8ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ

24-26 Ιούνη, 4ο Πάρκο Παραλίας, στάση Σχολή Τυφλών

Οχτώ χρόνια τώρα, το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ αποτελεί μια ανάσα αλληλεγγύης και ελευθερίας, μια ευκαιρία να βρεθούμε έλληνες και μετανάστες, να τραγουδήσουμε, να γιορτάσουμε, αλλά και να αγωνιστούμε, να ενώσουμε τις φωνές μας ενάντια στο ρατσισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Γιατί ξέρουμε ότι 15 χρόνια μετά τον πρώτο νόμο, η μετανάστευση αντιμετωπίζεται ακόμα όχι ως ένα κοινωνικό φαινόμενο και ως ένα δικαίωμα των ανθρώπων, αλλά ως ένα πρόβλημα εγκληματικότητας. Ξέρουμε ότι εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες μένουν ακόμα «χωρίς χαρτιά», και ότι η πλειοψηφία ζει κάτω από το άγχος της «παρανομίας».
Μέσα σε αυτή την κατάσταση ομηρίας οι μετανάστες αναγκάζονται να δουλεύουν στις χειρότερες συνθήκες, με τις χαμηλότερες αμοιβές, χωρίς καμιά ασφάλιση και κανένα εργασιακό δικαίωμα, χωρίς καμιά συνδικαλιστική κάλυψη. Η πρόσβαση στην υγεία όλο εμποδίζεται, ενώ το σχολικό σύστημα ωθεί τα παιδιά τους στη σχολική αποτυχία. Η κρατική γραφειοκρατία τους ταλαιπωρεί για κάθε πιστοποιητικό, και η αστυνομία τους αντιμετωπίζει ως δυνάμει εγκληματίες. Τα πολιτικά τους δικαιώματα αναβάλλονται συνέχεια για το απώτερο μέλλον. Οι γλώσσες τους δεν ακούγονται πουθενά και οι κουλτούρες τους αποκλείονται. Και φυσικά ο καινούργιος νόμος φαίνεται ότι αντί να βελτιώσει, θα επιδεινώσει περισσότερο όλα τα παραπάνω.
Γιατί ξέρουμε ακόμα ότι οι πρόσφυγες που φτάνουν στη χώρα μας σμπρωγμένοι από τον πόλεμο, την καταπίεση και την εκμετάλλευση, πέφτουν πάνω στα τείχη μιας Ευρώπης – Φρούριο, και παλεύουν να επιβιώσουν ανάμεσα στα ναρκοπέδια του Έβρου, τα σαπιοκάραβα των εμπόρων και το κυνήγι της Συνοριοφυλακής, χωρίς καμιά ελπίδα για άσυλο, το οποίο έχει καταργηθεί στην πράξη, ακόμα και για αποδεδειγμένα πολιτικούς πρόσφυγες οι οποίοι διώκονται στις χώρες τους.
Όλα αυτά δεν είναι απλώς προβλήματα, είναι ρατσισμός. Και για να αντιμετωπιστεί πρέπει να παλέψουμε μαζί, κοινότητες μεταναστών και αντιρατσιστικά κινήματα, συνδικάτα και οργανώσεις, έλληνες και μετανάστες. Ένα ακόμα βήμα, μαζί με όσα έγιναν και όσα πρέπει να κάνουμε στο μέλλον, είναι και το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ.
Με τη συμμετοχή και τη συνδιοργάνωση της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας, των Συλλόγων Μεταναστών της πόλης, του σχολείου του «Οδυσσέα», του Εργατικού Κέντρου, της ΕΔΟΘ, δημοτικών και νομαρχιακών κινήσεων, και δεκάδων άλλων κινηματικών συλλογικοτήτων, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, συνδικάτων κα,
μέσα από συναυλίες με την εθελοντική συμμετοχή μουσικών ντόπιων και μεταναστών, μέσα από θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής, σκίτσου, γλυπτικής και φωτογραφίας για τη μετανάστευση, τον αποκλεισμό και τα κινήματα, μέσα από συζητήσεις και εργαστήρια, το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να αναδείξει την άλλη Θεσσαλονίκη, αυτή της αλληλεγγύης και του αγώνα, τη Θεσσαλονίκη που χωρά πολλές γλώσσες και πολλούς λαούς και το χαίρεται, τη Θεσσαλονίκη των μεταναστών, των μεταναστριών και των εργαζομένων. Μια Θεσσαλονίκη δική μας, πέρα και ενάντια από τις πολιτικές του ρατσισμού, πέρα και ενάντια από τις φωνές του μίσους.

Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης
Στέκι Μεταναστών, Φιλίππου 51, τηλ 2310 241015,
email antiratsistiki@lycos.com
τηλ. επικοινωνίας 6976629310, 2310210617
Σχόλια