Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: Μία σκληρή μάχη ξεκίνησε

Η εικόνα της προεκλογικής μάχης για την Περιφέρεια Αττικής αρχίζει να ξεδιπλώνεται με τους τρεις βασικούς αντιπάλους να έχουν ήδη πάρει θέση καθώς έχουν ανακοινωθεί η υποψηφιότητές τους: Ρένα Δούρου με στήριξη από ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Πατούλης με στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και Γιάννης Σγουρός με στήριξη από το ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Ας δούμε όμως ποια είναι η εικόνα στα Social Media και τα News Sites/Blogs για το μήνα Οκτώβριο (από 20/9 έως και 19/10):
Σύνολο αναφορών 29.510
Δούρου: 21.485 (68,9%)
Πατούλης: 7.360 (23,6%)
Σγουρός: 2.355 (7,6%)
PERIFATTIKI2018Oct_categories-statsJPG
Ο εξαιρετικά μεγάλος αριθμός αναφορών στη Ρένα Δούρου δεν αφορά, σε αυτή τουλάχιστον την περίοδο, την προεκλογική της πορεία. Αφορά περισσότερο –αλλά όχι αποκλειστικά- τη Μάνδρα και το Μάτι τα οποία «χρεώνεται» επικοινωνιακά από μεγάλο μέρος των ΜΜΕ αλλά και την αντιπολίτευση. Γι’ αυτό και το μεγαλύτερο ποσοστό των αναφορών είναι αρνητικές όπως βλέπουμε παρακάτω.
Αντίστοιχα, οι περισσότερες αναφορές στον Γιώργο Πατούλη σχετίζονται με την δραστηριότητά του στην ΚΕΔΕ και ως δημάρχου στο Μαρούσι.
Σχεδόν το 100% των αναφορών στον Γιάννη Σγουρό αφορούν την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του:
PERIFATTIKI2018Oct_sentiment-statsJPG
Και σε απόλυτο αριθμό αναφορών:
meta-chart
Ενδιαφέρον έχει πως τα ποσοστά μόνο των θετικών αναφορών για κάθε υποψήφιο δεν διαφοροποιούνται δραματικά από τα ποσοστά του συνόλου των αναφορών (θετικών, αρνητικών, ουδέτερων).
PERIFATTIKI2018Oct_sentiment-statsPOSJPG
Ποσοστά θετικών, ουδέτερων, αρνητικών αναφορών σε Social και News Sites ανά υποψήφιο:
Ρένα Δούρου
Social Media
DOUROU_SOCIAL
Υψηλότερα τα ποσοστά αρνητικών αναφορών για τη Ρένα Δούρου στα Social Media με ένα 46,5% να είναι αμήχανες (ουδέτερες) κι ένα 20,3% θετικές
News Sites
DOUROU_news
Κάπως καλύτερη η εικόνα στα News Sites με 53,7 ουδετερότητα και 21,3% θετικές αναφορές
Γιώργος Πατούλης
Social Media
PATOULIS_SOCIAL
Σαφώς θετικότερα τα ποσοστά αναφορών στον Γιώργο Πατούλη στα Social Media αλλά και πολύ μεγάλο ποσοστό ουδέτερων αναφορών.
News Sites
PATOULIS_NEWS
Ευμενέστερο το κλίμα στα ΜΜΕ με 45,4% θετικές αναφορές και μόλις 7,7% αρνητικές, δείγμα στήριξης από την αρχή
Γιάννης Σγουρός
Social Media
SGOUROS_SOCIAL
Θετικό το κλίμα και για τον Γιάννη Σγουρό στα Social Media (αν και ο απόλυτος αριθμός αναφορών είναι πολύ μικρός)
News Sites
SGOUROS_MME
Ακόμη καλύτερη η εικόνα του στα ΜΜΕ με 56% θετικές αναφορές (πάντα με πολύ μικρό απόλυτο αριθμό)
Σύγκριση απόλυτου αριθμού αναφορών στα Social Vs News Sites:
PERIFATTIKI2018Oct_sentimentMediaVSsocial
Ενδιαφέρον έχει, τέλος, η διακύμανση των αναφορών για τους τρεις υποψήφιους από τις 11 μέχρι τις 20 Οκτωβρίου, δηλαδή από την προηγούμενη της ημέρας “Zero” (12/10/2018) οπότε και ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Ρένας Δούρου για να έχουμε αμέσως τις επόμενες ημέρες και την ανακοίνωση υποψηφιότητας Πατούλη και Σγουρού. Στο ίδιο διάστημα έχουμε και την κλήση της Ρένας Δούρου από τον εισαγγελέα για την πυρκαγιά στο Μάτι αλλά και την συνέντευξή της στην ΕΡΤ.
