Stathis said... (about Anonymous)

Τα είπα, τα ξαναείπα, τα ίδια Παντελάκη μου!
Τα λένε και άλλοι που ανέσκαπταν το internet μέχρι βάθους όταν άλλοι ανακάλυπταν την Σούπερ Κατερίνα.
Και δεν είναι οτι σου χαλάει τη διάθεση ο Anonymous, είναι το τελευταίο του παρακάτω κειμένου: "Ρυθμίστε τα, για να μη σας τα ρυθμίσουν" που κρύβει την ουσία (και τον κίνδυνο).
Αντιγράφω ολόκληρο το κομμάτι με την παράθεση και του σχετικού συνδέσμου:

Anonymous said...
Με τον ΣΤΑΘΗ ΤΣΑΓΚΑΡΟΥΣΙΑΝΟ
Κατάρα των blogs θα αποδειχτεί αυτό που βύθισε και τις
εφημερίδες, σποραδικά, στην αλητεία και το φασισμό: η ανωνυμογραφία.
Θρασύδειλα μειράκια και ψεύτες ολκής σιγά σιγά θα αφήσουν το φιδίσιο
τους αβγό στο ανέμελο, ατσούμπαλο και απρόσεκτο μέσο. Μέχρι να
αυτορρυθμιστεί.


Ως τότε, καλό είναι να κρατάς μικρό καλάθι. Πολύ νερό κουβαλιέται με
σουρωτήρια τσίγκινα. Μεγάλα λόγια και στόχοι γλίσχροι, ταπεινοί. Η
κριτική σφροδρότητα συχνάκις κρύβει μια κοσμική πίκρα. Βλαστήμιες
πολλές ακούγονται για τα τσαμπιά που είναι πολύ ψηλά για να τα πιάσεις.
Μια γιγαντιαία ψευδωνυμία υφαίνεται γύρω από την έλλειψη
ονοματεπώνυμου: αυτό που ξεκίνησε ως μαγκιά και απεμπόληση της
διασημότητας γίνεται πολεμίστρα για να κρύβονται οι ρουφιάνοι Σμήγκολ.
Τους περιφρονώ βαθιά. Με τη στάση τους είναι σαν να παραδέχονται την
ήττα τους, την κόλασή τους -παρ' όλα αυτά μου μένει πάντα ένα υπόλοιπο
χλεύης. Η μετωπική κακία είναι ακόμα και υπέροχη, συγκριτικά με το δικό
τους πισώπλατο ήθος. Στην κλίμακα των unfair αυτοί κάθονται κάτω κάτω,
στο τελευταίο σκαλί.

Πρόταση στους bloggers: εάν σας εξιτάρουν οι συκοφαντίες και οι
αθλιότητες, επιτρέπετε να τις γράφουν στα μπλογκ σας μόνον εκείνοι που
τουλάχιστον τολμούν να τις υπογράφουν. Οχι με ονόματα τύπου «Νίκος από
την Πάτρα» και «μπλόγκερ Νυχτολούλουδο». Αληθινά. Με ονοματεπώνυμο και
διεύθυνση. Οπως εμείς. Οταν τα πράγματα χοντραίνουν, λεπτά ζητήματα
αναφύονται. Ρυθμίστε τα, για να μη σας τα ρυθμίσουν.
Σχόλια

 1. αυτό που ξεκίνησε ως μαγκιά και απεμπόληση της διασημότητας γίνεται πολεμίστρα για να κρύβονται οι ρουφιάνοι Σμήγκολ

  ..ενδιαφέρουσα διατύπωση (και φαν του Tolkien ο Στάθης :-)

  (δείτε επίσης και τη σχετική συζήτηση στο Σπιτάκι)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Έχει ένα δίκιο ο Τσαγκαρουσιάνος, για περιπτώσεις άνανδρης, υβριστικής κριτικής που κρύβονται πίσω από ένα ψευδώνυμο. Έχει άδικο στη γενίκευση της θέσης του, η οποία στην πραγματική της διάσταση σκιαγραφεί μια μερική μόνο (την πιο σκοτεινή) όψη της blogόσφαιρας. Δεν είναι η ανωνυμία γενικά το κακό. Η (ανώνυμη και επώνυμη) αυθαιρεσία, το (ανώνυμο και επώνυμο) ψέμα και οι (ανώνυμες και επώνυμες) ύβρεις είναι το πρόβλημα. Αυτά συναρτώνται με το μέτρο της προσωπικής ευθύνης του καθενός, για τα λόγια τα δικά του και για ό,τι επιτρέπει να παρατίθεται στο blog του. Υπάρχει ευθύνη στην ανωνυμία του internet; Υπάρχει. Απλά δεν «πληρώνεται» με μηνύσεις και αγωγές αποζημίωσης. Πληρώνεται με την περιφρόνηση και την περιθωριοποίηση του υβριστή και του ψευδολόγου από τους υπόλοιπους.

