ΜΙΑ ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΑ ΚΛΑΝΙΑ ΠΟΥ ΨΑΧΝΕΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

Ο δον Χουάν παραδέχτηκε ότι την εξασκούσε συνειδητά,αν και δεν του άρεσε και πολύ, ίσως γιατί ο ευεργέτης του ήταν τόσο καλός σ' αυτήν. Ή, ήταν ίσως λόγω της προσωπικότητάς του - που κατά βάση,είπε,ήταν άστατη και στριφνή - που δεν διέθετε την κινητικότητα που απαιτούσε η εξάσκηση της ελεγχόμενης τρέλας. Τον κοίταξα έκπληκτος.Σταμάτησε να μιλάει και με κάρφωσε με τα πονηρά του μάτια.


" Όταν πια φτάνουμε στη μαντεία, η προσωπικότητά μας έχει ήδη διαμορφώθει" ,είπε και σήκωσε τους ώμους δείχνοντας παραίτηση, "και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να εξασκούμε την ελεγχόμενη τρέλα και να γελάμε μονομιάς". Ένα κύμα συμπάθειας με πλημμύρισε και τον βεβαίωσα ότι για μένα δεν ήταν ούτε άστατος ούτε στριφνός.


" Αλλά αυτή είναι η προσωπικότητά μου ", επέμεινε.

Κι εγώ επέμεινα ότι δεν ήταν.

" Οι κυνηγοί που εξασκούν ελεγχόμενη τρέλα πιστεύουν ότι στα θέματα της προσωπικότητας ολόκληρο το ανθρώπινο είδος εμπίπτει σε τρεις κατηγορίες ", είπε,και χαμογέλασε με τον τρόπο που χαμογελούσε όταν με κορόιδευε.

" Αυτό είναι παράλογο", διαμαρτυρήθηκα.

"Η ανθρώπινη συμπεριφορά είναι αρκετά πολύπλοκη για να μπει σε κατηγορίες".


" Οι κυνηγοί λένε ότι δεν είναι και τόσο πολύπλοκη όσο νομίζουμε", είπε,"κι ότι ανήκουμε σε τρεις κατηγορίες".

Γέλασα από νευρικότητα. Κανονικά θα έπαιρνα μια τέτοια δήλωση σαν αστείο,αλλ' αυτήν τη φορά επειδή το μυαλό μου ήταν εξαιρετικά καθαρό και οι σκέψεις μου ασαφείς, αισθάνθηκα ότι μιλούσε σοβαρά.

" Σοβαρά μιλάς; " ρώτησα όσο πιο ευγενικά μπορούσα.

" Εντελώς σοβαρά ",απάντησε κι άρχισε να γελά.

Με το γέλιο του χαλάρωσα λίγο. Κι αυτός συνέχισε να εξηγεί το σύστημα ταξινόμησης των κυνηγών.

Είπε ότι οι άνθρωποι στην πρώτη κατηγορία είναι οι τέλειοι γραμματείς, οι βοηθοί, οι συνοδοί. Έχουν μια πολύ ρευστή προσωπικότητα, αλλά η ρευστότητά τους δεν αναζωογονεί. Είναι όμως εξυπηρετικοί, νοιάζονται τους άλλους, εντελώς σπιτόγατοι, πηγαίοι μέσα σε όρια, με χιουμορ, καλούς τρόπους, γλυκείς, λεπτοί. Μ' άλλα λόγια είναι οι πιο συμπαθείς άνθρωποι που μπορείς να βρεις, αλλά έχουν ένα μεγάλο ελάττωμα: δεν μπορούν μόνοι τους. Χρειάζονται κάποιον να τους κατευθύνει πάντα. Αν έχουν κατεύθυνση, δεν έχει σημασία πόσο πιεστική ή ανταγωνιστική μπορεί να είναι, είναι αξεπέραστοι. Μόνοι τους χάνονται.

Οι άνθρωποι της δεύτερης κατηγορίας δεν είναι καθόλου συμπαθείς. Είναι μικρόψυχοι, εκδικητικοί, φθονεροί, ζηλιάρηδες, εγωκεντρικοί. Μιλάνε αποκλειστικά και μόνο για τον εαυτό τους και συνήθως απαιτούν από τους άλλους να επιβεβαιώνουν τις απόψεις τους. Παίρνουν πάντα την πρωτοβουλία, αν και δεν είναι ποτέ σίγουροι γι' αυτήν. Αισθάνονται δυσάρεστα σε όλες τις καταστάσεις και δεν χαλαρώνουν ποτέ. Είναι ανασφαλείς και ανικανοποίητοι. Όσο πιο ανασφαλείς είναι τόσο πιο απαίσιοι γίνονται. Το μοιραίο τους ελάττωμα είναι ότι
μπορούν να πατήσουν επί πτωμάτων για ν' ανέβουν.

Στην τρίτη κατηγορία υπάγονται οι άνθρωποι που δεν είναι ούτε καλοί ούτε κακοί. Δεν υπηρετούν κανένα ούτε επιβάλλουν τον εαυτό τους σε κανένα. Είναι μάλλον αδιάφοροι. Έχουν μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους που προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από ονειροπολήσεις και ευχολογίες. Αν είναι σε κάτι καλοί είναι το να περιμένουν πράγματα να τους συμβούν. Περιμένουν να τους ανακαλύψουν και να τους υποτάξουν κι έχουν μια θαυμαστή ικανότητα να δημιουργούν τη ψευδαίσθηση ότι κρύβουν μεγάλες δυνατότητες, που υπόσχονται πάντα να αποκαλύψουν αλλά δεν το κάνουν ποτέ
γιατί στην πραγματικότητα δεν τις έχουν.

