Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Ακτινογραφώντας" τα fake news I

Σπάνια παρουσιάζεται η ευκαιρία να έχεις την ομολογία ενός "δημιουργού" Fake-news. Ομολογία πολύτιμη για την ανάλυση του φαινομένου. Μία ημέρα αφού έγραψα το προηγούμενο Post μου το οποία, προς μεγάλη μου χαρά, διαδόθηκε ταχύτατα στα Social Media, ο Γιάννης Λοβέρδος έγραψε στο Twitter το εξής:

"Το οργανωμένο σύστημα συριζοτρολ με έχει στοχοποιήσει διότι η φωνή μου εξευτελίζει τ αποτυχημένη κυβέρνηση Συριζανελ. Κατανοώ οτι είναιι σε πανικό γτ βλέπουν την εκλογική τους συντριβή π ερχεται. Αλλά ούτε θα με φοβίσουν, ούτε θα με φιμώσουν. Γελάω μαζί τους. Είναι καρικατούρες!"

Ακόμη πιο αποκαλυπτική όμως είναι η ανάρτησή του στο Facebook:

"Tο οργανωμένο σύστημα των συριζοτρολ με έχει στοχοποιήσει διότι η φωνή μου εξευτελίζει την αποτυχημένη κυβέρνηση των Συριζανελ. Κατανοώ οτι είναιι σε πανικό γιατί βλέπουν την εκλογική τους συντριβή που ερχεται. Αλλά ούτε θα με φοβίσουν, ούτε θα με φιμώσουν. Γελάω μαζί τους. Σπάω πλάκα όταν λυσσάνε γιατί δεν έχουν χιούμορ, δεν καταλαβαίνουν από ειρωνεία κι οργίζονται από την σάτιρα. Είναι θλιβερές καρικατούρες!‬ Είναι fake προφίλ που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία του Διαδικτύου, λειτουργούν κατ’ εντολή των Πολάκηδων και των υπογείων της πιό fake κυβέρνησης στην ιστορία της Ελλάδας!"

Τι μας λέει, δηλαδή;
Οτι έχει στοχοποιηθεί επειδή εξευτελίζει την κυβέρνηση. Κι ότι επειδή έχει στοχοποιηθεί εξευτελίζει ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση "σπάζοντας πλάκα".Και πως εξυτελίζει την κυβέρνηση; Απαντάει έμμεσα εδώ: Ανεβάζοντας fake news πράγμα που κάνει εν γνώση του και συνειδητά. Απλώς "αυτοί" δεν έχουν χιούμορ, δεν καταλαβαίνουν από ειρωνεία κι οργίζονται από τη σάτιρα.
Τα fake news βαφτίζονται "χιούμορ", "ειρωνεία" και "σάτιρα", δηλαδή -σύμφωνα με τον Λοβέρδο- δεν πρόκειται για εξαπάτηση!
Ο Λοβέρδος, το ξαναλέω, δεν είναι ανόητος. Ξέρει πολύ καλά τον μηχανισμό των fake news, όπως τον έχει περιγράψει ο Ρότζερ Στόουν ο οποίος, να πούμε εδώ, έχει κατά καιρούς προβεί σε ανάλογες ομολογίες.
Πως λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός;
"Ρίχνω μία fake είδηση - Την αφήνω να διαδοθεί από όσους την πιστέψουν - Αν κάποιοι αποκαλύψουν ότι είναι fake τότε παριστάνω το θύμα και λέω ότι είναι μία άμυνα στις επιθέσεις τους - Παράλληλα τους καταγγέλλω του ίδιους ως fake". 
Πράγμα που κάνει αμέσως παρακάτω: "Είναι fake προφίλ που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία του Διαδικτύου". Κι εδώ είναι σαν να λέει: "ενώ εγώ που είμαι επώνυμος μπορώ να λέω όσα ψέματα γουστάρω". 
Εδώ έχουμε να κάνουμε, δηλαδή, με μία υπεράσπιση των fake news με την παραδοχή ότι είναι fake news! Επιβεβαιώνοντας έτσι αυτό που έγραφα στο προηγούμενο κείμενό μου. Οτι δηλαδή το θέμα δεν είναι να γίνει πιστευτή η "είδηση" αλλά να δημιουργήσει ένα πέπλο αναξιοπιστίας πάνω από κάθε είδους πληροφορία. Και έτσι να "αποδειχθεί" και το συμπέρασμα: έχουμε να κάνουμε με την πιο fake κυβέρνηση στην ιστορία της Ελλάδας!
Ολα fake λοιπόν. "Κι εγώ και εκείνοι και τ' άλλα που 'χω μες στην καρδιά".
Η παραδοχή της διασποράς fake news είναι αφοπλιστική και ταυτόχρονα είναι πολύ πιο τίμια από τη στάση π.χ. του Κωστή Χατζηδάκη που σε προχθεσινή εκπομπή της ΕΡΤ παρουσίαζε πίνακες για τα φορολογικά έσοδα των χωρών της Ε.Ε. υποστηρίζοντας ότι δείχνουν κάτι άλλο από αυτό που παρουσιάζεται σε αυτούς. Η παλιά σχολή fake news εναντίον της νέας σχολής των Στόουν-Λοβέρδου.
Μιας νέας σχολής που έναν και μόνο στόχο έχει: να δυναμιτίσει τον δημόσιο, δημοκρατικό διάλογο υπονομεύοντάς τον εξ αρχής με την παραδοχή πως ο,τι λέμε είναι fake αλλά το κάνουμε για να σπάσουμε πλάκα! 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ω! Τα Ωραία Μικρά Μαγαζιά του 3%

Ω! Οι ωραίες μέρες!
Νοσταλγώ τις ένδοξες στιγμές μας στην Αριστερά του ’80 και του ’90 και του 2000 και του 2007…
Μικρά μαγαζιά, γωνία. Σπίτια του λαού. Ωραία κυλικεία με εξαιρετικούς καφέδες το πρωί.
Ωραίες μέρες…
Στα Ντα Κάπο και στα Φίλια, θέσεις τιμητικές μαζί με καλλιτέχνες και ωραία κορίτσια και αγόρια. Σεβασμός για την εργατική τραγιάσκα που είχαμε από καιρό πάψει να φοράμε αλλά ειχε μείνει η γραμμή στο μέτωπο. Ηθική. Συνέπεια. Καθαρότητα. Αγαπητοί σε όλους. Ευχάριστοι.
Αποδεκτοι όσο δεν διεκδικούσαμε κάτι παραπάνω. Την εξουσία κυρίως… «Αυτά δεν είναι δουλειές για εσάς. Θα σας φθείρουν! Αφήστε τις για εμάς τους λερωμένους…» μας έλεγαν οι πράσινοι και γαλάζιοι φίλοι μας. Και τα κορίτσια το ίδιο μας έλεγαν.
Εκεί στο 3 με 8% ήμασταν μια χαρά όλοι. Κι εμείς και οι άλλοι. Ασφαλείς μέσα στις αναζητήσεις μας. Χωρίς να το πιέζουμε κιόλας.
Και χρήσιμοι! Πολύ χρήσιμοι για πολλούς λόγους. Κυρίως για άλλοθι βέβαια αλλά και λόγω παιδείας. Ως δημοσιογράφοι. Ως Σύμβουλοι. Ως Ρήτορες.
Τι έλεγα;
Α! Ναι…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…