Οι «αλεπούδες που έχουν κόψει την ουρά τους»

Οι «αλεπούδες που έχουν κόψει την ουρά τους» δεν μπορεί να δίνουν τον τόνο σ' αυτό το επάγγελμα.Οι χαρούμενοι γλοιώδεις μπορεί να 'ναι διασκεδαστικοί, αλλά όχι αυτοί που εξορίζουν «τις λέξεις απ' την πόλη». Αυτοί (οι δημοσιογράφοι) που χλευάζουν όσους δημοσιογράφους πιστεύουν ότι είναι υπηρέτες της Δημοκρατίας, δεν μπορεί να 'ναι ο κανόνας της σχέσης μας με την κοινωνία, ούτε το όχημα της τυραννίας οποιωνδήποτε (μάλιστα σε πορεία απρόσκοπτη)...

Η Δημοκρατία δεν είναι πρωινάδικο
................................................
Επίσης η Δημοκρατία έχει δικαίωμα στην άμυνά της.
***
Η λύση για το πρόβλημα της διαφάνειας στις δραστηριότητες των δημοσιογράφων είναι απλή σαν το αυγό του Κολόμβου (όπως ελέχθη και χθες κατά την παράθεση απόψεων περί του προβλήματος, απ' την ανήσυχη και φιλόξενη συχνότητα του «ΣΚΑΪ») αλλά δεν πρόκειται να εφαρμοσθεί, διότι η παρούσα παθολογία της δημοσιογραφίας είναι απολύτως απαραίτητη για την... εύρυθμη (κι αδιατάρακτη) λειτουργία του πολιτικού συστήματος
......................................................
Για την ιστορία όμως, και απευθυνόμενοι προς τη διοίκηση της ΕΣΗΕΑ την καταθέτουμε, είναι απλή ευσύνοπτη κι έχει ως εξής: όλοι οι δημοσιογράφοι έχουμε ΑΦΜ.
Υπ' αυτό το ΑΦΜ όσα άλλα επιτηδεύματα κι αν συνυπάρχουν (συγγραφέας, σκηνοθέτης, διαφημιστής) το προέχον είναι το επιτήδευμα που μας εξασφαλίζει περίθαλψη και σύνταξη, δηλαδή αυτό του δημοσιογράφου.
Αυτό το ΑΦΜ είναι μοναδικό και δεν μπορεί να είναι άλλο.Να φτιαχθεί λοιπόν ένας νόμος του κράτους (όπως ο νόμος για τον «βασικό μέτοχο») που να υποχρεώνει επί ποινή κλεισίματος κάθε μα κάθε εργοδότη, και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, όταν απασχολεί δημοσιογράφο (σε οποιαδήποτε θέση εργασίας, από διευθυντή ή σύμβουλο έως κλητήρα) να ενημερώνει αμέσως την ΕΣΗΕΑ γι' αυτήν τη μισθωτή σχέση (είτε με δελτίο παροχής υπηρεσιών είτε μισθολόγιο) και για όσο διάστημα αυτή η σχέση διαρκεί.Η Ενωση με τη σειρά της, με απόλυτη διαφάνεια θα διατηρεί στο διαδίκτυο (ώστε να έχει πρόσβαση εκεί ο κάθε πολίτης -ο οποίος άλλωστε έχει πολιτικό συμφέρον για τον τρόπο που ασκείται η δημοσιογραφία στη χώρα) μία πλήρη ονομαστική λίστα των δημοσιογράφων.
Σ' αυτήν τη λίστα όλων των δημοσιογράφων η Ενωση θα παραθέτει τις απασχολήσεις τους, πού δουλεύει ο καθένας (με βάση την υποχρεωτική κι εκ του νόμου ενημέρωση που θα έχει από κάθε μορφή εργοδοσίας). Απλό.Με κλειδάκι το ΑΦΜ (το οποίον δεν θα αναγράφεται στη λίστα για να μην υποκλέπτεται). Με αυτόν τον τρόπο όμως ουδείς δημοσιογράφος θα μπορεί να κρύβεται σε μια (παρένθετη) διαφημιστική εταιρεία λόγου χάριν για να «τα παίρνει» από μια Τράπεζα.Ο δε πολίτης θα μπορεί να βλέπει πού απασχολείται ο καθένας και ποια μύγα τον μυγιάζει.Α
πλά πράγματα. Ούτε ποινές, ούτε ηθικολογίες. Ούτε κεχαγιάδες στο κεφάλι μας.Δεν χρειάζονται ποινές, χρειάζεται δημοσιότης.«Ο κ. Στάθης απασχολείται εκεί - εκεί κι εκεί. Ο πολίτης θα βλέπει και θα κρίνει».Διότι. Η Ενωση έχει κώδικα δεοντολογίας. Αλλοι τον τηρούν κι άλλοι όχι! Με αυτόν τον νόμο όμως όλοι μπορούν να κάνουν τις επιλογές τους και να αναλαμβάνουν το κόστος. Ούτε κυνήγι μαγισσών, ούτε υποψίες, ούτε γενικεύσεις.Είναι ο άλλος σε τρεις θέσεις στο Δημόσιο και κάνει πολιτικό ρεπορτάζ; -θα γελάνε και οι κότες!
Είναι απλό, αποτελεσματικό και γι' αυτό δεν θα γίνει. (Πόσα μέλη του Δ.Σ. της Ενωσης έχουν τυχόν παραπάνω από μία θέση στο Δημόσιο; -λέμε τώρα). Ολα αυτά, οι υποψίες, η λάσπη στον ανεμιστήρα, θα εξανεμίζονταν
......................................................
Βεβαίως, το σύστημα αυτό δεν λύνει το πρόβλημα των μυστικών κονδυλίων -αλλά αυτό δεν λύνεται, θα λυθεί μετά την... κατάργηση του κράτους.
***
Ομως υπάρχει κάτι ακόμα πιο ουσιώδες απ' όλα αυτά (αν αυτά είναι ουσιώδη)...
Η ευρέως διαδεδομένη κυνική κοινοτοπία ότι η δημοσιογραφία δεν είναι λειτούργημα (που επιβάλλει να μην παίρνουμε στα σοβαρά αυτούς που μας παίρνουν σοβαρά) βλάπτει άγρια τη Δημοκρατία. Το δημόσιο ήθος, τον κοινό νου και τις ελευθερίες του απλού ανθρώπου.Ο εύχαρις κυνισμός ότι ο «καλύτερος από μας έχει σκοτώσει τη μάνα του» μας επιτρέπει να επιτρέπουμε στον εαυτόν μας να μην παίρνει στα σοβαρά ούτε τον εαυτό του.Για όσους αγαπάνε αυτή τη δουλειά και σέβονται τον λαό είναι απαράδεκτο να δέχονται ότι τον τόνο σ' αυτό το επάγγελμα μπορεί να τον δίνει η κυνική ρητορική των χρηματισμένων.

ΣΤΑΘΗΣ Σ. 27.Ι.2005 stathis@enet. gr
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 27/01/2005

Σχόλια