Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αυτός είναι ο ελληνικός εφιάλτης

Δεν χρειάζονται σχόλια. Το άρθρο τα λέει όλα:

Αθήνα
Αντιδράσεις προκαλεί στο εσωτερικό του ΔΝΤ το γεγονός ότι από την 1η Ιανουαρίου 2015 το Ταμείο θα παραμείνει μόνο στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, με πολλά από τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του να ζητούν διαβεβαιώσεις πως η Ελλάδα θα είναι σε θέση μεσοπρόθεσμα (μετά το 2020) να αποπληρώσει το Ταμείο. Για αυτό το λόγο ζητούν από τους Ευρωπαίους μια «καθαρή» λύση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά και ένα ξεκάθαρο πλαίσιο για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας έως το 2017.
Σημειώνεται πως από το πρώτο πρόγραμμα στήριξης του ΔΝΤ (Μάιος 2010 - Μάρτιος 2012) η Ελλάδα έχει αντλήσει 20,22 δισ. ευρώ, ποσό που ήδη αποπληρώνεται. Από το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης του ΔΝΤ ύψους 27,4 δισ. ευρώ η Ελλάδα έχει λάβει ήδη 11,79 δισ. ευρώ και υπολείπονται 15,7 δισ. ευρώ. Εάν η έκτη αξιολόγηση της τρόικας που θα ξεκινήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου ολοκληρωθεί ομαλά, το ΔΝΤ θα εκταμιεύσει εντός του Οκτωβρίου- Νοεμβρίου ακόμη 3,5 δισ. ευρώ. Έτσι, θα απομένουν 12,2 δισ. ευρώ για να διατεθούν στο διάστημα Ιανουαρίου 2015 –Φεβρουαρίου 2016.
Μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ που εκπροσωπούν το 52% των ψήφων και προέρχονται εκτός Ευρώπης θεωρούν πως η έκθεση του Ταμείου στην Ελλάδα είναι ήδη πολύ μεγάλη και ότι θα πρέπει η Ευρώπη να δώσει πρόσθετες διαβεβαιώσεις πως η αποχώρηση της από το ελληνικό πρόγραμμα δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στο ΔΝΤ. Πρέπει να υπογραμμισθεί πως σε κάθε έκθεση αξιολόγησης που εισάγεται προς έγκριση στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ προκειμένου να εγκριθεί η εκταμίευση δόσεων προς μια χώρα υπάρχει μια ξεχωριστή ενότητα που αναφέρεται στην ικανότητα της χώρας να αποπληρώσει το Ταμείο.
Στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης της Ελλάδας (Ιούνιος 2014) τονίζεται πως η ικανότητα της χώρας μας να αποπληρώσει το Ταμείο παραμένει «επαρκής». Συγκεκριμένα τονίζονται τα εξής: «Τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ παραμένουν δεσμευμένα σε μια δέσμη μέτρων στήριξης από τον επίσημο τομέα που θα συμβάλει στη διατήρηση του χρέους σε μια σταθερά καθοδική πορεία για όσο η Ελλάδα συμμορφώνεται με όλες τις πολιτικές του προγράμματος. Ως εκ τούτου, η ικανότητα να αποπληρώσει το Ταμείο εξαρτάται επίσης από την ικανότητα των αρχών να εφαρμόσουν πλήρως το φιλόδοξο πρόγραμμα. Αν το πρόγραμμα εκτροχιαζόταν  ανεπανόρθωτα και τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ δεν συνέχιζαν να στηρίζουν την Ελλάδα, η ικανότητά της να αποπληρώσει το Ταμείο θα ήταν πιθανό ανεπαρκής».
Η "σύνοδος" για το χρέος
Ο Πολ Τόμσεν, που πλέον εκτελεί χρέη Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δέχεται από καιρό πιέσεις από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ώστε να διασφαλισθεί η ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το Ταμείο. Και οι πιέσεις αυτές δεν είναι τυχαίες.
Ο μηχανισμός στήριξης του ΔΝΤ (Extended Fund Facility) προς την Ελλάδα προβλέπει την αποπληρωμή του δανείου των 27,4 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας, ήτοι εάν η χώρα μας λάβει όλες τις προγραμματισμένες δόσεις από το Ταμείο θα πρέπει να τις εξοφλήσει έως το Φεβρουάριο του 2026. Αν και μέχρι το 2020 η Ελλάδα έχει ένα ευνοϊκό πρόγραμμα εξόφλησης του χρέους της, από το 2021 και μετά αυτό επιβαρύνεται.
Μόνον την περίοδο 2022 -2023 η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει στο ΔΝΤ 8,8 δισ. ευρώ. Εάν δεν υπάρξουν παρεμβάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αυτή η αποπληρωμή ενδεχομένως να μην είναι εφικτή. Αυτό διότι το 2022 εκπνέει η περίοδος χάριτος για την αποπληρωμή των τόκων των δανείων που έχουμε λάβει από την ευρωζώνη. Το έτος εκείνο θα πρέπει μόνον για τόκους να πληρώσουμε στην ευρωζώνη 22,5 δισ. ευρώ. Αν προσθέσουμε και τα δάνεια ύψους 6,2 δισ. ευρώ που ωριμάζουν εκείνη τη χρονιά (στα οποία υπολογίζονται και τα δάνεια του ΔΝΤ), η Ελλάδα θα βρεθεί να πρέπει να αποπληρώσει συνολικές υποχρεώσεις ύψους 28,7 δισ. ευρώ.
Το ποσό αυτό είναι τεράστιο και απαιτείται ειδική διευθέτηση τους χρέους προκειμένου να μειωθεί στο μισό. Το ΔΝΤ που θέλει να διασφαλίσει πως δεν θα βρεθεί μπροστά σε εκπλήξεις ζητά πλέον από την Ευρωζώνη -τώρα που έχουν εκπληρωθεί και οι υποχρεώσεις της Ελλάδας για τα πρωτογενή πλεονάσματα- να κάνει πράξεις τις δεσμεύσεις της για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ειδικά έως το 2026 έτος που θα απεμπλακεί καθολικά από το ελληνικό πρόγραμμα. 
Για το λόγο αυτό το ΔΝΤ ζητά να συγκληθεί στις 14 και 15 Νοεμβρίου στην Ουάσιγκτον «Σύνοδος» (σύσκεψη) για το ελληνικό χρέος με τη συμμετοχή της ΕΕ, της ΕΚΤ και της Ελλάδας προκειμένου να καταγραφούν και να αποκρυσταλλωθούν οι ευρωπαϊκές δεσμεύσεις. Αν και το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμη ενημερωθεί επισήμως από ΔΝΤ και ΕΕ για την σύσκεψη της Ουάσιγκτον αυτό πάντως αναμένεται να συμβεί στο επόμενο διάστημα (με καθυστέρηση έμαθε η ελληνική πλευρά και το ότι το ΔΝΤ είχε συναινέσει για το τρίμερο των επαφών στο Παρίσι).
Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναφέρουν πως σε αυτή τη Σύνοδο θα αποφασισθεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με μείωση των επιτοκίων των δανείων της ευρωζώνης και επέκταση των ωριμάνσεων τους (πέραν του 2013). Πολλά μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ θεωρούν πως η απομείωση του ελληνικού χρέους πρέπει να γίνει σε ονομαστικούς όρους (καθαρό κούρεμα), καθώς αντίθετη απόφαση απλά μεταθέτει την επίλυση του προβλήματος.
Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της «Συνόδου για το Χρέος» το ΔΝΤ θα εξακολουθήσει να έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις απέναντι στην Ελλάδα. Πρέπει να τονισθεί πως το ΔΝΤ δεν δύναται από μόνο του να αποχωρήσει από μια χώρα. Παραμένει στο πρόγραμμα έως ότου εξοφληθούν τα δάνεια που έχει χορηγήσει.  Καταστατικά εάν ένα κράτος που έχει προσφύγει στο ΔΝΤ δεν συμμορφώνεται προς τις υποδείξεις του , απλά δεν λαμβάνει τις δόσεις του Ταμείου. Σε κάθε περίπτωση εάν η Ελλάδα δεν θέλει να λάβει πρόσθετη στήριξη από το Ταμείο μπορεί απλά να το ζητήσει.
Θανάσης Κουκάκης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…