Ο δον Χουάν είπε ότι σίγουρα ανήκε στη δεύτερη κατηγορία. Μετά, μου ζήτησε να tαξινομήσω τον εαυτό μου κι εγώ μπερδεύτηκα. Ο δον Χουάν είχε πέσει κάτω και χτυπιόταν απ' τα γέλια. Με παρότρυνε πάλι να κατατάξω τον εαυτό μου και δειλά δειλά πρότεινα ότι μπορεί να ήμουν συνδυασμός κι απ' τα τρία.

"Μη μου λες ακόμη εμένα συνδυασμός και αηδίες", είπε γελώντας ακόμη. "Είμαστε απλά όντα, ο καθένας μας ανήκει σ' έναν απ' αυτούς τους τρεις τύπους. Κι αν θες τη γνώμη μου ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία. Οι κυνηγοί τους αποκαλούν κλανιές ".

Άρχισα να διαμαρτύρομαι ότι η σχηματοποίησή του δεν είχε νόημα. Αλλά σταμάτησα απότομα λίγο πριν αρχίσω μακροσκελή ανάλυση. Αντί γι΄αυτό σχολίασα ότι αν ήταν αλήθεια ότι υπήρχαν τρεις τύποι προσωπικότητας, είμαστε όλοι παγιδευμένοι σε κάποια από τις τρεις αυτές κατηγορίες για όλη μας τη ζωή χωρίς ελπίδα αλλαγής ή επανόρθωσης.


Συμφώνησε ότι έτσι ακριβώς συμβαίνει. Εκτός από ένα μόνο δρόμο επαναφοράς. Οι μάντεις από πολύ καιρό έχουν μάθει ότι η αυταρέσκειά μας εμπίπτει σε μια από τις κατηγορίες."Το πρόβλημα με μας είναι ότι παίρνουμε τον εαυτό μας στα σοβαρά", είπε. "Σε όποια κατηγορία κι αν εμπίπτει η εικόνα μας, έχει σημασία μόνο για την αυταρέσκεία μας. Αν δεν ήμασταν αυτάρεσκοι δεν θα είχε σημασία η κατηγορία που ανήκουμε. Για πάντα θα είμαι μια πορδή", συνέχισε ενώ χτυπιόταν απ' τα γέλια. "Το ίδιο και συ. Αλλά τώρα είμαι μια πορδή που δεν παίρνει τον εαυτό της στα σοβαρά, ενώ εσύ το κάνεις".

Ήμουν αγανακτισμένος. Ήθελα να τσακωθώ αλλά δεν είχα την ενέργεια να το κάνω.

Στην άδεια πλατεία ο αχός του γέλιου του ακουγόταν υπερφυσικός.

----------------------------------------------

----------------------------------------------
Αν αναρωτιέστε για τον τίτλο του αποσπάσματος αυτού, θα πρέπει να σας πω, πως μου προέκυψε στην προσπάθεια να ταξινομήσω κι εγώ τον εαυτό μου, σε μία από τις τρεις αυτές κατηγορίες. Δεν γνωρίζω ακόμα καλά τον εαυτό μου, ώστε, με άνεση να τον ταυτίσω με κάποια συγκεκριμένη κατηγορία, αλλά απ' αυτά που γνωρίζω για μένα, με άνεση μπορώ ναφτιάξω έναν συνδυασμό απ' αυτές. Και επειδή τον τελευταίο καιρό έχω αρχίσει και γίνομαι επικίνδυνος, σκέφτομαι επιτέλους να το βουλώσω, και να ακούσω τη σιωπή...!

ΜΙΑ ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΑ ΚΛΑΝΙΑ ΠΟΥ ΨΑΧΝΕΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

:-)) (Δεν γελώ για αυτό που είμαι, χαμογελώ γιατί έχω αρχίσει να μην με παίρνω και πολύ στα σοβαρά).


Καλό Σαββατοκύριακο αδελφάκια!Σχόλια

 1. Και όπως είπε ο Δημόκριτος στον Σωκράτη,
  "η σιωπή σου ήταν ηχηρά!..."

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Για τη σημερινή μου διάθεση μ' αρέσει το μπλογκ σου ως φόντος. Ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΕΜΕΙΣ ΚΥΡΙΕ GLORIA MUNDI
  ΕΙΜΕΘΑ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΠΟΥ ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΤΟN ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΣΤΑ ΣΟΒΑΡΑ
  ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΜΑΣ
  ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΔΕΙΚΝΥΕΙ Η ΑΠΕΙΡΟΥ ΚΑΛΟΥΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΣΑΤΙΟΥ ΜΑΣ

  ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΜΕΘΑ
  ΤΟ ΣΑΤΙΟΝ ΣΑΣ
  ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΩΛΟ ΤΟ ΑΠΑΙΤΕΙ
  ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΠΕΡΙ ΚΛΑΝΙΑΣ Ο ΛΟΓΟΣ
  ΘΑ ΣΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΜΕΡΙΚΑΣ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑΣ ΚΛΑΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΜΠΑΘΕΙΟ

  σσκκκκσεππτρρρρ
  μμμπππττοοοοσσσσφφφ
  γρουουονγκφφφφρρρ
  μμππρτττουρρρφφφ

  ΑΝ ΘΕΤΕ ΞΑΝΑΡΧΟΜΕΘΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. μετά το τελευταίο μου σοκ
  με αποκαλώ "κουράδα με μεγάλο στόμα"

  χαχαχα !

  λες άμα καταφέρω να μένω σε αέρια μορφή να νιώσω καλύτερα ;

  χαίρε αγαπητέ dreamworrior
  trapped

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ρε ναφ εγώ μάλλον είμαι ο νεροπόντικας στο κλουβί...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Carlos Castaneda i presume.
  to timing itan exairetiko,thanx

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου