Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα "αθώα" fake news

Χθες είδα τυχαία στον "τοίχο" μου, στο FaceBook την παραπάνω φωτογραφία την οποία συνόδευε το εξής σχόλιο του χρήστη που την "ανέβασε": "Να εδώ, μειώνουμε την δαπάνη για το επίδομα τέκνων! ".
Προφανώς η φωτογραφία σου σηκώνει τα κέρατα καθώς είναι εξωφρενικό μία τσουλήθρα να οδηγεί στην άσφαλτο. Μου τράβηξε την προσοχή και προσπαθούσα να μαντέψω που στην ευχή μπορεί να υπάρχει αυτό το έκτρωμα. Δυστυχώς ο χρήστης -ένας απλός άνθρωπος- δεν έδινε πληροφορίες. Το μόνο που μπορούσαν να δω είναι ότι ο ίδιος ζει σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή της Ελλάδας οπότε έκανα την υπόθεση ότι η μικρή πλατεία είναι κάπου στα μέρη του.
Με έφαγε η περιέργεια κι έτσι κατέβασα την φωτογραφία και είπα να την τσεκάρω στο tineye. Θαύμα! Μου βρήκε 92 παρουσίες της φωτογραφίας στο Web με πιο παλιά μία του ...2014. Οι περισσότερες ήταν δημοσιευμένες σε κάποια site του τύπου "Του Κόσμου Τα Περιέργα" και άλλες σε πλατφόρμες social media. Προέλευση; Αλλοι έγραφαν ότι είναι από την Πολωνία, άλλου από την Ισπανία και άλλοι από την Ρωσία. Τελικά, με λίγο περισσότερο ψάξιμο ανακάλυψα ότι αρχικά είχε ανέβει στο http://www.reddit.com. Η φωτογραφία είναι όντως  του 2014 από το Τελ-Αβίβ. Η τσουλήθρα "περίμενε" το φορτηγό να την μαζέψει μετά από λίγο. Την είχε ανεβάσει ο χρήστης Sagi Bin Nun...
Ωραία! Και τι έγινε; θα πει κάποιος. Δεν είπε κανείς ότι είναι από την Ελλάδα ούτε ότι είναι χθεσινή η φωτογραφία. Τότε όμως τι νόημα είχε που ανέβηκε; Ως ένα ακόμη παράξενο από τα εκατομμύρια παράξενα που υπάρχουν σε αυτόν τον πλανήτη; Εστω!
Μια "αθώα" ανάρτηση είναι όπως χιλιάδες άλλες "αθώες" αναρτήσεις. Σωστά;
Υπάρχει εξαπάτηση; Οχι!
Υπάρχει κάποια άλλη σκοπιμότητα; Οχι! Πέραν του να μαζευτούν μερικά "likes" για τον χρήστη και ίσως μερικά σχόλια του στυλ "που πας, βρε σατανά και τα βρίσκεις αυτά τα νόστιμα". Ολα καλά μέχρι εδώ και πολύ καλύτερα το να ανεβάζεις εξωφρενικά και παράξενα από το να ανεβάζεις οπίσθια ανθυπομοντέλων.
Ελα μου όμως που η συνέπειες της ανάρτησης τελικά ξεπερνούσαν την αθωότητά της. Οι χρήστες άρχισαν να σχολιάζουν με οργή κατά του ...Δημάρχου της περιοχής που νόμιζαν ότι απεικονίζεται. Εψαχναν το όνομά του. Αλλοι έκαναν λόγο για το χάλι που επικρατεί στις παιδικές χαρές γενικά (δεν είχαν και άδικο) και άλλοι έγραφαν ειρωνικά ότι κάτι ανάλογο θα πρέπει να γίνει για την...ευθανασία των συνταξιούχων...
Η συζήτηση κάτω από την αθώα ανάρτηση έγινε εκρηκτική.
Θεώρησα σωστό να γράψω ως σχόλιο την πραγματική προέλευση της φωτογραφίας. Κανείς δεν ασχολήθηκε με αυτό που έγραψα. Σαν να μην το είδαν. Φυσικά ούτε ο χρήστης που την ανέβασε αντέδρασε. Η φωτογραφία έμεινε επάνω. Η συζήτηση συνεχίστηκε μέχρι που εκτονώθηκε μετά από λίγη ώρα.
Τι έμεινε μετά τη εκτόνωση; Η εξοικείωσή μας με το "ψεύτικο" και το παραπλανητικό. Είτε η παραπλάνηση γίνεται συνειδητά είτε όχι. Η αποδοχή του επόμενου fake που θα παρουσιαστεί, αυτή τη φορά με στόχο και αιτία, θα γίνει πιο εύκολη.
Το κάνουμε όλοι. Οι περισσότεροι τουλάχιστον. Παραπλανούμε ο ένας τον άλλον χωρίς ίσως να το καταλαβαίνουμε ή για κάποια likes παραπάνω.
Και μάλιστα κάνουμε κάτι πολύ χειρότερο από αυτό που κάνει ο κάθε "Λοβέρδος" καθώς εκείνος είναι αναξιόπιστος, ενώ εμείς, οι "ανώνυμοι", "μικροί" χρήστες είμαστε πολύ πιο αξιόπιστοι για τους φίλους και την μικρή παρέα μας που δεν έχουν λόγο να μας αμφισβητήσουν.
Κι έτσι θρέφουμε το Θηρίο!Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…