Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Και η αγάπη, αγάπη

 • Του Θανάση Καρτερού
  Νομίζω ότι θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες. Γιατί ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται, έστω ελαφρώς, του Μεϊμαράκη στην πρόθεση ψήφου. Αν πιστέψουμε φυσικά -και γιατί όχι;- την πρώτη δημοσκόπηση που είδε το φως τής δημοσιότητας. Και η οποία δύο είδη αποτελεσμάτων μπορεί να έχει στις αριστερές ψυχές. Ή να τις βυθίσει οριστικά στο πένθος: Χάσαμε την τιμή μας, κηδεύουμε και την πλειοψηφία. Ή να τις πετάξει -μακάρι- στον δρόμο από τη γέφυρα των στεναγμών: Χάσαμε την τιμή μας, μη μας πάρουν και αμπάριζα.
  Πάντως, το σωστό να λέγεται. Προσπαθούμε. Και δεν γίνεται λόγος για τον Παναγιώτη και τους επιτελείς του, που δίνουν τη μάχη των μαχών να μεταλλάξουν τη Βουλή σε αντιμνημονιακή και βρες άκρη. Αυτοί, τέλος πάντων, πήραν τον δρόμο τους, τους ακολούθησε μια βροχή παραιτήσεων κι έχει ο Μαρξ. Εδώ η υπόθεση είναι οι άλλοι. Που παραιτούνται μεν, με ανακοινώσεις μάλιστα επιβλητικού προβληματισμού, αλλά παραμένουν εντός. Ή εντός - εκτός. Και επικαλούνται και την ακατάβλητη συντροφική αγάπη.
  Και σκέφτεσαι: Εντάξει. Θητεύσατε σε κεντρικές επιτροπές και θέσεις ευθύνης. Τώρα δεν μπορείτε να σηκώσετε το φορτίο, έχετε και πρόβλημα με το στιλ καθοδήγησης, με τον Τσίπρα και τις δημοκρατικές διαδικασίες. Γιατί όμως διαπράττετε την παραίτησή σας έτσι; Δεν σκέφτεστε εκείνους για τους οποίους τρέφετε ακατάβλητη αγάπη και οι οποίοι θεωρούν σωστό να μείνουν και να δώσουν τη μάχη τους; Τι χρωστάνε αυτοί κάθε μέρα να τους έρχεται μια ξανάστροφη, τη στιγμή που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με τους άλλους, της παλινόρθωσης;
  Το ήθος, η συνείδηση, η εντιμότητα. Καμιά αντίρρηση. Αλλά στην πολιτική υπάρχει και το αποτέλεσμα. Και μπορεί το αποτέλεσμα μιας τίμιας πράξης, η οποία λαμβάνει χώρα με τίμιες ανακοινώσεις, να είναι η άτιμη χαρά όσων γράφουν την τιμή ξέρετε πού. Των γερασμένων πριγκίπων της Ν.Δ. Των βαρόνων που φοβούνται μπας και. Όσων θέλουν εν ολίγοις να δουν τον Τσίπρα κρεμασμένο ανάποδα. Αυτό δηλαδή, δεν πρέπει να το μετράει κανείς; Ή η ακατάβλητη αγάπη ξεπλένει τα πάντα;
  Ένας, βρε παιδιά, από αυτό το κόμμα των προσωπικοτήτων να φύγει όπως οι σοβαροί αστοί: Παραιτούμαι για προσωπικούς λόγους. Γιατί, αν δεν θες να κάνεις ζημιά στους φίλους σου λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές, αυτό κάνεις. Αλλά όχι. Θα πρέπει, ακριβώς μέσα στην τούρλα της μάχης, όταν όλα μετράνε και όλοι ξέρουν πώς μετράνε, να πέσει η ξανάστροφη. Γι' αυτό σας λέω. Μερικές δημόσιες παραιτήσεις ακόμα και θα τη ζήσουμε την ενθρόνιση των τέως. Εν δόξη - δική τους. Και τιμή - δική μας. Και η αγάπη, αγάπη...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…