Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πως ο Σόιμπλε επέβαλε τα capital controls - Αποκάλυψη των New York Times


Hopeful Start to Greek Debt Negotiations Quickly Soured http://nyti.ms/1LHa3Td

Του Νίκου Κωτσικόπουλου

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Σόιμπλε, είναι αυτός που ήθελε να επιβληθούν τα capital controls στις ελληνικές τράπεζες, όπως σαφώς αποκαλύπτουν, οι New York Times σε ρεπορτάζ  που δημοσιεύτηκε στο site αλλά όχι και στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας τους την επόμενη μέρα!
Η αποκάλυψη εκθέτει όλο το οικοδόμημα της Ευρωζώνης. Αποκαλύπτει ακόμα, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι Κεντρική Τράπεζα με ρόλο τη προστασία του νομίσματος και του τραπεζικού συστήματος, αλλά περισσότερο ένα ΔΣ εταιρίας που δέχεται εντολές από τον ισχυρό μέτοχο ο οποίος το ελέγχει εξωδιοικητικά, παραγγέλλοντας ενίοτε και τεχνοκρατικές αναλύσεις που επιβεβαιώνουν το εξαρχής ζητούμενο συμπέρασμα…
Η ισχυρότερη εφημερίδα του κόσμου, είχε ένα καυτό ρεπορτάζ για τον άνθρωπο που ήθελε να παγώσουν οι αναλήψεις μετρητών από τους Έλληνες αποταμιευτές και προφανώς το πέτυχε.
Ενόψει δημοψηφίσματος για την τύχη τους, αυτό έσπειρε το φόβο την απελπισία και την δυστυχία, σε εκατομμύρια δυστυχείς φτωχούς Έλληνες, σε δεκάδες χιλιάδες εταιριών στην Ελλάδα, διέλυσε τις συναλλαγές και τον τουρισμό και έφερε τις τράπεζες μια ανάσα από το χείλος της καταστροφής ενώ είναι φερέγγυες.
Προκάλεσε πείνα σε γέρους και οικογένειες χωρίς κάρτα ανάληψης, ενώ είχαν κάποιες μικρές αποταμιεύσεις, με τους αρμόδιους να μην έχουν σκεφτεί έναν τρόπο να εξυπηρετήσουν αυτούς, που λόγω φτώχειας.
Την ίδια ώρα, το ίδιο πρόσωπο ο Β. Σόιμπλε, σπρώχνει την Ελλάδα χωρίς ρευστό έξω από την Ευρωζώνη, διαλύει το σύστημα συναλλαγών στο ευρώ και προκαλώντας ένα ηχηρό ΟΧΙ του Ελληνικού λαού απέναντι στο τελεσίγραφο άδικης εξαθλίωσης που αυτός και η ομάδα του έχουν απευθύνει, φέρνει καταστροφή στις αγορές, τις οικονομίες  και βάζει το ευρώ σε κίνδυνο.
Σε ένα άλλο ισχυρό μέσον τους F.T. αποκαλύπτεται ότι ο ίδιος «βλέπει ευκαιρίες από την κρίση και ότι η Ευρώπη μπορεί να είναι ισχυρότερη αν φύγει η Ελλάδα»…  Η δήλωση του σοσιαλδημοκράτη  εκπροσώπου Κάρστεν  Σνάιντερ,  ότι ο Σόιμπλε πιστεύει πως είναι καλύτερα για την ΕΖ και την Ελλάδα να φύγει,  αποκαλύπτει την αλήθεια παρά την αγιογραφία του άρθρου.
Αυτή, είναι η ίδια Ευρώπη στο νόμισμα και την ελεύθερη κίνηση του οποίου, έχουν επενδύσει από όλο τον κόσμο και σύμφωνα με νέο πρωτοσέλιδό τίτλο, «το μέλλον της μπαίνει σε αμφιβολία από το Ελληνικό ΌΧΙ».
Πόσο κατάλληλος μπορεί να είναι αυτός ο άνθρωπος για τη θέση που έχει;
Μαθημένος σε ένα σκιώδη ρόλο πίσω από την ισχυρή καγκελάριο Μέρκελ, ο Β. Σόιμπλε, διατηρεί στη Γερμανία και στην Ευρώπη ένα ισχυρό παρασκηνιακό ρόλο. Καθορίζει τις αποφάσεις ενός άτυπου οργάνου των υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης (Eurogroup), που δεν είναι οι εκλεγμένοι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωζώνης ή της ΕΕ ούτε οι επίτροποι (υπουργοί) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από την μία πλευρά είναι ο Β Σόιμπλε και οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών.  Από την άλλη οι Ευρωπαϊκοί λαοί. Το Eurogroup εισηγείται και επιτυγχάνει. Το κούρεμα του ελληνικού χρέους, αν και το ΔΝΤ και η Κριστίν Λαγκάρντ το ήθελαν, δεν έγινε.
Στο ίδιο ρεπορτάζ, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, έμμεσα προκαλεί την Κριστίν Λαγκάρντ:  «Μπορεί το ΔΝΤ να δηλώσει επίσημα ότι το ελληνικό χρέος θα είναι βιώσιμο αν υπογράψουμε αυτήν την πρόταση;» Η Λαγκάρντ έμμεσα αρνείται και πετάει το μπαλάκι στο Σόιμπλε: «Έχει ένα δίκιο εδώ ο Γιάνης», λέει.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ντάισελμπλουμ, διακόπτει: «Γιάνη αν συνεχίσεις να βάζεις θέμα χρέους, δεν θα φτάσουμε ποτέ σε μια συμφωνία…»
Αυτές οι ζουμερές αποκαλύψεις υπάρχουν στο ρεπορτάζ των New York Times. Με μία διαφορά. Η απαίτηση Σόιμπλε για capital controls απουσιάζει από όλα τα ρεπορτάζ  της επόμενης ημέρας που δόθηκαν και στην Αθήνα. Τι έχει συμβεί;
Ίσως τα μικρά γράμματα κάτω από το ρεπορτάζ να εξηγούν: Μια βερσιόν του άρθρου εμφανίστηκε στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας της επόμενη μέρα.
“A version of this article appears in print on July 3, 2015, on page A1 of the New York edition with the headline: Hopeful Start to Greek Talks Quickly Soured”.
Παραδόξως αυτό θυμίζει μια άλλη ιστορία. Το θέμα του χρέους δεν μπήκε στις προτάσεις των δανειστών, αν και το ΔΝΤ το θέλει. Το θέλει;  Μια έκθεση του ΔΝΤ θα αποκαλύψει ότι το χρέος πρέπει να κουρευτεί και να γίνει χρονική παράτασης της εξόφλησής του , για να γίνει βιώσιμο.
Το ΔΝΤ θα δημοσιοποιήσει την έκθεση αυτή, παρά την πίεση των Ευρωπαίων να μη γίνει γνωστή, σύμφωνα με το Reuters.
Υπάρχει και τίποτα άλλο που θα ήθελαν να ελέγξουν οι ίδιοι «Ευρωπαίοι». Αυτοί που θεωρούν ότι αν πλήξεις τη δυνατότητα ενός λαού να παράγει εισόδημα και αυξήσεις το χρέος του με ένα ακόμα δάνειο έναντι όρων νέας μείωσης των δυνατοτήτων εξόφλησης, αυτό, θα είναι βιώσιμο;

