Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το ISIS, η καταστροφή των αρχαίων θησαυρών και η δημοσιογραφία


Είναι τέτοια η φρίκη που προκαλούν οι πράξεις των φανατικών ισλαμιστών με τους δημόσιους αποκεφαλισμούς, τις μαζικές εκτελέσεις και τους βιασμούς, με την καταστροφή ολόκληρων πόλεων αλλά και αρχαιολογικών χώρων, που θα έλεγε κανείς πως ο δημοσιογραφικός σχολιασμός περιττεύει.
Και τα μισά να έκαναν απ' όσα δείχνουν οι ίδιοι να κάνουν, η φρίκη δεν μειώνεται ούτε στο ελάχιστο.
Τι να πεις;
Τι να μην πεις;
Τι να μιλήσεις;
Να, όμως που για τα δυτικά ΜΜΕ οι εικόνες που βλέπουμε, οι πληροφορίες που έρχονται δεν είναι αρκετές. Χρειάζονται διαρκείς επαναλήψεις αλλά και "φούσκωμα" για να εντυπωσιάσουν (και να φρικάρουν) ακόμη περισσότερο τα πλήθη. Ξανά και ξανά και ξανά τα βίντεο με τους αιχμαλώτους ντυμένους στις πορτοκαλί φόρμες λίγο πριν ο μακελάρης τους αποκόψει το κεφάλι. Ξανά και ξανά και ξανά τα φιλμ με τους τζιχαντιστές να σπάζουν με βαριοπούλες τα αρχαία αγάλματα.
Κι αν ακουστεί καμιά φωνούλα να λέει πως "ναι, είναι φρικτό αυτό που κάνουν, όμως αυτά τα αγάλματα που βλέπουμε να καταστρέφονται είναι αντίγραφα των γνήσιων εκθεμάτων που έχουν εδώ και καιρό μεταφερθεί σε άλλα μουσεία", αυτή χάνεται μέσα στα εκατομμύρια των περιγραφών και των "ρεπορτάζ" της υπερβολής. Δηλαδή της προπαγάνδας...
"Μα δεν βλέπετε ότι έχουν μέσα σιδερένιες ράβδους;"
"Μα δεν βλέπετε ότι είναι από λευκό γύψο;"
"Μα δεν έχετε μάθει ότι οι παραδόπιστοι φανατικοί προτιμούν να τα πουλάνε σε αρχαιοκάπηλους (της Δύσης) παρά να τα καταστρέφουν στο τζάμπα;"
"Μα..."
Δεν έχει μα και ξεμά! Αφού το λένε τα δυτικά ΜΜΕ, ΕΤΣΙ είναι! Ολα τα άλλα είναι ανοησίες!
Οι τζιχαντιστές του ISIS, βεβαίως και καταστρέφουν. Δεν χωρά αμφιβολία ούτε αμφισβήτηση.
Οπως δεν χωρά αμφιβολία ότι το ίδιο έκαναν, εδώ και αιώνες, οι φανατικοί ΟΛΩΝ των θρησκειών και όλων των ιδεολογιών, ιδιαίτερα σε περιόδους πολέμων.
Το έκαναν, μην το ξεχνάμε, μαζικά οι χριστιανοί όλων των δογμάτων. Το έκαναν οι μουσουλμάνοι. Το έκαναν οι πάντες.
Την ίδια στιγμή όμως, οι πολιτισμένοι δεν έχαναν την ευκαιρία να λεηλατήσουν ό,τι προλάβαιναν. Ολόκληρους ναούς σήκωναν και τους μετέφεραν από την Πέργαμο, π.χ., στο Βερολίνο ή από την Αθήνα στο Λονδίνο. Ή από τη Μοσούλη στη Βαγδάτη...
Προς τι το ψέμα και η υπερβολή λοιπόν;
Μα γιατί η προπαγάνδα (ακόμη κι αυτή που στηρίζεται σε πραγματικά στοιχεία) δεν αρκείται στην αλήθεια. Χρειάζεται και δύο μεζούρες ψέμα για να έλθει να δέσει. Τις περισσότερες φορές χρειάζεται περισσότερο ψέμα από αλήθεια.
Επίσης, η υπερβολή χρειάζεται για να μπορεί, με την ευκαιρία, να κρυφθούν καλύτερα οι λεηλασίες των δυτικών στα ΙΔΙΑ μουσεία και στους ίδιους αρχαιολογικούς τόπους. "Ποιά αρχαία; Τα έσπασαν αυτά τα τομάρια!" θα λένε στους ειδικούς της ΟΥΝΕΣΚΟ αύριο, μεθαύριο. Και τα περισσότερα θα βρίσκονται σε ασφαλείς αποθήκες της Δύσης, αν όχι στα σαλόνια μεγάλων επαύλεων.
Ποιός νοιάζεται άλλωστε για την αλήθεια όταν η εικόνα είναι τόσο δυνατή και τόσο επαναλαμβανόμενη;
Ελα όμως που το μάτι, μερικές φορές, αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα. Ελα που κάποιοι τολμούν να που πως τα πράγματα "δεν είναι ακριβώς έτσι".
Ε, λοιπόν όχι, αυτό το μάτι θα συνεχίζει να κοιτάζει και να βλέπει.
Μέχρι να μας το βγάλουν.
Είτε οι τζιχαντιστές είτε οι δυτικοί...


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…