Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εφημερίδες, Twitter, τεχνοφοβία, άγνοια, έλεγχος

Ενα πραγματικά μνημειώδες άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ δείχνει την αμηχανία των ανθρώπων των Παλαιών Μέσων μπροστά σε αυτό που συμβαίνει. Το υπογράφει ο διευθυντής της ιστορικής εφημερίδας και το παραθέτω χωρίς σχόλια:

"Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο και κανείς (!) δεν έχει ακόμη αντιληφθεί (!!) τις επιπτώσεις που θα έχει στη δημοκρατία και στη λειτουργικότητα των δυτικών χωρών. Το Διαδίκτυο είναι ένας απεριόριστος χώρος ανταλλαγής απόψεων και ιδεών και μία ανεξάντλητη πηγή πληροφόρησης (sic). Η αναρχία (!) που επικρατεί στο Διαδίκτυο το καθιστά σαγηνευτικό και κατά πολλούς (!) διευρύνει τα όρια της δημοκρατίας γιατί δίνει βήμα στους πάντες (!). Ποιο είναι το πρόβλημα; Η χωρίς κανένα φίλτρο αναπαραγωγή ακροτήτων, παλαβών απόψεων (!), ψεύτικων ιστοριών, οι οποίες επηρεάζουν μεγάλες μάζες του πληθυσμού.
Ενα άκρως περιθωριακό σάιτ κάπου στον Νότο της Αμερικής δημοσιεύει ένα «ρεπορτάζ», σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος Ομπάμα είναι πιστός μουσουλμάνος και το Διαδίκτυο παίρνει φωτιά. Οσο και να προσπαθούν οι ειδικές ομάδες (!) του Λευκού Οίκου, που λειτουργούν 24 ώρες την ημέρα (!) και απαντούν σε κάθε τέτοια ιστορία προτού προλάβει να «απογειωθεί», το «ρεπορτάζ» μπαίνει σε εκατομμύρια σπίτια πολιτών που είναι έτοιμοι να πιστέψουν οτιδήποτε.
 Βρώμικη πολιτική (!) υπήρχε προφανώς πολύ πριν από το Διαδίκτυο. Ο Νίξον τρομοκρατούσε τους Αμερικανούς ψηφοφόρους με τον ισχυρισμό πως ο Πάπας θα γινόταν ο πραγματικός αρχηγός των ΗΠΑ αν κέρδιζε ο καθολικός Κένεντι, και δεν χρειαζόταν το Διαδίκτυο για να διακινήσει την τρελή αυτή θεωρία συνωμοσίας. Η δύναμη του Διαδικτύου έγκειται, όμως, στην ταχύτητα της διάδοσης και στην πολύ μεγάλη διείσδυσή του.
Υπάρχει πια ένας κόσμος που ζει στον κόσμο του Διαδικτύου (!), πιστεύει περίπου ό,τι (!) βρίσκει εκεί και αντιμετωπίζει καχύποπτα οτιδήποτε (!) άλλο. Οι πολιτικοί δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με αυτόν τον κόσμο (!!). Τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, το ίδιο (!!!!!!!). Οι θεωρίες συνωμοσίας, τα ανακριβή κουτσομπολιά και τα ανακυκλωμένα «ρεπορτάζ» ριζώνουν βαθιά στο συλλογικό υποσυνείδητο και αποτελούν το καλύτερο λίπασμα για το «πάρτι τσαγιού» στις ΗΠΑ ή για διάφορα ακραία υπερλαϊκιστικά μορφώματα σε άλλες χώρες. Είναι ένα μεγάλο ζήτημα που ενδεχομένως να μην έχει και λύση.
Φυσικά, να μην ξεχνάμε πόσα προσφέρει σήμερα το Διαδίκτυο (!) σε δισεκατομμύρια πολιτών σε όλο τον πλανήτη, ειδικά σε ανθρώπους που δεν θα είχαν ποτέ την ευκαιρία να μορφωθούν, να ενημερωθούν και να εκφραστούν. Το πώς θα επηρεάσει τον ρουν (!) της Ιστορίας είναι ακόμη πολύ νωρίς για να το πούμε (!)."

Ή ΠΟΛΥ αργά !!!

Και η απάντηση στο παραπάνω μνημειώδες άρθρο είναι εξ' ίσου μνημειώδης:Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…