Ημέρα 34η #QuarantineLife2 : Ο Μεγάλος Αδελφός έχει όνομα και είναι ακροδεξιός: Πίτερ Τιλ
Η επιρροή που ασκούσε στην αμερικανική κυβέρνηση ο 49χρονος επενδυτής με τις γερμανικές ρίζες, συνιδρυτής μεταξύ άλλων της πύλης ηλεκτρονικών πληρωμών Paypal αλλά και μεγαλομέτοχος με μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Facebook και κύριος χρηματοδότης της εταιρείας ανάλυσης big data, Palantir technologies, ξεκίνησε το 2016 οπότε και στήριξε την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ και ενισχύθηκε στην πορεία. Τόσο που κάποιοι έφτασαν να τον χαρακτηρίζουν "σκιώδη Πρόεδρο" των ΗΠΑ.
Ο Πίτερ Τιλ αποφάσισε να στηρίξει οικονομικά την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ το 2016 μετά από μία συνάντηση που είχε με τον εθνικιστή Kevin DeAnna, έναν blogger με μεγάλη επιρροή στην αμερικανική Άκρα Δεξιά (alt-right) του οποίου το όραμα, από το 2013, είναι η δημιουργία ενός "εθνικού κράτους... και η πραγματοποίηση του ονείρου μίας Λευκής Δημοκρατίας".
Ο DeAnna τον έφερε σε επαφή με τον Στιβ Μπάνον με τον οποίο σχεδίασαν και την προεκλογική στρατηγική του Ντόναλντ Τραμπ.
«Όταν πέρασαν οι εκλογές ο Πίτερ Τιλ μεταβλήθηκε σε κινητήριο δύναμη στην ομάδα μετάβασης εξουσίας», είχε δηλώσει το 2017, συνεργάτης του Τραμπ στο Politico. Σύμφωνα με δημοσίευμα του “Buzzfeed” στον Τιλ -τον δισεκατομμυριούχο που μιλά τη γλώσσα των μονοπωλίων και δηλώνει ότι ο ανταγωνισμούς είναι για τους losers - είχε ανατεθεί να επιλέξει τα άτομα που θα στελέχωναν την Αρχή Αντιμονοπωλιακής Νομοθεσίας FTC.
Σύντομα ο Τιλ θα καταφέρει να απομακρύνει το Μπάνον από την ομάδα του Τραμπ και να πάρει το "πάνω χέρι" στο Λευκό Οίκο. Θα καταφέρει μάλιστα να ενώσει τους "Μεγάλους" της Silicon Valley και να τους φέρει στο τραπέζι του Προέδρου των ΗΠΑ διοργανώνοντας συνάντηση κορυφής του εκλεγμένου τότε Προέδρου στον ουρανοξύστη του Τραμπ στο Μανχάταν, με την μάνατζερ του Facebook, Σέριλ Σάντμπεργκ, το αφεντικό της Amazon, Τζεφ Μπέζος και τον ιδρυτή της Google, Λάρι Πέιτζ. Όπου οι "φύλαρχοι" των Τεχνολογιών πρόσφεραν την αμέριστη στήριξή τους στο καθεστώς που Τραμπ που χτιζόταν εκείνη την εποχή μαζί με τους ιδεολογικούς και οικονομικούς του συμμάχους.
Εκεί που ο Στιβ Μπάνον πρεσβεύει ένα είδος λαϊκιστικού εθνικισμού, η ιδεολογία του Τιλ είναι τεχνολογο-κεντρική: θεωρεί ότι η πρόοδος εξαρτάται από την τεχνολογική επανάσταση εντός της ελεύθερης αγοράς, που την εμποδίζει σε μεγάλο βαθμό η κρατική εποπτεία αλλά και η ίδια η Δημοκρατία ως πολίτευμα. Κάτι που υπογραμμίζει σε άρθρο-μανιφέστο στο cato-unbound.org:
"Οι έννοια της Ελευθερίας δεν είναι συμβατή με εκείνη της Δημοκρατίας" γράφει.
Για να συμπληρώσει πως είναι "οξύμωρο να μιλάμε για καπιταλιστική δημοκρατία" κι ότι είμαστε μάρτυρες ενός «θανάσιμου αγώνα δρόμου μεταξύ της πολιτικής και της τεχνολογίας.»
«Σε αντίθεση με τον κόσμο της πολιτικής η ελευθερία επιλογής των ατόμων στον κόσμο της τεχνολογίας έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία», υποστήριζε προσθέτοντας ότι το πρωταρχικό καθήκον ενός Φιλελεύθερου είναι να βρει «μια έξοδο από την πολιτική σε όλες τις μορφές της».
Ο 49χρονος δισεκατομμυριούχος τάσσεται υπέρ της αποδόμησης της δημοκρατίας, περιφρονεί -όπως και ο Τραμπ- των διαχωρισμό των εξουσιών αλλά και τα ΜΜΕ.
Από την πλευρά τους, τα αμερικανικά ΜΜΕ τον χαρακτηρίζουν πνεύμα αντιλογίας εκ φύσεως υπογραμμίζοντας ότι η υποστήριξή του προς τον Τραμπ ήταν στοχευμένη και ότι η πρόσβασή του στην κυβέρνηση και η επιρροή που ασκεί του απέφεραν τεράστια κέρδη.
