Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Είμαστε κωλολαός τελικά...

Ισως το "κωλολαός" ή "κωλοέλληνες" να είναι φτωχά σε περιεχόμενο για να μας περιγράψουν. Στην πραγματικότητα, αν συγκεντρώσουμε όλα όσα έχουν πει τα τελευταία πέντε χρόνια πολλοί σπουδαίοι διανοούμενοι, φιλόσοφοι, συγγραφείς, μεγάλοι πολιτικοί άνδρες, καθηγητές πανεπιστημίων και έγκριτοι δημοσιογράφοι είμαστε ο,τι χειρότερο έχει γεννήσει ο παγκόσμιος πολιτισμός. Ενα πραγματικό σκουπίδι για την εθνολογία και την κοινωνιολογία. Ο ελληνικός λαός είναι ένας συρφετός απατεώνων, νάρκισσων, κουτοπόνηρων, αγράμματων, ασυνείδητων, με προδιάθεση εγκληματικότητας, ανήθικων, αχάριστων και -παρ' όλα τα προηγούμενα- αχαρακτήριστων ανθρώπων.
Κι επειδή σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν πάνω από 29 κατασκευαστές της πραγματικότητας είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να κάνουν λάθος οπότε είναι καιρός να πάψουμε να λέμε ψέματα στους εαυτούς μας και στους άλλους και να το παραδεχτούμε: είμαστε εντελώς για πέταμα, ένα ιστορικό και κοινωνιολογικό εξάμβλωμα. Ενα έκτρωμα που επιβιώνει μόνο χάρη στη μεγαλοθυμία του υπόλοιπου πολιτισμένου κόσμου που είναι αρκετά γενναιόδωρος ώστε να μην προβεί σε μία λυτρωτική τόσο για εμάς όσο και για εκείνον γενοκτονία έτσι ωστε να απομακρυνθεί το καρκίνωμά μας από τους υγιείς ιστούς της παγκόσμιας κοινότητας.
Είναι βέβαιο ότι "μαζί τα φάγαμε" όπως και το ότι έχουμε όλοι, η κάθε γενιά, η κάθε κοινωνική τάξη ΙΣΕΣ ευθύνες με αυτούς που μας κυβερνούν διότι "μαζί τους εκλέξαμε", όπως τονίζει ο μέγας πολιτικός.
Είναι βέβαιο ότι με δική μας ευθύνη υποβαθμίστηκε η παιδεία μας και έχουμε μείνει αγράμματοι και δεν ξέρουμε που πάνε τα τέσσερα και το μόνο που κάνουμε είναι να λέμε τραγούδια και να ονειρευόμαστε την Ανατολή, όπως έχει αποφανθεί ο μέγας φιλόσοφος.
Είναι επίσης βέβαιο ότι δεν έχουμε πολιτικό κριτήριο και ότι είμαστε άπλυτοι, έξαλλοι και παρδαλοί, όπως καταγράφουν οι μεγάλοι μας δημοσιογράφοι.
Φυσικά δεν χρειάζεται να το τεκμηριώσουν οι έλληνες σοφοί και διανοούμενοι, το λένε και το τονίζουν εδώ και χρόνια οι Γερμανοί: είμαστε τεμπέληδες, άχρηστοι και αχάριστοι.
Και όλα αυτά δεν έγιναν τα τελευταία 30-40 χρόνια. Πάντοτε έτσι ήμασταν και διαρκώς δημιουργούσαμε προβλήματα τόσο στην ίδια μας τη χώρα όσο και στην υπόλοιπη Δύση. Για παράδειγμα, κάναμε το ΕΑΜ και αντισταθήκαμε στις δυνάμεις Κατοχής με αποτέλεσμα αυτές να γίνουν περισσότερο σκληρές και να ξεσπάσουν επάνω μας χωρίς να το θέλουν, όπως έχει γράψει σε μελέτη του ο μεγάλος μας ιστορικός.
