Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πως καταλαβαίνεις ότι ένας λογαριασμός στο Twitter είναι spam bot

Το Twitter έχει ένα θεματάκι με τα spam bot. Μεγάλο θεματάκι. Το ότι μπορείς να ακολουθείς τον οποιονδήποτε χωρίς την άδεια του βάζει πολλούς σε πειρασμό να δημιουργήσουν ψεύτικους λογαριασμούς για να σπαμάρουν ή για να αυξήσουν -υποτίθεται- τη δημοφιλία τους.
Το κακό με αυτούς τους ψευτο-λογαριασμούς είναι ότι αφ' ενός λειτουργούν σαν τις ορμόνες -σε "φουσκώνουν" όσο τις χρησιμοποιείς αλλά όταν τις σταματήσεις ή οι λογαριασμοί χαθούν τότε ξεφουσκώνεις απότομα- και από την άλλη μπερδεύουν ιδιαίτερα τους ερευνητές και αναλυτές που προσπαθούν να βρουν κοινότητες και influencers.
Πως όμως καταλαβαίνεις ότι ένας λογαριασμός που σε ακολουθεί είναι bot ή απλώς ένας spammer;
Κατ' αρχήν ρίξτε μια προσεκτική ματιά σε όσους σας ακολουθούν, ιδού ορισμένες ενδείξεις που θα πρέπει να σας πονηρέψουν:

1. Ακολουθεί αρκετούς - Τον ακολουθούν ελάχιστοι ή κανένας

Αν ο χρήστης δεν είναι εντελώς νέος στο "άθλημα", η ένδειξη αυτή δεν είναι φυσιολογική. Ιδιαίτερα αν αυτοί που ακολουθεί είναι κυρίως "brands" ή σελέμπριτις μόνο και όχι άλλοι κανονικοί άνθρωποι.

2. Ούτε ένα Tweet

Γενικά, αν είσαι καινούργιος, είναι καλό πρώτα να μάθεις το τι συμβαίνει γύρω σου, να διαβάζεις τα μηνύματα των άλλων και μετά, όταν θα είσαι έτοιμος, να αρχίσεις να γράφεις. Οταν όμως έχεις ένα λογαριασμό και για μεγάλο διάστημα δεν έχεις καν αρχίσει να γράφεις, τότε κάτι δεν πάει καλά. Ή το μετάνιωσες ή απλά δεν είσαι ...άνθρωπος!

3. Είσαι "αυγό"
Α
Δηλαδή, δεν έχεις ανεβάσει κάποια φωτογραφία για avatar. Ολα τα "αυγά" δεν είναι bots (μπορεί να είναι τεμπέληδες χρήστες) όμως το 90% των spam bots είναι "αυγά". Αν μάλιστα...

5. Δεν έχει profile

...τότε είναι 99% spam bot. Αν μάλιστα συντρέχουν ΟΛΑ τα προηγούμενα τότε είναι 150% spam.

6. Ακατανόητα ή κοινότοπα μηνύματα

Αν κάποιος γράφει μόνο κάτι "γεια", "μαμά", "love", "hi", "your pic" ή είναι νήπιο που μπήκε κατά λάθος στο Twitter ή είναι spam bot. Μην το σκέφτεσαι.

7. Μόνο μηνύματα για "μεγάλη προσφορά" και "μοναδική ευκαιρία"

Δεν χρειάζεται σχόλιο! Κάποιος ανόητος μαρκετίρ παριστάνει τον μαθητευόμενο μάγο ή θέλει να δείξει στον δύστυχο πελάτη του πόσες χιλιάδες αναφορές γίνονται στο προϊόν ή την υπηρεσία του. Οι αναλυτές θα πρέπει να τον πετάξουν έξω από το σύστημά τους άμεσα για να μην βγάζουν μπούρδες συμπεράσματα.

8. Μόνο μηνύματα "I love you Lady", "Amazing Gaga", "Wow Lady!"

Ισχύει ότι και για το "7". Εδώ έχουμε την περίπτωση fan-spammer που έχει δημιουργηθεί ως κλακαδόρος κάποιου σελέμπριτι, πολιτικού ή άλλου ανόητου.

9. "Γκομενάρα" στη φωτό - "Αντρας" στο bio ή στο στυλ

Εχουμε να κάνουμε με χαζό spammer που ξέρει ότι το θηλυκό "τραβάει" κόσμο αλλά ξέχασε ή δεν καταφέρνει να γράψει σαν γυναίκα. ΠΡΟΣΟΧΗ: Μπορεί να έχουμε να κάνουμε με κάποιο μάλλον επικίνδυνο άτομο που παριστάνει την πρώην του για λόγους εκδίκησης ή για εκβιασμό.

