Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Από τον Τσόρτσιλ στον Stone και από εκεί στον Λοβέρδο

Κάνουν τεράστιο λάθος όσοι θεωρούν ότι τα "λαθάκια" του Γιάννη Λοβέρδου είναι προϊόντα ανοησίας ή παράνοιας. Ο εν λόγω - όπως και αρκετοί άλλοι - χρησιμοποιούν τα fake news σύμφωνα με το manual! Ενα manual που κωδικοποιεί τον νέο τρόπο πολιτικής επικοινωνίας στην εποχή των social συνδυάζοντάς τον με παλιά αξιώματα όπως αυτό που έλεγε ο Τσόρτσιλ: "Ένα ψέμα έχει ήδη ταξιδέψει στον μισό πλανήτη, πριν η αλήθεια έχει την ευκαιρία να βάλει καν το βρακί της". Εισηγητής αυτών των τεχνικών επικοινωνίας ο Roger Stone που δεν διστάζει να αποκαλύψει τα μυστικά της. (Update: Οταν ο Stone πήγαινε ακόμη στο γυμνάσιο συμμετείχε στην εκστρατεία υπέρ του Κένεντι με αντίπαλο τον Νίξον. Κάποια μέρα μπήκε στην καφετέρια και φώναξε: "Ο Νίξον είναι υπέρ του να κάνουμε μάθημα και τα Σάββατα!". Ηταν το πρώτο του τρικάκι...".
Τα fake news δεν χρειάζεται να είναι έξυπνα, περίτεχνα, πειστικά. Μπορεί και πρέπει, σύμφωνα με το νέο δόγμα, να είναι "χοντράδες", όπως το "κυβερνητικό αεροπλάνο" που ήταν ...τρένο ή τον συνταξιούχο που τον δέρνουν τα ΜΑΤ του ΣΥΡΙΖΑ το ...2012. Οσο πιο "χοντράδα" τόσο το καλύτερο, διότι το θέμα δεν είναι να γίνει πιστευτή η "είδηση" αλλά να δημιουργήσει ένα πέπλο αναξιοπιστίας πάνω από κάθε είδους πληροφορία. Τα ΜΜΕ πρέπει να χάσουν κάθε ίχνος αξιοπιστίας τους έχει απομείνει, το ίδιο και οι πολιτικοί. "Μα γιατί;" θα αναρωτηθεί κάποιος. "Με αυτόν τον τρόπο δεν πριονίζουν τον κλαδί πάνω στο οποίο κάθονται και οι ίδιοι;". Βεβαίως! Αυτό κάνουν και το κάνουν συνειδητά, δεν πριονίζουν το κλαδί αλλά ολόκληρο το δέντρο πάνω στο οποίο κάθονται και οι ίδιοι αλλά και οι αντίπαλοί τους (ο ΣΥΡΙΖΑ εν προκειμένω). Κι αυτό διότι πιστεύουν - και έτσι είναι - ότι αυτό το δέντρο έχει φτάσει πλέον στα όριά του, ό,τι είχε να τους προσφέρει τους το έδωσε και με το παραπάνω. Το θέμα είναι τώρα να αποδείξουν ότι "όλοι ίδιοι είναι" οδηγώντας τον κόσμο στην απέχθεια για κάθε τι που έχει σχέση με την πολιτική, στην αδιαφορία και στην αποχή. Οσο λιγότεροι πάνε να ψηφίσουν τόσο το καλύτερο γι αυτούς. Με 90% συσπείρωση, η ΝΔ έχει μόνο ένα τρόπο να ξαναπάρει την εξουσία: μια αποχή που να ξεπερνάει το 45%. Αυτό θέλουν και αυτό θα επιδιώξουν με νύχια και με δόντια από εδώ και πέρα. Να κερδίσουν με την ψήφο των ήδη πεισμένων και αμετακίνητων (οι περισσότεροι είναι 65+ χρόνων). Η τακτική τους είναι το επόμενο στάδιο του "γκεμπελισμού" που στρώνει το δρόμο σε μία κοινωνία όπου η πλειοψηφία των πολιτών θα σιωπά και θα απέχει και μία μειοψηφία θα νέμεται την εξουσία μέχρι να συμβεί αυτό που προσδοκούν και που διαφαίνεται στην Ευρώπη: η επέλαση του ακροδεξιού ολοκληρωτισμού.
Οχι, οι "Λοβέρδοι" δεν είναι ανόητοι. Λειτουργούν βάσει σχεδίου. Και το κάνουν καλά. Ας πάψουμε λοιπόν να τους υποτιμάμε πριν να είναι αργά...
Διότι το τραγικό δεν είναι αυτό που κάνει ο κάθε "Λοβέρδος". Το τραγικό είναι ότι δεν υπάρχει ούτε άμυνα ούτε αντίσταση σε αυτούς, μερικές μάλιστα φορές υπάρχει η χειρότερη δυνατή αντίδραση: η χρήση των ίδιων "όπλων" κάτι που οι "Λοβέρδοι" επιδιώκουν με κάθε τρόπο. παρασύροντάς μας βαθύτερα στο λάκκο με τα φίδια...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…