11-20-oct2018
Η προεκλογική μάχη μεταξύ των τριών υποψηφίων θα είναι σκληρή και άκρως ενδιαφέρουσα καθώς και οι τρεις φέρουν, στον ένα ή άλλο βαθμό, αρνητικά φορτία και έντονη «προϊστορία» στα Κοινωνικά Δίκτυα. Αυτό δείχνει η πρώτη αποτύπωση.
Μία εικόνα που σίγουρα θα αλλάξει μέσα στους επόμενους μήνες και ιδιαίτερα από τη στιγμή που θα παρουσιάσουν τα ψηφοδέλτιά τους αλλά και τις προγραμματικές τους εξαγγελίες. Κι ακόμη περισσότερο όταν οι χρήστες-ψηφοφόροι μπουν για τα καλά στο παιχνίδι μαζί με συντεταγμένες ομάδες υποστήριξης του κάθε υποψηφίου, με τα trolls και τα bots να προσπαθούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο.
Σήμερα δεν μπορεί να υπάρξει καμία απολύτως πρόβλεψη για το αποτέλεσμα. Ισως σε μερικές εβδομάδες.
Εδώ θα είμαστε να παρατηρούμε τις εξελίξεις…
ΡΕΝΑ-ΔΟΥΡΟΥ-ΒΡΑΔΥ-ΕΚΛΟΓΩΝ
Περιφερειακές εκλογές 2014
Να θυμηθούμε τα αποτελέσματα των εκλογών του 2014 στην Περιφέρεια Αττικής:
ΑΤΤΙΚΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ω! Τα Ωραία Μικρά Μαγαζιά του 3%

Ω! Οι ωραίες μέρες!
Νοσταλγώ τις ένδοξες στιγμές μας στην Αριστερά του ’80 και του ’90 και του 2000 και του 2007…
Μικρά μαγαζιά, γωνία. Σπίτια του λαού. Ωραία κυλικεία με εξαιρετικούς καφέδες το πρωί.
Ωραίες μέρες…
Στα Ντα Κάπο και στα Φίλια, θέσεις τιμητικές μαζί με καλλιτέχνες και ωραία κορίτσια και αγόρια. Σεβασμός για την εργατική τραγιάσκα που είχαμε από καιρό πάψει να φοράμε αλλά ειχε μείνει η γραμμή στο μέτωπο. Ηθική. Συνέπεια. Καθαρότητα. Αγαπητοί σε όλους. Ευχάριστοι.
Αποδεκτοι όσο δεν διεκδικούσαμε κάτι παραπάνω. Την εξουσία κυρίως… «Αυτά δεν είναι δουλειές για εσάς. Θα σας φθείρουν! Αφήστε τις για εμάς τους λερωμένους…» μας έλεγαν οι πράσινοι και γαλάζιοι φίλοι μας. Και τα κορίτσια το ίδιο μας έλεγαν.
Εκεί στο 3 με 8% ήμασταν μια χαρά όλοι. Κι εμείς και οι άλλοι. Ασφαλείς μέσα στις αναζητήσεις μας. Χωρίς να το πιέζουμε κιόλας.
Και χρήσιμοι! Πολύ χρήσιμοι για πολλούς λόγους. Κυρίως για άλλοθι βέβαια αλλά και λόγω παιδείας. Ως δημοσιογράφοι. Ως Σύμβουλοι. Ως Ρήτορες.
Τι έλεγα;
Α! Ναι…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…