10. Υπερσεξουαλικότητα στα όρια του πορνό

Οι επιδειξίες έχουν τη διαστροφή τους που μπορεί για κάποιους να είναι και ενδιαφέρουσα (!). Οταν όμως κάποιος ασχολείται από το πρωί μέχρι το βράδυ μόνο με το "κοκό" είναι πολύ πιθανό να είναι spammer για κάποιο πορνό site.

Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε όλους τους παραπάνω. Πρώτον, παρατηρήστε αν υπάρχουν μία ή περισσότερες ενδείξεις από τις παραπάνω. Δεύτερον, κάντε τους block. Σε ενοχλητικές περιπτώσεις μη διστάσετε να κάνετε ΚΑΙ report στο Twitter.

Αν πάλι είστε ερευνητής των Social Media, βρείτε τους κατάλληλους αλγόριθμους για να τους βγάλετε από το δείγμα σας και να μην κάνουν ζημιά στα αποτελέσματα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…

Περί Σαββόπουλου, προσωπικά...

Αχός βαρύς ακούγεται, πολλά τουφέκια πέφτουν για τη συναυλία του ΣΚΑΪ με τη συμμετοχή του Διονύση Σαββόπουλου...
Οχτώ χωριών χωριάτες γίναμε πάλι οι υπέρ της συναυλίας, οι κατά του ΣΚΑΪ, οι υπερασπιστές του Σαββόπουλου, οι αποκαθηλωτές του Σαββόπουλου και όλοι οι ενδιάμεσοι συνδυασμοί...
Κάποιοι εκφράζουν την άποψή τους κόσμια, κάποιοι άκομψα και κάποιοι άλλοι τους μαλώνουν και τους δείχνουν το δρόμο το σωστό...
Γεμίζουν τα ψηφιακά ντουβάρια με αναλύσεις, σιχτιρίσματα, ύμνους, αναθέματα...

Μεγάλωσα με τον Σαββόπουλο. Πιο σωστά, μεγάλωσα με τα τραγούδια του, να είναι καλά ο θείος μου ο Πλάτωνας που μου έδωσε μία κασέτα του εν μέσω χούντας... 

Προέφηβος τότε, τον τοποθέτησα στην μικρή μου "Κιβωτό" δίπλα στον Ιούλιο Βερν, στον Καραγκιόζη, στις ελληνικές ταινίες με την Καρέζη και τον Αλεξανδράκη, Σάββατο βράδυ στην ΕΙΡΤ, στη μυρουδιά του καφέ και της "Ολντ Σπάις", στο "Ομπλαντί Ομπλαντά" των Μπίτλς, στη "Φαντασία" του Ντίσνεϊ...

Είναι η Κιβωτός που κουβαλ…

Ο Αρχιδάμπουρας

(Εκδοση Β’, αναθεωρημένη και επιμελημένη εκ νέου. Η έρευνα συνεχίζεται!)Στο χώρο της πολιτικής και όχι μόνο, υπάρχει εκείνο το είδος ανθρώπου που θεωρεί ότι έχει μεγάλα, στον υπερθετικό βαθμό, αρχίδια. Ο επονομαζόμενος και Αρχιδάμπουρας. Ο Αρχιδάμπουρας επαίρεται και καμαρώνει για τα πλούσια ελέη που του χάρισε η μητέρα φύση -παρά το επιπλέον βάρος και ενδεχομένως την ορμονική διαταραχή που αυτά συνεπάγονται. Βεβαίως αυτή η αίσθηση, της μεγαλο-ορχίας είναι κατά κανόνα υποκειμενική. Συχνά επίσης τη συνοδεύει, ως ασύνειδος μηχανισμός «νομιμοποίησης», μια εμφανής τάση επιδειξιμανίας: «Τα έχω μεγάλα και στα δείχνω να τα θαυμάσεις». Είναι περιττό ίσως να πούμε οτι πραγματική μεγαλο-ορχία (γνωστή και ως ελεφαντίαση ή λεμφική φιλαρίαση) συνιστά πρόβλημα όπως άλλωστε και ο πριαπισμός ένα είδος διαρκούς στύσης από την οποία έπασχε και ο ιδρυτής της παράταξης στην οποία ανήκει και επίκαιρος, εδώ και μήνες, «αρχιδάμπουρας». (Παρενθετικά να πούμε ότι ο ιδρυτής ουδέποτε πρόβαλε δημοσίως το πρόβλημ…