  Στο κάτω-κάτω, δεν ξέρω αν το ζητούμενο είναι η αντιπαράθεση ονομάτων ή η αντιπαράθεση απόψεων. Τόση πια είναι η δύναμη του ψέματος και της ύβρεως που το μόνο όπλο ενάντιά τους είναι η κατονομασία του ψευδολόγου/υβριστή;

  Τα παραπάνω ισχύουν, βέβαια, για «παραδεκτά» πεδία άσκησης κριτικής, για τη «δημόσια», συνειδητά εξωστρεφή εικόνα και δραστηριότητα προσώπων. Εάν πχ μια «κριτική» υπεισερχόταν σε λεπτομέρειες που άπτονταν της ιδιωτικής ζωής ενός ατόμου (με τη δημοσίευση πχ «ιδιαίτερων» φωτογραφιών του), θα ανέκυπτε εκεί το δικαίωμα του τελευταίου να περιχαρακώσει την «ιδιωτικότητά» του, τον απολύτως ελεύθερο, προσωπικό χώρο δράσης του από μια τέτοια κακοβουλία. Είναι όμως μια ειδική περίπτωση, προδήλως παράνομη, για την εξουδετέρωση της οποίας συγχωρείται η παραβίαση της ανωνυμίας του ίντερνετ. Για τα υπόλοιπα, η ανάπτυξη εστιών «λάσπης» είναι το (αντιμετωπίσιμο) τίμημα της πιο ιδιαίτερης, «χύμα», μορφής δημοκρατίας και ελευθερίας έκφρασης, της διαδικτυακής.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ισχύει αυτό, ή απλά έγινε παρανόηση λόγω του τίτλου ("Anonymous said...");

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Συμφωνό απόλυτα - η ανωνυμία είναι μεγάλη κατάρα. Απλά παρότι εγώ έχω επιλέξει να έχω το blog μου επώνυμα, θα πρότεινα στο Στάθη - που είναι από τους ανθρώπους που με έχουν επηρεάσει στο μέγιστο - να μην είναι τόσο απόλυτος με τις επιθυμίες των άλλων. Έχει και ο ίδιος γευτεί πολλές φορές τη χαρά της ανωνυμίας, του ψευδώνυμου και ακόμα και του λίβελου - πάντα με μέρος της ευθύνης να του ανήκει. Άλλοτε κάηκε, άλλοτε τη γλίτωσε. Ας μην είναι τόσο απόλυτος πια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. "Με ονοματεπώνυμο και
  διεύθυνση. Οπως εμείς."
  Φαίνεται ότι ο Τσαγκαρουσιάνος δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι όλοι δεν είμαστε "εμείς" μπορεί να είναι και οι "άλλοι", εξ' άλλου η επωνυμία δεν σημαίνει και τίποτε. Το ότι υπογράφεις με το όνομά σου σε πληρωμένο άρθρο (δεν αναφέρομαι στον Τσαγκαρουσιάνο) δεν αποτελεί μαγκιά αλλά θράσος. Και σε τελική ανάλυση πόσο ανώνυμος νομίζει ότι μπορεί να είναι ο anonymous?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Πιτσιρίκο>>> Για πες! Το ξαναδιάβασα!

  netpen>>> Νομίζω οτι το κομμάτι μιλάει για του Ανώνυμους σχολιογράφους και όχι του ψευδώνυμους blogger. Οταν έχεις blog, πιστεύω οτι δεν είσαι ανώνυμος. Τα ίχνη σου, η διαδρομή σου, τα όσα πιστεύεις είναι καταγεραμμένα εκεί, πράγμα που ισοδυναμεί με επωνυμία.