Αυτός ο ανεγκέφαλος λαός στέκει μπροστά στον γκρεμό και δεν μπορεί να αποφασίσει αν θέλει "λιτότητα με αλήθεια ή πείνα με ψέματα" όπως λέει ο Μέγας Ορθόδοξος Λογικός.
Ομως ας μην πούμε περισσότερα γι αυτή την μούργα που λέγεται Ελλάδα. Ας πούμε γι αυτούς που αν και Ελληνες κατάφεραν να ξεχωρίσουν και με σπάνια οξυδέρκεια και επιστημονική επάρκεια κατάφεραν να καταλήξουν στα παραπάνω συμπεράσματα. Να βγάλουν δηλαδή το κεφάλι από το βάλτο και να αντικρίσουν την πραγματικότητα κι ύστερα να επιχειρήσουν σαν άλλοι Πρόδρομοι να ανοίξουν τα μάτια των συμπατριωτών τους.
Πως σώθηκαν αυτοί οι άνθρωποι και δεν πήραν τα χαρακτηριστικά της ράτσας τους; Πως δεν παρασύρθηκαν από το πόπολο (λέξη αγαπημένη) και δεν έγιναν σαν τα μούτρα του;
Η απάντηση είναι σχετικά απλή. Οι Μεγάλοι Κριτές κατάφεραν είτε από τύχη είτε από μίμηση είτε από γκομενιλίκι να βρεθούν από πολύ νωρίς σε πραστατευμένα -από την πλέμπα- περιβάλλοντα. Τέτοια καταφύγια υπήρξαν -και πολλά εξακολουθούν να υπάρχουν- κυρίως στο κέντρο της Αθήνας. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν: το "Φίλιον" (πρώην "Ντόλτσε"), το "GB Corner", οι προθάλαμοι και τα εντευκτήρια μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων, το Αμερικανικό Κολλέγιο, το ρουφ-γκάρντεν των γραφείων του ΠΑΣΟΚ στην Χαριλάου Τρικούπη, ο εσωτερικός κήπος των γραφείων της ΝΔ ο΄ταν αυτά ήσαν στη Ρηγίλλης, το παλαι ποτέ "Καφέ Μπραζίλ" και βέβαια οι κήποι και τα μπαλκόνια σπιτιών από το Χαλάνδρι μέχρι την Πολιτεία, τη Δροσιά και την Εκάλη.
Αυτά τα στέκια εξασφάλιζαν πάντοτε την αναγκαία απόσταση ώστε να βλέπεις τα πράγματα πιο καθαρά, να μπορείς να ανταλλάσσεις απόψεις με ανθρώπους με κοινές ιδέες και σκέψεις και κυρίως να μην ανακατεύεσαι με την πλέμπα. Διότι η πλέμπα έχει την ικανότητα να παρασύρει και τον πιο οξυδερκή μελετητή. Η επαφή με μια καθαρίστρια, έναν εναερίτη της ΔΕΗ, έναν μικροαγρότη, έναν φοιτητάκο από την Δράμα μπορεί να διαταράξει και να οδηγήσει σε σφαλερά μονοπάτια το πνεύμα σου.
Για τον ίδιο λόγο, οι Πεφωτισμένοι αποφεύγουν και κάθε σχέση με την εργασία και τη μισθωτή σκλαβιά. Οχι γιατί δεν είναι εργατικοί ή ικανοί να μπουν στην παραγωγή αλλά για μην κωλοτρίβονται με άλλους, απλούς εργαζόμενους. Προτιμούν να επιλέγουν οι ίδιοι πια τιμητική θέση από αυτές που τους προτείνονται να καταλάβουν. Κι αυτές με το γάντι. Μια συνάντηση, μια υπογραφή και έξω από την πόρτα.
Ετσι, ανέγγιχτοι και καθαροί από την τριβή με το πλήθος και την καθημερινότητα μπόρεσαν  -παρά την ατυχία τους να γεννηθούν σ' αυτόν τον βραχότοπο- να καταλήξουν στο τελικό τους συμπέρασμα: Είμαστε κωλολαός! Και ως κωλολαός πρέπει να ακούμε τι μας λένε οι Μεγάλοι!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…