Ο επιχειρηματίας, που το 2017 έλαβε τη νεοζηλανδέζικη υπηκοότητα (αφού παρέμεινε μόλις 12 μέρες την τελευταία πενταετία στη χώρα, ενώ η νομοθεσία προβλέπει για τους κοινούς θνητούς παραμονή του 70% του χρόνου την τελευταία πενταετία), χρηματοδοτεί το Seasteading Institute, που θέλει να ιδρύσει στους ωκεανούς πλωτά νησιωτικά κράτη και πληρώνει μέσω του ιδρύματός του νέους ανθρώπους κάτω των 23 ετών για να μην πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο, προκειμένου να εργαστούν σε κάποιο cool project ή εταιρεία...
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Ποια είναι η αμφιλεγόμενη PalantirΑπό τον «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» στην υπηρεσία των μηχανισμών παρακολούθησης και καταστολής ανά τον κόσμο
Ιδρύθηκε μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11 Σεπτεμβρίου στους Δίδυμους Πύργους. Εχει πάρει το όνομά της από το μυθιστόρημα «Αρχοντας των Δαχτυλιδιών» και τις Palantir σφαίρες που μπορούσαν να δουν μακριά. Aσχολείται με την ανάλυση, επεξεργασία, αποθήκευση και «εξόρυξη» (data-mining) δεδομένων σε όλο τον κόσμο, με βασικά προϊόντα τα λογισμικά Gotham και το Foundry. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ίδιας της εταιρείας και σχετικά δημοσιεύματα σε διεθνή ΜΜΕ (Bloomberg, NYTimes, BBC), o τεχνολογικός γίγαντας βοηθά κυβερνήσεις και τις αρχές καταστολής να διαχειρίζονται τεράστιο όγκο δεδομένων.
Πρόσφατα, περισσότερες από δώδεκα χώρες -συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας- χρησιμοποιούν το λογισμικό Foundry για διασύνδεση δεδομένων στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν την πανδημία. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι -σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg- το λογισμικό κατ’ αρχάς παρέχεται δωρεάν από την Palantir στις κυβερνήσεις.
Η εταιρεία είχε αρχικό χρηματοδότη και πελάτη τη CIA (με επιχειρήσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν), είναι γνωστή για τη συνεργασία της με το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας, τις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες και τις αρχές επιβολής του νόμου - καταστολής, παρέχοντας υπηρεσίες παρακολούθησης, το FBI, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και στρατιωτικές υπηρεσίες, τα αστυνομικά τμήματα της Νέας Υόρκης, του Λος Αντζελες και της Νέας Ορλεάνης κ.ά.
Οπως αποκαλύφθηκε το 2018, η Palantir δημιούργησε έναν αλγόριθμο για το αστυνομικό τμήμα της Νέας Ορλεάνης που «προέβλεπε» ποιοι θα εγκληματούσαν στο μέλλον βάσει του ποινικού τους φακέλου, αναρτήσεων και μηνυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και προσωπικών δεδομένων (φυλή, κατοικία, ηλικία, αναγνώριση προσώπου κτλ).
Η εταιρεία προσέφερε επίσης τις υπηρεσίες της στον Τραμπ, τον οποίο ο συνιδρυτής της έχει ανοιχτά υποστηρίξει στην καμπάνια εκλογής του, ενώ συνέβαλε και στο έργο της ομοσπονδιακής υπηρεσίας μετανάστευσης και τελωνείων μέσω της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου και των λογισμικών της, εντοπίζοντας μετανάστες που οδηγήθηκαν σε απέλαση και χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους στα σύνορα με το Μεξικό. Η τεχνολογία για την αναγνώριση προσώπου (facial recognition) που παρέχει η έτερη εταιρεία του συνιδρυτή της έχει χρησιμοποιηθεί από την αμερικανική αστυνομία για να προσάγει πολίτες που θεωρεί ύποπτους να διαπράξουν στο μέλλον αδικήματα που ουδεμία σχέση έχουν με την τρομοκρατία.
Επιπλέον η εταιρεία φέρεται να έχει εμπλακεί και στο σκάνδαλο της Cambridge Analytica, ενώ έχει κατηγορηθεί από τη συλλογικότητα Anonymous ότι υποστήριξε την ανάπτυξη εκστρατείας εναντίον των WikiLeaks.
Πηγή: ΕΦΣΥΝ
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Links
https://www.nbcnews.com/tech/tech-news/palantir-s-pandemic-contracts-stir-concern-ahead-ipo-n1234537
Η έκθεση Freedom on the Net 2020, μια αξιολόγηση 65 χωρών που κυκλοφόρησε την Τετάρτη, διαπίστωσε ότι η πανδημία έχει επιταχύνει τη μείωση της ελευθερίας του λόγου και της ιδιωτικής ζωής στο Διαδίκτυο για δέκατη συνεχόμενη χρονιά, και κατηγόρησε ορισμένες κυβερνήσεις ότι χρησιμοποιούν τον ιό ως πρόσχημα για καταργήσουν τον επικριτικό λόγο.
«Η πανδημία επιταχύνει την εξάρτηση της κοινωνίας από τις ψηφιακές τεχνολογίες σε μια περίοδο που το ίντερνετ γίνεται όλο και λιγότερο ελεύθερο. Χωρίς επαρκείς εγγυήσεις για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και το κράτος δικαίου, αυτές οι τεχνολογίες μπρούν εύκολα να επαναχρησιμοποιηθούν για πολιτική καταστολή», τονίζει ο Μιχαήλ Αμπράμοβιτς, πρόεδρος του ινστιτούτου, που χρηματοδοτείται από την αμερικανική κυβέρνηση.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου