Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο ΣΚΑΪ και η τακτική της σύγχυσης και δυσφήμισης

Είναι βέβαιο ότι η σύγχυση που δημιουργεί η αφήγηση του ΣΚΑΙ κατά τις πρώτες ώρες εξέλιξης της υπόθεσης της απόπειρας χρηματισμού Χαϊκάλη, θα μείνει ενεργή στο δημόσιο διάλογο για πολλούς μήνες μετά το γεγονός, ακόμα και αν το βίντεο αποδειχτεί γνήσιο
Αυτό είναι ένα tweet του δημοσιογράφου-αναλυτή Κωνσταντίνου Ζούλα λίγο μετά την αποκάλυψη του επίμαχου βίντεο που φέρεται να απεικονίζει την απόπειρα δωροδοκίας του βουλευτή Χαϊκάλη.
Και ως tweet του κ. Ζούλα δεν θα είχε απολύτως κανένα ενδιαφέρον. Πέραν ίσως της χαρακτηριστικής αδυναμίας του γνωστού αναλυτή να ξεχωρίσει το προφανές, ότι δηλαδή ο δωροδοκούμενος δεν θα μπορούσε να προσημειώσει χαρτονομίσματα διότι είναι ο λήπτης (και του γέλιου που προκαλεί συνδυαζόμενη με τον χαρακτηριστικό εξυπνακισμό και την αφ’ υψηλού απαξίωση). Όμως το θέμα δεν είναι ούτε ο κ. Ζούλας ούτε το επίπεδο της αναλυτικής του ικανότητας και του υψηλού του ελιτισμού.
Ο κ. Ζούλας εργάζεται σε ένα συγκράτημα που φαίνεται να αμφισβητεί από την πρώτη στιγμή τη γνησιότητα του βίντεο. Δεδομένου ότι μέχρι την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο (πάνω από μία μέρα μετά την αποκάλυψη) κανένας θεσμικός παράγοντας δεν έχει αμφισβητήσει τη γνησιότητα του, η σιγουριά του κ. Ζούλα και των λοιπών δημοσιολόγων του συγκροτήματος από την πρώτη στιγμή, φαντάζει κάπως περίεργη. Ή μήπως όχι;
Βλέπετε υπάρχει ένα πατρόν στην «ενημέρωση» που προσφέρει ο σταθμός του συγκροτήματος τις πρώτες ώρες μετά το ξέσπασμα κάθε κρίσης. Φαίνεται ότι κάθε φορά που συμβαίνει ένα γεγονός που πλήττει την κυβέρνηση, ο ΣΚΑΙ καταφεύγει άμεσα σε έναν συνδυασμό σύγχυσης, αποπροσανατολισμού από το κεντρικό θέμα και δυσφήμισης των θυμάτων ή θιγόμενων. Η σύγχυση στη συγκεκριμένη περίπτωση δημιουργείται γύρω από τη γνησιότητα του βίντεο και η δυσφήμιση γύρω από τη σοβαρότητα ή μη του καταγγέλλοντος Χαϊκάλη και γενικώς του κόμματος των ΑΝΕΛ. Λες και θα ήταν προς το συμφέρον του δωροδοκούντος να είναι πρόσωπο σοβαρό ο δωροδοκούμενος!
Η προσφιλής τακτική της σύγχισης και δυσφήμισης φαίνεται να είναι η πιο αποτελεσματική επικοινωνιακή στρατηγική για να ξεπεραστούν οι πρώτες ώρες ή και μέρες μετά το ξέσπασμα μιας μεγάλης κρίσης και να ελαχιστοποιηθούν οι δυσμενείς εντυπώσεις για τους πολιτικούς και επιχειρηματικούς χώρους που στηρίζει ο ΣΚΑΙ.
Ο τρόπος παρουσίασης τις πρώτες ώρες δύο δραματικών γεγονότων καθιστούν την τακτική αυτή εξόφθαλμη. Η δολοφονίες Φύσσα και Γρηγορόπουλου προφανώς δεν είναι γεγονότα συγκρίσιμα με το τρέχον (ως δολοφονίες και δει με πολιτικά κίνητρα έχουν ειδική βαρύτητα), εντούτοις η ζημία που θα μπορούσαν να προκαλέσουν είναι συγκρίσιμη. Ας θυμηθούμε πολύ σύντομα πώς κάλυψε το κανάλι εκείνες τις δύο κρίσεις κατά τις πρώτες ώρες τους και πόσο κοντά στην πραγματικότητα αποδείχτηκε εκ των υστέρων αυτή η κάλυψη.
Στην περίπτωση της δολοφονίας Φύσσα, το επόμενο πρωί, πολλές ώρες μετά το συμβάν, ο ΣΚΑΙ από την εκπομπή των κ. Λυριτζή και Οικονόμου μας «ενημερώνει» ότι η δολοφονία Φύσσα έγινε πάνω σε καβγά για ποδοσφαιρικό αγώνα. Οι δύο δημοσιογράφοι του σταθμού δημιουργούν σύγχυση για τα αίτια και δυσφυμούν το θύμα εμμέσως πλην σαφώς, δημιουργώντας συνειρμούς περί χουλιγκανισμού.
Στην περίπτωση της δολοφονίας Γρηγορόπουλου σύμφωνα με την αφήγηση του πρώτου έκτακτου δελτίου του ΣΚΑΙ αμέσως μετά το γεγονός, ο Γρηγορόπουλος συμμετείχε σε ομάδα νεαρών που εγκλώβισε περιπολικό στο οποίο επιτέθηκαν με πέτρες. Οι άνδρες του περιπολικού αντέδρασαν με χειροβομβίδα κρότου λάμψης και αφού αυτό δεν έφερε αποτελέσματα, ο ένας εκ των αστυνομικών πυροβόλησε στον αέρα. Η σφαίρα εξοστρακίστηκε σε μαρκίζα και τραυμάτισε (όχι σκότωσε), το θύμα. Όπως και στην περίτπωση Φύσσα, το επόμενο πρωί η αφήγηση εξακολουθεί να απέχει από την πραγματικότητα, παρότι είναι πλέον γνωστό ότι ο Γρηγορόπουλος έχει σκοτωθεί ακαριαία. Ο κ. Παπαχελάς λέει ότι «δεν ήταν μια παρέα παιδιών που πήγε να παίξει ένα extreme sport σε κάποιο λούνα παρκ. Επετέθησαν σε εκπροσώπους του ελληνικού κράτους και θα πρέπει να πάρουμε αυτή την υπόθεση στα σοβαρά». Η κ. Κοσσιώνη επαυξάνει ψέγοντας τον υπουργό Προκόπη Παυλόπουλο που «δεν άγγιξε καθόλου στην τοποθέτησή του αυτή την πτυχή» και προσθέτωντας ότι «το μόνο που βλέπω είναι το καθεστώς τον Εξαρχείων και μόνος τρόπος είναι η αντιμετώπιση αυτών των θηλάκων εγκληματικότητας». Ειδικά στην περίπτωση Γρηγορόπουλου η αντιδραστική άποψη που διατυπώθηκε από τον σταθμό την πρώτη μέρα μετά τη δολοφονία παρέμεινε ενεργή, αν όχι κυρίαρχη, στον δημόσιο διάλογο για πολλούς μήνες.
Αν ο ΣΚΑΙ (αλλά και οι λοιποί κυβερνητικοί επικοινωνιακοί μηχανισμοί) μπορούν να αντιμετωπίσουν τις πρώτες ώρες δύο τόσο σοβαρές υποθέσεις δυσφημώντας θύματα δολοφονίας και διαστρεβλώνοντας τελείως τόσο σοβαρά γεγονότα, τότε προφανώς η αντιμετώπιση του Χαϊκάλη θα αποτελούσε επιχείρηση ρουτίνας (αν η κυβέρνηση δεν ήταν ήδη στα πρόθυρα της κατάρρευσης). Έτσι, δεν συζητείται καθόλου η πράξη που δείχνει το βίντεο. Παρότι η γνησιότητά του δεν έχει αμφισβητηθεί ακόμα επισήμως, το βίντεο και η πράξη που απεικονίζει είναι σαν να μην υφίστανται. Δεν συζητείται καθόλου το αν πράγματι ο φερόμενος ως χρηματίζων υπήρξε κατά το παρελθόν σύμβουλος του Σαμαρά, παρά μόνο το ότι έχει βρεθεί στο ίδιο τραπέζι με τον Τσίπρα σε κάποια επίσημη συνάντηση του με αντιπροσωπεία των ΑΝΕΛ. Δεν συζητείται η ουσία της καταγγελίας, παρά μόνο η σοβαρότητα του Χαϊκάλη ως προσώπου. Είναι βέβαιο ότι η σύγχυση που δημιουργεί η αφήγηση του ΣΚΑΙ κατά τις πρώτες ώρες εξέλιξης της υπόθεσης της απόπειρας χρηματισμού Χαϊκάλη, θα μείνει ενεργή στο δημόσιο διάλογο για πολλούς μήνες μετά το γεγονός, ακόμα και αν το βίντεο αποδειχτεί γνήσιο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…