Τελικά είναι βιώσιμη η ίδια η Δημοκρατία στην Ευρώπη; 

Διαβάζονται ακόμη...

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…

Το φίδι του ναζισμού σέρνεται προς την κερκίδα

Από την εφημερίδα "Ελλάδα", Σάββατο 3/11/12


Το πανό των φανατικών οπαδών της ΑΕΚ, «Ορίτζιναλ», σε κάποια γωνιά του Περιστερίου, είχε τη δική του ιστορία, αμιγώς πολιτική. «Ούτε να το σκέφτεστε», έγραφε το μήνυμα, κάτι σαν τον «τοίχο του Λοΐζου» και απευθυνόταν στη Χρυσή Αυγή που ήθελε να νοικιάσει γραφεία στην ίδια πολυκατοικία. Ήταν μία απάντηση στο κεντρικό σύνθημα των Χρυσαυγιτών «είμαστε πολλοί, είμαστε παντού, τα γήπεδα μας ανήκουν», για τα «τάγματα εφόδου» στα γήπεδα όλης της Ελλάδας, από την Καλαμάτα μέχρι την Κομοτηνή. Πρόβλεψη: Την τρέχουσα ποδοσφαιρική σεζόν η κερκίδα των «φανατικών», θα μετατραπεί σε πεδίο συγκρούσεων ανάμεσα στους Χρυσαυγίτες και τους antifa. Αυτό το κλίμα έχει ήδη δημιουργηθεί και οσονούπω αναμένεται «έκρηξη». Θα σπάσει το αυγό του φιδιού… Χρυσαυγίτες υπάρχουν παντού, σε κάθε κερκίδα. Άλλωστε, πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Marc για το «Έθνος της Κυριακής» παρουσίασε τα εξής ευρήματα: Οι οπαδοί του Ολυμπιακού, σε ποσοστό 7% ψηφίζουν Χρυσή Αυγή, το…

Τι κρύβεται πίσω από το "Χαμόγελο του Παιδιού";

Το πρόσωπο ενός σκληρού εργοδότη;
Αναδημοσιεύω την καταγγελία του ΠΑΜΕ και ψάχνω...


Αθήνα 2 Σεπτέμβρη 2010


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Θέμα: για το "χαμόγελο του παιδιού"Ο πολυδιαφημισμένος φιλάνθρωπος των media, πρόεδρος του λεγόμενου "χαμόγελου του παιδιού" έδειξε για ακόμη μία φορά το άγριο, εργοδοτικό του πρόσωπο.

Ξανά απολύσεις, εκβιασμούς απέναντι στους εργαζόμενους όπως: "ή υποβάλετε παραίτηση, ή σας απολύω και σας κάνω μήνυση για κακοποίηση παιδιών"!!

Σήμερα, ο ίδιος εξαφανίστηκε από τον χώρο που είχε πάει αντιπροσωπεία του Π.Α.ΜΕ για να απαιτήσει ανάκληση απόλυσης, εργαζόμενης που για χρόνια δουλεύει στον χώρο, ενώ η υπεύθυνη του σπιτιού στα Μελίσια μπήκε στον χώρο μαζί με περιπολικό της αστυνομίας. Είναι ο ίδιος χώρος, που πριν 1 χρόνο είχε απολυθεί εργαζόμενη, επειδή είχε αντιδράσει στην τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης στους χώρους των παιδιών και των εργαζομένων. Οι απολύσεις είναι συνήθης πρακτική του προέδρου του "χαμόγελου του παιδιού&quo…