  Νίκο>>> Ισως δεν έχεις παρακολουθήσει κάποιες περιπτώσεις ("τρομοκρατικά") χυδαίων επιθέσεων απο κάποιους ανώνυμους σχολιογράφους. Πιστεύω οτι δεν είναι ζήτημα επιθυμίας αλλά άγνοιας του μέσου (εκ μέρους των "ανωνύμων")

  Αργο>>> Εχεις δίκιο αλλά και πάλι λέω οτι η κουβέντα αφορά τα σχόλια και όχι τα ποστ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Το σωστότερο σχόλιο το έκανε ο lazopolis. Καλό θα ήταν πριν γίνουν οι σφαγές μεταξύ μας, να γίνει διαχωρισμός ανάμεσα σε ανώνυμους και όσους χρησιμοποιούν ψευδώνυμο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Πολύ αξία του δίνετε! Αγνοείστε τον! Μη βάζετε στα ράφια της ιστορίας τυχαίους Θεμοκωστοπουλογκαρουσιάνους. Τύπους δηλ. που πετάν με το χειρότερο τρόπο στο βούρκο της μπαναλαρίας - απαξίωσης όλους όσοι έχουν διαφορετική άποψη απ' τη δικιά τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Δεν ξέρω αν πράγματι αναφέρεται στους ανώνυμους σχολιαστές και μόνο. Φαίνεται να απαιτεί ονοματεπώνυμο και όχι ένα εντοπίσιμο "ίχνος", πίσω από ένα σταθερό ψευδώνυμο (βλ. "μπλόγκερ Νυχτολούλουδο").

  Σε κάθε περίπτωση βρίσκω το κείμενό του αδικαιολόγητα επιθετικό και μηδενιστικό. Σαν να προδικάζει (αν δεν την περιγράφει σαν ήδη εδραιωμένη) την από μέρους μας ολοκληρωτική "παράδοση" στο φαινόμενο αυτό, την οποία έρχεται αυτός να ανακόψει με την αφ' υψηλού συμβουλή του.

  Εγώ αν διάβαζα το κείμενο πριν έχω επαφή με τα blogs θα σκεφτόμουν γι' αυτά τα χειρότερα. Από αυτήν την άποψη είναι συκοφαντικό, στη γενίκευσή του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Με κίνδυνο να με βγάλετε μπλογκοπουτάνα, συνεισφέρω παραφρασμένο το σχόλιο που ήδη έχω κάνει στον Για σκέψου

  "Ρυθμίστε τα, για να μη σας τα ρυθμίσουν", είπε ο Στάθης Τσαγκαρουσιάνος, του Χ και της Ψ, αριθμός ταυτότητας άγνωστος.

  Κατ' αρχήν, με εντυπωσιάζει η αυθεντία που αποπνέει το κομματάκι περί ου ο λόγος.

  Ωστόσο, να επισημάνω κάτι: ακόμα κι αν επωνυμέψουμε εμείς, τα θρασύδειλα μειράκια (και ουχί κορασίδες, πολίτη Στάθη;) θα παραμείνουν ανώνυμα και ενοχλητικά, ή και επικίνδυνα στοιχεία να μας "πισωπλατίζουν". Εξηγούμαι: σε ένα ονλάιν φόρουμ πριν πολλά χρόνια, είχα επωνύμως και με το επαγγελματικό μου τότε ιμέιλ συνεισφέρει σλαβομακεδονικές, τουρκικές και αλβανικές ονομασίες ελληνικών πόλεων, καθώς και ελληνικές ονομασίες πόλεων στην Αλβανία και στη Δ. της Μακεδονίας. Το τι επακολούθησε στο ίνμποξ μου, δεν περιγράφεται: ελληνικές κι αλβανικές μαφίες που με λούζαν ως μπινέ, κερατά, πούστη κι ανιστόρητο και με ψάχνανε, λέει.

  Παρεμπιπτόντως, μετά την άνωθι αποκάλυψη, μπορείτε να με βρείτε με ονοματεπώνυμο στο Google (άλλος οχετός αναρχίας και σύγχυσης κι αυτός). Θα μπορούσατε βέβαια να ρωτήσετε και τον J95...

  Κατεβείτε, λοιπόν, ω Ευστάθιε ο Ζακύνθου και Στροφάδων, από την καθέδρα και σκεφτείτε.

  Ρουφιάνος Σμήγκολ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Ο κύριος Τσαγκαρουσιάνος σε ποια στύλη γράφει. Στον ναυτιλο μήπως γράφει κάποιος άλλος Στάθης?

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου