταφέρνεις τόσο καλά στην αντικατασκοπία;». «Κράλη και ζουπάνε μου», του απαντά περήφανα εκείνος, «εφαρμόζω την κείμενη νομοθεσία». «Και τι περιέχει αύτη, Κούμπλακε νομιμόφρονα;». «Αν μας λένε την αλήθεια οι ανακρινόμενοι, τους κόβουμε το λαρύγγι, χωρίς βασανιστήρια και οι οικογένειές τους κληρονομούν την πατρική περιουσία. Αν κάνουν πως δεν ξέρουν, κατά σειρά προτεραιότητος, τους χαράζουμε, τους ρίχνουμε αλάτι, τους αλατοπιπερώνουμε, τους σπάζουμε τα δόντια, τα κόκαλα, τους κόβουμε τα άκρα. Αν επιμείνουν και λένε «όχι, μη, αμάν αμάν», ε, τότε τους βασανίζουμε πραγματικά».

«Ζντραβκο», του λέει ο ηγεμών, «νομίζω ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε τη νομοθεσία μας, επειδή σε λίγο θα μας δεχτούν στην αδελφότητα των φιδιών της Μαύρης Χαράδρας, που είναι σοβαρό πολιτιστικό βήμα και σκέφτομαι σοβαρά να εκχριστιανιστούμε, επειδή όλοι το κάνουν τελευταία. Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε πιο φιλάνθρωποι. Δεν μπορούμε να παίρνουμε πληροφορίες από γοητευτικές γυναίκες που θα αντλούν τα μυστικά στο κρεβάτι; Δε γίνεται να θεσπίσουμε πλούσια βραβεία καρφώματος και ρουφιανιάς, ώστε να κινηθεί καλύτερα και η αγορά;»
«Εχω μια καλύτερη ιδέα, αυθέντη μου», είπε ο Ζντράβκος. «Να προχωρήσουμε στην ψηφιακή κατασκοπία. Προσλαμβάνουμε μερικούς αριθμομνήμονες. Ιδρύουμε ειδική υπηρεσία μάντεων, λεκανομάντεων, οιωνοσκόπων και καφετζούδων και εκδίδουμε τις σχετικές πιστοποιήσεις. Μετακαλούμε μεγάλους εφευρέτες που είναι παγκοσμίως άνεργοι από τότε που τελείωσε το τέταρτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης για ανίδρυση καθεδρικών ναών και φρουρίων και τους παραγγέλνουμε ειδικό εξοπλισμό, σύμφωνα με τον κατάλογο που θα μας έχουν ετοιμάσει οι μάντεις μας. Ετσι, θα έχουμε ηλεκτρισμό, φρυγανιέρες, μουσκέτα, κινητά τηλέφωνα, σούσι, γιουροβίζιον και οικολόγους. Θα αράζουμε στις καλύβες μας και θα παρακολουθούμε τα πάντα εξ αποστάσεως».

«Ε, να το κάνουμε! Τι μας εμποδίζει;» O Ζντράβκος δίστασε. «Πρέπει να δημιουργήσουμε μερικούς θεσμούς, υπέρτατε. Αλλιώς, το σύστημα δε λειτουργεί. Χρειαζόμαστε ελευθεροτυπία, μοντέλα ψυχικής υγιεινής, ποσοστά από τους παραγόμενους ρύπους, συμφωνίες διοξειδίου του άνθρακα και βραδινές ειδήσεις. Θα μιλάμε πολύ, θα καταλαβαίνουμε όλο και λιγότερα».

O κράλης Λιούμπα Γόπτσεβιτς θυμήθηκε ότι τον έλεγαν Oυπράβδα, όχι αδίκως. «Συνέχισε, Ζντράβκο, την καλή δουλειά. Ασε το μέλλον να εκτιμήσει τις πράξεις μας»...


Πάνος Θεοδωρίδης
ΚΑΝΑΒΑΤΣΟ
Αγγελιοφόρος

5/2/2006

Σχόλια

  1. κλαπ κλαπ... Αψογος!
    Oτι ο ΠΘ είχε ξεφύγει το ήξερα.
    Τώρα, βέβαια, το έκαψε τελείως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 15 sites που άλλαξαν το internet

Πως θα έσωζα τους New York Times